Med dvanajstimi opicami in Bridgit Jones

Vrabec Anarhist, 26. april 2021 ― Lahko rečemo, da je idejna zasnova romana odlična in da se mu posreči zarisati določeno unikatno atmosfero. Metafikcijski elementi so večinoma osmišljeni in delujejo kot podtalni komentar mainstream književne kulture. The post Med dvanajstimi opicami in Bridgit Jones appeared first on Vrabec Anarhist.
Ines Tanović, režiserka

Ines Tanović, režiserka

Radio Študent, 26. april 2021 ― Sin je film o sodobnem odraščanju v Sarajevu. Arman nima biološke mame, nima denarja in nima prihodnosti. Za preživetje v urbani divjini se poslužuje nasilja in drog. Če bi ga prevedli v slovensko okolje, gre za sarajevske Posledice. Z režiserko filma smo zato spregovorili o filmu, pa tudi o sodobnih sarajevskih najstnikih.   

Arhitektura: Rubikum za tri

OUTSIDER, 26. april 2021 ― Raj za tri med mestom in svetom Stanovanje za mlad par s psom leži blizu središča Ljubljane, na območju postopnega prehajanja mesta v predmestje. Naročnika sta prej stanovala v ruralni okolici prestolnice in sta se z nakupom nove nepremičnine želela približati urbanemu utripu, hkrati pa ohraniti dostop do zelenja in mirnejšega podeželja. Prav ta ambivalenca… The post Arhitektura: Rubikum za tri appeared first on OUTSIDER.
VRTNI KAVČ FESTIVAL 2021

VRTNI KAVČ FESTIVAL 2021

Hiša otrok in umetnosti, 26. april 2021 ―  Nastopil je čas, da z iniciativo različnih prostorsko prilagojenih dogodkov, različnih velikosti in perspektiv, pripeljemo živo umetnost spet med ljudi. Dragi sosedje, vabljeni na PRVI VRTNI KAVČ FESTIVAL!  KDAJ in KJE: 5. – Maribor 5. in 9. 5. – vsa Slovenija Po celi Sloveniji bo od 7. – 9. maja 2021 potekal prvi VRTNI KAVČ […]

Žan Malek Petrovič: Spoznanja

OUTSIDER, 26. april 2021 ― Že nekaj tednov prek študentskega servisa za izvajalca hitrih brisov opravljam testiranja zaposlenih pri največjem slovenskem trgovcu. Rutinsko delo, pri katerem v šestih urah opravim krepko čez sto testov, ni ravno med najbolj zanimivimi ali razgibanimi posli. Zaradi zaščitne opreme – maske, kape, plašča, vizirja in rokavic – tudi ni najbolj udobno. Vendar te lahko… The post Žan Malek Petrovič: Spoznanja appeared first on OUTSIDER.
Umetniška država

Umetniška država

Literatura v živo, 26. april 2021 ― Na Slovenskem smo v zadnjem letu sodobniki opazne aktivnosti civilne družbe, ki postaja pomemben politični dejavnik, za ustanove družbene moči celo bolj nadležen in oster od strankarske opozicije, kar so pokazali dogodki ob izpraznitvi in rušenju skvoterskega Roga 19. januarja 2021.
Družinska vstopnica po znižani ceni

Družinska vstopnica po znižani ceni

SEM, 26. april 2021 ― Drage družine, v praznično – počitniškem tednu (27. april2. maj 2021) je SEM znižal ceno družinske vstopnice. Ta je namesto za 12 eur na voljo že za 10 eur. Na ogled imamo kar dve novi razstavi: La Doctora in Sprevod nadnaravnih bitij yōkai iz Japonske. Vabljeni v SEM!  

