Eno se razcepi na dvoje

Eno se razcepi na dvoje

Vrabec Anarhist, 10. julij 2018 ― V romanu gre torej za življenje in smrt  oziroma slabo izbiro med njima. Vendar pa romani niso življenje in v resnici je vprašanje sanje ali budnost zastavljeno bolj literaturi kot življenju. The post Eno se razcepi na dvoje appeared first on Vrabec Anarhist.
Upornik z jezikom za jezik, Stanislav Škrabec

Upornik z jezikom za jezik, Stanislav Škrabec

ARS Jezikovni pogovori, 10. julij 2018 ― Škrabec je želel, da bi bila slovenščina sprejemljiva za večji krog ljudi, zato se je upiral purizmu in salonski slovenščini. Jezikoslovec pater Stanislav Škrabec, ki velja za očeta slovenskega glasoslovja in pravorečja, je bil po svoji metodologiji in načinu pisanja upornik. Ni mu bilo dovoljeno objavljati jezikoslovnih zapisov drugje kot v verskem časopisu Cvetje z vertov sv. Frančiška. Škrabec je želel, da bi bila slovenščina sprejemljiva za večji krog ljudi, zato se je upiral purizmu in salonski slovenščini. O tem, kakšen upornik je bil, v pogovoru s Hotimirjem Tivadarjem z oddelka za slovenistiko filozofske fakultete v Ljubljani. Ob 100-letnici njegove smrti Škrabčevo delo predstavljajo tudi na Seminarju za slovenski jezik, literaturo in kulturo.

Kulturna premišljevanja: Alma R. Selimović

Asociacija, 10. julij 2018 ― Znotraj posebne rubrike Kulturosfere Kulturna premišljevanja vsak mesec ponujamo pogled kulturnic in kulturnikov na aktualne izzive kulturne politike. Avtorica tokratne kolumne Alma R. Selimović je vodja razvojnih projektov v Zavodu Bunker, kjer med drugim že vrsto let organizirajo festival Mladi levi. Tokratna kolumna je posvečena festivalom oziroma umeščanju festivalov v kulturno politiko. Pravočasnost in zaostajanje … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Alma R. Selimović

Asociacija na Sajeti o financiranju NVO v kulturi

Asociacija, 10. julij 2018 ― Festival Sajeta že vrsto let organizirajo člani Asociacije. Gre za festival, ki prepleta različne sodobne umetniške in ustvarjalne prakse, med katerimi prednjači glasba. Na letošnji že 19. ediciji Sajete so na eni izmed okroglih miz odprli tudi vprašanje aktualne kulturne politike s fokusom na nedavni štiriletni programski razpis, ki je močno razburil kulturniško javnost. Pogovora … Preberi več o Asociacija na Sajeti o financiranju NVO v kulturi

Finale kočevskega prvenstva v projektiranju

OUTSIDER, 10. julij 2018 ― Pred nekaj dnevi je Zbornica za Arhitekturo in Prostor objavila rezultate projektnega enostopenjskega natečaja za zasnovo vrtca v Kočevju. Strokovna komisija je izmed prejetih rešitev izbrala dve najboljši, ki si med seboj delita prvo mesto. To je nekoliko neobičajno, vendar iz drugih razlogov, kot bi morda pomislili najprej. Že v natečajnih pogojih namreč preberemo, da…

Kulturniki nastajajočo koalicijo opozarjajo na položaj kulture

Misli, 10. julij 2018 ― Kulturniki, ki so maja v sklopu predvolilnega dogajanja oblikovali kampanjo Čas je za kulturo in umetnost, kjer so skušali opozoriti na nezavidljiv položaj kulture, želijo spomniti na tedaj oblikovane štiri skupne zahteve. Kot so zapisali, si dober mesec po volitvah, ko se kažejo prvi obrisi koalicije, želijo, da bi se govorilo tudi o kulturi.
Všečki kotalečih se kamnov

Všečki kotalečih se kamnov

Kulturnik, 10. julij 2018 ― … ali kako en tvit prispeva k promociji slovenske grude Včerajšnja objava podobe Blejskega jezera na uradnem Twitter računu angleške skupine The Rolling Stones je postala vroča tema dneva. Na njej je edini uradni fotograf zasedbe iz Slovenije Miro Majcen ta ponos slovenskega turizma uspel ujeti pod kotom, ki na fotografiji spominja na znamenit “jezični” […]
Matija Ferlin: Antigona

