»DRUŽBO PRIHODNOSTI MORATA ZANIMATI TUKAJ IN ZDAJ!« PRAVI UMETNIK IN HUMANIST ŽIGA ČAMERNIK

»DRUŽBO PRIHODNOSTI MORATA ZANIMATI TUKAJ IN ZDAJ!« PRAVI UMETNIK IN HUMANIST ŽIGA ČAMERNIK

Revija Primus, 24. maj 2021 ― Piše: Sara Špelec   Pisal se je 11. september prve medkarantenske dobe; dan, ko sva se z Žigom Čamernikom – igralcem, igralskim pedagogom, prostovoljcem v Slovenskem društvu Hospic … in priljubljenim piscem revije Primus – brez mask pogovarjala o njegovem delu, metodi čutnega spomina, gledališkem in družbenem ustroju, pa tudi o tem, kako v današnjem ...

Ustvarjanje Barbare Korun

Vrabec Anarhist, 24. maj 2021 ― Nekaj pa se ne spreminja: njene pesmi in pripovedi se bralca močno dotaknejo in še dolgo odzvanjajo v mislih in v tišini. V njenih besedah se razpre in napravi vidno vse. The post Ustvarjanje Barbare Korun appeared first on Vrabec Anarhist.

Ustvarjanje Barbare Korun

Vrabec Anarhist, 24. maj 2021 ― Nekaj pa se ne spreminja: njene pesmi in pripovedi se bralca močno dotaknejo in še dolgo odzvanjajo v mislih in v tišini. V njenih besedah se razpre in napravi vidno vse. The post Ustvarjanje Barbare Korun first appeared on Vrabec Anarhist.
Festival Urbano Dejanje (UD) 2021

Festival Urbano Dejanje (UD) 2021

SIGIC - Novice, 24. maj 2021 ― Letošnja različica festivala Urbano Dejanje se bo spet odvila na Tobačni ulici, kjer bo prestrukturiran festivalski program najmanj desetih poletnih dogodkov v kombinaciji s priljubljeno lokacijo zagotovo spet povezal raznolikost vseh starostnih in družbenih skupin.
Objava petih vicev dvainsedemdesetega izbora

Objava petih vicev dvainsedemdesetega izbora

SEM, 24. maj 2021 ― Uredniški odbor je izbral dvainsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Župnika grem lahk gledat brez pct pa zraven spim, mulca pa ne smem gledat na tekmo v dvorano brez pct, pa zraven molim da zmagajo. "Kam greš?" "V sobo, začne se mi pouk čez 5 minut." "Evo ti denar za malico, po uri pridi v kuhinjo, da si kupiš nekaj za jest." Že Zoran Predin je pred leti napovedal: "Gate na glavo pa dva svinčnika v nos." Sedaj pa mamo: Masko na glavo, pa palčko v nos! Eurosong je razkril, da velika večina tistih, ki so glasovali za »rockerje« preboleva covid 19, saj so popolnoma brez okusa. Ko greš v gostilno – corona test. Ko greš iz gostilne – alko test. Naje…eš v vsakem primeru. Seznam vseh izbranih vicev      
Fotograf

Fotograf

Kinodvor, 24. maj 2021 ― Film Ritesha Batre je nežna, nostalgična in humorja polna romanca o dveh osamljenih dušah, ki se srečata na kaotičnih ulicah Mumbaja. Na ogled v Dvorani in na spletnem Kinodvoru do 23. junija.
Zlo ne obstaja

Zlo ne obstaja

Kinodvor, 24. maj 2021 ― Zgodbe štirih moških, soočenih z izbiro: ubogati ukaz totalitarne oblasti ali pa se upreti in tvegati vse. Dobitnik zlatega medveda za najboljši film na lanskem Berlinalu. V Dvorani in na spletnem Kinodvoru do 16. junija.
Ptuj: Premiera Gajaš, brez maske

Ptuj: Premiera Gajaš, brez maske

Štajerski tednik, 24. maj 2021 ― Mestno gledališče Ptuj, ki je lani praznovalo 25-letnico ponovne profesionalizacije, pokoronsko obdobje začenja nocoj s premiero monodrame Ferija Lainščka Gajaš, brez maske. Gledalci bodo lahko zasedli okrog 90 sedežev. Prva ponovitev pa bo jutri, 26. maja. Po 25 letih sta znova skupaj Samo M. Strelec kot režiser in Vlado Novak kot igralec. Tudi prvo premiero MG Ptuj pred 25 leti je režiral Samo M. Strelec, igralec pa je bil Vlado Novak.
Sporni grb celjskega kolesarskega kluba (1904)

Sporni grb celjskega kolesarskega kluba (1904)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 24. maj 2021 ― Kolesarstvo se je ob prelomu v 20. stoletje razglašalo za najbolj imeniten izum dobe, dalo je polet modernizaciji, mobilnosti, okrepilo je nov koncept gojenja športa, dame pa so si ga vzele tudi kot sredstvo emancipacije. V kontekstu nacionalno razdvojenega Celja pa je kolesarstvo pomenilo tudi sredstvo političnega udejstvovanja. Nemški kolesarji so leta 1886 ustanovili Cillier […] The post Sporni grb celjskega kolesarskega kluba (1904) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Na Ex-temporu Rak Rakek letos 33 ustvarjalcev

