Mathias Enard – prižgati si zadnji čik pred koncem sveta

Mathias Enard – prižgati si zadnji čik pred koncem sveta

Vrabec Anarhist, 18. oktober 2019 ― Mathias Enard je s pomočjo “demokratizacije” jezika, pa tudi “demokratizacije” junakov, ki prihajajo praktično iz vseh delov sveta, osvetlil senčni pol sveta, Homerjev Had, v katerem sta za človeško življenje značilni njegova bežnost in njegova izjemna krhkost. The post Mathias Enard – prižgati si zadnji čik pred koncem sveta appeared first on Vrabec Anarhist.
Štiri pesmi

Štiri pesmi

Vrabec Anarhist, 18. oktober 2019 ― zgubani v gube, se gubajo tudi v besedah, ki jim kot po naključju padajo iz ust, grla, požiralnika, trebuha The post Štiri pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.
V Ljubljani predstavili izdajo prepisa Beethovnove šeste simfonije

V Ljubljani predstavili izdajo prepisa Beethovnove šeste simfonije

Misli, 18. oktober 2019 ― Ob 100-letnici Univerze v Ljubljani je Akademija za glasbo, ki slavi 80 let, izdala prepis partiture Beethovnove šeste simfonije s skladateljevimi lastnoročnimi popravki, ki ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica. Nastal je "izjemno lep izdelek, ki ga bomo lahko kazali po svetu", je na predstavitvi povedal dekan akademije Marko Vatovec.
Dre A. Hočevar et al – Verso Doxa / celotedenski intenziv

Dre A. Hočevar et al – Verso Doxa / celotedenski intenziv

Cirkulacija 2, 18. oktober 2019 ― V četrtek, 24. oktobra 2019 ob 20.00 in v petek, 25. oktobra 2019 ob 20.00 vabljeni v Cirkulacijo 2 | Tobačna Ljubljana na participacijo pri transglasbenem izvodu celotedenske akcije najnovejše Abecede, kot jo že nekaj let izvaja Dre Hočevar. Inertni publikum je toplo pozvan v nepredvidljivo situacijo (kajti: za naše otroke gre!)… Dré A. Hočevar je eminentni mlajši slovenski eksport, ki si je na ramena zavihtel mesijansko vlogo reševanja vase zazibane trojambornice/ doline šentflorjanske/ j...
Labirint - razstava Franko od A do Z iz Ukrajine na ogled pred Slovenskim etnografskim muzejem

Labirint - razstava Franko od A do Z iz Ukrajine na ogled pred Slovenskim etnografskim muzejem

SEM, 18. oktober 2019 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej Ljubljana, 18. oktober 2019 Pred razstavno hišo Slovenskega etnografskega muzeja bo od 24. do 28. oktobra 2019 na ogled potujoča interaktivna razstava z naslovom Franko od A do Z. Odprtje razstave bo v četrtek, 24. oktobra 2019 ob 11.00. Razstavo je pripravil Nacionalni literarni memorialni muzej Ivan Franko iz mesta Lviv, Ukrajina. To je spominski muzej, posvečen življenju in delu Ivana Yakovycha Franka (1856 – 1916), enega največjih ukrajinskih pisateljev, pesnikov, literarnih kritikov, političnih aktivistov, prevajalcev, novinarjev… Poezija in proza, ki ju zaznamuje postopen prehod iz romantike v realizem, sodita med vrhunce njegovega dela. Razstava je oblikovana kot labirint s potjo, ki vodi od črke A do črke Z po pomembnejših  poglavjih ustvarjalnega dela Ivana Franka in ga predstavlja kot pomembno osebnost v zgodovini in kulturi Ukrajine. Razstava je že gostovala v Budimpešti in na Dunaju, po Ljubljani pa bo na ogled še v Zagrebu.

Študenti preplavili festival

Borštnikovo srečanje, 18. oktober 2019 ― V četrtek, 17. 10. 2019, smo na festivalu pozdravili več kot sto študentov treh gledaliških akademij, ljubljanske, zagrebške in moskovske GITIS. Za uvod so se udeležili delavnice pod vodstvom Borisa Ostana, na kateri so s pomočjo nevtralne maske raziskovali ritme živega in neživega sveta okrog in v nas. Z gledališkim eksperimentom Beli zajec, rdeči zajec se je spoprijel Gal Oblak, produkcija UL AGRFT Požar pa je napolnila Komorni oder do zadnjega kotička. V klubu KGB smo prisluhnili Juretu Novaku in zasedbi Natriletno kolobarjenje s praho (N3L), večer pa smo zaključili z ogledom predstave Ribiške zdrahe Akademije za igro, ruskega gledališkega inštituta GITIS iz Moskve. Utrinke najdete v foto galeriji.

