SREČKO PUNCER – borec za severno mejo

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 12. september 2019 ― V Domu kulture v Braslovčah so v četrtek, 12. septembra 2019, pripravili spominsko slovesnost, s katero so se poklonili Srečku Puncerju, Braslovčanu, žrtvi prve svetovne vojne.  Umrl je 29. aprila 1919 v Vovbrah na Koroškem. 12. septembra istega leta, torej pred natanko 100 leti, so njegove posmrtne ostanke prepeljali v Braslovče, kjer so ga pokopali z vojaškimi častmi, general Maister pa mu je spregovoril v slovo. Vse do oktobra 1930 je Puncerjev grob v Braslovčah označeval še vovbrški križ s starim napisom. Odkritje spomenika na braslovškem pokopališču 19. oktobra 1930 je bilo ...
KŠ X

KŠ X

SIGIC - Novice, 12. september 2019 ― V sklopu praznovanja 10. obletnice Kina Šiška bo deset septembrskih dni posvečeno glasbi, filmu, vizualni umetnosti, stripu, plesu in drugim umetnostnim področjem, ki jih CUK Kino Šiška podpira že od 2009.

O neki bodoči kritiki

Razpotja, 12. september 2019 ― Aljaž Škrlep Smrt literarne kritike … Literarna kritika je skozi čas doživela korenite spremembe. Od vseh smrti (smrt vélikih zgodb, literarne teorije, literarne zgodovine, avtorja, človeka, same literature in nenazadnje seveda tudi smrt boga), ki so jih napovedali modernistični ideologi in postmodernistični profeti, je ravno literarna kritika utrpela najbolj usodne udarce. In čeprav je domnevni umor literature, katerega naj bi zagrešili totalitarizmi 20. stoletja, upravičen humanistični angažma, je to še vedno le humanistični angažma. Po Adornu poezija po drugi svetovni vojni mogoče res ni bila več upravičena, a njena neupravičenost gotovo nima dovoljšne moči, da sama sebe izniči. The post O neki bodoči kritiki appeared first on Razpotja.
Uroš Rojko: »Na neki način sem gotovo fetišist zvoka«

Uroš Rojko: »Na neki način sem gotovo fetišist zvoka«

Odzven, 12. september 2019 ― Uroš Rojko združuje v sebi ustvarjalno, poustvarjalno in pedagoško poslanstvo, saj je skladatelj, klarinetist in univerzitetni profesor, hkrati pa tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Razpet je med tremi glavnimi mesti: Ljubljano, Dunajem in Berlinom, živi torej, kar mu nudijo tri različna evropska okolja.
Dobitnik večernice je Andrej E. Skubic

Dobitnik večernice je Andrej E. Skubic

ARS Svet kulture, 12. september 2019 ― Knjiga Babi nima več telefona je druga knjiga iz Skubičeve štiridelne zbirke Trio Golaznikus V današnji oddaji najprej o predstavi Hevreka!, ki jo bodo premierno uprizorili v Mestnem gledališču Ptuj. Znanstveni cirkus, ki so ga ustvarili mladi slovenski igralci se pozabava s fiziko in skuša mladim približati znanstvene teme. Nagrado Večernica, ki jo podeljuje časnik Večer za najboljše izvirno leposlovno delo za otroke in mlade, izdano v minulem letu, prejme Andrej E. Skubic za knjigo Babi nima več telefona. Gre za drugo knjigo iz Skubičeve štiridelne zbirke Trio Golaznikus, ki izhaja pri Mladinski knjigi. Nekaj minut bomo namenili tudi poeziji – novo pesniško zbirko je izdal Brane Senegačnik – ter vas povabili na prvi koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v sklopu cikla Kromatika.

Beleženje minljivega prostora

OUTSIDER, 12. september 2019 ― Kako razmišljati o scenografiji? Podobno kot glasba tudi prostor na odru zares obstaja le v času gledališke igre ali operne predstave; vse, kar za njima ostane po uri ali dveh v zatemljeni dvorani, so njuni vizualni in tekstualni zapisi: načrti, skice, makete, notni zapisi in časopisne kritike. Če natisnjenim dramam še priznavamo status avtonomne literarnega… The post Beleženje minljivega prostora appeared first on OUTSIDER.

PRAKSA V PODJETJU NUMO

Fakulteta za dizajn, 12. september 2019 ― V podjetju Numo d.o.o. ponujajo študentkam in študentom FD opravljanje praktičnega usposabljanja. NUMO je mlad in inovativen team strokovnjakov s področja design inženiringa, ki za uveljavljanje lokalne in globalne naročnike realizira tehnološko zahtevne projekte s filozofijo design-to-function. Poleg zahtevnejših projektov, ki so podprti z UX dizajnom izdelujejo tudi aplikacije, spletne strani, animacije, celostne grafične podobe […] The post PRAKSA V PODJETJU NUMO appeared first on Fakulteta za dizajn.
Prednosti hoji prijaznih mest v infografiki

Prednosti hoji prijaznih mest v infografiki

Inštitut za politike prostora, 12. september 2019 ― Vsakdanja hoja prinaša vrsto prednosti na različnih področjih, od družbenih prek okoljskih in zdravstvenih koristi, do priložnosti za lokalno gospodarstvo in prihrankov za gospodinjstva. Čeprav gre za kompleksen preplet različnih... The post Prednosti hoji prijaznih mest v infografiki appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pop-up razstava izbranih plakatov Mesta pešcem! v Ljubljani

Inštitut za politike prostora, 12. september 2019 18. septembra se odpre pop-up razstava izbranih plakatov, uvrščenih v finale mednarodnega natečaja na temo pešcem prijaznega mesta. Kot del uradnega programa Mestne občine Ljubljana v sklopu EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI 2019 bodo na... The post Pop-up razstava izbranih plakatov Mesta pešcem! v Ljubljani appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Čarovnija ali domišljija?

Čarovnija ali domišljija?

LUD Literatura, 12. september 2019 ― Del otroške stripovske serije Škatla, podnaslovljen Nobenih neumnosti, je tretji od štirih, ki jih lahko beremo v slovenskem prevodu. Serijo ustvarjata scenarist Patrick Wirbeleit in risar Uwe Heidschötter s plemenito intenco, da bi strip pomagal otrokom pri učenju branja in razvijanju afinitete do te dejavnosti.

Sezite po gralu

Festival Maribor, 12. september 2019 ― V pričakovanju koncerta Magija dvojice ne moremo mimo premišljanj o prefinjenem, delikatnem ravnovesju, ki zaznamuje bistvo vsakega dueta. O hkrati krhkih, a neverjetno močnih nitih, ki povežejo in v eno prepletejo dva glasbenika, dva umetnika, dva svetova. O globoki vezi, pri kateri je dovolj en sam pogled, en sam vdih, ena sama neznatna gesta, da […]
še novic