The Shining (1980)

The Shining (1980)

Deseta umetnost, 10. september 2019 ― Prav nobenega dvoma ni, da je Stephen King talentiran pisec, katerega dela so se zapisala z zlatimi črkami v knjigo popkulture 20. stoletja. Skoraj vsak njegov roman je postal literarna uspešnica, po kateri so tudi posneli številne filme, mnogi med njimi pa se uvrščajo med najboljše predstavnike svojega žanra (Carrie, The Shawnshank Redemption, Green Mile in Misery, če naštejemo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Moj kuža Patrick  Robin Hood  Thor: Ragnarok (2017)  [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982)  Leo da Vinci: Misija Mona Lisa Copyright © Deseta umetnost [The Shining (1980)], All Right Reserved. 2019.

Odprtje razstave Aleša Horvata: Hibiskus

Kamnik.info, 10. september 2019 ― Danes je v prostorih Doma kulture Kamnik potekala hkrati monotona, razburljiva, pisana ter za nepozorno oko kaotična razstava, ki se ponaša z imenom rastline in pa tudi čaja Hibiskus. Razstava je bila odprta z recitacijo nekaj avtorjevih pesnitev, razstava pa je sama po sebi tako zgovorna, da so zbrane kaj kmalu povabili naj si jo ...

Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. september 2019 ― V torek, 10. septembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekal pogovorni večer s člani  Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske. Za društvo je to leto jubilejno, s ponosom na prehojeno pot in postorjeno delo se ozirajo štiri desetletja nazaj in tkejo nove projekte za naprej. Na območju 33 občin potekajo dejavnosti društva, z namenom zbliževanja v aktivno in ustvarjalno življenje v skupnosti. Njihov moto v projektu pravi »Kar me ovira, me motivira«, in to bi lahko bil vzor marsikdaj v življenju v skupnostih, ko je potrebno razumevanje različnosti in s tem ...
Pilav za pisatelje

Pilav za pisatelje

LUD Literatura, 10. september 2019 ― Kjerkoli se že znajdeš, se številni pogovori začnejo (ali končajo) z navidez nedolžnim vprašanjem, bržkone edinim, ki ga znajo v angleščini postaviti tudi tisti, ki angleško sicer sploh ne govorijo. Od kod si.
Umrl je priznani fotograf Robert Frank

Umrl je priznani fotograf Robert Frank

Planet Siol.Net, 10. september 2019 ― V 95. letu je umrl priznani fotograf Robert Frank, ki se je po pisanju The New York Timesa s svojimi surovimi dokumentarnimi posnetki uvrstil med največje fotografe 20. stoletja. V Švici rojeni Frank je zaslovel s knjigo The Americans, ki predstavlja svojevrsten mejnik v zgodovini fotografije.

Julio Gotor Valcárcel: Plasti časa

OUTSIDER, 10. september 2019 ― Dvorišče Muzeja za arhitekturo in oblikovanje na fužinskem gradu je za čas poletja dobilo novo podobo. Izvedena intervencija je rezultat natečaja, ki je bil organiziran pod okriljem platforme Future Architecture in v navezavi na aktualno razstavo Prenavljamo!!!, ki nagovarja tematiko prenove slovenske stavbne dediščine. Zmagovalno rešitev je zasnoval Julio Gotor Valcárcel, mlad arhitekt španskega rodu.… The post Julio Gotor Valcárcel: Plasti časa appeared first on OUTSIDER.

KULTURNI DAN PO MERI kranjskih gimnazijcev!

Ana Monro, 10. september 2019 ― V četrtek, 5. septembra, smo na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju izvedli Kulturni dan po meri. Obsegal je praktične delavnice, na katerih so dijaki 2., 3. in 4. letnika pod mentorstvom Sare Šabec, Tee Vidmar, Polone Prosen, Mojce Sovdat in Luke Piletiča spoznavali gledališke vsebine, ter uprizoritev ulične predstave Pot v Tadam umetniške skupine Globus Hystericus. ... The post KULTURNI DAN PO MERI kranjskih gimnazijcev! appeared first on Ana Monro.
4. vseslovensko srečanje kovačev – Zahvala

