Novice sveta

Novice sveta

MMC Film, 21. februar ― Ameriška kinematografija je v zadnjem času ponudila več odmevnih filmov, ki so tematizirali vrnitev k izvoru ameriške nacionalne biti.
Zimske planinske raziskovalnice v Slovenskem planinskem muzeju

Zimske planinske raziskovalnice v Slovenskem planinskem muzeju

Gornjesavski muzej Jesenice, 21. februar ― Zimske planinske raziskovalnice Zimske šolske počitnice, juhu! Ste vedeli, da je bil najmlajši alpinist na najvišjem vrhu našega planeta star 13 let? To in še več zanimivosti bomo slišali na letošnjih počitniških delavnicah, ki bodo tokrat potekale preko spleta, vsak dan, od 22. – 26. 2. 2021, od 16. ure naprej na našem Youtube kanalu.  Da vas še dodatno [...]

Manca Košir: Nekulturna dediščina vandalizma

OUTSIDER, 21. februar ― Na koncu kostanjevega drevoreda v vrtu gradu Kazenstein v Begunjah na Gorenjskem že od poznih tridesetih let prejšnjega stoletja stojita paviljon in čajnica redovnic sester usmiljenk reda sv. Vincencija Pavelskega. Območju, ki ga zaznamujejo stoletja turbulentnih sprememb in temačnih zgodovinskih dogajanj, je svoj pečat pridal tudi Jože Plečnik, avtor zasnove obeh paviljonov. Višje ležeči Jožamurka… The post Manca Košir: Nekulturna dediščina vandalizma appeared first on OUTSIDER.
1966 Rakek – Pri Levstku

1966 Rakek – Pri Levstku

Stare slike (Cerknica), 21. februar ― Na sliki je vhod v prodajalno »Škocjan«, ki jo je leta 1966 odprlo TP Škocjan Rakek. Kot izhaja iz napisa na tabli, so tu prodajali prav vse. Pravi trgovski center v malem. Sedaj, ko je cel svet tako zelo napredoval, pa na Rakeku še cveka ne moreš kupiti. Devet-stanovanjski blok na sliki je v letu […]

21. februarja 1915 se je v Gornjih Slavečih pri Gradu na Goričkem rodil Anton Vratuša, politik, diplomat, publicist in slavist.

Kamra.si, 21. februar ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. februarja 1915 se je v Gornjih Slavečih pri Gradu na Goričkem rodil  Anton Vratuša, politik, diplomat, publicist in slavist. Umrl je 30. julija 2017 v Ljubljani. Diplomiral je leta 1941 iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani in za tem še doktoriral z razpravo Levec in Ljubljanski zvon. Kmalu po začetku vojne v Jugoslaviji se je pridružil NOB, zaradi česar je moral v naslednjem letu in pol prestati internacijo in več taborišč v Italiji. Po kapitulaciji Italije se je spet pridružil slovenskim partizanom, kjer je do konca vojne opravljal vojaške in politične dolžnosti. Od leta 1945 dalje je bil na visokih političnih funkcijah v Beogradu in Ljubljani. Med najbolj vidnimi sta bili funkciji podpredsednika Zveznega izvršnega sveta in predsednika Izvršnega sveta skupščine SRS (podpredsednik zvezne oz. predsednik republiške vlade). Bil je tudi ambasador (veleposlanik) SFRJ pri Organizaciji združenih narodov. Ker je v Beogradu leta 1950 končal še študij politologije, je lahko postal redni profesor političnih ved na Univerzi v Beogradu in na FSPN (danes Fakulteta za družbene vede) v Ljubljani. Objavil je številne članke o gospodarskih in političnih temah Jugoslavije, gibanju neuvrščenih, narodnih manjšinah, trajnostnem razvoju in drugem.

MATTADOR International Screenwriting Award / MATTADOR mednarodna scenaristična nagrada

MAF - Mad About Film, 20. februar ― Mad About Film (MAF) MATTADOR International Screenwriting Award / MATTADOR mednarodna scenaristična nagrada Rok prijave: 15. april 20201 Dvanajsta edicija Mattador International Screenwriting Award, ki je posvečena Matteu Caenazzu, se je uradno pričela. The Mattador tekmovanje sprejema tako domače kot tuje nadobudne scenariste, stare od 16 do 30 let, zato skrbno preberite nadovila, … MATTADOR International Screenwriting Award / MATTADOR mednarodna scenaristična nagrada

Vloga kinoteke

MAF - Mad About Film, 20. februar ― Mad About Film (MAF) Vloga kinoteke Živimo v času, ko nam avdiovizualna in računalniška tehnologija omogočata hiter in učinkovit dostop do ogromnega dela filmske produkcije, od najnovejših hollywoodskih uspešnic do pozabljenih, črno-belih predstav prejšnjega stoletja. Ker pa pri filmskem občinstvu poleg neusahljivega apetita za vsebine obstaja … Vloga kinoteke

Seznam: Kinoteke po Evropi

MAF - Mad About Film, 20. februar ― Mad About Film (MAF) Seznam: Kinoteke po Evropi Ko boste naslednjič potovali, preverite, ali lahko pokukate v kakšno tujo kinoteko. Naštete kinoteke so del Asociacije evropskih kinotek (ACE Contacts – Association des Cinémathèques Européennes): Arhiva Nationala de Filme – Jilava, Romunija: http://www.anf-cinemateca.ro/ Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit / … Seznam: Kinoteke po Evropi

Nadja Šičarov: “Nekoč so kinoteke filme prikazovale, danes jih zbirajo in arhivirajo”

