1878 – Začetek Berlinskega kongresa

Zgodovina na dlani, 13. junij 2018 13. junija leta 1878 se je začel berlinski kongres, na katerem so se srečali predstavniki šestih evropskih velesil (Rusija, Avstro-Ogrska, Nemčija, Italija, Velika Britanija in Francija) in Osmanskega cesarstva ter balkanskih držav (Grčija, Srbija in Črna Gora). Kongres je organiziran po rusko-osmanski vojni (1877-78), v kateri so Rusi prodrli globoko … Preberi The post 1878 – Začetek Berlinskega kongresa appeared first on Zgodovina na dlani.
Peter Kovačič Peršin: Pogled v prihodnost

Peter Kovačič Peršin: Pogled v prihodnost

ARS Esej na radiu, 13. junij 2018 ― Pisatelj in urednik Peter Kovačič Peršin je znan kot predstavnik personalistične filozofije in krščanskega socialnega gibanja. Bil je urednik Revije in Založbe 2000, izdal je […] Pisatelj in urednik Peter Kovačič Peršin je znan kot predstavnik personalistične filozofije in krščanskega socialnega gibanja. Bil je urednik Revije in Založbe 2000, izdal je vrsto knjig, razprav, esejev in člankov s področja družboslovja, literarne zgodovine in filozofije. Za esejistično knjigo Vrnitev k Itaki je prejel Rožančevo nagrado. V prihodnjih dneh bo izšla njegova nova knjiga z naslovom Stopinje. Iz nje smo vzeli esej Pogled v prihodnost. Brala ga bosta Maja Moll in Bernard Stramič; tonski mojster bo Robert Markoč. Glasbeni odlomki so izbrani iz orkestrske Suite za godala Janija Goloba, simfonike RTV Slovenija vodi Samo Hubad. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Mitja Kolbl: »Želimo si, da bi bil Ljutomer čez 20 let mesto umirjenega prometa«

Mitja Kolbl: »Želimo si, da bi bil Ljutomer čez 20 let mesto umirjenega prometa«

Inštitut za politike prostora, 13. junij 2018 ― Mitja Kolbl je že 15. leto zaposlen na Občini Ljutomer. Poleg rednih zadolžitev, ki jih ima kot skrbnik področja prometne infrastrukture – vse od investicij in vzdrževalnih del do zimske službe – sodeluje v treh evropskih projektih. Je tudi član Odbora za preventivo na Javni agenciji za varnost prometa. Ko ga začnem spraševati o mobilnostnemu […]

Ptuj: Predavanje o preteklosti Kopra

Štajerski tednik, 13. junij 2018 ― V Miheličevi galeriji na Ptuju je Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož 17. maja gostil dr. Mašo Sakare Sučević in Brigito Jenko, ki sta skozi nastajanje stalne razstave PM Koper Srce Kopra predstavili njegovo 2000-letno preteklost skozi arheologijo oz. predmete z zgodbami, da bi bili z novim konceptom, inovativno razstavo še privlačnejši za domače in tuje obiskovalce.

3. International Symposium on Cultural Heritage and Legal Issues

ZVKDS, 13. junij 2018 ― The ICOMOS Slovenia and the Institute for the Protection of the Cultural Heritage of Slovenia are organizing in collaboration with the Faculty of Architecture, University of Ljubljana and with the support of Ministry of Culture of Slovenia and the Bled Cultural Institute the 3rd International Symposium on Cultural Heritage and Legal Issues. Jezik Angleščina
PEACHES

PEACHES

Radio Študent, 13. junij 2018 ― 🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 V tokratni ediciji RŠ intervjuja smo s Peaches spregovorili o odraščanju, sodelovanju z drugimi umetniki in ženskah v glasbeni sceni. Peaches bo v petek nastopila na otvoritvenem delu Parade ponosa 2018 v Kinu Šiška.

Zaključek uspešne abonmajske sezone Doma kulture Kamnik

Kamnik.info, 13. junij 2018 ― Z osmo predstavo Abonmaja Stand up se je zaključila abonmajska sezona 2017/2018 v Domu kulture Kamnik. V tej sezoni smo v Domu kulture Kamnik razpisali tri abonmaje: Maistrov abonma, Abonma Kam’nček in Abonma Stand up. Od oktobra do junija je bilo skupaj na sporedu 23 gledaliških, otroških, improvizacijskih in stand up predstav, ki so zabavale, ... The post Zaključek uspešne abonmajske sezone Doma kulture Kamnik appeared first on Kamnik Info.

Planet Carmina: predstavitev knjige

Kamra.si, 13. junij 2018 ― Pred kratkim je Večerova kulturna novinarka in publicistka Melita Forstnerič Hajnšek izdala za Maribor zelo dragoceno knjigo. Planet Carmina je poglobljena študija razvoja mariborskega pevskega zbora Carmina Slovenica in njegove dirigentke ter umetniške vodje Karmine Šilec. Z avtorico knjige, ki je nastala s prepletom konkretne izkušnje in mnogih publicističnih refleksij, se bo o zborovih izvirnih raziskovalnih pristopih v glasbi in scenski umetnosti ter o njegovem glasbenem "misijonarjenju" po vsem svetu v četrtek, 14. junija 2018, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti pogovarjala Zora A. Jurič. Vljudno vabljeni!

Servis: Samozaposleni in popoldanski s.p.

