OBVESTILO

ZZMS, 1. marec 2021 ― Partnerji projekta Refresh+ sporočajo, da so na današnjem sestanku, 1. marca 2021, ki je potekal preko platforme Zoom, na predlog partnerja iz Hrvaške, Culture hub Croatia, soglasno sprejeli sklep, da podaljšajo rok za izbor kandidatov, ki so se prijavili na odprti razpis za sodelovanje v mednarodni ekipi projekta Refresh+. Novi rok za izbor in objavo […] The post OBVESTILO appeared first on ZZMS.

Izšel je nov promocijski katalog Ptuja

ZZMS, 1. marec 2021 ― Zavod za turizem Ptuj je izdal nov turistično promocijski katalog Ptuja v slovensko/italijanski in angleško/nemški različici, katerega namen je celovita predstavitev turistične destinacije, domačim in tujim  obiskovalcem pa vabilo na ogled enega od najstarejših mest v Sloveniji. Rdeča nit predstavitve so izjemne fotografije in bogati opisi edinstvenih zgodovinskih lokacij, kulture in zgodovinske dediščine, festivalskega  dogajanja, […] The post Izšel je nov promocijski katalog Ptuja appeared first on ZZMS.
Od stoga do kozuca

Od stoga do kozuca

Društvo Slovenski staroverci, 1. marec 2021 ― V okviru projekta Arhitektura gorenjskih vasi so se ukvarjali s kozolci na območju štirinajstih gorenjskih občin, ki so povezane v Lokalno akcijsko skupino Gorenjska košarica. astal je priročnik za rabo in vzdrževanje kozolcev na območju projekta Arhitektura gorenjskih vasi, ki si ga lahko preberete v prilogi. Vir. Povezava do knjige:  Od stoga do kozuca.   […]

15 let IPoP

Inštitut za politike prostora, 1. marec 2021 ― Obletnice so lahko priložnost za pogled nazaj, za pregled opravljenega in ovrednotenje doseženega. Vendarle se nam je na IPoP zdelo še bolj pomembno, da pogledamo naprej in se posvetimo našim načrtom za prihodnja leta. V prvih mesecih tega leta smo tako na novo premislili izhodišča in cilje našega delovanja ter področja našega dela. V zadnjih... The post 15 let IPoP appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
JAVNI RAZPIS Pan-Adria 2021/2022

JAVNI RAZPIS Pan-Adria 2021/2022

Zavod En-Knap, 1. marec 2021 ― Zavod EN-KNAP, Ljubljana, v sodelovanju z regionalnimi partnerji: Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku iz Reke, Kulturno-umetniškim društvom Moment iz Maribora, Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice ter Zagrebačkim plesnim centrom iz Zagreba, Mediteranskim plesnim centrom iz Svetvinčenata in Artisti Associati iz Gorice, vabi k prijavi na razpis za koprodukcijsko sodelovanje v regionalni mreži.

JAVNI RAZPIS Pan-Adria 2021/2022

Zavod En-Knap, 1. marec 2021 ― Zavod EN-KNAP, Ljubljana, v sodelovanju z regionalnimi partnerji: Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku iz Reke, Kulturno-umetniškim društvom Moment iz Maribora, Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice ter Zagrebačkim plesnim centrom iz Zagreba, Mediteranskim plesnim centrom iz Svetvinčenata in Artisti Associati iz Gorice, vabi k prijavi na razpis za koprodukcijsko sodelovanje v regionalni mreži.

JAVNI RAZPIS Pan-Adria 2021/2022

Španski borci, 1. marec 2021 ― Zavod EN-KNAP, Ljubljana, v sodelovanju z regionalnimi partnerji: Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku iz Reke, Kulturno-umetniškim društvom Moment iz Maribora, Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice ter Zagrebačkim plesnim centrom iz Zagreba, Mediteranskim plesnim centrom iz Svetvinčenata in Artisti Associati iz Gorice, vabi k prijavi na razpis za koprodukcijsko sodelovanje v regionalni mreži.
Brezplačno javno vodstvo po razstavi Zdenka Huzjana

Brezplačno javno vodstvo po razstavi Zdenka Huzjana

Galerija Murska Sobota, 1. marec 2021 ― Ponovno vabljeni na brezplačno javno vodstvo po aktualni razstavi Zdenka Huzjana z naslovom Geografija tišin. Vodstvo bo v četrtek, 4. marca 2021, ob 17. uri. Po razstavi nas bo popeljal kustos razstave, dr. Robert Inhof.  Število udeležencev je v skladu z zaščitnimi ukrepi za zajezitev epidemije omejeno, zato vas prosimo za vnaprejšnjo najavo na info.galerijams@siol.net ali na 041 782 705.

