115: Urok za ujmo

115: Urok za ujmo

Glave (Apparatus), 29. april 2019 ― Tretji del osme sezone. Temna bitka. Pogovori v grobnici. Zmaji se tepejo. Ljudje umirajo. Velikan! Pižame ni. So pa Hana Stupica, Roman Vučajnk in Anže Mreža Apparatus.si je tudi na Facebooku in jo lahko finančno podprete tudi osebno. Hvala. – Zapiski: Roman Polanski Helms Deep AAD.si
Hellboy (2019)

Hellboy (2019)

Deseta umetnost, 29. april 2019 ― Na podlagi stripov Mikea Mignole se Hellboy, ujet med svetovi nadnaravnega in človeškega, tokrat bori s staro čarovnico, ki je trdno odločena, da izpelje maščevanje do konca. V tretjem delu, tokrat pod režisersko taktirko Neila Marshalla, ki je zamenjal Guillerma del Tora, in v glavni vlogi z Davidom Harbourjem namesto Rona Perlmana je dogajanje postavljeno v Anglijo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ghostbusters (1984)  The Maze Runner (2014)  Kako dolgo bi ostali živi v grozljivki glede na astrološko znamenje?  [Pozor, hud prizor] - Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)  [Pozor, hud prizor] – Avengers (2012) Copyright © Deseta umetnost [Hellboy (2019)], All Right Reserved. 2019.
Z bananami proti cenzuri na Poljskem

Z bananami proti cenzuri na Poljskem

MMC Drugo, 29. april 2019 ― Okoli tisočglava množica - del nje jedoč banane - je danes protestirala pred Narodnim muzejem v Varšavi zaradi odločitve iz preteklega tedna, da umaknejo umetnine, ki so po mnenju direktorja te institucije "nespodobne".

Davorin Lenko: Bela pritlikavka

Koridor, 29. april 2019 ― Bela pritlikavka je suveren in inteligenten roman, v katerem nam Davorin Lenko v svojem značilnem slogu postreže z dvema tragičnima zgodbama, ki ju najbolje opiše glasba, ki ima v romanu tako pomembno vlogo, da bi ga lahko imenovali kar glasbeni roman. The post Davorin Lenko: Bela pritlikavka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Davorin Lenko: Bela pritlikavka

Koridor, 29. april 2019 ― Bela pritlikavka je suveren in inteligenten roman, v katerem nam Davorin Lenko v svojem značilnem slogu postreže z dvema tragičnima zgodbama, ki ju najbolje opiše glasba, ki ima v romanu tako pomembno vlogo, da bi ga lahko imenovali kar glasbeni roman. The post Davorin Lenko: Bela pritlikavka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Keber

Keber

LUD Literatura, 29. april 2019 ― Zakaj bi bilo denimo dovoljeno kar tako razbiti neko skalo, kak star stalaktit, četudi ga ne bo nikoli nihče videl? Mogoče pa je že brisanje starih datotek moralno problematično?

Staš Ravter v.d. ravnatelja ljubljanske Opere

SiGledal Novice, 29. april 2019 ― V.d. ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana je postal Staš Ravter, saj je dosedanjemu v.d. ravnatelja Rajku Meserku v petek potekel mandat, so za STA povedali na ministrstvu za kulturo. Ravter je javnosti poznan kot direktor Slovenske kinoteke. Postopek javnega razpisa za delovno mesto ravnatelja ljubljanske Opere je sicer še vedno v teku.

Ptuj: Srečanje malih vokalnih skupin in Večerna pesem 2019

Štajerski tednik, 29. april 2019 ― V kulturni dvorani Gimnazije Ptuj je v začetku meseca potekala 45. območna revija odraslih pevskih zborov Večerna pesem 2019, ki jo je pripravila OI JSKD Ptuj. 29. marca pa so v Narodnem domu na Ptuju nastopile male vokalne skupine. To je bila 20. območna revija, potekala je pod naslovom Pa se sliš'... 2019, prav tako v organizaciji OI JSKD.
Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

ARS Kulturna panorama, 29. april 2019 ― »Preprostost je najvišja stopnja razvitosti.« Leonardo da Vinci Te dni obeležujemo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija, renesančnega umetnika, izumitelja, arhitekta, inženirja in predhodnika sodobne znanosti. Zato se mu posvečamo tudi v Kulturni panorami, v kateri bomo spregovorili še o razstavah Prostor v prostoru, Scenografija na slovenskem do leta 1991, Was ist Kunst Bosna in Hercegovina – Heroji 1941-1945, skupine Irwin ter o gostovanju Narodnega muzeja Slovenije z razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti v kitajskem Xianu. Predstavili bomo tudi Belo knjigo o prevajanju, ki so jo skupaj spisala in predstavila slovenska društva in združenja prevajalcev ter Slovenski gledališki letopis, ki je izšel pred dnevi. Pred koncem oddaje pa namenjamo še besedo ali dve o Festivalu Ljubljana v prihajajočem poletju. Vabimo vas k poslušanju!
Svetovni dan plesa

Svetovni dan plesa

ARS Svet kulture, 29. april 2019 ― »Ples je skriti jezik duše.« Martha Graham Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Ob tej priložnosti smo pred mikrofon povabili mlado plesno ustvarjalko Veroniko Valdés. V Kinodvoru se zvečer obeta premiera novega slovenskega filma z naslovom Stric Geza ide v Zaturce, poročamo pa tudi o novi razstavi Aleksija Kobala. Vabljeni k poslušanju!
Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