Matija Ferlin: Antigona

Koridor, 10. julij 2018 ― V primeru, kot je Sofoklejeva Antigona, kjer gre za 7 oseb in zbor, lahko uprizarjanje vseh vlog v drami v enem samem telesu kreira popolno zmedo. Matija Ferlin v zadnji predstavi cikla Staging a Play, Antigona, na odru ustvari telo odmaknjeno od nazornega dramatičnega uprizarjanja vlog, katerih besedilo izgovarja in ki skozi celotno predstavo deluje […] The post Matija Ferlin: Antigona appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Nevidni stroji

Razpotja, 10. julij 2018 ― Vladan Joler Mi, kot človeški delci omrežene družbe, smo vidni skorajda v vsakem trenutku interakcije s tehnologijo. Ves čas se nam sledi, se nas kvantificira, analizira in poblagovlja. Toda v nasprotju s našo hipervidnostjo pa je mnogo faz rojstva, življenja in smrti omreženih naprav pokritih s plaščem nevidnosti. Z nastopom popularnih naprav, ki so podprte z osrediščeno umetno inteligentno infrastrukturo in nevidnimi vmesniki, kot so denimo glasovni, se zdi, da plašč nevidnosti postaja še večji. Dosegli smo točko, ko je gladka in bleščeča aluminijasta površina naših naprav brez vijakov, brez vidnega vhoda, izgubili smo tipkovnice, ki so nam omogočale kodiranje in ustvarjanje novih svetov.
Srečanje na Blokah, 2.del

Srečanje na Blokah, 2.del

ARS Za en bokal muzike, 10. julij 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali drugi del izbora posnetkov srečanja izvajalcev slovenskega ljudskega izročila, kot se je zgodilo leta 1992 v Novi […] V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali drugi del izbora posnetkov srečanja izvajalcev slovenskega ljudskega izročila, kot se je zgodilo leta 1992 v Novi vasi na Blokah. Nastopila je vrsta izvirnih pevcev in godcev, pa tudi poustvarjalcev ljudske glasbe.
Edo Maajka

Edo Maajka

Radio Študent, 10. julij 2018 ― V tokratnem RŠ intervjuju gostuje človek, ki ne potrebuje posebne predstavitve, Edo Maajka. Nič manj kot revolucionar ex-yu rapa, izvajalec, ki je s svojo direktnostjo in pronicljivostjo v zadnjih dveh desetletjih zaznamoval naš širši prostor kot le malokdo in čigar besedila so del tistih malo bolj domiselnih kurikulumov v šolah.

Koprodukcijske Barufe v Tauferjevi režiji slavile v Novem Sadu

Misli, 10. julij 2018 ― Koprodukcijska uprizoritev štirih primorskih gledališč Barufe v režiji Vita Tauferja je osvojila nagrado za najboljšo predstavo na 5. festivalu Novi tvrđava teatar v Novem Sadu. Na njem se je po izboru selektorice in umetniške vodje Vide Ognjenović zvrstilo šest predstav iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Romunije in Slovenije.
Seznam točk SPOT svetovanje - SPIRIT Slovenija

Seznam točk SPOT svetovanje - SPIRIT Slovenija

CZK, 10. julij 2018 ― Spirit Slovenija, javna agencija RS prek mreže slovenskih poslovnih točk SPOT svetovanje ponuja celovite brezplačne podporne storitve potencialnim podjetnikom in podjetjem v vseh fazah razvoja na dvanajstih lokacijah po Sloveniji. Regijsko organizirane točke SPOT svetovanje poleg izvajanja postopkov registracije, izbrisa in statusnih sprememb nudijo širok razpon storitev.

Bandi: Obtožba

Koridor, 10. julij 2018 ― Podnaslov Obtožbe, torej Zgodbe iz Severne Koreje, še preden prvič razpremo platnici, ustvari določen učinek eksotičnosti. O tej državi ima namreč vsakdo nekakšno predstavo, malokdo pa prav veliko ve o njej. Branje Obtožbe severnokorejskega pisatelja, ki ustvarja pod psevdonimom Bandi, je torej proces spreminjanja bolj nedoločene predstave v predstavo, ki ji malo bolj zaupamo, s […] The post Bandi: Obtožba appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic