Račka, račka, gos

Deseta umetnost, 1. avgust 2018 ― Prisrčna zgodba o dveh račkah in gosaku, ki se odpravijo na skupno potovanje in novim spoznanjem naproti. Chao in Chi sta osiroteli rački, ki imata to (ne)srečo, da se izgubita in na poti naletita na svojeglavega gosaka Penga, ki v zraku raje izvaja akrobatske vragolije, kot da bi s svojo jato odletel na jug. Izgubljeni rački […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Oceanovih 8  The Babadook (2014)  Knjigarna  Nebotičnik  Loving Pablo (2017) Copyright © Deseta umetnost [Račka, račka, gos], All Right Reserved. 2018.

Marvin

Deseta umetnost, 1. avgust 2018 ― Martin Clément, rojen Marvin Bijou, uide. Pobegne podeželski vasici, družini, ki ga ne razume, očetovi tiraniji in materini vdanosti v usodo. Pobegne nestrpnosti, zavračanju in nasilju, ki ga doživlja, ker je drugačen. V nasprotju s pričakovanji pa najde zaveznike. Najprej v ravnateljici šole, ki ga vpelje v gledališče in katere priimek bo pozneje prevzel kot […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Salt of the Earth (2014)  Good Time (2017)  Bronson (2008)  The Social Network (2010)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) Copyright © Deseta umetnost [Marvin], All Right Reserved. 2018.

Megalodon: Predator iz globin

Deseta umetnost, 1. avgust 2018 ― Pred petimi leti je izkušeni potapljač, mornariški stotnik Jonas Taylor, naletel na neznano nevarnost v neraziskanih območjih Marianskega jarka, zaradi česar je moral prekiniti nalogo in zapustiti pol posadke. Čeprav so ga zaradi tragičnega incidenta nečastno odpustili, kar ga je stalo kariere, zakona in je vsak kanček časti izginil zaradi njegovih neverjetnih trditev, kaj je […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Wonder Woman (2017)  47 Ronin (2013)  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?  The Princess Bride (1987)  The Post (2017) Copyright © Deseta umetnost [Megalodon: Predator iz globin], All Right Reserved. 2018.

The Story so Far - Let it Go videospot | Novica

13. brat, 1. avgust 2018 ― Pop punkerji The Story so Far so tik pred izdajo novega albuma Proper Dose, ki izide 21. septembra na Pure Noise Records. Fantje so nam že postregli z videospotom za Let it Go, ki si ogledate spodaj.   1. Proper Dose 2. Keep This Up 3. Out of It 4. Take Me As You Please 5. Let It Go 6. Upside Down 7. If I Fall 8. Need To Know 9. Line 10. Growing on You 11. Light Year
Čas prihodnost: Hitre spremembe

Čas prihodnost: Hitre spremembe

ARS Čas, prostor in glasba, 1. avgust 2018 ― Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle V dvanajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle. Simfoničnemu orkestru iz Sofije bo dirigiral skladatelj, solist bo Marcello Canci. Za oddajo smo izbrali še Koncert za violončelo in orkester, “en forme de pas de trois” Bernda Aloisa Zimmermanna. Solist bo Heinrich Schiff, Jugozahodnemu simfoničnemu orkestru iz Baden-Badna bo dirigiral Michael Gielen. Oddajo »Hitre spremembe« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.

Bojan Golčar - ONKRAJ TIŠINE

Fotogalerija Stolp, 1. avgust 2018 ― Fotograf Bojan Golčar nam na tokratni samostojni razstavi predstavlja fotografije iz serije Onkraj tišine, ki nam prikazujejo problematiko opuščanja in propadanja prostorov. Navdih zanje je dobil nekaj let nazaj, ko se je odločil, da bo dokumentiral stare stavbe in njihovo stanje v Mariboru, ki je tudi njegovo domače mesto. Odločil se je namreč, da bo »fotografiral to, kar se v vsem mojem življenju ni spremenilo oziroma je ostalo v istem stanju«. V tem času se je v njegovi okolici zelo malo...

Umetna inteligenca znanstvenofantastičnih blockbusterjev: Bi nam replikanti morali zameriti?

Razpotja, 1. avgust 2018 ― Natalija Majsova Zgodovino prevladujočega odnosa zahodne znanstvene fantastike do umetne inteligence je močno zaznamovala gledališka igra R. U. R. Čeha Karla Čapka iz leta 1920. Sintetične ljudi, vzrejene iz revolucionarne organske spojine z namenom služenja človeku, je namreč prvič v zgodovini poimenoval s skovanko »roboti«, ki naj bi jo sicer izumil njegov brat Josef. Nadalje, napovedal je, da se bodo ti sčasoma uprli človeškemu gospostvu in da imajo dobre možnosti za odpravo ne le zanje neugodnih razmerij moči, temveč kar celotne človeške vrste. To seveda tudi storijo. Jim lahko zamerimo? Gre za upravičeno potezo? Zamero do pragmatične geste Čapkovih robotov zasledimo v številnih poznejših popularnokulturnih inkarnacijah premislekov o prihodnosti sobivanja z vse naprednejšo umetno inteligenco.
Zmagovalci nagrade TESLA 2018: BridA in Marco Barotti

Zmagovalci nagrade TESLA 2018: BridA in Marco Barotti

MoTA, 1. avgust 2018 ― Zmagovalci nagrade TESLA so BridA in Marco Barotti! Žirija v sestavi Martin Bricelj Baraga (MoTA, Ljubljana), Simon Jacquemin (Bellastock, Pariz), Olga Veselova (Artbat Festival, Almaty) in Olof van Winden (TodaysArt, Hag) je izmed prijav izbrala projekta domačega umetniškega kolektiva BridA ter italijanskega umetnika Marca Barottija. Nagrada TESLA, ki jo organizira MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti, se osredotoča […] The post Zmagovalci nagrade TESLA 2018: BridA in Marco Barotti appeared first on MoTA.

