Programski list Simpozija o staroverstvu in pokristjanjevanju

Društvo Slovenski staroverci, 4. julij 2019 ― Zadnja posodobitev 22. velikega srpana 2019. Program se bo v naslednjih tednih še posodabljal. V kolikor se vam PDF program ne pokaže, poskusite osvežiti spletno stran oziroma kliknite direktno na spodnjo povezavo. Sobotni del bo namenjen strokovnim predavanjem, ki bo letos krajši zaradi predstavitve zadnje knjige Zmaga Šmitka. Udeleženci okrogle mize bodo predstavili avtorjev opus […]
Zgodbe iz zakotja

Zgodbe iz zakotja

LUD Literatura, 4. julij 2019 ― Muñozev risarski slog, pri katerem je že vsaka posamezna sličica miniaturna grafična umetnina, med bralci sicer ni požel večjega navdušenja, toliko bolj pa je fasciniral teoretike in kritike, ki ga imajo za enega najvplivnejših stripovskih avtorjev v svetu.
Vzporedni svetovi

Vzporedni svetovi

ARS Svet kulture, 4. julij 2019 ― Kostumograf Alan Hranitelj V današnji oddaji bomo predstavili letošnji Festival kulture in kiparske Forma vive V Kostanjevici na Krki – FKK, ki se bo začel z nocojšnjim nastopom glasbenega dueta Silence. Posvetili se bomo tudi razstavi Vzporedni svetovi kostumografa Alana Hranitelja na Ljubljanskem gradu in projekciji filma Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, s katero bodo začeli program kranjskega kina na prostem – Filmi na Vovkovem vrtu.

Pravzaprav je, žge, ostaja

Vrabec Anarhist, 4. julij 2019 ― Tako pesmi niso goli izpis, izbruh, ekspresionistični izraz doživetega, temveč postopek osvobajanja in analiziranja bolečine, in seveda razmišljanja. The post Pravzaprav je, žge, ostaja appeared first on Vrabec Anarhist.
Kaj prinaša gledališka sezona 2019/2020? Prvi del.

Kaj prinaša gledališka sezona 2019/2020? Prvi del.

ARS Kulturna panorama, 4. julij 2019 ― Pregled repertoarjev poklicnih gledališč po Sloveniji Vsakoletno razkritje repertoarjev prihajajoče gledališke sezone ponuja zanimiv poligon za razmislek o kontekstih, ki vplivajo na umetniško vodenje posameznega gledališča in ga sooblikujejo. Pri tem programi sočasno odsevajo tudi utrip našega družbenega, političnega, duhovnega vsakdana. Prav te zgodbe, ki jih bodo poklicna osrednja in manjša gledališča po Sloveniji v prihajajoči sezoni pisala s svojimi programi, bomo predstavili v oddajah Kulturna panorama in Oder.
Marc L. Greenberg, ameriški profesor, ki je doktoriral iz prekmurščine

Marc L. Greenberg, ameriški profesor, ki je doktoriral iz prekmurščine

ARS Jezikovni pogovori, 4. julij 2019 ― Eden najbolj prepoznavnih ameriških slavistov ne govori tekoče le slovensko, ampak guči tudi po prekmursko. Marc Leland Greenberg, eden najbolj prepoznavnih ameriških slavistov, se raziskovalno ukvarja s slovenščino, doktoriral pa je iz prekmurščine. Med drugim nam bo povedal, kako so Prekmurci ob koncu osemdesetih let sprejeli Američana, rojenega v Hollywoodu, ki jih je želel posneti za raziskavo svoje doktorske disertacije, in zakaj je prekmurščina tako zanimiva za raziskovanje. Greenberg je profesor slovanskih jezikov in književnosti na Fakulteti za jezike, literature in kulture Univerze v Kansasu, in njen dekan. Raziskovalno se posveča tudi hrvaški kajkavščini, črnogorskemu štokavskemu standardu, češčini in ruščini. Poučen je v Slovanom sosednjim jezikom: nemščini, madžarščini, albanščini, novi grščini in uralskim jezikom. Je tudi glasbeno nadarjen, igra klasično kitaro, rusko kitaro s sedmimi strunami in renesančno lutnjo kot solist ter v duetih in v ansamblih v ZDA in v Evropi. Njegova soproga Marta poučuje slovenščino na Univerzi v Kansasu. Greenberg si je po slovenski osamosvojitvi v ZDA aktivno zavzemal za priznanje naše države. K pogovoru smo ga povabili ob njegovem nastopnem predavanju za dopisnega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti na katerem je predstavil nastajanje največjega priročnika o slovanskih jezikih in jezikoslovju, in prihajajočo 100. obletnico združitve Prekmurja z matičnim narodom.
Tako bo videti prenovljena Drama #foto #video

