Pregled leta 2019: Glasba

Koridor, 17. januar 2020 ― Ker preteklo leto Koridorjevo glasbeno uredništvo ni bilo redno aktivno, smo se odločili, da namesto avtorskega pregleda leta uporabimo preglede leta drugih relevantnih domačih in tujih medijev. The post Pregled leta 2019: Glasba appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Giselle v Vidmu in Modeni

SiGledal Novice, 17. januar 2020 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo z baletom Giselle Adolpha Adama v koreografiji Rafaela Avnikjana v soboto, 18. januarja 2020, nastopil v Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu in v torek, 21. januarja 2020, v gledališču Teatro Comunale v Modeni. V naslovni vlogi bo nastopila Catarina de Meneses, Ionut Dinita bo upodobil princa Albrechta.

Johann Gabriel Seidel (1804–1875): potopis »Das Mineralbad zu Neuhaus« (Mineralno kopališče na Dobrni)

Kamra.si, 17. januar 2020 ― Vabljeni v ponedeljek, 20. januarja 2020, ob 17. uri v knjižnico Dobrna na predavanje Janje Jedlovčnik z domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Celje, ki bo predavala o avstrijskem pesniku, literatu, zgodovinarju, narodopiscu in šolniku Johannu Gabrielu Seidlu (1804–1875), ki je leta 1837 napisal potopis »Das Mineralbad zu Neuhaus« (Mineralno kopališče na Dobrni). Vabljeni!  

Arhitekturni dialog #6

OUTSIDER, 17. januar 2020 ― Revija Outsider v četrtek, 30. januarja, v sodelovanju s podjetjem Fibran prireja prvi letošnji dogodek v seriji pogovorov Arhitekturni dialogi. Tokrat bo večer mednarodno obarvan: gostili bomo arhitektko Vedino Babahmetović iz arhitekturnega biroja Entasis iz Zenice (BIH) in Marka Dabrovića, soustanovitelja biroja 3LHD (Hrvaška). Sledilo bo predavanje arhitektov Tine Rupar Kobe, Blaža Ruparja in Janeza… The post Arhitekturni dialog #6 appeared first on OUTSIDER.
15. januar: odprtje razstave Karavanke – prostor povezav in razhajanj v St. Petru

15. januar: odprtje razstave Karavanke – prostor povezav in razhajanj v St. Petru

Gornjesavski muzej, 17. januar 2020 ― V sredo, 15. januarja 2020, ob 17. uri smo na Višji šoli za gospodarske poklice v St. Petru na avstrijskem Koroškem odprli našo gostujočo razstavo z naslovom Karavanke – prostor povezav in razhajanj. Odprtja so se udeležili Štefan Rigelnik, ki je pozdravil navzoče v imenu Slovenskega planinskega društva Celovec in v imenu Kulturnega društva Rož; [...]

“V tistih dneh ni bilo nobenega reda…”

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 17. januar 2020 ― V četrtek, 16. januarja 2020 je Zgodovinsko društvo Celje v Zgodovinskem arhivu Celje pripravilo predstavitev druge številke XXVI. letnika revije Zgodovina za vse. Po predstavitvi raznolikih vsebin te znanstvene serijske publikacije s strani urednika dr. Boruta Batagelja, je sledilo predavanje dr. Dragana Matića, ki je podrobneje osvetlilo in še dopolnilo izsledke, ki so objavljeni v […]
Turneja Giselle po Italiji

Turneja Giselle po Italiji

SNG Maribor, 17. januar 2020 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo z baletom Adolphe Adam Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana v soboto, 18. januarja 2020, nastopil v Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu in v torek, 21. januarja 2020, v gledališču Teatro Comunale v Modeni. V naslovni vlogi bo nastopila Catarina de Meneses, Ionut Dinita bo upodobil princa Albrechta.
Poziv avtorjem za Etnolog 30 (2020)

Poziv avtorjem za Etnolog 30 (2020)

SEM, 17. januar 2020 ― Vabimo vas k sooblikovanju letošnje muzejske periodične publikacije Etnolog.  Osrednja tema znanstvenih člankov letošnjega Etnologa bo prosti čas. Nahajamo se na zgodovinski prelomnici: v času, ko naj bi se začel čas opravljanja dela in zaposlitve, ki šele opredeljuje preostanek človeškega časa kot »prosti čas«, vse bolj zmanjševati, smo soočeni z nasprotnim procesom: težnjami po podaljševanju delovnega časa. Prosti čas je do določene mere »prost« tudi drugih formalnih družbenih in družinskih obveznosti. Toda to ni čas brezdelja, ampak tisti del našega življenja, ki naj bi ga »imeli« najbolj zase. Ta čas obsega druženje z drugimi, ustvarjalno delo in delovanje, konjičke, športne, kulturne, dobrodelne, popularnokulturne in druge dejavnosti, tako materialne prakse kot oblikovanje skupnosti onkraj formalnih struktur, soustvarjanje posebnega vzdušja (atmosfere) in afektivnosti, občasnih nepredvidljivih situacij in delovanja v civilni družbi. V svojem prostem času ljudje uporabljajo in ustvarjajo predmete, oblikujejo specifične medčloveške odnose in ustvarjajo nove zamisli. V Etnologu pričakujemo prispevke o najrazličnejših vidikih doživljanja prostega časa s teoretsko podkrepljenim premislekom. Kot vsako leto načrtujemo tudi sklop znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni. V obeh sklopih pričakujemo problemsko zastavljene še neobjavljene avtorske članke. Poleg znanstvenih pričakujemo tudi strokovne prispevke, tako tiste, povezane z razpisano tematiko kot tudi druge.  Vabimo vas k pisanju prispevkov o dogajanju v slovenskih in tujih muzejih (ocene in predstavitve ustanov, razstav, projektov, zbirk …). Prav tako vas vabimo, da nam pošljete ocene novejših domačih in tujih publikacij s področij etnologije, kulturne antropologije, muzeologije in sorodnih ved. Avtorje znanstvenih člankov prosimo, da do 3. februarja 2019 pošljete preliminarne naslove prispevkov s kratkim povzetkom in osnovnimi podatke o avtorju/avtorici na naslov nena.zidov@etno-muzej.si, p

AKA Neomi: Beautiful Disasters

Kino Šiška, 17. januar 2020 ― “Album »Beautiful Disasters« išče zelo uspešno priključek k svetovni (novi) pop soul in indie rock estetiki, pri čemer diktira njen izpovedni »konglomerat samoniklosti«, jasno in neobremenjeno noto stroge art premise.”
Večer DSR: Režiserji v dialogu: Srečanje

Večer DSR: Režiserji v dialogu: Srečanje

Društvo slovenskih režiserjev, 17. januar 2020 ― Fotografija iz filma V imenu Republike Hrvaške /vir: HAVC/ Prvi letošnji Večer DSR – ki je že 75. po vrsti – bomo spet posvetili dokumentaristiki – gost režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina bo hrvaški režiser in scenarist ter predavatelj na Akademiji dramskih umetnosti Univerze v Zagrebu Goran Dević. Vabljeni v Slovensko kinoteko v torek, 21. […]
Marko Jakše spet v Mariboru z razstavo Proti toku

Marko Jakše spet v Mariboru z razstavo Proti toku

Misli, 17. januar 2020 ― Mariborski multimedijski center Kibla ponovno gosti slovenskega slikarja Marka Jakšeta, upornika "z razlogom" proti vzpostavljenim sistemom. V razstaviščih na Glavnem trgu in prostorih Narodnega doma Maribor danes odpira dvodelno slikarsko razstavo z naslovom Proti toku.
še novic