Spomini na Otona z vnukinjo Alenko

Kamnik.info, 11. september 2019 ― Danes se je na gradu Zaprice odvila predstavitev knjige z naslovom Spomini na Otona, spomine v knjigi pa je pisala njegova žena Ani Župančič. Spomine je kasneje uredila Otonova vnukinja Alenka Župančič in jih izdala v knjigi. Alenka je s svojim pripovedovanjem zbrane vpletla v življenje njenega deda in razkrila najbolj intimne kotičke njegovega življenja. ...

Otvoritev spominskega obeležja dr. Karla Friderika Henn-a in škarjerezov galerije na prostem

Kamra.si, 11. september 2019 ― Vabimo vas na otvoritev spominskega obeležja dr. Karla Friderika Henna - ustanovitelja zdravilišča Radenci. Slavnostna otvoritev in kulturni program bo potekal pred Zdravstvenim domom v Vojniku. V nadaljevanju se bomo sprehodili do Galerije na prostem, ki smo jo dopolnili z novimi motivi slikarke Doroteje Hauser. Ob koncu sledi pogostitev pri gostišču »Pri kozolcu«. Vljudno vabljeni!

Srednjeveški dan v dvorcu Tabor

Kamra.si, 11. september 2019 ― Vrnimo se v preteklost Vabimo vas v Višnjo vas, v soboto, 14. septembra 2019, ob 14.30., kje boste doživeli srednjeveško življenje v plesu, glasbi in bogatem programu polno presenečenj. Srednjeveški plesalci, orientalke, konjeniki, vitezi in mečevalci, čarovnice in vedeževalke, kovači in rokodelci, srednjeveška tržnica in še veliko posebnih gostov. Ob dobri jedači in pijači ne bo manjkalo srednjeveških iger in delavnic za odrasle in otroke. Zaključek srednjeveškega dneva bo v nedeljo, 15. septembra od 10. do 15. ure s SOKOLIJADO(razstava plemenitih ptic in orožja).

Ptuj : Razstava intarzij in fotografij

Štajerski tednik, 11. september 2019 ― Razstava Ptuj – najlepši z intarzijami Voja Veličkovića in fotografijami muzejskega fotografa Borisa Fariča ima slavnostni pridih. Fotografsko-intarzijska razstava je združila moči dveh umetnikov, vsakega na svojem področju. Avtorja sta jo posvetila 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih.

Razstava Pokrajinske zveze društev upokojencev: Ustvarjalnost, ki potrebuje več pozornosti

Štajerski tednik, 11. september 2019 ― V avli in prostorih medgeneracijskega centra Zlati kotiček v Supermestu na Ptuju so se 6. septembra z izjemnimi ročnimi deli prvič na skupni razstavi v okviru Pokrajinske zveze društev upokojencev Spodnje Podravje predstavile rokodelske sekcije iz DU Središče ob Dravi, DU Sveti Tomaž, DU Ormož, DU Miklavž pri Ormožu, DU Gorišnica in društva Optimisti Ptuj.
Goran Injac o SMG

Goran Injac o SMG

Radio Študent, 11. september 2019 ― Intervju z Goranom Injacem, umetniškim vodjo Slovenskega mladinskega gledališča, o novi sezoni, trenutnem stanju SMG-ja in pritiskih ter pričakovanjih javnosti.  
POČITNICE S KNJIGO

POČITNICE S KNJIGO

Knjižnica Postojna, 11. september 2019 ― Pridni bralci, poletni knjižni molji, ki ste zbirali podpise za akcijo POČITNICE S KNJIGO - danes, na dan"zlatih knjig" smo izžrebali 18 srečnih mladih bralcev, ki so sodelovali v akciji. Vse otroke, ki so sodelovali, vabimo na Otroški in mladinski oddelek naše knjižnice, da poizvejo, če so med srečnimi izžrebanci. Čestitamo☺
Dokumentarni film Slovenec po izbiri nastal po navdihu razstave Slovenskega etnografskega muzeja

Dokumentarni film Slovenec po izbiri nastal po navdihu razstave Slovenskega etnografskega muzeja