MAF - Mad About Film, 20. februar ― Mad About Film (MAF) Nadja Šičarov: “Nekoč so kinoteke filme prikazovale, danes jih zbirajo in arhivirajo” Nadja Šičarov je filmska restavratorka, ki je takoj po študiju najprej delovala v Slovenski kinoteki, nato pa jo je pot zanesla na Dunaj v Filmski muzej. V intervjuju sva se pogovarjali o njenem delu v arhivskem oddelku in pomenu ohranjanja … Nadja Šičarov: “Nekoč so kinoteke filme prikazovale, danes jih zbirajo in arhivirajo”
Zlato povezuje

Zlato povezuje

Loški muzej, 20. februar ― Loški muzej se bo na jubilejni razstavi Narodnega muzeja Slovenije ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko in začetka muzejstva na Slovenskem predstavil s kiparskim okrasjem zlatega oltarja sv. Ingenuina.

Zapustil nas je Danilo Benedičič

Borštnikovo srečanje, 20. februar ― V 88. letu je umrl vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989. Skoraj štiri desetletja je bil član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, delo v gledališčih pa je nadaljeval tudi po upokojitvi in tako nanizal skoraj 150 odigranih gledaliških vlog. Prejel je številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997). Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je Danila Benedičiča opisal kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija odrskih likov in značajev. "Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše dramske družine," so ob njegovi smrti zapisali v ljubljanski Drami. Fotografije iz njegovih naopaznejših vlog si je moč ogledati tudi kot del digitalne razstave Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, ki je nastala ob 50-letnici Festivala Borštnikovo srečanje.

Hommage vojščaku s kmečkim srcem

Vrabec Anarhist, 20. februar ― Vedno je bil ob meni, ko mi je bilo težko in ko sem bil srečen, ko sem bil zaljubljen in ko sem bil osamljen, vedno me je prijel s svojo nežno roko in me varno vodil med čermi in pastmi življenja. The post Hommage vojščaku s kmečkim srcem appeared first on Vrabec Anarhist.
Kako se zgradi kulturni most in zmeša molotovko?

Kako se zgradi kulturni most in zmeša molotovko?

Radio Študent, 20. februar ― Pred dobrim letom smo na filmskem festivalu v Trstu spoznali ukrajinsko režiserko in snemalko Yelizaveto Smith. Yelizaveta je leto dni starejša od svoje države in je odraščala na jugozahodu Ukrajine, v multikulturni Odesi, pristanišču ob Črnem morju. Najprej je študirala matematiko, kasneje pa je na kijevski univerzi diplomirala kot filmska režiserka.

Izdajalci z veliko začetnico P

Vrabec Anarhist, 20. februar ― Kako se piše »poslanci«? Z veliko začetnico P? So to Zakonodajalci? Ne, zgolj izdajalci. Zgolj izdajalci z veliko začetnico P – Pizdajalci, Pizdajalci, Pizdajalci … The post Izdajalci z veliko začetnico P appeared first on Vrabec Anarhist.
STAŠ KLEINDIENST in ANŽE SEVER: PREDSTAVA

STAŠ KLEINDIENST in ANŽE SEVER: PREDSTAVA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 20. februar ― Staš Kleindienst slike in Anže Sever objekti. Galerija Equrna, Ljubljana. Staš Kleindienst svojo slikarsko prakso razume kot način soočanja z družbenimi in kulturnimi vprašanji. Naslikane krajine sicer izvirajo iz geografskih značilnosti našega širšega prostora ter impresij mimobežnih pejsažev in pogledov, ki mu skozi čas preoblikuje spomin, v resnici pa prikazujejo prostor kolektivne podzavesti, ki ga prek družbenih ritualov gradi oblast. Krajina ga zanima tudi kot pastoralni slikarski žanr, ki na arhaičnih ruševinah nostalgije uspe partikularno preoblikovati v univerzalno, politično v naravno. To specifiko, to vzvišeno samoumevnost, skuša zaobračati in jo prenašati v današnjost, da sestopi v polje banalnega sveta, ki je v procesu nenehne preobrazbe, še nedokončan, a že zastarel, razklan med silnicami prikritih interesov, umišljenih predstav ter golega preživetja. S poseganjem v te silnice pa v določenih momentih Kleindienst naslavlja tudi vprašanja o (ne)možnosti reza, prekinitve. V tem pogledu ga še posebej privlači noč kot metafora za nekakšen psihološki prostor, skrit pod slepečo svetlobo reprezentacije, a odprt ranljivosti in dvomu, ki lahko vodita v preizpraševanje naših družbenih vlog in pozicij. "Prostor, ki ni nikoli domačen, je prostor, v katerem preživim čas", pravi Anže Sever. "Vedno je prostor, ki ne obstaja brez mene v njem. Je narejen za vsakdan in skozi svojo ponudbo ustvarja svojo mnogoterost obstoja. Svoje pogoje, svoje obstoje. Je matrica za ustaljene procese in njihove navzven obrnjene potencialnosti. Je dnevna soba in je najmanj dnevna soba, je najmanj prostor". Anže Sever želi nagovarjati, kako bo živel znotraj tega prostora, ki mu hoče ukazovati, kaj naj počne. Ima lastno voljo, čeprav je nima. Sam o sebi govori. Njegovo ime zavaja. "Čuden prostor, ki je muhav, čeprav mu to pripišem jaz. Je v neprestanem dialogu z odločitvami, ki jih sprejemam izven njega. Je matrica za obstoj človečnih interakcij, je najbližji in najbolj oddaljen. Svojo bliž
še novic