Back To The Future (1985)

Back To The Future (1985)

Deseta umetnost, 21. januar 2019 ― Delno znanstvena fantastika, delno pa generacijsko vplivna družinska drama, polna komičnih vložkov in uporabnih citatov. Heroj mora rešiti svoj obstoj, po tem ko se njegova mama zaljubi v nekoga drugega. Vanj! V preteklosti! Vrnitev v prihodnost je klasika in je zgodba Martyja McFlyja ter njegovega pomočnika Doca Browna, ki je izumil časovni stroj. Marty tako potuje 30 let nazaj, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Citizen Kane (1941)  Memento (2000)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)  Peppermint (2018)  Cannes 2018 – 3. dan: Paul Dano navdušil z režijskim prvencem Copyright © Deseta umetnost [Back To The Future (1985)], All Right Reserved. 2019.

21. januarja 1842 se je v Planici nad Framom rodil dr. Pavel Turner, publicist in vzgojitelj

Kamra.si, 21. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. januarja 1842 se je v Planici nad Framom rodil dr. Pavel Turner, publicist in vzgojitelj. Umrl je 25. septembra 1924 v Mariboru.  Dr. Pavel Turner velja za redek primer Slovenca, ki se je s svojo delavnostjo in neustavljivo željo po znanju povzpel na visok družben položaj in ostal narodno zaveden. Kljub večletnemu bivanju v Evropi si je nenehno prizadeval za napredek slovenskega naroda.

21. januarja 2001 je v Ljubljani umrl Nace Simončič, slovenski lutkar

Kamra.si, 21. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. januarja 2001 je v Ljubljani umrl Nace Simončič, slovenski lutkar. Rodil se je 8. junija 1918 v Litiji.  Bil je mizar, ki je II. svetovno vojno preživel v NOB, od leta 1943 je bil vodja Belokranjske gledališke skupine v Črnomlju, kjer je leta 1944 postal član SNG na osvobojenem ozemlju. Prav v tem vojnem času je iz mizarja zrasel inšpicient in igralec Nace Simončič. Ob teh prvih biografskih podatkih se utrne skromna asociacija, na njegovo predanost marionetnemu gledališču in na Rezbarja Pepeta iz Collodijevega Ostržka, eno izmed njegovih izvrstnih karakternih vlog. Po vojni je nadaljeval delo inšpicienta in igralca epizodnih vlog v ljubljanski Drami do leta 1954, ko je bil stalno angažiran v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot igralec in režiser, vse do leta 1963.
Govor in komunikacija – Barbara Pia Jenič (izobraževalna delavnica)

Govor in komunikacija – Barbara Pia Jenič (izobraževalna delavnica)

Trubarjeva hiša literature, 21. januar 2019 ― Na delavnico bo sprejetih 14 udeležencev, ki jih bo na podlagi prejetih prijav izbral organizator. Če želite sodelovati, pošljite prijavo (izkušnje z javnim nastopanjem, govorom in komunikacijo ter motivacijo/motiv za prijavo na delavnico), na naslov trubarjeva@literarnahisa.si. Delavnica bo potekala v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7), ob torkih od 15.30 do 17.30 - prvo srečanje bo 12. februarja 2019. Rok za oddajo prijav je 4. 2. 2019. Delavnica bo potekala od 12. februarja do 4. junija in je brezplačna. Mednarodni strokovnjaki pravijo, da v vsakodnevnem življenju dosežemo tisto, kar znamo dobro skomunicirati in ne tisto, kar si želimo. Govor in komunikacija sta najpomembnejše orodje kreiranja odnosov in doseganja ciljev v vsakodnevnem življenju. Delavnica govornega sporočanja in pripovedovanja je namenjena vsem, ki bi želeli izboljšati ali preveriti svoje komunikacijske veščine. Trening poteka v več fazah: sproščanje telesa in uma; dihanje s prepono; vaje za izgovorjavo; načini interpretacije izbranih besedil in javni nastop po izbiri.
Kulturno društvo Tuščak z Bača zaokrožilo deset let delovanja

