You Give Lib a Bad Name

You Give Lib a Bad Name

LUD Literatura, 16. maj 2018 ― Če je barcelonski strip festival s ponudbo domače bere rahlo razočaral, pa je bil seznam eminentnih tujih gostov jako impresiven. In ker sem si s pomočjo tega bljoga priskrbel novinarsko prepustnico, sem dobil že prvi dan odlično šanso za privatno avdienco z zvezdami, medtem ko so jih intervjuvali nacionalni mediji.

Rubikova kocka iz vlaknocementa

OUTSIDER, 16. maj 2018 ― Pri gradnji ali prenovi hiše ni dovolj le natančno domišljena zasnova projekta, temveč tudi občutek za oblikovanje in lepoto ter izbira materialov, ki zagotavljajo dolgoročno kakovostno bivanje. Hiša, opremljena z vlaknocementnimi izdelki za streho, fasado in vrt, ki jih proizvaja in trži podjetje Eternit Slovenija, zagotavljajo porabniku varno zaščito pred vremenskimi in drugimi vplivi, ugodno…
Tujstva

Tujstva

LUD Literatura, 16. maj 2018 ― Človek, ki ga nič ne ovira, nima nobenega razloga, da si ne bi želel, da bi do enakega položaja prišli tudi drugi, ker je bolečina žalitev za neomejenost in ker omejenost vodi v poskuse oviranja tvoje omejenosti. Dokler živimo na tem svetu, naš jaz ni nikoli do konca izborjen, saj je posredovan preko našega karakterja, vpetega v svet in s tem v skupnost.
Fjaak

Fjaak

Radio Študent, 16. maj 2018 ― Berlinski techno trojec Fjaak je že od leta 2014, ko ga je pod okrilje svoje založbe 50Weapons povabil cenjen elektronski duo Modeselektor, stalnica evropskih klubov in festivalov. Najprej seveda zaradi njihove vizije techna, morda še bolj pa na račun njihovih atraktivnih živih nastopov, na katerih mojstrsko rokujejo z analognimi sinti, ritem mašinami in samplerji.

1966 – Začetek Kulturne revolucije na Kitajskem

Zgodovina na dlani, 16. maj 2018 16. maja leta 1966 je vodja komunistične partije Kitajske Mao Zedong (Mao Cetung) izdal t.i. odlok »šestnajsti maj«, s čimer se je na Kitajskem začela »kulturna revolucija« oziroma »velika proletarska kulturna revolucija«. Mao je menil, da so se v družbi razvili buržoazni elementi, ki poskušajo ponovno vzpostaviti kapitalistični ekonomski sistem … Preberi The post 1966 – Začetek Kulturne revolucije na Kitajskem appeared first on Zgodovina na dlani.
Novice: Pohod po Kosmačevi učni poti - Ogled Kosmačeve domačije in Arheološkega muzeja v ...

Novice: Pohod po Kosmačevi učni poti - Ogled Kosmačeve domačije in Arheološkega muzeja v ...

Tolminski muzej, 16. maj 2018 ― Tolminski muzej se tudi letos pridružuje tradicionalnemu pohodu po Kosmačevi učni poti, ki ga OŠ Most na Soči prireja že 18. leto zapovrstjo. Pohod se začenja v Dolenji Trebuši in končuje v Tolminu, na poti pa je predvidenih več postankov, namenjenih tako okrepčilu kot tudi različnim kulturnim vsebinam. Ob postanku pri Kosmačevi domačiji v Bukovci na Slapu ob Idrijci bo priložnost, da si ogledate pisateljevo domačijo in prisluhnete kustosinji ...

Rimsko doživetje s konji

ZVKDS, 16. maj 2018 ― V soboto, 26. 5. 2018, vas vabimo na rimsko doživetje s konji. Organizirane bodo različne dejavnosti s konji, tudi jahanje in rimske delavnice za najmlajše. Jezik Slovenščina

Zgodnja ptica: Nočni razgledi

Kinodvor, 16. maj 2018 ― Zgodnja ptica: Festival ob petih je tedensko festivalsko srečanje vsak torek ob 17. uri, ki prinaša festivalske filme, ki se (še) niso predvajali v rednih programih kin. 22. maja gledamo film Nočni razgledi!