SEM, 11. september 2019 ― Ideja za film SLOVENEC PO IZBIRI, ki je svojo premiero doživel pred nekaj dnevi na 8. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC 2019 v Mariboru, se je porodila ob razstavi Afrika in Slovenija: Preplet ljudi in predmetov, ki jo je pripravil Slovenski etnografski muzej leta 2017 v sklopu s strani EU sofinanciranega projekta SWICH. Posnet je bil v produkciji RTV SLO. Režiral ga je Aleš Verbič, scenarij je napisala Tina Palaić, strokovna sodelavka je bila dr. Bojana Rogelj Škafar, SEM. Kot protiutež blokovski delitvi sveta je bilo v 60. letih prejšnjega stoletja osnovano gibanje neuvrščenih. Povezalo je predvsem države s kolonialno preteklostjo iz azijskega, afriškega in južnoameriškega kontinenta. Pri njegovem razvoju je imela pomembno vlogo tudi Jugoslavija, ki je vzpostavila številne izmenjave s članicami gibanja na področju gospodarstva, kulture in izobraževanja. Iz neuvrščenih držav so v Slovenijo kot eno od jugoslovanskih republik prišli mnogi študenti, umetniki, strokovnjaki iz neuvrščenih držav. Dokumentarni film osvetljuje življenjske odločitve sedmih posameznikov in posameznice, ki so zapustili svojo prvotno domovino in si ustvarili novo življenje v Sloveniji. V osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od njihovega prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe in se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v njihovem bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovih odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom? Dokumentarni film Slovenec po izbiri bi predstavljen tudi na letošnjem 22. Festivalu slovenskega filma – FSF v Portorožu, in sicer 20. septembra ob 9.30. Vsem ustvarjalcem filma iskreno čestitamo!
Obisk generalnega direktorja Prepovedanega mesta v SEM

Obisk generalnega direktorja Prepovedanega mesta v SEM

SEM, 11. september 2019 ― Danes, 11. septembra 2019, smo v Slovenskem etnografskem muzeju gostili dr. Wang Xudonga, generalnega direktorja Prepovedanega mesta iz Pekinga The Palace Museum - Forbidden City, Kitajska, ki je s svojimi kolegi obiskal Slovenijo prav z namenom, da se instituciji medsebojno povežeta in se v prihodnje pripravi bolj intenzivno medsebojno sodelovanje. Kitajske kolege sta sprejela dr. Tanja Roženbergar, direktorica SEM in mag. Ralf Čeplak Mencin, kustos za azijske zbirke v SEM ter dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, predstojnica Oddelka za azijske študije, FF, UNI LJ. Obisk je bil izjemno uspešen, saj ste se instituciji dogovorili o sodelovanju v bližnji prihodnosti. Začetek tega sodelovanja predstavlja obisk treh kitajskih strokovnjakov v SEM v začetku leta 2020, ki bodo Slovenskemu etnografskemu muzeju pomagali restavrirati osem kitajskih okrasnih sten in izjemno redek primer modela kitajske hiše iz t.i. Skuškove zbirke kitajskih umetnin, ki je prišla v Slovenijo pred 100 leti.   Povezava na prispevek RTV SLO o obisku (začetek 27:12):https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174637405
Festival MIKK23

Festival MIKK23

SIGIC - Novice, 11. september 2019 ― MIKK Murska Sobota bo tudi v letošnjem letu pripravil festival MIKK23 (13. - 16. september 2019) s katerim bo obeležil triindvajset let mladinske kulture v Murski Soboti.
Ars Electronica Linz

Ars Electronica Linz

ARS Likovni odmevi, 11. september 2019 ― Zunaj okvirjev. Kriza srednjih let digitalne revolucije. V Linzu v Avstriji se je v začetku tedna zaključil festival Ars Electronica, največja in najpomembnejša svetovna platforma za medijsko umetnost, ideje za prihodnost in inovacije, ki je letos praznoval 40 let obstoja. Potekal je pod naslovom » Zunaj okvirjev; Kriza srednjih let digitalne revolucije«. Predstaviti so želeli presek dosedanjih izdaj festivala ter podati smernice razvoja te vrste umetnosti. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili festival, spregovorili o njegovem pomenu in vlogi tudi za umetnike v slovenskem prostoru. Ti so namreč pri njem aktivno prisotni že od njegovih začetkov, predvsem pa od leta 2008, ko je Galerija Kapelica pričela načrtno vzpodbujati in promovirati področje kjer se povezujejo umetnost, znanost in tehnologija. O njegovem razvoju in pomenu bodo govorili Jurij Krpan, umetniški vodja Galerije Kapelica, Gerfried Stocker umetniški vodja festivala Ars Electronica in Christine Schöpf umetniška so-vodja festivala Ars Electronica.
Festivala Indigo in Spider

Festivala Indigo in Spider

ARS Svet kulture, 11. september 2019 ― Ljubljana se bo v prihodnjih dneh spraševala o brezbrižnosti in iskala nove plesne prakse. V Ljubljani se danes začenjata festivala Indigo in Spider. Četrta edicija festivala Indigo tematizira ravnodušnost in neobčutljivost za probleme okoli nas, medtem ko festival Spider predstavlja pionirske plesne prakse z vsega sveta.

Od brezmejnih širjav do najintimnejših kotičkov človeške duše

Festival Maribor, 11. september 2019 ― Uvod v letošnji festival, ki ga bomo odprli v eminentni druščini violončelista Nicolasa Altstaedta in orkestra Haydnove filharmonije s sporedom, ki ga zaznamujeta dunajski klasicizem in priljubljena romantična mojstrovina Petra Iljiča Čajkovskega, ponuja prav vse, kar pričakujemo od festivala klasične glasbe. Že četrtkov večerni koncert pa bo presegel pričakovanja in ustaljene okvire! Zelenjavni orkester, dunajska […]
še novic