Kanaan-nada

Kanaan-nada

Airbeletrina, 31. december 2018 ― Na nove začetke proti koncu starega leta. 2018 se je hitro zgubalo samo vase, skrhalo svoje robove in naostrilo svoje pasti, da vendarle ne bomo ugotovili, od kod bo udarilo, ko bo priletelo naravnost v nos. Enga čez kepo pa domu. November bo jutri, trinajsti, vreme leži nekje pri ničli in moje noge z eno samo peto za kanček štrlijo čez ograjo. Za kanček se pravi, za las. Toliko o tem v uvodnem dejanju.

MePZ Odmev je v Ukvah sklenil svojo že 37. uspešno sezono

Kamnik.info, 31. december 2018 ― Mešani pevski zbor Odmev Kamnik je letošnje leto zaključil na prav poseben način. Po tem, ko smo jim v petek, 28. decembra lahko prisluhnili v Šmarci na proslavi ob državnem prazniku – dnevu samostojnosti in enotnosti, so se v soboto odpravili v zamejstvo! V Ukve, staro naselje zamejskih Slovencev v Kanalski dolini (Italija) jih je ... The post MePZ Odmev je v Ukvah sklenil svojo že 37. uspešno sezono appeared first on Kamnik Info.
Z glasbo in razstavami v novo leto

Z glasbo in razstavami v novo leto

ARS Svet kulture, 31. december 2018 ― O tradicionalnih koncertih Slovenske filharmonije in Dunajskih filharmonikov ter vidnejših likovnih razstavah V zadnji oddaji letošnjega leta bomo ujeli utrip prazničnega vzdušja na področju kulture. Na Dunaju bodo s koncertom v Musikvereinu – že tradicionalno – novo leto pozdravili Dunajski filharmoniki, v Ljubljani pa Orkester in Zbor Slovenske filharmonije. Pozornost bomo namenili tudi razstavam likovne umetnosti, ki so pri nas in v bližnji okolici zaznamovale leto 2018, ter podrobneje spregovorili o fotografski razstavi Andreja Perka v Pilonovi galeriji v Ajdovščini, s katero se galerija poklanja 100. obletnici konca 1. svetovne vojne.
Sončni vzhod z orglami

Sončni vzhod z orglami

ARS Obiski kraljice, 31. december 2018 ― V dneh, ko sonce ponovno pridobiva svojo moč, vabljeni k poslušanju Ognjenega plesa, Sončnega vzhoda, Pesmi upanja in drugih skladb s slikovitimi naslovi Tako se imenuje ena izmed zgoščenk založbe Carus, na kateri so zbrane improvizacije in avtorska dela nemškega organista, zborovodje in skladatelja Kaya Johannsena. V dneh, ko sonce ponovno pridobiva svojo moč, zato vabljeni k poslušanju Ognjenega plesa, Sončnega vzhoda, Pesmi upanja in drugih skladb s slikovitimi naslovi, namenjenim orglam solo, orglam in flavti ter orglam in orkestru.
Filmska glasba slovenskih skladateljev

Filmska glasba slovenskih skladateljev

ARS Filmska glasba, 31. december 2018 ― V današnji oddaji o Filmski glasbi bomo slišali znane glasbene odlomke slovenskih skladateljev, ki zvenijo v stvaritvah sedme umetnosti V današnji oddaji o Filmski glasbi bomo slišali znane glasbene odlomke slovenskih skladateljev, ki zvenijo v stvaritvah sedme umetnosti. Poslušali bomo glasbo Bojana Adamiča iz filma Ples v dežju; Jožeta Privška iz Zgodbe, ki je ni; Urbana Kodra iz Cvetja v jeseni; Boruta Lesjaka iz filma Ne čakaj na maj; Marjana Kozine iz filma Na svoji zemlji; Deča Žgurja iz Sreče na vrvici in za konec še glavno temo iz filma Kapelski vrhovi Bojana Adamiča. Igrali bodo Simfonični, Revijski in Zabavni orkester naše radijske hiše pod vodstvom Bojana Adamiča, Jožeta Privška, Urbana Kodra in Davida de Villiersa.
Mathias Rüegg /5/

