Matej Gašperič: Hiša za pet in ves svet prijateljev

OUTSIDER, 28. december 2019 ― Aktivna in družabna petčlanska družina s številnimi ter izredno raznolikimi interesi, predvsem pa obilico sorodnikov in prijateljev, je potrebovala novo hišo. Kjer jim nikoli ne bi bilo dolgčas in bi lahko tudi v zimskih mesecih na toplem ter v pestri in številni družbi uživali v kulinaričnih eksperimentih. Na pomoč jim je priskočil arhitekt Matej Gašperič.… The post Matej Gašperič: Hiša za pet in ves svet prijateljev appeared first on OUTSIDER.
Ramon - Čutim, da gnijem

Ramon - Čutim, da gnijem

SPRP, 28. december 2019 ― Ramon, skrivnostni idrijski desperado in kitarist Zablujene Generacije udari vedno, ko presodi, da je rock n' roll ogrožen. Tokrat kot strela z jasnega seka z novim singlom z naslovom »Čutim da gnijem«, za katerega je s pomočjo najetih pištol posnel tudi videospot. Kinetičen komad, ki kliče k akciji in preklinja neaktivnost, nosi potencial da spodbudi  motiv v poslušalcih ter sproži neustavljivo verižno reakcijo. Prisluhnite na lastno odgovornost, a ne odlašajte: kaj kmalu bo lahko Ramon, s svojo zvesto kitaro, zopet odjahal v sončni zahod… Do naslednjič, ko ga boste najmanj pričakovali! Utrinek s snemanja spota. Foto: Blaž Pavšič Piše: Blaž Pavšič, A7 booking and promotions
Dnevi s Kristino

Dnevi s Kristino

LUD Literatura, 28. december 2019 ― Spraševal sem se, kako izgledajo Kristinina jajčeca, ali bi opazil kaj nenavadnega, če bi pod mikroskopom spremljal delitev njenih celic. Moji spermiji gotovo izgledajo običajno. Kot spermiji kateregakoli moškega. Obstal sem in se zamišljeno zazrl v vrsto piškotov, preden sem se skupaj s tatarskim biftkom in steklenico črnega pinota odpravil proti samopostrežni blagajni.
Body Says No – 3 Songs

Body Says No – 3 Songs

RockOnNet, 28. december 2019 ― 3 Songs so torej posrečen poskus merjenja moči v novi postavi z novimi ljudmi, a bend še ne funkcionira kot samostojna entiteta temveč vsaj po teh treh skladbah sodeč išče svojo nišo, morda svojo ciljno publiko, svoj prostor za razvoj vnaprej.

Luka Marčetič: V novi val komedije

OUTSIDER, 28. december 2019 ― Luka Marčetič je multipraktik slovenske gverilske filmske, televizijske in spletne produkcije. Je scenarist, igralec in režiser, zaslužen za revolucionarno slovensko spletno serijo Dan ljubezni, ki že od svojega nastanka leta 2009 na platformi YouTube beleži zavidljivo gledanost. Na isti platformi je nadaljeval z Mojim asocialnim življenjem, vsakdanjimi prigodami asocialnega faliranega študenta, ki svoje nerodne interakcije… The post Luka Marčetič: V novi val komedije appeared first on OUTSIDER.

Martin Bricelj Baraga: Solocular + Zergon v Kopru

MoTA, 28. december 2019 ― Martin Bricelj Baraga: Solocular + Zergon in Koper SOLOCULAR (del projekta Sončni koledar) gre v Koper. Kjer bo v novem mestnem parku ob Semedelski cesti umetnik Martin Bricelj Baraga (Baraga Studio) začasno postavil svoj umetniški instrument, izdelan z namenom vključevanja ljudi v skupinsko, intimno opazovanje sončnega zahoda. Pridružite se nam v Kopru, v soboto, 28. […] The post Martin Bricelj Baraga: Solocular + Zergon v Kopru appeared first on MoTA.
V Bovcu se začenja 13. Bovec Outdoor Film Festival

V Bovcu se začenja 13. Bovec Outdoor Film Festival

Misli, 28. december 2019 ― V Bovcu se bo danes popoldan začel 13. Bovec Outdoor Film Festival (Boff). Na festivalu filmov o športu in naravi bodo v treh večerih prikazali 32 filmov v dveh tekmovalnih kategorijah. Vse projekcije filmov, med katerimi bodo letos predvsem krajši, bodo v Kulturnem domu v Bovcu.

20. ANA MRAZ – drugi festivalski večer v Ljubljani!

Ana Monro, 28. december 2019 ― Drugi festivalski večer je Ana Mraz 2019 obiskovalce povabila na potopljeni parnik, v onostranstvo, na konec sveta, v večerno šolo ter v sanjski svet. Bil je to čas, ki prehitro mine, a ustvari večne spomine. Zagotovite si jih tudi vi! Vabljeni na ljubljansko Špico na jubilejni 20. zimski mednarodni festival uličnega gledališča vsak dan do ... The post 20. ANA MRAZ – drugi festivalski večer v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 28. december 2019 ― Pri Mladinski knjigi je izšlo delo Georgea R. R. Martina Ogenj in kri, pri KUD Police Dubove pa knjiga Iztoka Osojnika Newyorška trilogija. Pri založbi Litera so izdali zbirko kratkih zgodb Serijski morilec Samante Hadžič Žavski, pri založbi Miš pa je izšla slikanica Moja prva knjiga o vesolju Roberta Farkasa.