Honorar zborovodje še vedno za nekaj banan

Štajerski tednik, 16. maj 2018 ― V Zvezi kulturnih društev (ZKD) Ptuj so ob 60-letnici delovanja izdali svoj prvi zbornik Neskončni svet ustvarjanja, v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj pa pripravili slovesno akademijo s kulturnim programom. Ob tej priložnosti so opozorili tudi na nekaj težav, ki jih tarejo pravzaprav že ves čas delovanja.

Sodobnost, 16. maj 2018 ― Samo Rugelj   Kako zdramiti kupce slovenskih knjig Po dolgi in mrzli in zelo sneženi zimi je končno prišlo nekaj prvih toplejših pomladnih dni, zato sem iz kolesarnice izvlekel zaprašeno kolo, ga očistil, se usedel nanj ter se odpeljal proti službi.…
Novice: Mednarodni muzejski dan - 18. maj - Mednarodni muzejski dan

Novice: Mednarodni muzejski dan - 18. maj - Mednarodni muzejski dan

Tolminski muzej, 16. maj 2018 ― Ob mednarodnem muzejskem dnevu 18. maja odpiramo vrata za brezplačen ogled naših razstav. V Tolminskem muzeju v Tolminu si lahko med 9.00 in 16.00 ogledate stalno razstavo z naslovom Naplavine obsoške zgodovine in občasno razstavo akademske slikarke Stanke Komac Šraj. Na Vrsnem je med 10.00 in 17.00 brezplačno na ogled Rojstna hiša Simona Gregorčiča.   Vabljeni!  
Ameriški simfonizem, 3. oddaja: Paul Creston

Ameriški simfonizem, 3. oddaja: Paul Creston

ARS Skladatelj tedna, 16. maj 2018 ― Tokratni niz oddaj posvečamo zlatemu obdobju ameriškega simfonizma. Slišali boste glasbo Roya Harrisa, Walterja Pistona, Paula Crestona, Howarda Hansona in Williama Schumana. Tokratni niz oddaj posvečamo zlatemu obdobju ameriškega simfonizma. Slišali boste glasbo Roya Harrisa, Walterja Pistona, Paula Crestona, Howarda Hansona in Williama Schumana.

(Iz)brano

Sodobnost, 16. maj 2018 ― Dvoletni projekt Literarnega prevajanja 2017, podprt s strani Ustvarjalne Evrope – Kulture. Projekt (Iz)brano prinaša prevode desetih izjemnih literarnih del z različnih koncev Evrope. Raznolikost skrbno izbranih književnih del zagotavlja, da bo poskrbljeno za različne generacije, tako za odrasle kot…

GOD IS AN ASTRONAUT, 12. 10. 2018

Kino Šiška, 16. maj 2018 ― Z novim avdiovizualnim spektaklom se v Šiško vrača irska zasedba God Is An Astronaut. Velikani instrumentalnega post rocka, ki so že večkrat napolnili našo dvorano, nam bodo predstavili sveži osmi studijski album Epitaph, po mnenju Distorted Sound že resnega kandidata za ploščo leta.

Domoznanski pomenki: Glažute in steklarstvo na Pohorju

Kamra.si, 16. maj 2018 ― Steklo se je zaradi svojih lastnosti od najstarejših časov naprej uporabljalo za najrazličnejše namene, od embalaže in posodja do umetniških izdelkov in gradbenih elementov, steklarski mojstri pa so v začetku novega veka med vsemi delavci uživali najvišji status. Med najznamenitejšimi spodnještajerskimi glažutami so prav gotovo bile pohorske. O njih in pohorskem steklu se bodo na letošnjih Domoznanskih pomenkih pogovarjali dr. Valentina Bevc Varl, mag. Matjaž Grahornik in Gorazd Osrajnik, in sicer v četrtek, 17. maja 2018, s pričetkom ob 18. uri v avli OŠ Lovrenc na Pohorju. Vljudno vabljeni!
Danilo Kiš: Biti pisec (iz intervjujev)

