IMPULSTANZ 2019: Nekaj misli

IMPULSTANZ 2019: Nekaj misli

Neodvisni, 9. september 2019 ― Sourednici portala sta v okviru rezidenčnega bivanja na Dunaju avgusta obiskali kar nekaj sodobnoplesnih predstav na festivalu Impulstanz in v sledečem zapisu zgostili nekaj svojih misli o njih. Poleg velikih imen, ki ponujajo takšno in drugačno produkcijo, sta posebno mesto namenili tudi analizi negotove pozicije gledalca v določenem tipu predstav, zasledili pa sta tudi nov trend vračanja k formalizmom, ki se ga poslužuje predvsem mlajša generacija ustvarjalcev: "Če privzameva, da sva v zadnjih dneh festivala lahko ujeli reprezentativen del mednarodne aktualne sodobnoplesne produkcije, bi lahko sklepali, da sodobni ples še vedno jadra na krilih velikih (starih) imen."

Zakaj znanost potrebuje zgodbe?

Razpotja, 9. september 2019 ― Ilustracija: Matija Medved Sašo Dolenc Leta 1985 je Harry Frankfurt, profesor filozofije na univerzi Princeton, napisal vplivni esej z nenavadnim naslovom On Bullshit (O nakladanju), ki ga je dvajset let pozneje nespremenjenega izdal še v knjigi. V njem je razvil teorijo o načinu komuniciranja, pri katerem je pomembno le, ali uspe govorec sogovornika oziroma občinstvo pridobiti na svojo stran, povsem nepomembno pa je, ali med prepričevanjem govori resnico ali ne. Avtor eseja posebej poudarja, da v primeru »nakladanja«, kot lahko morda še najbolje prevedemo angleško besedo bullshit, ne gre za laganje, saj lažnivec pozna in spoštuje resnico, le v konkretnem primeru, ko se zlaže, jo želi prikriti ali zamolčati. The post Zakaj znanost potrebuje zgodbe? appeared first on Razpotja.

DALEČ V KUNI VESOLJU SMO!

Kunigunda, 9. september 2019 ― Velenje, 29. 8. 2019 Daleč v Kuni vesolju smo! Za nami je že prva polovica festivala, raziskovanje širokega polja mladih kultur pa je člane posadke že popeljala po različnih lokacijah po mestu! Festival smo štartali z odprtjem razstave Blaža Miklavčiča: Ambient plague, ki je nastala  v algoritmičnem okolju 3D softvera s The post DALEČ V KUNI VESOLJU SMO! appeared first on Kunigunda.
MAHAMO IZ KUNIVESOLJA!

MAHAMO IZ KUNIVESOLJA!

Kunigunda, 9. september 2019 ― Velenje, 9. 9. 2019 Mahamo iz Kunivesolja! Polet po vesolju kulture se je za Kunigundo zaključil na planetu Letni kino. Letos to posebno prizorišče praznuje deset leto, odkar so se mladi odločili obnoviti preraslo zapuščino in iz nje ustvarili prireditveni prostor, ki se ga redno poslužuje tudi Kunigunda. Zadnji festivalski vikend The post MAHAMO IZ KUNIVESOLJA! appeared first on Kunigunda.
Drevesa so zasedla celovški stadion

Drevesa so zasedla celovški stadion

ARS Svet kulture, 9. september 2019 ― Nespametna ravnanja človeka, ki jih kritično zajema sodobna umetnost Gozdovi in pragozdovi so pomembni del ekosistema in ključni za uravnavanje globalnega podnebja, vendar se je bati za njihov obstoj, saj jih krčimo s požiganjem in drugo nelegalno dejavnostjo. Megalomanska instalacija Klausa Litmanna v Celovcu je primer distopije, ki opozarja, da z gozdovi izginjajo tudi različne vrste življenja. V prihodnost so bili zazrti tudi sodelujoči na festivalu Ars Electronica, medtem ko ima odnos med očetom in sinom v radijski igri z naslovom Treba bi bilo peljati psa na sprehod, veliko opraviti s preteklostjo.
Koža

Koža

MMC Gledamo, 9. september 2019 ― Koža že s svojim uvodnim prizorom v gledalcu izzove intuitivno reakcijo, primaren strah, ki ga spremljata krčenje želodca in nelagodje: na mestnih ulicah se z glasnim skandiranjem soočijo pripadniki dveh štabov, skinheadi in temnopolti antifa aktivisti.

KINO ŠIŠKA PRODAJA

Kino Šiška, 9. september 2019 ― CUK Kino Šiška na podlagi 19. člena Uredbe o stvarnem premožnju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ( Uradni list RS, št. 31/18) objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe o prodaji premičnin.

Aleksander Vujović: Odkrivanje črne škatle

OUTSIDER, 9. september 2019 ― V Galeriji Dessa na Židovski stezi v Ljubljani se drevi ob 20:00 otvarja razstava del arhitekta in scenografa Aleksandra Vujovića, sicer tudi asistenta na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, pisca in sodelavca naše revije. iz predstave Kje sem ostala Urše Adamič in Nina Šorak v PTL, foto: Aleksander Vujović Razstava Odkrivanje črne škatle predstavlja pregled… The post Aleksander Vujović: Odkrivanje črne škatle appeared first on OUTSIDER.