Tako bo videti prenovljena Drama #foto #video

Planet Siol.Net, 4. julij 2019 ― Po dolgih prizadevanjih se začenja prva faza celovite prenove SNG Drama Ljubljana. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ravnatelj Drame Igor Samobor, so v torek podpisali pogodbo o pripravi projektne dokumentacije z birojem Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Investicija je ocenjena na 43 milijonov evrov.
S pripravo projektne dokumentacije se začenja prenova ljubljanske Drame

S pripravo projektne dokumentacije se začenja prenova ljubljanske Drame

Misli, 4. julij 2019 ― Po dolgih prizadevanjih se začenja prva faza celovite prenove SNG Drama Ljubljana. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ravnatelj Drame Igor Samobor, so v torek podpisali pogodbo o pripravi projektne dokumentacije z birojem Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Investicija je ocenjena na 43 milijonov evrov.
Dušan Kirbiš

Dušan Kirbiš

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 4. julij 2019 ― Za Kirbiša je značilen slikarski razmislek o aktualni govorici podobe kot kulturnem, psihičnem in materialnem proizvodu Akademski slikar Dušan Kirbiš je pred kratkim serijo najnovejših del prikazal v galeriji Kazemate na Ljubljanskem gradu, kjer je v svoji značilni avtopoetiki ponudil razmislek o aktualni govorici podobe kot kulturnem, psihičnem in materialnem proizvodu. Kirbiš je eden osrednjih predstavnikov postmodernizma na Slovenskem, del njegovega opusa se uvršča v neo-ekspresionizem. Študiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani kjer je med leti 1978 in 1982 opravil slikarsko in grafično specialko. Študijsko se je izpopolnjeval v Berlinu, Londonu, New Yorku in drugod. Leta 2000 je pridobil naziv redni profesor za področje likovne teorije in barvnih študij na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. O svojem življenju in delu je več povedal v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden.

SPREMEMBE programa Ane Desetnice 2019 v LJUBLJANI!

Ana Monro, 4. julij 2019 ― Malo manj kot Ana Desetnica se je včeraj izkazala letalska družba, s katero naj bi v Slovenijo prileteli belgijski umetnici O QUEL DOMMAGE (Sobna strežba), zato si boste njuno predstavo v Ljubljani lahko ogledali 5.7. (vam še sporočimo kdaj). Danes (4.7.) vas bo ob 17.30 pred Konzorcijem navduševal ABRAHAM THILL (Diabolissimo), ob 19.00 pa bodo ... The post SPREMEMBE programa Ane Desetnice 2019 v LJUBLJANI! appeared first on Ana Monro.
V Tibetu je lahko raba maternega jezika usodna

V Tibetu je lahko raba maternega jezika usodna

ARS Jezikovni pogovori, 4. julij 2019 ― Gostja je dr. Simona Škrabec, predsednica Odbora za prevajanje in jezikovne pravice mednarodnega pisateljskega centra PEN Medtem ko v Evropi po večini nismo več priča preganjanju posameznikov zaradi njihovega jezika, je to v nekaterih delih sveta še vedno žgoče vprašanje. Najbolj skrajni primer je Tibet, v katerem je uporaba maternega jezika v določenih primerih lahko usodna. Čeprav tibetanščina ni popolnoma prepovedana, pa se oblast trudi, da bi se jo čim manj uporabljalo. Med zadnjimi ukrepi je določila, da se lahko otroci tibetanščino v šolah učijo posredno preko kitajskega jezika. Ponekod v nekdanjem kolonialnem svetu pa so jeziki izločeni iz vsakdanjega življenja, ker ne sodijo v idejo o napredku. Tak primer je Haiti, na katerem večina revnega prebivalstva govori kreolsko, jezik zakonodaje in izobraževanja pa je francoščina. Z vprašanjem jezikovnih pravic se pri mednarodnem PEN soočajo pri Odboru za prevajanje in jezikovne pravice, ki ga vodi Slovenka dr. Simona Škrabec. K pogovoru smo jo povabili ob nedavnem kongresu jezikov staroselcev, ki so ga pripravili v Chiapasu v Mehiki. Oddajo smo posneli preko povezave Skype, saj Simona Škrabec živi v Barceloni. Oddajo o jezikovnih razmerah na Haitiju pa lahko slišite na tej povezavi.