Mathias Rüegg /5/

ARS Skladatelj tedna, 31. december 2018 ― Petkova oddaja bo namenjena zadnjemu delu Mathiasa Rüegga za Vienna Art Orchestra Niz petih oddaj prazničnega tedna bo posvečen glasbi enega najpomembnejših jazzovskih skladateljev, duhovitega aranžerja, spretnega pianista in karizmatičnega dirigenta – Mathiasa Rüegga. Petkova oddaja bo namenjena zadnjemu delu Mathiasa Rüegga za Vienna Art Orchestra – zbirki skladb pod naslovom The Third Dream, ki že s svojim naslovom aludira na t. i. third stream – tretji tok, oziroma jazzovsko glasbo, prepojeno z elementi klasične glasbe. Cikel, posvečen skladatelju Mathiasu Rüeggu, je pripravil Marko Kumer.
Nataša Rogelja: Trinajsti mesec

Nataša Rogelja: Trinajsti mesec

ARS Izšlo je, 31. december 2018 ― Nataša Rogelja, doktorica antropologije, je z možem in majhnimi otroki sedem let preživela na katamaranu, s katerim so pluli po Sredozemskem morju Nataša Rogelja, doktorica antropologije, je z možem in majhnimi otroki sedem let preživela na katamaranu, s katerim so pluli po Sredozemskem morju. V tem času je srečala številne ljudi, ki so se iz različnih razlogov odločili povsem spremeniti svoje življenje – in se namesto za življenje na kopnem odločili za življenje na morju. Nekaj izmed teh morskih nomadov, kot jih poimenuje avtorica, je dobilo literarizirani portret v knjigi Trinajsti mesec. Dr. Nataša Rogelja bo v oddaji govorila o njih, o svoji poti, pa tudi o širših razlogih, ki so gnali oziroma ženejo ljudi drugam.
Mathias Rüegg /4/

Mathias Rüegg /4/

ARS Skladatelj tedna, 31. december 2018 ― V četrti oddaji bomo slišali izbor skladb s trojne zgoščenke s samimi izvirnimi Rüeggovimi skladbami iz leta 2007 Niz petih oddaj prazničnega tedna bo posvečen glasbi enega najpomembnejših jazzovskih skladateljev, duhovitega aranžerja, spretnega pianista in karizmatičnega dirigenta – Mathiasa Rüegga. V četrti oddaji bomo slišali izbor skladb s trojne zgoščenke s samimi izvirnimi Rüeggovimi skladbami iz leta 2007. Rüegg si je zamislil tri tematsko povezane programe, vsakega bi lahko izvedli tudi samostojno. Prva zgoščenka trilogije American Dreams prinaša glasbene portrete trinajstih ameriških filmskih div, ki so zaznamovale t. i. novi svet prve polovice dvajsetega stoletja. Na drugi zgoščenki – European Visionaries so skladbe, naslovljene po trinajstih evropskih genijih, od Leonarda da Vincija do Stephena Hawkinga, ki so z dosežki duha odločilno zaznamovali civilizacijo t. i. starega sveta. Tretja zgoščenka Visionaries and Dreams prinaša sintezo prejšnjih dveh – trinajst fiktivnih srečanj med ameriškimi divami iz sna in evropskimi misleci drugega tisočletja – skladbe s spojitvijo čutnosti in miselne abstrakcije prinašajo novo kakovost. Cikel, posvečen skladatelju Mathiasu Rüeggu, je pripravil Marko Kumer.
Mathias Rüegg /3/

Mathias Rüegg /3/

ARS Skladatelj tedna, 31. december 2018 ― Sredina oddaja prinaša Rüeggove uglasbitve pesmi Heinricha Heineja in Rainerja Maria Rilkeja v izvedbi pevke Lie Pale Niz petih oddaj prazničnega tedna bo posvečen glasbi enega najpomembnejših jazzovskih skladateljev, duhovitega aranžerja, spretnega pianista in karizmatičnega dirigenta – Mathiasa Rüegga. Sredina oddaja prinaša Rüeggove uglasbitve pesmi Heinricha Heineja in Rainerja Maria Rilkeja v izvedbi pevke Lie Pale. V drugem delu pa bomo predvajali izbor skladb z albuma A Centenary Journey, na njem je v enajstih skladbah povzel celo stoletje razvoja jazzovske glasbe.
Pogovor z Lejo Jurišić

