Desertno vino Rdeči ribez

ZZMS, 18. februar 2020 ― Domačin iz bližnjih Žič, Matjaž Lešnik, je svoj kreativni izziv našel v pridelavi desertnega vina iz rdečega ribeza, ki ga z ljubeznijo doma obdeluje skupaj z družino. The post Desertno vino Rdeči ribez appeared first on ZZMS.

Eko zeliščna sol Majnika Premium

ZZMS, 18. februar 2020 ― Povsem naraven izdelek iz posušenih kuhinjskih zelišč in zelenjave, nerafinirane tradicionalne piranske soli ter energetsko zelo bogate rastline korenina svetlobe (Dioscorea batatas). Je odličen naravni nadomestek za t. i. vegeto in podobne jušne osnove ter se poda vsem vrstam slanih jedi – od juh in enolončnic do vseh vrst mesa, solat, nadevom, omakam in namazom. The post Eko zeliščna sol Majnika Premium appeared first on ZZMS.

Kartuzijanska grenčina

ZZMS, 18. februar 2020 ― Grenka žgana pijača iz 23-ih vrst zelišč in začimb, maceriranih v domačem žganju. Narejena je po starih receptih kartuzijanov in domačega izročila ter se pije kot digestiv po jedi ali za lajšanje prebavnih težav. The post Kartuzijanska grenčina appeared first on ZZMS.

Zvezdna pravljična prigoda v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. februar 2020 ― V torek, 18. februarja 2020, je Občinsko knjižnico Prebold napolnil otroški vrvež, ki pa se je kmalu spremenil v radovedno spremljanje lutkovne predstave z naslovom Zvezdna pravljična prigoda. Uprizorila jo je Lutkovna skupina Smolički Slovenija iz Društva za medkulturno sodelovanje Gallus, ki sodeluje s češkim lutkarjem, s katerim so člani skupine nedavno zaigrali češke ljudske pravljice o živalih. Zelo lepo so bile sprejete tako med češkimi kot tudi slovenskimi gledalci, nato pa so se skupaj odločili za slovensko pravljico. Kot med ljudmi se tudi drugim bitjem dogajajo podobni odnosi, s prav ...

Sladica z razgledom – ajdovi cmoki z aronijo in kislim mlekom /RECEPT/

ZZMS, 18. februar 2020 ― V konjiški Gostilni Grič, ki ponuja osupljive razglede na mesto Slovenske Konjice,  znajo postreči tudi osvežujočo sladico, pripravljeno iz domače ajde, lokalno pridelane aronije in kislega mleka.   Sestavine za 4 osebe Ajdovi cmoki: 750 g kuhanega krompirja 60 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi 2 rumenjaki 50 g pšeničnega zdroba pol čajne žličke soli […] The post Sladica z razgledom – ajdovi cmoki z aronijo in kislim mlekom /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. februar 2020 ― Letošnja februarska pravljična urica je bila v Občinski knjižnici Tabor že pustno obarvana, čeprav je potekala teden pred pravim pustnim torkom. To pravljično urico nam je namreč zakuhala čarovnica z imenom Uršula. Zakaj zakuhala? Zato, ker je za svoje čarovnije potrebovala metlo, palico, klobuk in škornje. In kadar je kaj založila ali pozabila, se je tako razjezila in izrekala takšne čarovniške uroke, da jih ni znala preklicati. In ravno tako se je zgodilo na pravljični urici. Ampak otroci so bili tako zviti, da so z ustvarjanjem, ker so izdelali iz ...

Sekcija za izobraževanje in kadre ZBDS - razpis za predsednika bo kmalu objavljen!

Biblioblog, 18. februar 2020 ― V petek 14. 2. 2020 je UO ZBDS na seji obravnaval predlog Biblioteama in soglasno sprejel sklep, da se čimprej objavi razpis za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS. Kandidate kandidirajo redni člani ZBDS (lokalna društva - npr. DBL). Kandidati morajo biti potrjeni s strani izvršilnih organov rednih članov ZBDS (lokalnih društev - npr. DBL) in se morajo s kandidaturo strinjati. Kandidira lahko tudi posameznik, ki dobi pisno podporo najmanj polovice vseh članov Upravnega odbora ZBDS. Kandidati morajo biti člani enega od rednih članov ZBDS (lokalnega društva - npr. DBL). Od kandidatov se pričakuje, da bodo v primeru izvolitve aktivno delovali v organih in delovnih telesih ZBDS ter da bodo v polni meri odgovorni za opravljanje funkcije. V obrazcu bo tudi priloga Biografija kandidata, ki vsebuje kratko biografijo kandidata in kratek opis kvalificiranosti kandidata za predlagano funkcijo
Na sončni strani žice

Na sončni strani žice

Odzven, 18. februar 2020 ― Štirje tenorji, štirje kantavtorji, skupni imenovalec – človek. Tako bi v enem stavku lahko napovedali, razložili in upravičili priložnostni projekt Draga Misleja – Mefa, Vlada Poredoša, Primoža P. Ram Siterja in Janija Kovačiča, ki so nagovorili zbrano občestvo v Menzi pri koritu.