Programsko bogat dan

Borštnikovo srečanje, 18. oktober 2019 ― V sredo, 16. 10. 2019, se je zvrstilo kar deset različnih dogodkov. Z delavnico načrtovanja Korak po korak, ki jo je pripravil Jonathan Goodacre, smo nadaljevali mednarodno konferenco Prečiti meje in jo zaključili s predstavitvami priložnosti v okviru programa EU za kulturo in ustvarjalne sektorje. V treh dneh so udeleženci skozi praktične delavnice in predavanja izmenjali izkušnje, mnenja in strategije razvoja gledaliških občinstev. Osnovnošolci in njihovi učitelji so si ogledali plesno predstavo Mankind (De Stilte, NL) in Beli očnjak gledališča Drak iz Češke. Sledili sta delavnici 1-2`s za strokovne delavce ter Kamera na odru za mlade navdušence multimedijske animacije. Na popoldanskem srečanju Pedagoška načela v gledališču smo predstavili primere dobrih praks; in sicer Gledališča Drak (CZ), De Stilte (NL) in Slovenskega gledališkega inštituta. Lutkovno gledališče Maribor je te dni tudi prostor srečanj in sodelovanj med umetniki in znanstveniki iz Nemčije, Avstrije in Slovenije, ki se udeležujejo projekta Shifting Baselines. Teoretskemu srečanju v prihodnih dneh sledi tudi izkustveno gledališče. Na gledaliških odrih smo dan končali z drugo izvedbo projekta Beli zajec, rdeči zajec; študent AGRFT Klemen Kovačič je razvedril občinstvo na Malem odru SNG Maribor. Utrinke najdete v foto galeriji.
FESTIVAL STIČNA 2019

FESTIVAL STIČNA 2019

Festival Stična, 18. oktober 2019 ― Med 15. novembrom in 7. decembrom v Stični obilica razovrstnih kulturnih poslastic Vsi, ki imate radi glasbo, gledališče, likovno umetnost ter potovanja in izobraževanja, vabljeni na 20. Festival Stična, ki bo med 15. novembrom in 7. decembrom 2019. Festival Stična želi s kulturno ponudbo poskrbeti...

Kulturni bazar v regiji, 4. 12. 2019 v Novi Gorici

Zlata paličica, 18. oktober 2019 ― Drugi Kulturni bazar v regiji bo v sredo, 4. decembra 2019, potekal v Novi Gorici. Na celodnevnem nacionalnem strokovnem usposabljanju se bodo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica) in drugih kulturnih ustanovah v mestu s svojo bogato ponudbo predstavile tako kulturne ustanove iz širše regije, kot tudi iz vse […] The post Kulturni bazar v regiji, 4. 12. 2019 v Novi Gorici appeared first on Zlata paličica.
Kulturni bazar v Novi Gorici

Kulturni bazar v Novi Gorici

Javna agencija za knjigo, 18. oktober 2019 4. decembra 2019 bo potekal drugi Kulturni bazar v regiji v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici, katerega osrednja tema je usmerjena v načrtni razvoj kulturno-umetnostne vzgoje (KUV) v vzgojno-izobraževalnih zavodih, kulturnih ustanovah in lokalnih skupnostih ter v prepoznavanje prednosti, ki jih prinašata sodelovanje in partnersko povezovanje. Bogat in pester program drugega Kulturnega bazarja v regiji najdete na tej povezavi.

V Ormožu se začenja prvi Grossmannov festival fantastike in stripa

Misli, 18. oktober 2019 ― Po poletnem Grossmannovem festivalu filma v Ormožu letos prvič pripravljajo še Grossmannov festival fantastike in stripa. Festival, ki se začenja danes, bo na Ormoškem gradu v treh dneh ponudil filmske projekcije, predavanja filmskih in stripovskih ustvarjalcev, pogovore, razstave, delavnice in koncert. Zaživela bo tudi t.i. fantastična tržnica.
Anatomija mačke

Anatomija mačke

Neodvisni, 18. oktober 2019 ― Avtorica si je ogledala novo plesno predstavo v koprodukciji Plesnega teatra Ljubljana avtorice Dagmar Dachauer, ki je za svoj prvenec Wunderbare Jahre leta 2017 prejela nagrado občinstva na Gibanici. V prispevku je nova predstava Feline Project sopostavljena prvencu, v primerjavi s katerim ima značilni gib koreografinje in plesalke več težav pri razpiranju pomenov: "V določenem smislu bi lahko rekli, da predstava, ki na odru razgrinja »anatomijo mačke«, na koncu dobi format prijetne, nežne uspavanke, po- oziroma ob- kateri ti v glavi ostanejo vizualne podobe in hudomušne rešitve – ne pa vprašanje za tem oziroma onstran predstave Feline project."
Amit Lahav za STA: Bistvena je človeškost

Amit Lahav za STA: Bistvena je človeškost

Misli, 18. oktober 2019 ― Amit Lahav, umetniški vodja britanskega fizičnega gledališča Gecko, ki bo drevi v Mariboru s predstavo Poroka odprlo Festival Borštnikovo srečanje, je spregovoril o ustvarjalnih procesih kolektiva, odnosu z občinstvom in doseganju svobode v ustvarjanju. "Potrebna je mera radodarnosti, ko občinstvo pozoveš, da vstopi v naš svet," je povedal za STA.
še novic