Pogovor z Lejo Jurišić

ARS Oder, 31. december 2018 ― »Brez dvoma lahko zapišemo, da je njun performans eden najpomembnejših domačih uprizoritvenih dogodkov tega časa« »Verjetno je odgovor ena od skrivnosti umetnosti (in življenja), vsekakor pa ni dvoma, da sta Leja Jurišić in Marko Mandić s svojim Skupaj zavzela jasno pozicijo in z močno ter neprecenljivo gesto nagovorila prisotnost opazovalcev. Za več kot le šest ur. Zato lahko brez dvoma zapišemo, da je njun performans eden najpomembnejših domačih uprizoritvenih dogodkov tega časa.« Tako med drugim v kritiki performansa Skupaj zapiše Nika Arhar. Lejo Jurišić smo tik pred koncem leta gledali tudi v predstavi Izumitelj na zemlji, v režiji Bare Kolenc in produkciji Anton Podbevšek teatra. Umetniška dosežka preteklega leta, prav tako pa tudi zgodovina in odmevnost njenega ustvarjanja, Lejo Jurišić uvrščata med najpomembnejše slovenske odrske umetnice in umetnike in zdi se nujno, da njen umetniški kredo s poslušalkami in poslušalci delimo prav na dan novega leta. Vabljeni k poslušanju!
Mathias Rüegg /2/

Mathias Rüegg /2/

ARS Skladatelj tedna, 31. december 2018 ― Torkova praznična oddaja bo namenjena  Rüeggevemu aranžiranju Niz petih oddaj prazničnega tedna bo posvečen glasbi enega najpomembnejših jazzovskih skladateljev, duhovitega aranžerja, spretnega pianista in karizmatičnega dirigenta – Mathiasa Rüegga. Torkova praznična oddaja bo namenjena  Rüeggevemu aranžiranju. Tako bomo lahko slišali tudi njegove inačice priljubljenih Straussovih valčkov in polk ter priredbe Schubertovih in Schumanovih samospevov.

Zgovorno 2019!

OUTSIDER, 31. december 2018 ― Slovenski rek pravi, da »kdor molči, desetim odgovori.« Molčečnost je od nekdaj cenjena vrlina in na prvi pogled se zdi, da je bil molk najmočnejše ljudsko orožje proti jezičnim dohtarjem in drugim prezira vrednim mestnim škricem, ki so sami prisegali na nek drug rek: »kdor jezika špara, kruha strada«. Navsezadnje so imeli prav oboji: odvetniki…
O času kot eni izmed temeljnih kategorij človekovega dojemanja sveta in svojega mesta v njem

O času kot eni izmed temeljnih kategorij človekovega dojemanja sveta in svojega mesta v njem

ARS Ars humana, 31. december 2018 ― Čas, kot ga doživljamo na Zemlji, je pravzaprav iluzija, navidezna posledica astronomskih danosti Čas, kot ga doživljamo na Zemlji, je pravzaprav iluzija, navidezna posledica astronomskih danosti: vrtenja Zemlje okrog Sonca, vrtenja lune okrog Zemlje in nagiba Zemljine osi glede na ravnino, po kateri kroži okrog Sonca. Kako si ga predstavljamo, pa je povsem drugo vprašanje in načinov, kako misliti čas, je zelo veliko. Pri tem je vsak govor o začetku – stvarstva, človeštva, vere, naroda družine in posameznika – vezan na pestro paleto načinov dojemanja časa; priložnost za pogled nazaj v preteklost in naprej v prihodnost pa vedno ponuja tudi obdobje okoli novega leta – v njem sta namreč vedno združena čas, ki beži, in čas, ki se ponavlja. O različnih kulturnih pogledih na čas in z njim povezanih ritualih ponavljanja in obnavljanja, načinih, kako so različne skupnosti vzpostavile svoj koledar in kako tehnologije merjenja časa vplivajo na človekovo dojemanja sveta in svojega mesta v njem, bodo govorili etnologinja dr. Ingrid Slavec Gradišnik z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, zgodovinar, arheolog in etnolog trojni doktor Andrej Pleterski z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU ter arheologinja in etnologinja doktorica Katja Hrobat Virloget s Fakultete za humanistične študije Univerze v Kopru.
Mathias Rüegg /1/