Asociacija, 13. junij 2018 ― Samozaposleni v kulturi so zavoljo delovnega angažmaja v različnih dejavnostih pogosto soočeni z odločitvijo, kako izdati račun za dejavnost, ki je nimajo, ali ne morejo imeti registrirano v okviru statusa samozaposlenega v kulturi. Tokrat v okviru servisa Asociacije pojasnjujemo. ali samozaposleni v kulturi lahko odpre t.i. popoldanski s.p., katere račune lahko v okviru tega izdaja … Preberi več o Servis: Samozaposleni in popoldanski s.p.

Karpo Godina Župančičev nagrajenec 2018

Društvo slovenskih režiserjev, 13. junij 2018 ― /foto Darja Hlavka Godina/ Sinoči je bila v Švicariji podelitev letošnjih Župančičevih nagrad, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve s področja umetnosti in kulture, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev Mestne občine Ljubljana, kakor tudi za stvaritve, za katere so ustvarjalci prejeli mednarodna priznanja oziroma so s svojim delom pomembno prispevali k upodobitvi, […]

Dvorana julija zaprta

Kinodvor, 13. junij 2018 ― V juliju 2018 bo naša Dvorana zaradi prenove zaprta, v Mali dvorani pa bodo v tem času na sporedu glasbeni dokumentarci z letošnjega Kinodvorišča.

Mario Benedetti: Drugo nebo

Koridor, 13. junij 2018 ― Poezija, ki jo pred nas polaga antologijski izbor Drugo nebo, je poezija intime, ki pa sega daleč prek intime bližnjih medčloveških odnosov, je poezija iskrenosti in razgaljanja. Kljub preprostemu pesniškemu jeziku, ki je jasen, neposreden, in časovno-prostorski vpetosti v pisateljevo sodobnost pa se zdi, da je »današnji bralec«, ki mu Benedetti namenja svoje besede, most […] The post Mario Benedetti: Drugo nebo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pred 120 leti se je rodil vzornik slovenskih modernistov Anton Podbevšek

Misli, 13. junij 2018 ― Anton Podbevšek velja za prvega slovenskega avantgardnega literata, vzornika Srečka Kosovela in nato slovenskih modernistov. Avantgardni modernizem je uvajal s kaotično formo, dinamičnim izražanjem, ekspresionističnim slogom, temami vojne in tehnike ter razkrajajočim se novoromantičnim titanizmom človeka. Danes mineva 120 let od njegovega rojstva.

Kristian Koželj: Igralčeva zaobljuba

Sodobnost, 13. junij 2018 ― Ko se pripravljaš na nastop, je zaodrje tvoja spovednica in purgatorij. Čakalnica in kaznilnica odrešitve, tvoje vaje za smrt, če velja, da je vsaka izvedba (kakor vsaka pesem) predrugačenje stvarstva, ki je po vsakem umetniškem procesu na neki način spremenjeno.…
Kje najti sveče, ko zmanjka elektrike?

Kje najti sveče, ko zmanjka elektrike?

Airbeletrina, 13. junij 2018 ― Začetka pomladi 2015 se spomnim, kot bi bil včeraj. Stara sem bila 21 let in v nadvse prijetnem življenjskem obdobju. Izdelovala sem tretji letnik študija, ki me je veselil in imela dobro leto delovnih izkušenj na področju svojih (približnih) zanimanj, delo pa mi je ob tem omogočalo še dostojen zaslužek za potovanja in ostale male razvade, ki ti, če imaš seveda srečo, da si jih lahko privoščiš, lepšajo študentsko obdobje. Tudi moje družabno življenje je bilo sorazmerno razgibano, poleg tega pa sem se ravno takrat pričela bolj resno udejstvovati

13. junija 1899 se je rodil Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar ...

Kamra.si, 13. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. junija 1899 se je v Bodkovcih rodil Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar, kritik, pisatelj in prešernoslovec. Umrl je 13. marca 1983 v Ljubljani. Anton Slodnjak je izhajal iz kmečke družine v Bodkovcih v Slovenskih goricah. Po končani gimnaziji v Mariboru se je odločil za slavistični študij na ljubljanski univerzi, kjer je diplomiral in leta 1925 tudi doktoriral. Po dveh letih slovenskega lektorata na univerzi v Krakovu sredi dvajsetih let je leta 1927 začel svojo profesorsko delo na Trgovski akademiji v Ljubljani, kjer je poučeval slovenščino do leta 1945. Med drugo svetovno vojno je bil kot pristaš in sodelavec OF trikrat aretiran ter za daljši čas zaprt (1941, 1942, 1945). Leta 1947 je nadaljeval profesuro na zagrebški univerzi in nato od leta 1950 do upokojitve leta 1959 delal kot redni profesor za slovensko književnost na ljubljanski univerzi. Predavateljsko delo ga je za nekaj semestrov v letih 1961–1965 vodilo še v Frankfurt ob Majni. 

13. junija 1898 se je rodil Anton Podbevšek, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 13. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. junija 1898 se je na Grmu pri Novem mestu rodil Anton Podbevšek, slovenski pesnik in esejist. Umrl je 14. novembra 1981 v Ljubljani. Anton Podbevšek velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Po maturi na novomeški gimnaziji leta 1917 je odšel na italijansko fronto, po vojni pa je nadaljeval šolanje na Filozofski fakulteti v Zagrebu in v Ljubljani, kjer je študiral slavistiko. 
Vzhodno od rajha

Vzhodno od rajha

Radio Študent, 13. junij 2018 ― Največji uspeh Avstrijcev je v tem, da so prepričali svet, da je Mozart Avstrijec, Hitler pa Nemec. Avstrija ni Nemčija in Avstrijci niso Nemci. Takšen je bil sklep. Pogodba namreč Avstrijcem zapoveduje nevtralnost ter predvsem prepoveduje združitev z Nemčijo.
še novic