4. vseslovensko srečanje kovačev – Zahvala

Gornjesavski muzej, 10. september 2019 ― 4. vseslovensko srečanje kovačev z mednarodno udeležbo iz Avstrije in Finske, ki je potekalo na Stari Savi na Jesenicah, v soboto, 7. 9. 2019 sta organizirala Cehovsko društvo kovačev Slovenije in Gornjesavski muzej Jesenice v okviru projekta Evropskega sklada za regionalni razvoj (LAS Gorenjska košarica). Prireditev smo pridružili jeseniškemu FeSTEELvalu, ki je tudi letos ponudil pester tridnevni [...]
Predavanje o dr. Ivanu Tavčarju

Predavanje o dr. Ivanu Tavčarju

Loški muzej, 10. september 2019 ― V začetku septembra smo v Loškem muzeju Škofja Loka na povabilo Občine Gorenja vas - Poljane in Zavoda Poljanska dolina ob letošnji 100-letnici romana Visoška kronika pripravili večer s predavanjem o dr. Ivanu Tavčarju. Kustosinja za zgodovino, Biljana Ristić, je pripravila predavanje o življenju in delu Ivana Tavčarja in ob tem navedla nekaj zanimivih podatkov o tem, kako so Ivana Tavčarja dojemali njegovi sodobniki.
34. literarni festival Vilenica v središče postavlja Ego in fabulo

34. literarni festival Vilenica v središče postavlja Ego in fabulo

ARS Svet kulture, 10. september 2019 ― Nagrado vilenica bo dobil srbski pisatelj Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić. Z branji gostujočih literatov po slovenskih krajih se bo danes začel mednarodni literarni festival Vilenica. Tema letošnje 34. izdaje je Ego in fabula, povabljeni avtorji pa bodo ob tej priložnosti razmišljali o avtobiografskem pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić. V oddaji predstavljamo tudi elektroakustično glasbenico Majo Osojnik ter Festival Maribor.
Tisto: Drugo poglavje

Tisto: Drugo poglavje

MMC Gledamo, 10. september 2019 ― Kako naj bi Andy Muschietti sploh nadgradil uspeh Tistega, najdonosnejše grozljivke vseh časov, ki je sprožila množično fascinacijo s histerično poskakujočim klovnom? Z Maščevalci očitno ne tekmuje samo v popkulturni relevantnosti, ampak tudi v dolžini.
Slovenski javni, najstarejši in največji univerzi nazadovali po Šanghajski lestvici

Slovenski javni, najstarejši in največji univerzi nazadovali po Šanghajski lestvici

ARS Arsov forum, 10. september 2019 ― Kakšna je vrednost razvrščanja univerz na mednarodnih lestvicah kakovosti? Univerza v Ljubljani je to poletje po dvanajstih letih izpadla iz skupine 500 najboljših univerz na Šanghajski lestvici kakovosti univerz. Tudi Univerza v Mariboru je v enem letu nazadovala na omenjeni najstarejši in najvplivnejši mednarodni lestvici. Preostalih slovenskih univerz na lestvici sploh ni. Kakšna je vrednost razvrščanja univerz na mednarodnih lestvicah kakovosti? Katere kazalnike kakovosti merijo? Kakšna je kakovost naših univerz v mednarodnem okolju v luči mednarodnih lestvic kakovosti? O teh vprašanjih razmišljajo: rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič, direktor Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu dr. Franci Demšar, nekdanji direktor Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu in nekdanji prorektor Univerze v Ljubljani dr. Ivan Leban, in pomočnik glavnega tajnika Univerze v Ljubljani za spremljanje kakovosti, analize in poročanja dr. Tomaž Deželan.