Pet pobudnikov sprožilo poziv za postopno odpiranje javnih prireditev

Misli, 1. marec 2021 ― Pet pobudnikov je začelo zbirati podpise za postopno odpiranje javnih prireditev in okrevanje prireditvenega sektorja po epidemiji. Po njihovem mnenju je to zadnja možnost za rešitev poletja in sektorja. Obenem želijo s tem sporočiti vladi, da je zadnji čas, da se predloge Koalicije glasbenega sektorja vključi v prihajajoči protikoronski paket.
Vrbogojstvo

Vrbogojstvo

Loški muzej, 1. marec 2021 ― Vrbogojstvo se je najbolj uveljavilo na Ljubljanskem barju, kjer so prve vrbove nasade zasadili že leta 1909, malo pred drugo svetovno vojno pa so si jih uredili tudi obrtniki iz Reteč pri Škofji Loki, kjer je cvetela pletarska obrt.
Simbolika na sliki Adalberta Schäfferja

Simbolika na sliki Adalberta Schäfferja

Loški muzej, 1. marec 2021 ― Tihožitje z rožami in grozdjem Adalberta Schäfferja iz 19. stoletja, ki ga hrani Loški muzej, se ob podrobnem pogledu izkaže za vse prej kot tiho. Cvetje je namreč posejano z drobnimi bitjeci, kot so mravlje, hrošči in metulji, ki imajo tudi simbolen pomen.

Delavnica: Računovodstvo in davki za ustvarjalke

Asociacija, 1. marec 2021 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture. Svoje kreativno udejstvovanje morajo ustvarjalke* s poslovnega vidika tudi pravno-formalno urediti. Ob tem je potrebno opraviti precej administrativnih postopkov, ki jim sledijo različne računovodske obveznosti. Zato je za … Preberi več o Delavnica: Računovodstvo in davki za ustvarjalke

»Komaj rojen, že goriš v ognju večera«

Razpotja, 1. marec 2021 ― Zoran Smiljanić in Ivan Smiljanić ČRNI PLAMENZaložba ZRC SAZULjubljana, 2020 Bojan Albahari Niso vsi dogodki iz zgodovine tudi zgodovinski dogodki. Preteklost je namreč podobna dolgi ploski premici, ki jo le tu in tam prekinejo določena dejanja in dogodki, ki dotedanji vektor pomembno spremenijo in zaznamujejo kasnejše dogajanje. A šele ko stroka in zainteresirana javnost te dogodke označita za pomembne ali prelomne, postanejo ti dogodki tudi zgodovinski dogodki. Eden takšnih dogodkov je, vsaj za slovensko narodno skupnost, požig slovenskega Narodnega doma leta 1920 v Trstu. Risarja in soscenarista Zorana Smiljanića poznamo kot vnetega kronista in reprezentatorja takšnih (pa tudi bolj banalnih, a nič manj pomenljivih) zgodovinskih dogodkov. The post »Komaj rojen, že goriš v ognju večera« appeared first on Razpotja.

Stane Cuderman, o. pl., Ples v Kazini, 1930

Medobčinski muzej Kamnik, 1. marec 2021 ― Slikar in grafik, rojen v Kamniku (1895–1946), praški študent in sopotnik Mihe Maleša. Delo Ples v Kazini ali Pustni ples predstavlja meščansko zabavo, najverjetneje ples v Kazini ali Unionu v Ljubljani. Na skrajno levem robu slike prepoznamo znani osebnosti predvojne kulturne scene, igralca Antona Danila in pesnico Lily Novy. Delo izraža tisto, čemur se je […] The post Stane Cuderman, o. pl., Ples v Kazini, 1930 appeared first on MM:K.

Maks Koželj, o. pl., Planine z ovčkami in znamenjem, okoli 1935

Medobčinski muzej Kamnik, 1. marec 2021 ― Maks Koželj (1883–1956) je izhajal iz kamniške slikarske družine. Poleg njega sta slikala tudi njegov oče Matija Koželj in njegov starejši brat Anton. Le malo je avtorjev, katerih obširni opus spregovori s tolikšno ljubeznijo do planin ter s poznavanjem in realnim prikazom vseh naslikanih pogledov na mogočne vršace, ki jih je slikar, tako kot Marko […] The post Maks Koželj, o. pl., Planine z ovčkami in znamenjem, okoli 1935 appeared first on MM:K.
še novic