Kulturno društvo Tuščak z Bača zaokrožilo deset let delovanja

Notranjsko primorske novice » Kultura, 21. januar 2019 ― Bač, Ilirska Bistrica – Kulturno društvo Tuščak Bač je v preteklem letu praznovalo 10 let delovanja. Jubilejno leto so člani preživeli zelo aktivno, obenem pa so desetletje delovanja strnili v zborniku Traja, naj traja …, ki so ga predstavili 5. januarja na turistični kmetiji Pri Požarju. Predstavitev zbornika Traja, naj traja …, 10-letnica delovanja, Kulturno društvo Tuščak Bač, turistična kmetija Pri Požarju, 5. januar 2019 Foto: Stojan Spetič Ob predstavitvi zbornika so program popestrile skupina Vaške klepetulje in glasbeni trio Adijo. Zbornik se v besedi in sliki dotakne preteklosti Bača, predstavi delovanje društva in aktivnosti, v katere so se vključevali člani, nekaj največjih investicij v vasi in naravnih nesreč v desetletnem obdobju. »Mogoče se danes še ne zavedamo vsega, kar je v njem zapisano in se marsikomu zdi neumno in potrata časa. Vendar vem, da tako kot mi danes radi pri starših, starih starših in starejši vaščanih pogledamo stare slike in poslušamo stare zgodbe, tako bodo naši otroci z veseljem in ponosom prijeli v roke ta zbornik in sami sebe pokazali svojim otrokom ter jim morebiti povedali kakšen pripetljaj, ki so ga doživeli in videli v društvu,« pravi Tanja Blažek. »Hočemo ali nočemo, društvo je povezalo ljudi v vasi, se začelo povezovati z ljudmi izven vasi, sodelovati z drugimi društvi. V društvu si želimo, da bi zgodba, ki traja, še trajala in zato vabimo vse Bačane in Bačanke ter vaščane sosednjih vasi, da se nam pridružijo in vstopijo na vlak druženja, zabave in kulture. Vsak posameznik naj po svojih močeh pusti kamenček v mozaiku potujočega vlaka. Zahvaljujemo se vsem, ki ste poskrbeli, da naša zgodba še traja, predvsem sponzorjem zbornika.« Vsi, ki bi si želeli knjigo imeti za spomin, jo lahko kupijo na turistični kmetiji Pri Požarju na Baču. Bogato jubilejno leto Lansko jubilejno leto so v društvu začeli v pustnem vzdušju. Z veliko skupino kavbojev smo se udeležili pustne povorke v Ilirski Bistrici, kjer so s ponos
Razstava: Gilles Vranckx

Razstava: Gilles Vranckx

Kurja polt, 21. januar 2019 ― ČUDNE BARVE GILLESA VRANCKXA Slovenska kinoteka, Kinodvor 1. 4.22. 4. 2019 Festival KURJA POLT s ponosom predstavlja razstavo izbranih del belgijskega vizualnega umetnika Gillesa Vranckxa. V Bruslju delujoči mojster risbe in grafičnega oblikovanja pripada drobni in dragoceni peščici avtorjev, ki ohranjajo danes skorajda izginulo umetnost ročno ilustriranih filmskih plakatov in jo [...] The post Razstava: Gilles Vranckx appeared first on Kurja polt.

O PROJEKTU

MAF - Mad About Film, 21. januar 2019 ― Mad About Film (MAF) O PROJEKTU Projekt Mad About Film (MAF) je nastal z željo po vzpostaviti prostora, ki bi mladim ponudil priložnost neformalnega izobraževanja o filmu tako na teoretski kot na praktični ravni. V naši spletni reviji, ki izhaja enkrat mesečno, in sicer vsakega 21. … O PROJEKTU

Prodana nevesta v ljubljanski Operi barvita predstava, polna fantazije

SiGledal Novice, 21. januar 2019 ― V SNG Opera in balet Ljubljana bo v četrtek, 24. 1. 2018, premiera komične opere Prodana nevesta skladatelja Bedricha Smetane na libreto Karla Sabine. Režijo podpisuje priznan češki režiser Jiri Nekvasil, ki je Prodano nevesto označil kot barvito predstavo, polno komičnih prizorov in fantazije, ki na eni strani kaže poetičnost in na drugi komičnost tega dela.