SONICA x Pritličje: CATNAPP

MoTA, 1. avgust 2018 ― V poletnih mesecih se na Mestnem trgu pred Pritličjem odvija četrta sezona serije koncertov na prostem – SELEKCIJA. Preddogodek letošnje, že desete edicije festivala SONICA, pripravljamo v koprodukciji z barom Pritličje v okviru četrte serije SELEKCIJE, poletnih koncertov na prostem. Selekcija #5 x SONICA | Catnapp Catnapp je live act projekt iz Buenos Airesa, Argentina, […] The post SONICA x Pritličje: CATNAPP appeared first on MoTA.
Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

ARS Svet kulture, 1. avgust 2018 ― Danes se prvič v organizaciji Centra slovanskih kultur France Prešeren začenja že tradicionalni Trnfest Predstavili bomo festivale, ki potekajo v teh poletnih dneh. Medtem ko se danes začenja že tradicionalni ljubljanski Trnfest, ki ga letos prvič samostojno organizira Center slovanskih kultur France Prešeren, v Novem mestu že poteka 5. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub. Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi pa boste v oddaji slišali izjavo Jožeka Horvata Muca, predsednika Zveze Romov Slovenije. Vabljeni k poslušanju!

Pred sprožilcem

Vrabec Anarhist, 1. avgust 2018 ― »Grob je nagnjen,« sem rekla. »Postrani visi.« Ko sem to izustila, sem se vprašala, ali lahko kaj visi tudi naravnost, ne le postrani. The post Pred sprožilcem appeared first on Vrabec Anarhist.

1. avgusta 1897 je cesar Franc Jožef I. podpisal zakon o zdraviliških komisijah in s tem se je uradno začel turizem na Bledu

Kamra.si, 1. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. avgusta 1897 je cesar Franc Jožef I. podpisal zakon o zdraviliških komisijah in s tem se je uradno začel turizem na Bledu.  Zakon je zahteval naj na Kranjskem za letovišča, zdravilišča in kopališča skrbijo zdraviliške komisije. Sicer pa so očetje blejskega turizma tako komisijo ustanovili že leta 1886.  Turizem se je na Bledu začel hitreje razvijati že sredi 19. stoletja. K mednarodnemu slovesu Bleda je veliko pripomogel Švicar Arnold Rikli, ki je leta 1854 odprl sončno in zračno zdravilišče. Bled je privabljal vedno več obiskovalcev. Ne samo iz naše domovine in s stare celine, ampak z vsega sveta, ki je spričo sodobnih prometnih in drugih povezav postal majhen. 

1. avgusta 1998 je umrl France Mihelič, slovenski slikar, grafik in ilustrator

Kamra.si, 1. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. avgusta 1998 je umrl France Mihelič, slovenski slikar, grafik in ilustrator. Rodil se je 27. aprila 1907. Miheličevi so se s Tolminskega preselili v Virmaše, ko je oče dobil delo na železnici. Čeprav so že od leta 1909 živeli v Ribniški dolini, je France ohranjal stik z rojstnim krajem. V Ribnici je hodil v ljudsko in meščansko šolo, njen ravnatelj - amaterski slikar Janko Trošt pa je bil njegov prvi likovni učitelj. Od leta 1923 do 1927 je France obiskoval učiteljišče v Ljubljani, stanoval pa je v Virmašah. Hkrati se je šolal na zasebni risarski šoli Probuda pri Mateju Sternenu in Mirku Šubicu.

7. avgust ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA: Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, komedija/drama (2017); Kolpern

Gornjesavski muzej, 1. avgust 2018 ― avgust 2018: Poletje na Stari Savi, TORKOVA KINOTEKA, Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, komedija / drama (2017), 1 ura 56 min   Prvo avgustovsko kinoteko predvajamo edini slovenski film letošnjega izbora. Anton Komat v svoji knjigi »Zemlja voda seme« opozarja, da ima Slovenija največjo površino nakupovalnih središč na prebivalca v Evropski uniji. In Marko […]

ZUJIK – H

Asociacija, 1. avgust 2018 ― Ime: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK-H) Predlagatelj: Ministrstvo za kulturo Predlog poslan v obravnavo: 22. januar 2018 Povezava na predlog Ključne spremembe zakona s strani predlagatelja – Dodana bi bila opredelitev nevladnega in ljubiteljskega sektorja. – Ena osrednjih sprememb je predvidevala izbris Kulturniške zbornice Slovenije iz zakona, … Preberi več o ZUJIK – H
še novic