Na Ex-temporu Rak Rakek letos 33 ustvarjalcev

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. maj 2021 ― Na Ex-temporu Rak Rakek letos 33 ustvarjalcev CERKNICA Rakek – V sredo, 19. maja, so v knjižnici Ivana Matičiča na Rakeku postavili razstavo 16. Ex-tempora Rak Rakek, ki ga pripravlja likovna sekcija Kulturnega društva Rak Rakek. Letos so ustvarjali na dve tematiki, in sicer Lepote Notranjske in citat Fride Kahlo Rože slikam, da jih ohranim žive. Dela so na ogled do 18. junija v času, ko je knjižnica odprta. 16. Ex-tempore Rak Rakek, razstava, knjižnica, Rakek, 19. maj–18. junij 2021 Foto: Tomaž Čuček Na razpis rakovških likovnikov se je odzvalo 33 ustvarjalcev iz Ljubljane, Logatca, Krasa, Nove Gorice in domačega društva. Strokovna komisija, v kateri so bili akademiki Božidar Strman – Mišo, Martin Petrič in Bojan Klančar, si je prispela dela podrobno ogledala in se odločila, da podeli tri priznanja odličnosti. Namenili so jih umetnikoma iz domačega društva Evi Ule za akvarel Uršuline štenge in Tomažu Čučku za pirografijo Krokar ter Maji Gostinčar iz Društva likovnikov za sliko Spominjam se. iž ČlanekNa Ex-temporu Rak Rakek letos 33 ustvarjalcev se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#
Zlata muza tokrat Petru Lazareviću

Zlata muza tokrat Petru Lazareviću

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. maj 2021 ― Zlata muza tokrat Petru Lazareviću Featured Logatec, 20. maj – Društvo likovnikov Logatec  je v Stekleni galeriji na ogled postavilo razstavo likovnih del, nastalih na 17. Ex-temporu Logatec 2021. 50 udeležencev je tokrat ustvarjalo na temo covida-19, najvišje priznanje, zlata muza pa je tokrat šlo v roke Petru Lazareviću za delo z naslovom Covid scena. 17. Ex-tempore Logatec 2021, razstava, Steklena galerija, Logatec, 20. maj–5. junij 2021 Foto: Janez Ovsec Razstava je na ogled do 5. junija, ko bo v galeriji še zaključni dogodek ekstempora. Ogledate si jo lahko vsak delovni dan popoldne med 17. in 19. uro, izven termina pa po dogovoru (041 365 329). »Dober odziv likovnikov potrjuje umeščenost že tradicionalnega dogodka v slovenski prostor,« je z udeležbo na ekstemporu zadovoljen predsednik Društva likovnikov Logatec Janez Ovsec. Obsežno biro kakovostnih likovnih del je ocenila komisija, v kateri so bili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, Milena Usenik, Benjamin Žnidaršič in Janez Ovsec. Zlato muzo za najboljše delo si je prislužil akril na platno z naslovom Covid scena Petra Lazarevića, priznanja za odličnost so prejeli Albert Messer, Brane Franc Škofic, Mojca Lovrenc Prezelj in Radko Oketič, priznanja za kakovost pa Boštjan Močnik, Dajana Čok, Vivijan Kljun, Kara Kalajžič, Luka Miklavžič, Matej Pečenik, Erna Kopše in Jože Bartolj. Ostali udeleženci prejmejo priznanja za sodelovanje; to so Cvetka Šemrov, Nada Radonjič, Judita Mandelc Kunčič, Milena Petek, Zora Završnik Črnologar, Marta Martelj,  Alenka Štante, Helena Angelski, Anja Rakovec, Kristina Kompan, Janez Ovsec, Rupnik Andrej Nande, Violeta Doles, Darja Kočevar, Tea Širca, Anica Blažič, Aleš Fireder, Milan Polak, Zvezdana Sabotič, Dragica Đorđević, Milena Rupnik, Zmaka Prošt, Elvira Buron Kaljanac, Žnidaršič Benjamin, Miranda leban, Branko Kopše  Alda Alda Grudina, Dušen Turšič, Olga Petrovčič, Ljiljana Lisjak,  Marjan Milanič, Ida Kocjančič, Darinka Lapajne, Lidija Gruntar, Tajip H

Uprizoritev dijakov umetniške gimnazije Nova Gorica

Kamra.si, 24. maj 2021 ― V ponedeljek, 24. maja 2021, ob 17. uri vabljeni k spremljanju maturitetne uprizoritve izvirnega dramskega besedila dijakov umetniške gimnazije Nova Gorica smer gledališče in film z naslovom V tem kaotičnem svetu kar prija malo posedeti pod toplim soncem, globoko vdihniti in umiriti svoje misli. Dogodek bo potekal v živo preko Facebook profila in YouTube kanala (povezava: TUKAJ) Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica.  Prijazno vabljeni k ogledu.

Pod okriljem DSP bralni maraton ob 20-letnici festivala Urška

Misli, 24. maj 2021 ― V okviru Tedna ljubiteljske kulture pri Društvu slovenskih pisateljev (DSP) pripravljajo bralni maraton, s katerim bodo počastili 20-letnico festivala mlade literature Urška. Tako bo danes popoldne v letnem vrtu Lili Novy pred prostori DSP potekalo branje uveljavljenih literatov, državnih selektorjev in zmagovalcev festivala Urška.
še novic