Lučka brez vžigalice – Annet Schaap, Lučka. Sanje, 2019. Prevedla Mateja Seliškar Kenda. / Špela Sabati

Trubarjeva hiša literature, 18. februar 2020 ― Annet Schaap, ki je bila na Nizozemskem do nedavnega poznana predvsem kot ilustratorka, je leta 2017 izdala svoj književni prvenec z naslovom Lučka in zanj takoj prejela zavidljivo število nagrad in pohval. Lučka je otroški roman, ki je lani dobil tudi prevod v slovenščino, odlično ga je prevedla Mateja Seliškar Kenda. Roman pripoveduje zgodbo deklici Lučki, svetilničarjevi hčeri, ki živi z očetom tik ob morju. Dogajanje se začne neke nevihtne noči, ko gre vse po zlu. Luč v svetilniku se predolgo ne prižge, za katastrofo, ki temu sledi, pa mora del odgovornosti prevzeti tudi Lučka, ki je za kazen poslana v Črno hišo, o kateri urbana legenda pravi, da v njej straši: »V Črni hiši, strašni hiši, / povsod pošastni krik se sliši«. Zgodba, ki nas ponese na pustolovščino, pripoveduje o morju, deklici, pogumu in odraščanju ter se na zanimiv način prepleta z znamenito Andersenovo pravljico Mala morska deklica. Kot to izdajo platnice, se Lučka pravzaprav začne tam, kjer se zgodba o mali morski deklici konča. Ali bolje rečeno tam, kjer bi se lahko končala, če bi imela za malo morsko deklico manj strašen in ne tako pogubni konec. Nenazadnje se roman celo odpre s citatom iz Andersenove pravljice: »'Vseeno hočem!' je rekla mala morska deklica in prebledela kakor smrt. / 'Vendar tudi jaz zahtevam svoje plačilo!' je dejala čarovnica. / 'In to ne skromno.'« ter z Brechtovim citatom iz Opere za tri groše »In trebušasta ladja / s topovi v dveh vrstah / bo odplula za menoj«, ki zaradi razbojniškega pridiha nekoliko omili tesnobno naravo prvega.

VABILO ZA VKLJUČITEV V PROJEKT UPOSABLJANJA ZA DELO V KULTURI 

KUD Trivia, 18. februar 2020 ― KUD Trivia vabi k sodelovanju brezposelne, ki bi se želeli usposabljati za delo v kulturi. Uposabljanje traja en mesec in je plačano! Sodelovanje v projektu usposabljanja je sicer odvisno od uspešnosti prijave na razpis. Še zlasti vabimo k sodelovanju starejše od 50 let, dolgotrajno brezposelne, osebe iz vzhodne regije ter ustvarjalce, ki se pripravljajo na […]

Minattijeva kava

ZZMS, 18. februar 2020 ― Zgodba o kavi in poeziji v konjiškem Starem trgu živi že vse od druge polovice marca 2018, ko so v  Pubu Tattenbach začeli streči prav posebno Minattijevo kavo.  Kava z dodatkom cimeta in priloženimi verzi, med njimi tudi tistimi iz Minattijeve najbolj znane »Nekoga moraš imeti rad«, poživlja srce in duha. The post Minattijeva kava appeared first on ZZMS.

Ocvirkovka /RECEPT/

ZZMS, 18. februar 2020 ― Ocvirki so bili kar nekaj časa potisnjeni v ozadje, češ da so zdravju škodljivi, zato so si članice Društva kmetic Zarja omislile okusno, slano kvašeno pogača, ki ne manjka na nobeni njihovi pogostitvi. Je nepogrešljiva ob druženju z vinsko kapljico.    Sestavine: 40 dag moke pol kocke kvasa žlička sladkorja mleko 1 jajce 50 dag […] The post Ocvirkovka /RECEPT/ appeared first on ZZMS.

Konjiška penina

ZZMS, 18. februar 2020 ― Penina BELA iz 100 odstotnega belega pinota, ki raste v vinogradih v vinorodnih Škalcah. Penine v miru in tišini zorijo v Otakarjevi peninski kleti v Žički kartuziji in so zato še posebej žlahtne. The post Konjiška penina appeared first on ZZMS.

OBVESTILO!

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 18. februar 2020 ― Zaradi izrednih razmer, povezanih z novim korona virusom, od 24. 10. 2020 dalje za javnost do preklica zapiramo vse lokacije muzeja. V času uradnih ur (od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro) smo dosegljivi na telefonski številki 02/787 92 30 in na e-naslovu: muzej-ptuj.uprava@pmpo.si Hkrati vas vabimo, da si ogledate virtualne vsebine na […]
še novic