Netflix, smrt romantične komedije in pop-revolucija – Film v drugem desetletju 21. stoletja

Razpotja, 25. april 2021 ― Tina Poglajen Čeprav bi težko rekli, da ima film zadnjega desetletja skupno prepoznavno estetiko – tako, kot jo je imel na primer film sedemdesetih let prejšnjega stoletja – se je v drugem desetletju 21. stoletja v filmski industriji vseeno zgodilo mnogo premikov, celo gibanj, ki so film, če že ne izrazito estetsko, zaznamovali v smislu tehnologije, načinov distribucije in gledanja, pa tudi v smislu večjega vključevanja manjšin in deprivilegiranih skupnosti v filmsko produkcijo in v najvplivnejše mehanizme distribucije in nagrajevanja. Netflix V prvem desetletju novega tisočletja smo govorili o prestižnih televizijskih serijah, pri katerih je prednjačil HBO, tesno za petami pa so mu sledili drugi ameriški ponudniki kabelske televizije in za njimi še spletne platforme videa na zahtevo, ki so začele poleg ponudbe vsebin drugih tudi same producirati vsebine. The post Netflix, smrt romantične komedije in pop-revolucija – Film v drugem desetletju 21. stoletja appeared first on Razpotja.
Little Fish (2020)

Little Fish (2020)

Deseta umetnost, 25. april 2021 ― Little Fish je nelinearna pandemična ljubezenska zgodba z upajočim zaključkom o izgubi spomina in vsega tistega, kar gradi naše male intimne svetove in odnose. Mladoporočenca Ema (Olivia Cooke) in Jude (Jack O’Connell), skrbna veterinarka in bivši glasbenik, ki se ukvarja s fotografijo, sta vržena v kaotični svet, ki ga je zanju ustvaril scenarist Mattson Tomlin […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    10 filmov Christopherja Nolana  Titanic (1997)  Prey (2019)  One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)  Memento (2000) Copyright © Deseta umetnost [Little Fish (2020)], All Right Reserved. 2021.
Zgodbarska goba

Zgodbarska goba

Radio Študent, 25. april 2021 ― Eno izmed temeljnih filozofskih vprašanj preteklih nekaj stoletij je naslednje: sem kot človek vpet v sosledje vzročno-posledičnih povezav ali pa sem kot človek svoboden, da v svetu uveljavljam lastno gotovost? Skoraj se že zdi, da tretja možnost ne obstaja. A z Merleau-Pontyjem lahko rečemo, da »nam analiza izražanja približa skrivnostno naravo lastnega telesa.
Subtracted Seduction and This Situation

Subtracted Seduction and This Situation

Radio Študent, 25. april 2021 ― Poslušali bomo zvočno delo z naslovom Subtracted Seduction. Delo je vzporeden dogodek razstave This situation has developed over a long time, ki je trenutno in še do sedmega maja na ogled v Galeriji Škuc.     Foto: Klemen Ilovar © Galerija Škuc  

Poslovila se je Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2015

SLOGI, 25. april 2021 ― Poslovila igralka Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana 2015. Stara je bila 73 let. »Energija, sugestivnost, predanost, artikuliranost, duhovitost, polnokrvnost, kreativnost, nevsiljivost, niansiranost, pretresljivost … Vse to so besede, s katerimi so najpogosteje označevali igralsko umetnost Ljerke Belak. […] Pri ustvarjanju ji je vedno najbolj pomembna iskrenost, psihološki vzgib in vse tisto, kar se skriva za dramatikovimi besedami. […] The post Poslovila se je Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2015 appeared first on SLOGI.

NOVIČNIK: Prihaja ART YARD in z njim CIRKUS KORONA

Ana Monro, 25. april 2021 ― Tokratni NOVIČNIK prinaša informacije o: novem projektu t. i. sosedskega gledališča Art Yard, ki ga bomo zagnali s premiero predstave Cirkus Korona; festivalu Ana Desetnica 2021; programih neformalnega izobraževanja za šolarje (KPM – Kultura po meri) in učitelje (ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake); aktualnih aktivnostih na področju kreacije (Anina dvižnica, Studio GAM, ... The post NOVIČNIK: Prihaja ART YARD in z njim CIRKUS KORONA appeared first on Ana Monro.
1944 Italija – Srebrna zvezda

1944 Italija – Srebrna zvezda

Stare slike (Cerknica), 25. april 2021 ― V zračnem prostoru nad Pivko, Javorniki, Loško dolino in Ljubljano se je 18. marca 1944 vnel srdit boj med ameriškimi bombniki in nemškimi lovci, ki so nadnje prileteli z letališč v severni Italiji. V bojih so bili sestreljeni trije bombniki, med njimi tudi B-17F-60-BO 42-29584, poimenovan tudi »Sad Sack« (žalostna vreča). Verjetno ga je že […]

25. aprila 1920 se je v Litiji rodil Milan Borišek, slovenski jadralni pilot in učitelj letenja

Kamra.si, 25. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. aprila 1920 se je v Litiji rodil Milan Borišek, slovenski jadralni pilot in učitelj letenja. Umrl je v letalski nesreči  24. avgusta 1950 v Vršcu v Srbiji. Jadralni pilot in učitelj letenja, delal v letalski zvezi Jugoslavije. Njegov največji uspeh je bilo 3. mesto na 1. svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju leta 1950 v Örebru na Švedskem. Oče Jože in mama Marija sta se preselila iz vasi Tepe pod Polšnikom. Poleg Milana sta imela še tri otroke: Jožeta, Božo in Ljubo. Družina je bila za takratne razmere premožna. Ukvarjali so se z gostinstvom in prodajo mesa. Milan Borišek je imel v prvih letih življenja hude težave zaradi prirojene telesne napake. S trdo voljo in vztrajno telovadbo se je razvil v dobrega telovadca. Že v osnovni šoli je bral knjige o letalstvu in iskal časopise in revije s tega področja. Začel se je aktivno ukvarjati z modelarstvom. Kasneje je sodeloval pri prvih poizkusih jadralnega letenja v Litiji.    
še novic