Umrla je Ljerka Belak

Borštnikovo srečanje, 26. april 2021 ― V 73. letu starosti je umrla gledališka in filmska igralka Ljerka Belak, ki je v svoji bogati karieri upodobila tako močne ženske iz svetovne in slovenske dramske klasike kot tudi komične like. Vpisala se je tudi v zgodovino slovenskega filma. Rojena je bila leta 1948 v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo, šolanje pa je nadaljevala na Šubičevi gimnaziji in Gimnaziji Poljane. Že pred študijem je obiskovala gledališko šolo pri Balbini Baranovič v Ljubljani in baletno šolo pri učitelju Pinu Mlakarju. Med letoma 1965 in 1970 je študirala dramsko igro na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v letniku Janeza Jermana. Leta 1970 se je zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, leta 1993 pa se na povabilo Zvoneta Šedlbauerja pridružila ansamblu ljubljanskega Mestnega gledališča (MGL), kjer je bila zaposlena do upokojitve leta 2009. Za vlogo Amande Wingfieldove v diplomski predstavi Steklena menežarija (1971) je Ljerka Belak dobila študentsko akademijsko Prešernovo nagrado. Deset let kasneje je prejela tudi nagrado Prešernovega sklada za vloge v SLG Celje (1981), Prešernovo nagrado mesta Celje (1982), Severjevo nagrado (1987) in Borštnikovo nagrado za vlogo Gospe Peachum v Operi za tri groše (1989). Poklonili so se ji tudi s podelitvijo naziva žlahtne komedijantke na Dnevih komedije v Celju za vlogo Služkinje Berte v uprizoritvi Stevardese pristajajo (2002), prejela pa je tudi Dnevnikovo nagrado za vlogi v predstavi Vedno se kdo izgubi (2003). Leta 2015 je prejela Borštnikov prstan, leto zatem pa še Ježkovo nagrado.
Cerknica 1981/82 – 8. c razred

Cerknica 1981/82 – 8. c razred

Stare slike (Cerknica), 26. april 2021 ― Osnovna šola Cerknica, šolsko leto 1981/82 in spominska slika za 8.c razred. Tokrat so se slikali v naravi na šolskem vrtu. Razredničarka Ivanka Orel je vztrajala z njimi vsa štiri leta šolanja na predmetni stopnji. Običajni osmarji, ki nestrpno čakajo konec osnovne šole in odhod v nekaj neznanega. V svoji sredini so imeli dekle, z […]

26. aprila 1899 se je v Rodici pri Domžalah Anton Šubelj, slovenski operni pevec

Kamra.si, 26. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. aprila 1899 se je v Rodici pri Domžalah Anton Šubelj, slovenski operni pevec. Umrl je 9. junija 1966 v Clevelandu. Pevsko in igralsko se je Šubelj udejstvoval že v času, ko je delal v tovarni slamnikov, takrat bolj na domačih odrih. V Ljubljani je od 1919 do 1922 študiral solopetje na konservatoriju in nastopal v Drami. Od leta 1922 do 1923 se je izpopolnjeval v Berlinu, potem pa je bil solist za manjše vloge v Ljubljanski operi od 1923 do 1927, hkrati pa se je poskušal še v operni režiji. V začetku leta 1928 je prvič odpotoval v ZDA, kjer je pel v Newyorški protestantski katedrali, na radiu pa je pel slovenske pesmi; tolikšno navdušenje slovenskih izseljencev ga je spodbudilo za koncertno turnejo po Ameriki; njegov repertoar je posnelo podjetje Columbia na gramofonske plošče. Po vrnitvi v Slovenijo leta 1929 je pozneje nadaljeval svoj pevski študij v Milanu, po kratki koncertni turneji po Nemčiji pa se je leta 1930 za stalno preselil v ZDA. Z pianistko Ruth J. Hall je prirejal popularne šolske in komorne koncerte, bil zborovski pevec in solist za majhne vloge v Metropolitanski operi od 1932 do 1946, vmes je 1934 v Clevelandu organiziral mladinski pevski zbor in ga nekaj časa sam vodil. Leta 1940 je sodeloval pri ustanovitvi GM (iz Svobodnega pevskega društva Zarja), vodil občasno njen pevski zbor, dirigiral vokalno-inštrumentalne koncerte, operete in operne predstave. Od 1946 do 1949 je bil sodelavec koncertne agencije Associated Concert Bureau, leta 1949 je v Washingtonu ustanovil lastno šolo za solopetje in operno igro (Opera Workshop), z gojenci uprizarjal predstave v gledališču in na televizij, prevzel vodstvo GM v Clevelandu; od 1949 do 1951 poučeval na Washingon Institute of Music. Po 1951 se je popolnoma posvetil glasbenem delu clevelandskih Slovencev; prirejal operne predstave z ansambli GM, dirigiral koncerte, vodil pevske zbore Slovan, Adria, Triglav, Ameriško-slovaški pevski zbor, srbski pevski zbor Njegoš, ame
še novic