Portret mesta: Istanbul

OUTSIDER, 4. julij 2019 ― Pazi, pada! Prva stvar, ki pade v oči, ko stopiš z avtobusa, ki te pripelje z letališča tik ob Taksim – glavni mestni trg modernega Istanbula, je gromozanska gradbena jama. Monumentalna praznina v mestu, kjer so te prava redkost. Na skrajnem desnem robu na pol dokončana skeletna, betonska konstrukcija, drugje vsaj nekaj deset metrov globoka… The post Portret mesta: Istanbul appeared first on OUTSIDER.

CTK išče študente

Biblioblog, 4. julij 2019 ― 🔍 CTK IŠČE... 🔎...3⃣ študente za občasno opravljanje honorarnega dela. (Ja, plačano delo je. 💶) (p.s. Tale novička obsega 1952 znakov, tako da si vzemite 30 sekund.)Še najrajši iščemo nekoga iz skupnosti CTK, ki že sedaj uporablja naše prostore. (🤫)Kaj boste počeli? 🤔Delo poteka v čitalnicah CTK v večernem delovnem času, ter ob sobotah in nedeljah v obdobjih podaljšanega odpiralnega časa. Delo obsega nadzor v čitalnicah ter splošno pomoč uporabnikom pri uporabi informacijskih virov in storitev knjižnice.Kdaj boste delali? ⏰(Ne skrbite, ne bo vam treba zgodaj vstajati.)Delo boste opravljali ob delovnikih med 21.00 in 24.00, ob sobotah (v obdobjih podaljšanega odpiralnega časa) med 17.00 in 24.00, ob nedeljah (v obdobjih podaljšanega odpiralnega časa) med 9.00 in 24.00.Kaj morate znati? 🛠(Ne skrbite, ne grizemo - a vedite naslednje. Po eni strani so nizki kriteriji prijave, po drugi pa zlahka ne sprejmemo vsakogar, ki izpolnjuje te pogoje. 👀)Torej - osnovno poznavanje uporabe knjižničnega kataloga COBISS, osnovno poznavanje uporabe orodij MS Office, komunikativnost, samoiniciativnost, osnovno poznavanje delovanja CTK, znanje slovenskega jezika, tekoče znanje angleščine, opravljen izpit iz varstva pri delu in požarne varnosti v CTK.Kakšen je še kriterij⁉Morate imeti status študenta Univerze v Ljubljani.Kaj vas bomo naučili? ☝Izbranim kandidatom bomo omogočilo usposabljanje za izvajanje dela ter opravljanje izpita iz varstva pri delu in požarne varnosti v CTK.Do kdaj lahko delate pri nas? 🗓Predvidoma od 1. 9. 2019 do 31. 8. 2020 (z možnostjo podaljšanja).In zdaj še uradni finale.Zainteresirani kandidati se lahko prijavijo po e-pošti na naslov post@ctk.uni-lj.si do 12. 7. 2019. Prijava naj vsebuje kratek življenjepis ter kratek opis znanj in kompetenc. Kandidate bo po opravljenih razgovorih izbrala posebna komisija. Z izbranimi kandidati bo CTK podpisala dogovor o opravljanju študentskega dela. 

Vabljeni v DNEVNO SOBO na ulici!

Ana Monro, 4. julij 2019 ― Od četrtka do sobote (4.-6.7.) bo Ana Desetnica od 17.30 do 20.00 na Slovenski cesti v Ljubljani spet uredila Dnevno sobo, v kateri pa se letos ne bo samo posedalo in lenuharilo. V domačnih kotičkih se bodo namreč razlegali glasba (Travelling Blues, 4.7. in Klemen Bračko, 5.7.), poezija (Iztok Osojnik), brana pripoved (slušatelji Pripovedovalske šole ... The post Vabljeni v DNEVNO SOBO na ulici! appeared first on Ana Monro.
še novic