90's: arhiv koroške alternativne produkcije

Kamra.si, 21. januar 2019 ― www.glu-sg.si/90s Koroška galerija likovnih umetnosti je prejšnji teden za javnost odprla spletni portal 90's, arhiv koroške alternativne produkcije, ki so jo v devetdesetih ustvarili mladi na Koroškem. Portal za zdaj vsebuje predvsem gradivo o tedaj delujočih bendih, kot so Xenophobia, Funeral March, Scorzonera, Herald IV., Ilex ..., njihove posnetke, plakate, fotografije, besedila in druge artefakte. V prihodnje naj bi arhiv zajel tudi druga ustvarjalna področja, morda se bo tudi kronološko razširil.
Od antropocentrizma k ekocentrizmu in ekokritičnemu branju besedil

Od antropocentrizma k ekocentrizmu in ekokritičnemu branju besedil

ARS Ars humana, 21. januar 2019 ― Človekov odnos do živali je že stoletja diskriminatoren, zaznamovan predvsem s kategorijami, kot so nadvlada, prilastitev in uporaba Človekov odnos do živali je že stoletja diskriminatoren, zaznamovan predvsem s kategorijami, kot so nadvlada, prilastitev in uporaba – kategorijami, ki so po naravi izrazito antropocentrične. O tem odnosu bomo tokrat razmišljali v okviru baladnega izročila, pa tudi širše, v kontekstu folklornega izročila in leposlovja. Pa tudi o potrebi po spremembi tega odnosa, potrebi po etičnem obratu v našem ontološkem razumevanju živali. Prav v Sloveniji je namreč pognala teoretske korenine zoofolkloristika, ki se, ob naslonitvi na kritično animalistiko in teorijo speciesizma, zavzema za nova branja leposlovnih in folklornih besedil: za branja, ki bodo pretrgala z antropocentričnim pogledom na svet in se odpirala ekocentričnemu, branja, ki se bodo zavzemala za odpravo klasičnih dihotomij, kot so narava/kultura, človek/žival in duh/materija. Gostja oddaje bo poznavalka tematike, izr. prof. dr. Marjetka Golež Kaučič, ki v svoji strokovni monografiji Slovenska ljudska balada ob drugem nazorno prikaže tudi razliko med klasičnim in novim branjem folklornih besedil.

Pred časom!

ŽPZ Kombinat, 21. januar 2019 ― Ali je osvojila Nobelovo nagrado? Je bila izumiteljica? To sta zgolj dve izmed vprašanj, na katero je potrebno odgovoriti v namizni igri “Kdo je ona?“, ki jo je naredila poljska ustvarjalka Zuzanna Kozerska-Girard.  Podobna vprašanja za večjo vidnost žensk naše zgodovine smo si zastavljale tudi članice zbora v zgodnjih jutranjih urah 23. decembra 2008, ko […]
Pred časom!

Pred časom!

ŽPZ Kombinat, 21. januar 2019 ― Ali je osvojila Nobelovo nagrado? Je bila izumiteljica? To sta zgolj dve izmed vprašanj, na katero je potrebno odgovoriti v namizni igri “Kdo je ona?“, ki jo je naredila poljska ustvarjalka Zuzanna Kozerska-Girard.  Podobna vprašanja za večjo vidnost žensk naše zgodovine smo si zastavljale tudi članice zbora v zgodnjih jutranjih urah 23. decembra 2008, ko […]
Na krilih galeba

Na krilih galeba

ARS Svet kulture, 21. januar 2019 ― Na krilih galeba je naslov razstave v galeriji Vodnikove domačije, na kateri se predstavljajo avtorji, ki izhajajo iz ilustratorske tradicije Slovencev v Italiji Na krilih galeba je naslov razstave v galeriji Vodnikove domačije, na kateri se predstavljajo avtorji, ki izhajajo iz ilustratorske tradicije Slovencev v Italiji. Njihovi silovite, ekspresivne in nežno, mehko izražene poteze, so spremljale izdaje revije Galeb. Tudi o presečišču znanosti in umetnosti bo govora v oddaji Svet kulture po 16. uri. V Vivariju BioTehne si je namreč mogoče ogledati razstavo umetnice in raziskovalke Špele Petrič, ki se podaja v namišljeno biocentrično prihodnost, v kateri bo omogočeno tudi komuniciranje s svetom rastlin.