Danilo Kiš: Biti pisec (iz intervjujev)

Airbeletrina, 16. maj 2018 ― Ta stvar [s pisanjem] se je menda pričela v Cetinju. V mojem času, v petdesetih letih, je bilo za učenje literarne obrti veliko več pogojev, veliko več možnosti za status vajenca, kot jih je danes. Še posebej v Cetinju. Tam, kot veste, dežuje mesece dolgo ali pa je vsaj takrat tako deževalo. To je ena od okoliščin, ki človeka prisilijo, da ostane doma ali pa se zavleče v knjižnico. Življenje je bilo v tistem času, posebej življenje mladih, strahotno monotono, obupno provincialno, deprimirano in nesrečno. Že ob maturi so nas zabr

V Osmo/zi simpozij o konceptu brezpredmetnosti po Kazimiru Maleviču

Misli, 16. maj 2018 ― V prostoru Osmo/za na Slovenski cesti bo 18. in 19. maja potekal znanstveni simpozij Svet kot brezpredmetnost. 140 let od rojstva Kazimira Maleviča. Čez dan se bodo v sklopu znanstveno-teoretičnih panelov naslovljenih Nič, Supraslike, Sodobnost in Kozmos zvrstili številni slovenski in tuji predavatelji. Oba dneva bo sklenil umetniški program.

Utrinki s prireditve Bivanje – lepota – opeke

OUTSIDER, 16. maj 2018 ― V četrtek, 10. maja, smo v Wienerbergovem centru masivne gradnje na Dunajski 167 uspešno izpeljali prvo arhitekturno druženje. V kratkem bomo objavili video posnetke nastopajočih. Maša Živec (ARREA) Aljoša Dekleva (dekleva gregorič arhitekti) Alenka Korenjak (kombinat.) Alen Žunić Andrej Mercina (TRIIIJE) Matevž Granda – predstavitev nove zbirke kratkih zgodb Straniščne spletke Alenka Korenjak (kombinat.) in…

Branko Šömen: Mozartova oporoka

Sodobnost, 16. maj 2018 ― Nikar ne piši. Niti pohvalnega stavka niti panegirika, ničesar nočem slišati o sebi, ne besede ne zvoka, ne kadence ne akorda. Kar je bilo, je bilo, kar je ostalo neizgovorjeno, naj ostane zasuto z lopato pozabe. Tam, kjer sem pokopan,…

16. maja 1841 se je rodil Ivan Frankè, slovenski slikar ...

Kamra.si, 16. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. maja 1841 se je v Dobju pri Gorenji vasi v Poljanski dolini rodil Ivan Frankè, slovenski slikar, konservator in ribiški strokovnjak. Umrl je 15. oktobra 1927 v Ljubljani. V rani mladosti se je z materjo preselil v Cerklje. Njegova prva likovna učitelja v Ljubljani sta bila Jožef Kogovšek in Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein. Slikarstvo je študiral od 1863 do 1873 leta, najprej na Dunaju nato pa še v Benetkah. Po naročilu ruske knjeginje Žokovske je leta 1873 potoval na Kitajsko.

Pričenja se Festival Vizije

SiGledal Novice, 16. maj 2018 ― Predstavniki Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in SNG Nova Gorica so na novinarski konferenci v SNG Nova Gorica predstavili Festival Vizije, ki bo zaključil Teden ljubiteljske kulture. Vizije bodo potekale od 18. do 20. maja 2018.
Iskanje samega sebe

Iskanje samega sebe

Odzven, 16. maj 2018 ― Canyon Observer je nadalje razširil horizonte in dosedanji opus nadgradil v še mogočnejši monolit. Iz megle se je nedavno zavihtel z drugim albumom Nøll. In ta tako kot dosedanje plošče streže s težaškim apokaliptičnim postmetalom, v brutalnost in ekstremnost so se prikradli kaos eksperimenta, hrup, šumi in duhovi free jazza.
še novic