Razstava Goričko: nov pogled na podeželje

OUTSIDER, 17. september 2020 ― Študenti arhitekture iz Tehnične univerze na Dunaju, Tehnične univerze v Gradcu in Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani odpirajo nove poglede na sodobne oblike bivanja in dela na Goričkem, odmaknjeni podeželski pokrajini v severovzhodni Sloveniji, na tromeji z Avstrijo in Madžarsko, z velikim potencialom za razvoj novih načinov sobivanja arhitekture, narave in kulturne krajine. Direktorica… The post Razstava Goričko: nov pogled na podeželje appeared first on OUTSIDER.

Dan odprtih vrat Švicarije in vabilo v MGLC

OUTSIDER, 17. september 2020 ― Švicarija in MGLC ta konec tedna brezplačno vabita v svoje prostore – pokukate lahko v ateljeje umetnikov, si ogledate aktualno razstavo Nore Turato eto ti na, ali pa se s svojimi štirinožnimi prijatelji udeležite delavnice tiska, risanja in slikanja.     Dan odprtih vrat Švicarije sobota, 19. september, 12.00–18.00, brezplačno Dan odprtih vrat ponuja obiskovalcem vpogled… The post Dan odprtih vrat Švicarije in vabilo v MGLC appeared first on OUTSIDER.
Model 1929

Model 1929

Vrabec Anarhist, 17. september 2020 ― O, ja, vsemu sproti sledim iz svoje stare bele postelje, v kateri hiram kakor nekoristno truplo, ki čaka, da umre ali pa dobi injekcijo za podaljšanje življenja. The post Model 1929 appeared first on Vrabec Anarhist.
Model 1929

Model 1929

Vrabec Anarhist, 17. september 2020 ― O, ja, vsemu sproti sledim iz svoje stare bele postelje, v kateri hiram kakor nekoristno truplo, ki čaka, da umre ali pa dobi injekcijo za podaljšanje življenja. The post Model 1929 appeared first on Vrabec Anarhist.

Ekonomisti o trenutnem stanju kulture: Kriza je lahko tudi priložnost

Misli, 17. september 2020 ― Društvo Asociacija je pripravilo razpravo o predlaganem rebalansu letošnjega proračuna v delu za kulturo in ukrepih, ki bi jih to področje potrebovalo za delovanje in razvoj. Ekonomisti Bogomir Kovač, Andrej Srakar in Marko Jaklič so se strinjali, da je kultura v nezavidljivem stanju, a bi v trenutni krizi lahko zastavili kakšno sistemsko rešitev.

Festival Sonica tokrat o vrtu, ki ga preganja raj

Misli, 17. september 2020 ― Na več ljubljanskih prizoriščih bo od 22. do 26. septembra potekal 12. festival sodobne elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica, naslovljen Vrt, ki ga preganja raj. Odprtje bo tradicionalno potekalo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), kjer bodo odprli zvočni vrt Simine Oprescu in razstavo finske umetnice Jenne Sutela.

P Plus Arhitekti: Večstanovanjska stavba M

OUTSIDER, 17. september 2020 ― Večstanovanjska stavba M z desetimi stanovanjskimi enotami v ljubljanskih Murglah je delo arhitektov iz pisarne P PLUS arhitekti. Stavba se odmika od roba parcele, da bi pred vhodom ustvarila širok in ozelenjen predprostor. V svoji zasnovi so arhitekti upoštevali obilo zelenja, ki je že prisotno na lokaciji. Sicer velik volumen stavbe je tako z dveh… The post P Plus Arhitekti: Večstanovanjska stavba M appeared first on OUTSIDER.