1959 – Umre Ante Pavelić

Zgodovina na dlani, 28. december 2019 28. decembra leta 1959 je v Madridu umrl hrvaški odvetnik, pisatelj, politik in vodja nacionalističnega Ustaškega gibanja ter vojni zločinec Ante Pavelić. Star je bil 70 let. Umrl je od posledic strelnih ran, ki jih je pustil poskus atentata nanj v Argentini dve leti pred tem. Po atentatu, ki ga… Preberi The post 1959 – Umre Ante Pavelić appeared first on Zgodovina na dlani.
Zapisi na Facebooku, ki postanejo knjiga

Zapisi na Facebooku, ki postanejo knjiga

Airbeletrina, 28. december 2019 ― Z internetom se je odprl dodaten prostor komuniciranja, izražanja, izobraževanja, refleksije, distribucije, oglaševanja, prodaje in strukturiranja moči. V njem so svoj prostor našli tudi umetniki, denimo Eva Mahkovic, ki zadnje mesece žanje uspehe s svojo knjigo Facebook statusov z naslovom na tak dan najbolj trpi mastercard.
1962 Stari trg, Nova vas – Drama Nevihta

1962 Stari trg, Nova vas – Drama Nevihta

Stare slike (Cerknica), 28. december 2019 ― Med Katerino in Borisom v nekaj brezbesednih srečanjih na promenadi vzplamti prepovedana ljubezen. Katerino grabi neznosna slaba vest, Barbara pa jo prepričuje, naj zgrabi priložnost za srečo. Ko se Katerinin mož za dva tedna odpravi v Moskvo, je Katerinina krepost na preizkušnji … V prizoru na sliki sta se skrivaj sestala Katerina in Boris, Barbara hči […]

Mineva 15 let od smrti Susan Sontag

Misli, 28. december 2019 ― Pred 15 leti je umrla ameriška pisateljica, kritičarka in aktivistka Susan Sontag. Nase je prvič opozorila leta 1964 z esejem Zapiski o campu, med njenimi znanimi deli pa so O fotografiji, Pogled na bolečino drugega in Gospa z morja. Zaradi provokativne proze in pronicljivosti Susan Sontag sodi med vodilne intelektualke 20. stoletja.

28. december 1927 - Alma M. Karlin se je vrnila z osemletnega potovanja okoli sveta

Kamra.si, 28. december 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. december 1927 - Alma M. Karlin se je vrnila  z osemletnega potovanja okoli sveta Na potovanje se je odpravila 24. novembra 1919. Najprej je nameravala na Japonsko, a zaradi neugodnih ladijskih povezav je sklenila, da bo na Japonsko prišla prek Južne Amerike oz. prek Havajev. Njeno potovanje je potekalo takole: Genova – Peru – Panama – San Francisco – Havaji – Japonska – Koreja – Kitajska – Filipini – Avstralija – Nova Zelandija – Fidži – Nova Kaledonija – Novi Hebridi – Salomonovo otočje – Nova Gvineja – Indonezija – Singapur – Tajska – Burma – Indija – Eritreja – Benetke. Potovala je sama, na poti se je preživljala s poučevanjem in prevajanjem ter pisala članke in reportaže za več kot dvajset časopisov v Avstriji, Nemčiji in Jugoslaviji. Na potovanju je vestno beležila vtise o krajih in ljudeh ter zbirala večje ali manjše predmete, ki so postali del njene etnološke zbirke, in pisala zgodbe, novele, povesti in romane. Takoj po vrnitvi se je lotila urejanja svojih zapiskov in v letih 1929 in 1930 v nemščini in pri nemški založbi izdala dvodelni potopis o svojem potovanju okoli sveta: Samotno potovanje in Urok Južnega morja. Potopisa sta postala bestselerja in so ju večkrat ponatisnili. Karlinovo so po izidu potopisa vabili na predavanja po Evropi, nad njo so bile še posebej navdušene ženske bralke in feministično naravnane izobraženke.  Vir: - http://www.celjskozasavski.si/osebe/karlin-alma-maksimilijana/2/ - https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/alma-m-karlin-celje-12-10-1889-14-1-1950.html - https://govori.se/zanimivosti/razstava-kolumbova-hci-alma-m-karlin/
Sanje o erotičnem gledališču

Sanje o erotičnem gledališču

Neodvisni, 28. december 2019 ― Avtorica besedila si je ogledala veliko koprodukcijo krstne izvedbe besedila to jabolko, zlato Simone Semenič v režiji Primoža Ekarta. Gre za emancipatorno besedilo, ki v polju gledališča odpira nove svobode in odkrito govori o seksualnosti, kjer to ni navada - a mu erotična drama, kakor je krstna izvedba naslovljena, tja v uprizoritvni ni sledila, pravi avtorica: "Zdi se da za lansiranje novega umetniškega žanra, erotične igre, erotične drame, enostavno potrebujemo več osebne opredeljenosti, igranja z vsemi gledališkimi sredstvi, več svobode, več poguma."
Polsestra, 1917, Unstill, Stieg Larsson: Mož, ki se je igral z ognjem

Polsestra, 1917, Unstill, Stieg Larsson: Mož, ki se je igral z ognjem

ARS Gremo v kino, 28. december 2019 ― S filmskim kritikom Denisom Valičem o novem filmu Damjana Kozoleta Polsestra Slovensko premiero je doživela Polsestra, film režiserja in soscenarista Damjana Kozoleta o odtujenih polsestrah iz Izole, ki med mrzlo ljubljansko zimo vendarle uspeta otopliti odnos in skleniti zavezništvo. O filmu se bomo pogovarjali s kritikom Denisom Valičem. Ocenili bomo dramo 1917, s katero je Sam Mendes želel pričarati neposredno doživetje z bojišča prve svetovne vojne. Premiero sta doživela tudi pustolovska drama Nemir oziroma Unstill režiserja in scenarista Andraža Kadunca ter dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.
še novic