Obnavljalni proces

Kriterij.si, 10. september 2019 ― Obnavljalni proces festival Mladi levi 2019 Urednik Tue, 09/10/2019 - 11:28 Obnavljalni proces zapis o predstavi Maria Lucia Cruz Correia: Glas narave: Sojenje “Kako je mogoče kupiti ali prodati modrino neba in toploto zemlje? Kaj takega nam je popolnoma tuje. Svežina zraka in bistrost vode nista v naši posesti, le kako bi ju mogli potem kupiti? Vsak drobec te zemlje je svet mojemu ljudstvu. Vsaka lesketajoča se borova iglica, vsako zrno peska na rečnem produ, vsaka meglica v mraku gozda, vsaka drobcena žuželka, vse to je sveto v mislih in življenju mojega ljudstva.” Tako je poglavar Seattle odgovoril predsedniku Združenih držav Amerike, ko je ta leta 1854 staroselcem predlagal odkup velikih površin ozemlja, kjer so živeli, in jim obljubil rezervat. Precej desetletij kasneje umetnica v ljubljanski mestni hiši v performansu simbolizira vlogo odločanja in v uvodnem govoru aktualizira, kontekstualizira in lokalizira nadvlado človeka nad naravo: odstrel medvedov in volkov, nenadzorovano kopičenje odpadkov, gradnjo hidroelektrarn, razlitje kerozina ... Zbrali smo se z namenom, da bi obnovili, kar je bilo poškodovano, ranjeno. Osvetljena in zračna dvorana z obiskovalci, posedenimi v sklenjen krog, sprva spominja na sterilno prizorišče, kjer se zdi, da je vse do potankosti predvideno in obvladljivo. Iz pasivnih opazovalcev se obiskovalci v celotnem procesu počasi spreminjamo v soustvarjalce. Umetnica na tleh razprostre ogromen zemljevid sveta. Na roke nam nakaplja tekočino močnega vonja, rdečkaste barve. Kje Zemlja potrebuje največ zdravljenja, kje mora biti slišana? Rdečo tekočino na rokah, zdaj že kot soustvarjalci, spretno zbrišemo s prstjo, ki jo raztrosimo po zemljevidu, tega pa ga kmalu prelijejo nenaključno razliti temni naftni madeži. Povabljeni smo k razmisleku o tem, kje vse je prisotna nafta, v katerih izdelkih, ki jih sami uporabljamo. “Dejanje in posledica” za nekaj časa postane mantra, ki si jo ponavlja umetnica, medtem ko z odločnimi koraki st
Dragan Velikić - preiskovalec sebe in svojega sveta

Dragan Velikić - preiskovalec sebe in svojega sveta

Misli, 10. september 2019 ― Srbski pisatelj Dragan Velikić, letošnji dobitnik nagrade vilenica, se v svojih delih ukvarja s prostorom ter družbenimi in osebnimi okoliščinami, ki ga definirajo. V njih tako na intimni kot družbeni ravni raziskuje izkušnjo poti v srednjeevropskem prostoru. Pri tem izhaja iz podrobnosti. Te so po njegovem mnenju pomembne za razvoj romana.
Dominik Mahnič – 1/200

Dominik Mahnič – 1/200

Cirkulacija 2, 10. september 2019 ― V petek 13. septembra 2019 ob 19.00 otvoritev kiparske razstave akademskega slikarja Dominika Mahniča. Razstava je primerna tudi za družine, dostop je omogočen tudi za invalide. Lokacija: Cirkulacija 2 | Tobačna Ljubljana. Minimundus razstava je odprta do nepredvidenega datuma. 1/200 Mini mundus Forma viva Študentsko naselje Rožna dolina Vse je zapisano v kamnu. Od prvih znakov življenja do prvih sledi umetnosti na Zemlji. Kamen ohranja dokaze časa. Meni se je desetletja počasi odpiral pogled na f...
Janez Pelko in Loški muzej v Tam Tam-ovi Ulični galeriji

Janez Pelko in Loški muzej v Tam Tam-ovi Ulični galeriji

Loški muzej, 10. september 2019 ― TAM-TAM Inštitut iz Ljubljane je v koprodukciji z Loškim muzejem v sklopu projekta Ulična galerija na Vegovi ulici v Ljubljani predstavil najnovejša fotografska dela Janeza Pelka. Serija fotografij je bila ustvarjena kot enkraten projekt z namenom ilustracije pesniške zbirke “Dim in kri”, fotografovega prijatelja, prezgodaj umrlega glasbenika in pesnika Aleša Češnovarja, sicer člana legendarne skupine Niet. Razstava bo na ogled do 7. 10. 2019
še novic