Miren prenos oblasti: retorika inavguracijskega govora predsednika ZDA

Razpotja, 21. januar 2019 ― Blaž Kosovel Vsaka štiri leta smo 20. januarja okoli poldneva (po washingtonskem času) priča ustoličenju novega predsednika ZDA. Čeprav so volitve že v začetku novembra, se po stari tradicionalni maniri predsednik ustoliči šele dva meseca in pol kasneje. Po uradni prisegi, s katero izvoljeni posameznik tudi dejansko postane predsednik ameriške federacije, sledi še inavguracijski govor, kjer novi predsednik nagovori ljudstvo. Ta govor pa ni zgolj retorična formalna vaja v slogu. To je temeljni način funkcioniranja oblasti ZDA kot republike. Funkcioniranja republike kot različne do monarhije, hkrati pa tudi kot različne do Evrope. Evropskim republikam se nemara to dejanje zdi malce čudaško, zastarelo, nesmiselno, a to ne moti ZDA, ki nimajo nikakršne pretenzije po reformaciji svojih osnovnih političnih institucij.

PREŠERNOV DAN 2019 V PMPO

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 21. januar 2019 ― PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK V POKRAJINSKEM MUZEJU PTUJ – ORMOŽ Petek, 8. februar 2019 Ptujski grad, 9.00 – 17.00 Brezplačni ogled muzejskih zbirk* Ptujski grad, 11.00 SVET KRAŠENJA, NAKIT – STATUSNI SIMBOL ALI IZZIV, javno vodstvo po razstavi >več o razstavi Ptujski grad, 10.00 – 16.00 SKRINJA, STOL, OMARA, delavnica za družine Grajska pristava […]

PTUJSKI DOMINIKANSKI SAMOSTAN, predstavitev knjižice

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 21. januar 2019 ― Predstavitev petnajste knjižice iz zbirke Umetnine v žepu PTUJSKI DOMINIKANSKI SAMOSTAN avtorjev Branka Vnuka in Marjete Ciglenečki sreda, 6. februar 2019, ob 18. uri, letni refektorij ptujskega dominikanskega samostana O dolgi in bogati, včasih tudi burni zgodovini ptujskega dominikanskega samostana, o njeni arhitekturi in likovni opremi se bo z gosti pogovarjala izr. prof. dr. Marjeta […]
Radijski poklon režiserju Miletu Korunu ob 90-letnici rojstva

Radijski poklon režiserju Miletu Korunu ob 90-letnici rojstva

ARS Oder, 21. januar 2019 ― »Sleherni koncept uprizoritve je hipoteza.« Režiser Mile Korun je konec oktobra 2018 praznoval častitljiv osebni jubilej – 90-letnico rojstva. Našemu pomembnemu ustvarjalcu, ki je v slovenskih gledališčih podpisal prek sto režij, zato posvečamo radijski poklon. V sodelovanju s teatrologinjo Ano Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta smo ga sestavili z izborom zvočnih posnetkov. V Korunovem premišljevanju gledališča gotovo izstopa večkratna obravnava istih dramskih besedil. Tako se bomo tudi v oddaji osredotočili na zgodbo predstav iste dramske osnove. Od Hamleta kot ene paradigmatskih gledaliških predlog, ki se je je Korun režijsko lotil dvakrat, se bomo pomaknili h karakterističnemu dramskemu orisu slovenske doline … pa spet nazaj k Hamletu. Pohujšanje v dolini šentflorjanski ima v režiserjevem opusu posebno mesto. Da bi izvedeli zakaj in kako se je Korun v različnih obdobjih svojega režijskega ustvarjanja loteval znamenite slovenske farse, vas vabimo, da prisluhnete prepletu odlomkov iz Avdio zbirke Slovenskega gledališkega inštituta in arhiva Radia Slovenija.

Uvodnik

MAF - Mad About Film, 21. januar 2019 ― Mad About Film (MAF) Uvodnik Z novim letom začenjamo z novo, prenovljeno podobo spletne revije Mad About Film, pospremljeno s posodobljeno, vsebinsko razširjeno vizijo našega dela. Projekt Mad About Film je bil že od samega začetka zasnovan z namenom, da mladim filmskim navdušencem ponudi prostor … Uvodnik
še novic