Zgodovina ljubezni se bo potegovala za nagrado OSKAR

Društvo slovenskih režiserjev, 9. september 2019 ― Za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film se bo potegoval film ZGODOVINA LJUBEZNI v režiji Sonje Prosenc in v produkciji Monoo. Strokovna žirija v sestavi Martin Turk, režiser; Simon Gosnik, direktor fotografije; Sara Živkovič, producentka; Branislav Srdić, producent; Tomi Matič, producent; Andrej Nagode, montažer; Nika Rozman, igralka, ter Polona Petek, predavateljica in publicistka, je izmed štirih prijavljenih filmov  (drugi trije so bili Igram, sem Miroslava […]
Zgodovina ljubezni v tekmi za kandidaturo za tujejezičnega oskarja 2020

Zgodovina ljubezni v tekmi za kandidaturo za tujejezičnega oskarja 2020

Misli, 9. september 2019 ― Slovenski predstavnik, ki se bo potegoval za kandidaturo za tujejezičnega oskarja 2020, je Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc. Po mnenju žirije gre za "nekonvencionalen in avtorsko prepoznaven film, ki ga odlikujejo vrhunski prispevki vseh članov ekipe, tako jasno uglašenih v enotno zgodbo, da bi ji bilo težko karkoli dodati ali odvzeti".
8. festival Spider

8. festival Spider

ARS Oder, 9. september 2019 ― "Če na plesnem podiju ljudi ni, ta nima nobene namembnosti in je zgolj prazen prostor." Matej Kejžar Radikalna telesa so povsod, pravijo organizatorji festivala Spider. Od migrantov do prenaseljenosti našega planeta, ki zbujajo vprašanja o tem, kako se teh nezaželjenih teles znebiti, druga tema, povezana z radikalnostjo teles je vprašanje genetskih sprememb in prihodnosti družbe, ki jo bo oblikovalo dejstvo, da si bodo le nekateri ti lahko privoščili, tretji vidik je plesno telo, ki je radikalno v tem, da ima temeljita znanja o inteligenci telesa in iz tega gradi umetniška dela. Posebnost letošnjega festivala je materialna realizacija plesnega podija, ki ni zgolj fizični objekt, temveč nosilec mnogoterih pomenov. V studio smo povabili Mateja Kejžarja, plesalca in koreografa, umetniškega vodjo festivala Spider, ki je o tem nekaj misli povedal že na novinarski konferenci, danes pa bo svoje misli še razvil in podkrepil z razlago tém, ki ga v umetniškem ustvarjanju zanimajo.     fotografija iz predstave Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum, foto: Anna Van Waeg

Evropa - skupna dediščina

ZVKDS, 9. september 2019 ― Tu si lahko ogledate video gradivo, ki je nastalo v okviru letnega srečanja nacionalnih koordinatorjev Dnevov evropske kulturne dediščine. Informativni dokumentarec, odraža duh te velike vseevropske prireditve in njen moto: Evropa skupna dediščina. Intervjuji so bili posneti 2017.   Jezik Slovenščina

Hišni ansambel Radia-Tednika Ptuj in absolutni zmagovalci Graške Gore

Štajerski tednik, 9. september 2019 ― Festival Graška Gora je ansamblu Petovia kvintet prinesel nov uspeh, postali so njegovi absolutni zmagovalci. S prihodom pevke Larise Majcen v ansambel se je začelo njihovo novo obdobje, ki je že v začetku prineslo nekaj odmevnih uspehov. Še pred tem so uspešno nastopili na odprtem odru 50. jubilejnega ptujskega festivala NZG 2019 in na finalnem večeru, na katerem so razglasili uspešnico 50 let ptujskega festivala. Nastopili so s Krežetovo skladbo Stoj še dolgo, Ptuj ponosni s prvega festivala v letu 1969 in skupaj z ansamblom Opoj s Kmetčevo skladbo, priredbo narodne Ljubica, lahko noč.

Mestno gledališče Ptuj v novo sezono z dvema premierama

Štajerski tednik, 9. september 2019 ― Repertoar Mestnega gledališča Ptuj v novi sezoni 2019/2020 naj bi bil majhen, a po besedah direktorja MG Ptuj Petra Srpčiča pomemben korak za to, da se v našem mestu nekaj premakne naprej, da bomo za seboj pustili lepši, boljši in bogatejši Ptuj, kot smo ga prejeli od generacij pred nami. Tudi za to potrebujemo projekt EPK 2025. Nova sezona bo bogata in provokativna, evropska, polna izziva. Ponuja šest premier, od tega so štiri predstave nastale v koprodukciji.
“Hej, bratje čili…” Zgodovina celjskega nogometa