Leto, polno drame, leto drame

Kriterij.si, 17. september 2020 ― Leto, polno drame, leto drame festival Mladi levi 2020 Urednik Thu, 09/17/2020 - 12:05 Leto, polno drame, leto drame Dokumentarni prvenec Marte Pulk Leto, polno drame je filmski zapis enoletnega gledališkega potovanja enaindvajsetletne Alissije-Elizabet Jevtjukove, 224 predstav, 351 ur, preživetih v gledališču, in 19.946 med njimi prevoženih kilometrov. Na začetku nas na zaslonu pozdravijo trije estonski obrazi – kolektiv Kinoteater – in nas opozorijo, da gledališče ni hiša, temveč ideja. Iščejo nekoga, ki mu je gledališče nepoznan prostor, ter mu ponujajo enoletno zaposlitev »gledalca predstav«. Gledališko nepopisanega posameznika posesti v avditorij in opazovati, kaj se bo nanj vtisnilo in kako ga bo ta nenehna prisotnost odra zaznamovala. Na takšno pot se odpravi Alissija-Elisabet Jevtjukova, dekle s svetlimi dreadi. Edino pravilo oziroma dolžnost je, da po vsaki predstavi napiše razmišljanje, refleksijo o videnem, vse njene zapise sproti objavljajo na spletni strani, dostopni širši javnosti. Hitro postane jasno, da tudi Alissija ni tista »čista gledalka«, kot pravi tudi sama, na predstave vstopa obremenjena s svojimi projekcijami, gledališkimi stereotipi. Nadvse zanimivo in skoraj komično je, kako Alissija prepoznava socialne konstrukte gledališča, hierarhične strukture – v želji po avtentičnosti in zadovoljevanju prepozna golega cesarja. Že takoj na začetku izreče misel: Kaj se bo zgodilo, ko bo videla predstavo, ki ji bo zares všeč? Jo bo po ogledih toliko drugih predstav sploh prepoznala? Alissija se vztrajno giba med aristokratskim, lutkovnim, fizičnim, sodobnim, vaškim … gledališčem; v nizu razočaranj, presenečenj in vedno novih predstav doživlja osebno preobrazbo, tako na zunaj (razčesavanje dreadov) kot na znotraj (čustveni izbruhi). Pogosto spremljamo prizore iz Alissijinega zasebnega življenja. Ruralno okolje, ločeni starši, zmenek, druženje s prijatelji, telefonski pogovori … Kaj točno ima to opraviti z gledanjem predstav, nikoli ne izvemo (

Evropski teden mobilnosti – S KOLESOM IN PEŠ

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. september 2020 ― V sklopu ETM 2020 (Evropskega tedna mobilnosti 2020), ki z raznovrstnimi dogodki poteka tudi v Občini Polzela, so v Občinski knjižnici Polzela pripravili pravljično uro. V četrtek, 17. 9. 2020, so od 10. do 11. ure tretješolci OŠ Polzela na grajskem dvorišču Gradu Komenda poslušali pravljice, ki so jih zanje pripravile knjižničarke Renata Novak, Irena Štusej in Nina Trbovšek. Prišli so peš. V prijetno toplem vetru so se otroci nasmejali zgodbam, povezanim s kolesarjenjem, hojo in vzponom na hrib. Trajnostna mobilnost, ki ne škoduje okolju in celo krepi telo, je naravnanost, ...

OBVESTILO ŠTUDENT-OM/-KAM, ZAPOSLENIM IN SODELAV-CEM/-KAM FD

Fakulteta za dizajn, 17. september 2020 ― Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravil Smernice za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru študijskega leta 2020/21 (Smernice). Vsi visokošolski zavodi so pozvani k striktnemu in doslednemu upoštevanju Smernic, pri čemer je potrebno spremljati epidemiološko situacijo v državi, saj se bodo smernice posodabljale […] The post OBVESTILO ŠTUDENT-OM/-KAM, ZAPOSLENIM IN SODELAV-CEM/-KAM FD appeared first on Fakulteta za dizajn.

Teden otroka 2020

Mestni kino Ptuj, 17. september 2020 ― Društvo prijateljev mladine Ptuj v tednu otroka vabi v kino: vsak popoldan od ponedeljka do četrtka k brezplačnemu ogledu filmov, v katerih otroci spreminjajo svet, v soboto pa še na brezplačen Kino vrtiček z Jesenskim živžavom.

Aktivna in zdrava pot v šolo – seminar in zloženka za starše

Inštitut za politike prostora, 17. september 2020 ― Ste kdaj pomislili, kako velik vpliv imajo starši na način hoje otrok v šolo in kako to dolgoročno vpliva na na zdravje in dobro počutje otrok? Včasih smo praktično vsi hodili v osnovno šolo peš in smo skupaj z vrstniki aktivno nabirali življenjske izkušnje tudi pred začetkom pouka in na poti domov po njegovem koncu. ... The post Aktivna in zdrava pot v šolo – seminar in zloženka za starše appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

OBVESTILO

Gorenjski muzej, 17. september 2020 ― Obveščamo Vas, da bo stalna razstava o življenju in delu dr. Franceta Prešerna v Prešernovi hiši v Kranju od 1. oktobra 2020 do konca novembra zaprta zaradi postavitve nove stalne razstave.  Hvala za razumevanje! O odprtju nove stalne razstave boste ... Read More
še novic