ARS Gremo v kino, 29. april 2019 ― Ocenjujemo filma Stavka! in Drobižki 2, Štefan Kardoš govori o nastanku filma Stric Geza ide v Zaturce, poročamo o retrospektivi filmov Borisa Lehmana in o programu Filmskega tedna Evrope. Na praznik dela se je v Art kino mreži zavrtel film Stavka! francoskega režiserja Stéphana Brizéja, v kine je prišel tudi drugi del animiranega filma Drobižki, v središču katerega so žuželke. Štefan Kardoš bo v oddaji Gremo v kino spregovoril o nastajanju filma Stric Geza ide v Zaturce, pod katerega se podpisuje kot scenarist in sorežiser, programski vodja Slovenske kinoteke Igor Prassel bo predstavil retrospektivo filmov Belgijca Borisa Lehmana, ki se v Kinoteki začenja prihodnji teden, poleg tega bomo poročali o programu Filmskega tedna Evrope, v okviru katerega se bo od sobote, 4. maja, do 13. junija zvrstilo 33 brezplačnih projekcij sodobnih evropskih filmov.

Servis: Davčne kazni, izvršbe in opomini

Asociacija, 29. april 2019 ― V zadnjem času smo bili s strani več uporabnikov Servisa za ustvarjalce opozorjeni na hude finančne posledice, ki jih lahko imajo samozaposleni, v kolikor pozabijo opraviti določene obveznosti, ki so jih dolžni izvršiti v odnosu do Finančne uprave Republike Slovenije (FURS). Do davčnih izvršb s sorazmerno velikimi terjanimi zneski namreč lahko pride tudi v primeru … Preberi več o Servis: Davčne kazni, izvršbe in opomini
Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

ARS Obiski kraljice, 29. april 2019 ― Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Nedavno se je poslovil organist Hans Otto Jakob. Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Tokrat boste lahko poslušali solistična orgelska dela nemških in francoskih romantičnih skladateljev ter nekaj komornih del za orgle in pozavno, ki jih je Hans Otto Jakob poustvaril skupaj s pozavnistom Martinom Gößom.

Kako oblikovati poslovni pristop za prihodnost?

CED, 29. april 2019 ― Ali si prizadevate, da bi našli delujoče in izvedljive načine, s pomočjo katerih bo vaša organizacija v prihodnosti uresničila zastavljeni program in dosegla učinke, ki udejanjajo njeno poslanstvo? Potem vas vabimo na strokovni seminar "Kako oblikovati poslovni pristop za prihodnost?" v Ljubljano, 27. maja ali v Maribor, 28. maja. Rok za prijave: 20. maj.
Kaja Teržan: Krog / Vinko Bandelj: Nebo je prazno

Kaja Teržan: Krog / Vinko Bandelj: Nebo je prazno

ARS S knjižnega trga, 29. april 2019 ― Vinko Möderndorfer: Navodila za srečo / Guy Standing: Prekariat : nevarni novi razred V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili pesniškima zbirkama Kaje Teržan Krog in Vinka Bandlja Nebo je prazno, kratkoprozni zbirki Vinka Möderndorferja Navodila za srečo in monografiji Guya Standinga Prekariat : nevarni novi razred. Recenzije so napisali Peter Semolič, Tonja Jelen, Martina Potisk in Stanislava Chrobakova Repar.
SLAM ZVERINE IN NJIHOVI OŽULJENI JEZIKI

SLAM ZVERINE IN NJIHOVI OŽULJENI JEZIKI

Revija Primus, 29. april 2019 ― Piše: Larisa Javernik  Kadar govorimo o slam poeziji, govorimo o poeziji, ki se dogaja v hipu in ki zahteva takojšnjo komunikacijo. V svoji obliki slam poezija v bistvu nasprotuje tradicionalnemu vrednotenju poezije. Slam pesnik je izpostavljen takojšnji kritiki in odzivom. Slam se je začel oblikovati nekje v osemdesetih letih v Chicagu, ko je ameriški pesnik ...
22. Pripovedovalski festival

22. Pripovedovalski festival

ARS Oder, 29. april 2019 ― Pogovor s Špelo Frlic, programsko vodjo Pripovedovalskega festivala v Ljubljani Od 22. do 31. marca je na odrih Cankarjevega doma, Vodnikove domačije v Šiški in drugod potekal 22. Pripovedovalski festival, ki ima med tovrstnimi festivali v Evropi enega najdaljših stažev. Tudi letos je ponudil širok nabor vsebin, tako pripovedovalske dogodke – med drugim prvič pripovedovalsko ekskurzijo v Rezijo – kot delavnice in dogodke spletene okrog razumevanja, kaj vse je (lahko) pripovedovanje. Letos je festival drugič potekal pod programskim vodstvom Špele Frlic. Ta je za oddajo Oder spregovorila o snovanju festivalskih dogodkov in izbiri nastopajočih, o produkcijski plati in odzivih, o sodelovanjih in partnerstvih, ki jih festival ustvarja, o kontinuiteti in novostih, ter o razmišljanjih pred in občutenjih po festivalu.
Kino v Slovenski filharmoniji

Kino v Slovenski filharmoniji

Kinodvor, 29. april 2019 ― Skoraj sto let po ustanovitvi kina Matica bomo v Slovenski filharmoniji znova razpeli veliko filmsko platno: 13. maja bomo predstavili film Zgodovina ljubezni slovenske režiserke Sonje Prosenc, dogajanje ob premieri pa bo popestril tudi glasbeni nastop dua Silence.
še novic