“Hej, bratje čili…” Zgodovina celjskega nogometa

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 9. september 2019 ― V letu 2019 obeležujemo v Celju stoletnico ustanovitve I. slovenskega sportnega kluba Celje, ki se ga v Celju že vsaj tričetrt stoletja jemlje in razumeva kot povod začetka nogometne igre v Celju. V ta namen je na pobudo Nogometnega kluba Celje nastala v sodelovanju Muzeja novejše zgodovine Celje in Zgodovinskega arhiva Celje razstava z naslovom: […]
Stoletnica smrti Ignacija Borštnika (1858–1919)

Stoletnica smrti Ignacija Borštnika (1858–1919)

SLOGI, 9. september 2019 23. septembra 1919 mineva 100 let od smrti našega prvega profesionalnega gledališkega igralca, ustanovitelja slovenskega sodobnega gledališča, režiserja, dramatika in pedagoga Ignacija Borštnika. Ignacij Borštnik z igralskim imenom Gorazd začne nastopati že leta 1882 na odru ljubljanske čitalnice. Kakor Levstik se tudi Borštnik v Dramatičnem društvu zavzema za zahtevnejši repertoar. V letih 1885/86 se šola […] The post Stoletnica smrti Ignacija Borštnika (1858–1919) appeared first on SLOGI.
Slikar Mitja Ficko

Slikar Mitja Ficko

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 9. september 2019 ― "Sliko delam preko doživljanja in ne preko posnemanja." V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom danes gostimo slikarja Mitjo Ficka. V Sloveniji in tujini uveljavljenega slikarja je močno zaznamovalo otroštvo na podeželju Prlekije, po končani osnovni šoli se je preselil v Maribor, pozneje je v Ljubljani študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Specialko je opravil pri profesorici Metki Krašovec, pozneje pa je svoj drugi ustvarjalni poligon našel v Leipzigu, kjer ima v poslopju Spinnerei – nekdanji bombažni predilnici, danes pa je to umetniško mesto v malem z ateljeji, galerijami in drugimi razstavnimi in družabnimi prostori – tudi svoj atelje. “Dela Mitje Ficka in obravnavano sliko lahko na splošno uvrščamo med figuralno fantazijsko slikarstvo z izhodiščem v romantični tradiciji. Z igrivimi in sugestivnimi motivi se odmika od razumske in pomenske interpretacije in tako slika lasten domišljijski svet, ki ponuja neomejene možnosti branja. Četudi so detajlno naslikani motivi deloma prevzeti iz dejanskosti, so v medsebojni kombinaciji lahko le odraz fantazijskega sveta slikarja. Fickove upodobitve izhajajo iz lastnega izkustva, ki ga slikar preobrazi v fantazijske objekte; le-ti pa namigujejo na njegovo izkustvo in vzdušje ob tem, a ga zagotovo ne poskušajo razložiti«, je zapisala Kristina Ferk, umetnostna zgodovinarka in kuratorica. Mitja Ficka je pred mikrofon povabila Petra Tanko.

Izbrane slovenske in slovanske otroške in mladinske revije iz zbirke MKL-Slovanske knjižnice

Kamra.si, 9. september 2019 ― Kdo med nami še ni prelistal Cicibana ali Pionirskega lista? So vam znani Galeb, Mladi rod, Angeljček, Vedež? Morda ste že slišali za češkoslovaško revijo »Zornička« ali ukrajinski list Barvinok? V Slovanski knjižnici jeseni predstavljamo izbrane otroške in mladinske revije iz Slovenije in slovanskih držav, ki so izhajale od sredine 19. stoletja dalje. Vsaka od njih je zaznamovala generacije mladih bralcev, nekatere pa so še vedno med zvestimi bralci, zdaj celo na spletu.  Razstava bo na ogled od 9. 9. do 30. 10. 2019 v 2. nadstropju pred glavno čitalnico Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1.Avtor razstave je mag. Gašper Hudolin. 

Na zagrebških trgih tudi letos nepričakovane drame

SiGledal Novice, 9. september 2019 ― Z izvedbo krajših prizorov iz predstave znanega hrvaškega pisatelja in dramatika Miroslava Krleža Gospoda Glembajevi bodo v torek na zagrebškem Evropskem trgu odprli drugo sezono projekta PopUp Drama. Po predstavi bodo oder prepustili mimoidočim, ki lahko tam ustvarjajo lastne predstave in jih objavijo na spletnih družabnih omrežjih.
Cerknica 1975/76 – 7. c razred

Cerknica 1975/76 – 7. c razred

Stare slike (Cerknica), 9. september 2019 ― Učenci 7.c razreda slikani na znanem mestu pred šolo v šolskem letu 1975/76. Z njimi je njihov razrednik, učitelj likovnega pouka Konrad Knez. Številčno imajo močno premoč fantje, saj jih je kar 20, deklet pa le 13. So bila dekleta pa toliko glasnejša, da ni bilo občutiti moške nadvlade. Česa vsega se ne spomnimo, ko […]
še novic