Mathias Rüegg /1/

ARS Skladatelj tedna, 31. december 2018 ― Niz petih oddaj prazničnega tedna bo posvečen glasbi enega najpomembnejših jazzovskih skladateljev, duhovitega aranžerja, spretnega pianista in karizmatičnega dirigenta Niz petih oddaj prazničnega tedna bo posvečen glasbi enega najpomembnejših jazzovskih skladateljev, duhovitega aranžerja, spretnega pianista in karizmatičnega dirigenta – Mathiasa Rüegga. Svojo ustvarjalno energijo je posvetil predvsem velikemu orkestru, ki se je imenoval Vienna Art Orchestra. Mathias Rüegg je bil rojen 8. decembra leta 1952 v Zürichu v Švici. Najprej je bil učitelj v šoli za otroke s posebnimi potrebami, nato je študiral klasično glasbo in klavir v Gradcu. Med njegovimi profesorji je bil tudi Janez Gregorc. Leta 1976 se je preselil na Dunaj, saj kot mirovnik ni želel služiti obveznega vojaškega roka. Leta 1977 je s somišljeniki ustanovil Vienna Art Orchestra, za katerega je napisal več kot štiristo skladb in priredb. Vienna Art Orchestra, mednarodni kolektiv z domicilom na Dunaju, je deloval trideset let, pred leti pa je Rüegg zaradi finančnih težav obupal in orkester razpustil. Za Vienna Art Orchestra oziroma ustvarjanje Mathiasa Rüegga so kritiki zapisali, da kljub nedvomnemu izvrstnemu poznavanju jazzovske zgodovine živi v sedanjosti in gleda v prihodnost. Po razpustitvi Vienna Art Orchestra se Rüegg posveča komorni, filmski in gledališki glasbi in se vse manj pojavlja v javnosti. V prvi oddaji se bomo posvetili njegovemu zgodnjemu ustvarjanju za Vienna Art Orchestra.
NAPOVEDUJEMO – PREDSTAVA ZA OTROKE, BRUNDAGRRRROM!, V SOBOTO, 5. JANUARJA, OB 10.00 IN 17.00

NAPOVEDUJEMO – PREDSTAVA ZA OTROKE, BRUNDAGRRRROM!, V SOBOTO, 5. JANUARJA, OB 10.00 IN 17.00

SLG Celje, 31. december 2018 ― Gledališče Koper Tamara MatevcBRUNDAGRRRROM!Predstava za otrokeKrstna uprizoritev   Režiser Jaka IvancPredstava traja 30 minut.   Živa v gozdu za svojega bolnega brata išče zdravilni divji med, izgubi se in se zateče v medvedji brlog. Ko se domov vrne medved Milko, spozna, da je nepovabljena gostja popila malinov sok in pojedla sladko hruško. Odloči se, da bo Živo kruto kaznoval: domov je ne bo spustil, dokler ne bo pospravila njegovega brloga. Živa, ki ne pospravlja niti doma, kaj šele na obiskih, mu predlaga, da bi mu raje skuhala čarobni napoj, saj je opazila, da medved Milko ne zna izgovoriti črke r. Potem kuhata in mešata in nakuhata čarobno besedo za medveda Milka, ki pa je revež sploh ne more uporabiti, saj je ne zna izgovoriti. Kako bosta rešila to zagato? Ali lahko tudi medved Milko pomaga Živi? Živa se namreč zelo boji teme. Ko se iz nasprotnikov spremenimo v prijatelje, je mogoče skoraj vse. S ščepcem prave čarobne besede pa gotovo čisto vse.   V soboto, 5. januarja, ob 10.00 in 17.00 Abonmajček dopoldanski, popoldanski in izven

1880 – Rojen George Marshall

Zgodovina na dlani, 31. december 2018 31. decembra leta 1880 se je v mestu Uniontown v Pensilvaniji rodil ameriški general, politik in diplomat George Catlett Marshall. Med drugo svetovno vojno je bil načelnik generalštaba kopenske vojske ZDA in glavni svetovalec za vojaške zadeve takratnega ameriškega predsednika Roosevelta. Po drugi svetovni vojni je soustvaril ameriški načrt za… Preberi The post 1880 – Rojen George Marshall appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic