Miloš Forman (1932-2018): genij, pa tudi oportunist

Miloš Forman (1932-2018): genij, pa tudi oportunist

Časnik, 24. maj 2018 ― Pred kratkim, 13. aprila, je umrl Miloš Forman, režiser kultnih ameriških filmskih uspešnic Let nad kukavičjim gnezdom (1975), Lasje (1979), Amadeus (1984), Ljudstvo proti Larryju Flintu (1996), Goyeve prikazni (2006). Avtor T. Marjanovič je novinar češke nacionalne televizije Česká televize. V centru Prage poimenovan trg v Formanov spomin Mesec dni kasneje, sredi maja, se je praški magistrat […] The post Miloš Forman (1932-2018): genij, pa tudi oportunist appeared first on Časnik.
Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje

Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje

Slovenci.si, 24. maj 2018 ― V hotelu Alba apartmajskega naselja Croatia v Sv. Filipu in Jakovu pri Zadru so v petek, 19. maja 2018, s kulturno umetniškim in zabavnim programom svečano odprli razstavo del, nastalih na štiridnevni, 11. likovni koloniji Maj 2018 Turanj, na kateri se je letos zbralo rekordno število umetnikov. “Likovna kolonija umetnikov iz Slovenije in Hrvaške je […] The post Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje appeared first on Slovenci.

Pozdrav mladosti v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. maj 2018 ― V četrtek, 24. maja 2018, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju s KUD Svoboda Prebold potekal literarno-glasbeni večer z naslovom Pozdrav mladosti. S svojimi pesmimi so se predstavile domače ustvarjalke poezije, osnovnošolke Ema Cestnik, Nika Kosmač, Laura Jelačič in Gruša Karla Kumer. Za čutno interpretacijo poezije je poleg deklet poskrbela tudi njihova vrstnica Ana Stenovec. Pogovor je vodila predsednica KUD Svoboda Prebold Manja Holobar, za glasbeno spremljavo pa so poskrbeli Lana Krajnc, Zarja Sagadin, Gruša Karla Kumer in Naj Zazijal. Poleg spomina na nekdanji čas, ko se je praznoval dan ...
Zadeti, potopljeni

Zadeti, potopljeni

LUD Literatura, 24. maj 2018 ― Narkopolis pa ni samo niz bolj ali manj verističnih popisov zakajevalnic in v njih poseljenih komaj živih kreatur, ki so se izpostavila vrhunskemu opijskemu užitku z visokimi obrestmi za psihiko in zdravje, temveč ima roman tudi zaumno, iracionalno plat.

Odmevi bukovništva na Koroškem

Kamra.si, 24. maj 2018 ― Bogastvo koroške pisne dediščine se skriva tudi v številnih ohranjenih rokopisnih zapisih in prepisih, v veliki meri neznanih avtorjev, preprostih kmetov in obrtnikov, ki so se naučili branja in pisanja. Te dragocene drobce povezuje med seboj literarni fenomen bukovništva in samorastništva, ki je tako značilen za Koroško in priča o njeni odpornosti. Bukovništvo, ki ima svoje korenine v 16. stoletju med slovenskimi protestantskimi pisci v okolici Podkloštra (Arnoldstein), je koroško-slovenska posebnost, ki je drugi narodi ne poznajo.

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. maj 2018 ― S kokoško Karmelo, ki je želela videti morje, smo se z zadnjo pravljico v tem šolskem letu tudi mi obrnili počitnicam naproti in s pogumno junakinjo plavali po morjih in oceanih domišljije. Svojeglava kokoška je namreč želela videti svet, in ne zgolj nesti jajc. Da bi počela še kaj drugega, se je odločila, da gre na morje. Čudovito se je imela, vkrcala se je na ladjo Krištofa Kolumba, kjer bi skoraj pristala v loncu, a je naposled z njim odkrila Ameriko. Na poti je doživela veliko pustolovščin, spoznala nove prijatelje, ...

Umberto D.

Majda Širca blog, 24. maj 2018 ― Če bi vas vprašala katera sekvenca se vas je najbolj dotaknila v filmu UmbertoD. (Vittorio De Sica,1952), vas emocionalno premaknila in  vam zadrhtela oko, bi bil zagotovo odgovor, da  prizor, ko se psiček upre Umbertovi volji po smrti, pa tudi prizor, … Continue reading →

Sodobni spomini od realizma do abstrakcij

Kamra.si, 24. maj 2018 ― Vljudno vas vabimo na odprtje 16. območne likovne razstave LIKOVNEGA DRUŠTVA LAŠKO, ki bo v petek, 25. maja 2018, ob 18. uri v Razstavišču Kulturnega centra Laško. SODOBNI SPOMINI OD REALIZMA DO ABSTRAKCIJE Kakor na vseh ravneh kulturne dejavnosti, se tudi na likovnem področju odpirajo nove smeri, načini slikanja, novi materiali in pripomočki – skratka, napredek, ki je težnja vsakega ustvarjalca. Temeljno načelo abstraktnega slikanja - izhajanje iz notranjega dojemanja sveta je vse bolj prisotno tudi pri ljubiteljskih slikarjih in jim predstavlja ustvarjalni izziv.
Mesta mestom #4: Čebelja pot za dobrobit čebel v mestih

Mesta mestom #4: Čebelja pot za dobrobit čebel v mestih

Inštitut za politike prostora, 24. maj 2018 ― Ljubljana, Slovenija 281.278 prebivalcev čebele, zelene površine, okolje Približno tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki so jih oprašile živali; velik delež s svojim načrtnim zbiranjem peloda prispevajo čebele. Obstoj čebel je zato izjemnega pomena za zadostno količino pridelane hrane in posledično za preživetje človeštva. Čebele so ključne tudi za normalno življenje v mestih, […]

Posla mene moja mati zaigrati (2.6.2018 19:00)

Španski borci, 24. maj 2018 ― SKUD Vidovdan se bo predstavilo s petimi starostno definirami plesnimi skupinami. Vsaka skupina, veteranska, izvajalna, pripravljalna, mladinska in otroška, bo odplesala splet(e) tradicionalnih plesov, ki so jih marljivo pripravljali zadnje leto. Poleg plesnih skupin, se nam bo predstavila tudi ženska pevska skupina SKUD Vidovdan in gostje koncerta GKUD »Kosta Abrašević«, ki prihajajo iz Bačke Palanka, Srbija.
še novic