MUZU 2019: Opazovalnica, podkast leta!

Urbani (Jaša Lorenčič), 12. december 2019 ― Opa-opa-opa. Zo. Val. Ni. Ca. Mogoče je bilo takrat. Ne, ne mogoče. Bilo je takrat. Fertig. Ko je res zapel, zahreščal, zafušal casio. Ne vem točno, kateri model, sicer sta povedala, kje in kako sta ga našla, ampak definitivno – casio. Dobri, stari, nadležni casio. Sintiči starih desetletij. Poceni poletje. Sredi jeseni. In maestro Godler, […]

BOŽIČNA PRAVLJICA IN USTVARJALNA DELAVNICA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 12. december 2019 ― Četrtkov večer, 12. decembra 2019  je bil v Občinski knjižnici Polzela predpraznično obarvan. V pravljičnem kotičku so se posedli otroci in vzhičeno prisluhnili pravljici o malem parkeljnu Maliču, ki jim jo je namenila gostja Majda Pur. Nato so se skupaj s starši, sorodniki in drugimi gosti lotili ustvarjanja unikatnih ročno izdelanih voščilnic pod taktirko Majde Pur, ki je delavnico pripravila. Prihaja namreč čarobni čas praznikov, čas deljenja lepih želja, voščil in zahval … In ni nič lepšega kot to, da jim voščimo na izviren način. Ob tem spoznanju smo sklenili ...

Ambivalence v Pogledu

Kamnik.info, 12. december 2019 ― Danes je v Galeriji Pogled potekalo odprtje zadnje razstave letos avtorice Tee Curk Sorte, ki nosi naslov Ambivalence. Štiri veliko-formatne umetnine visijo s sten in stegujejo svoje roke proti gledalcem. In to kar dobesedno. Tea Curk Sorta je pred leti presedlala iz kiparske umetnosti na umetnost iz žice, ki jo sestavljata na eni strani kiparstvo ...

Projekt: Nočno nebo, 2019

Kamra.si, 12. december 2019 ― Metka Zupanič je v slovenskem prostoru uveljavljena večmedijska umetnica, ki jo zanimajo predvsem aktualni problemi sodobne informacijske družbe, razmerja med umetnostjo in družbo ter medčloveški odnosi. V preteklih projektih je denimo obravnavala občutja strahu, ki se porajajo v posamezniku v današnjem času navidezne svobode (Anti – Global?, 2013), zgodbe delovnih migrantov v Sloveniji (Looking for a Better World, 2016) ter problematiko vseprisotnih nadzornih sistemov (On Your Face, 2016). V zadnjih letih pa se intenzivno posveča zlasti tematiziranju obsesivne militantnosti sodobne družbe.
Nagrada ICOM Slovenija projektu Javorca in razstavi Južna ozvezdja

Nagrada ICOM Slovenija projektu Javorca in razstavi Južna ozvezdja

Misli, 12. december 2019 ― Nagrado ICOM Slovenija za delo na mednarodnem področju sta za projekt Javorca prejela Damjana Fortunat Černilogar in Marko Grego. Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme je za projekt Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih prejela Bojana Piškur. Nagradi so podelili na popoldanski slovesnosti v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Metafizika koz in Balkana

Metafizika koz in Balkana

LUD Literatura, 12. december 2019 ― Čas koz je kljub svoji kratkosti in preprostosti pomembno delo za vse, ki jih zanima neumljivost, pretresljivost in tragičnost Balkana in če sodimo po njem, lahko le upamo, da bo v slovenščino prevedenih še več del balkanske sage.

Stane Bernik 1938 – 2019

OUTSIDER, 12. december 2019 ― V dvainosemdesetem letu starosti je umrl dr. Stane Bernik. Poslovili smo se od eruditskega raziskovalca, brez katerega bi bila zgodovina in vrednotenje slovenske arhitekture, oblikovanja in fotografije napisana popolnoma drugače, predvsem pa manj celostno in kontekstualno. Stane Bernik se je po gimnaziji in nedokončanem študiju arhitekture v Ljubljani prepisal na Filozofsko fakulteto, kjer je iz… The post Stane Bernik 1938 – 2019 appeared first on OUTSIDER.

Ptuj : 20-letnica pohoda Po poti Ivana Potrča in Matije Murka

Štajerski tednik, 12. december 2019 ― V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj so na Ta veseli dan kulture odprli razstavo ob 20-letnici pohoda Po poteh Ivana Potrča in Matije Murka, ki sta jo postavila Viktorija Dabič in Ante Mlinarevič. Na njej v sliki in besedi predstavljajo to edinstveno kulturno pot, na katero so pohodniki prvič stopili že leta 2001, da bi bolj spoznali svoj kraj, okolico, ljudi in njihova dela, ki so pomembno zaznamovali to območje. Na ogled bo do 6. januarja, pred tem pa bodo 2. januarja ponovno krenili na pohod, ki bo 20. po vrsti.
Dragi, doma sem!

Dragi, doma sem!

Koridor, 12. december 2019 ― Po dolgem dnevu se utrujeni vrnete domov in na vhodu vas pričakajo ogreti copati in žena kot iz škatlice, ki ima za nameček v roki še vaš najljubši koktelj. The post Dragi, doma sem! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Slavnostna seja ZRS

Fakulteta za dizajn, 12. december 2019 ― V četrtek 5. decembra smo se udeležili 25. Slavnostne seje Zbora zaposlenih ZRS Koper, ki je bila v izjemno lepi dvorani nekdanjega sakralnega objekta Sv. Frančiška Asiškega v Kopru.  Ob tej pomembni obletnici ZRS se je zvrstilo več dogodkov: Dan odprtih vrat ZRS Koper, poseben gledališki dogodek “Sproščen pogovor o znanosti – družba za znanost” […] The post Slavnostna seja ZRS appeared first on Fakulteta za dizajn.
Scenarnica ABC o ustvarjanju dokumentarnih filmov

Scenarnica ABC o ustvarjanju dokumentarnih filmov

Društvo slovenskih režiserjev, 12. december 2019 ― Scenarnica ABC je dodatni razširjeni program scenaristične delavnice Scenarnica, projekta, ki ga v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom že četrto leto uspešno izvaja Društvo slovenskih režiserjev. Scenarnica ABC je celoletna serija predavanj o različnih praktičnih vidikih scenaristike. Namenjena je scenaristom, režiserjem in vsem, ki vas zanima pisanje scenarija – tako začetnikom kot profesionalcem in študentom. […]
še novic