Razpotja 47: Zaupanje

Razpotja, 15. julij 2022 ― Ilustracija: Katja Pahor Uredništvo Zaupanje, vojna in svoboda V času, ko smo se odločili 47. številko revije posvetiti temi zaupanja, so bili covid-19 in z njim povezane krize še prevladujoča politična tema v svetu. Trende razkrajanja kolektivnega strinjanja in zaupanja smo seveda zaznavali že nekaj časa: proticepilstvo, 5g zaskrbljenci, ploskozemeljeci ipd. In v ozadju rastoča (a neučinkovita) zaskrbljenost nad spremembami, ki jih v ekonomijo, družbo, in dušo vnašajo nove tehnologije, predvsem bliskovita komunikacija socialnih omrežij. Novi družbeni fenomeni skoraj nikoli ne učinkujejo na način, ki se ga najbolj bojimo – njihov dejanski glavni učinek je, nasprotno, ravno reakcija na ta strah. The post Razpotja 47: Zaupanje appeared first on Razpotja.

Hitri zmenki

Vrabec Anarhist, 15. julij 2022 ― Omejitev je 20 moških na 20 žensk. Sama bi jih zmogla, takole, po res hitri oceni, maksimalno pet, saj sem bolj dizel model. 8 min bi bilo ravno dovolj, da se ogrejem, čeprav zatajim pa zlepa ne. The post Hitri zmenki first appeared on Vrabec Anarhist.

Javni poziv na področju knjižnične dejavnosti

Ministrstvo za kulturo, 15. julij 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javni poziv za izbor javnega kulturnega programa na področju knjižnične dejavnosti v letu 2022. Predmet poziva je sofinanciranje programov za zagotavljanje in posredovanje javnih kulturnih dobrin na področju knjižnične dejavnosti izvajalcev, katerih ustanoviteljica ni država ali lokalna skupnost, je pa njihovo delovanje v javnem interesu. Rok za prijavo je 16. avgust oziroma do porabe sredstev.

Blaž Zorko: HLADNA – razstava fotografij // Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 15. julij 2022 ― Nadaljujemo s ciklom razstav mladih umetnikov “Mladi v Stopnišču”.Tokrat se nam bo predstavil fotograf Blaž Zorko z razstavo “Hladna”.Otvoritev razstave bo v petek, 29.7. ob 19.00, ogledali si jo boste lahko do 22. avgusta. Foto: Matjaž PeterneljBlaž Zorko (1996) je študent dodatnega letnika na oddelku za fotografijo na Fakulteti za aplikativne vede (VIST) v Ljubljani. […] The post Blaž Zorko: HLADNA – razstava fotografij // Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

9. zasedanje generalne skupščine Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 15. julij 2022 ― Deveto zasedanje generalne skupščine držav pogodbenic Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz 2003 je potekalo na sedežu Unesca v Parizu od 5. do 7. julija 2022. Zasedanja se je udeležilo okoli 700 predstavnikov ministrstev, strokovnih institucij in nevladnih organizacij iz vsega sveta. Kot predstavnica Ministrstva za kulturo se je zasedanja udeležila Špela Spanžel, v. d. generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.

Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023

Fakulteta za dizajn, 14. julij 2022 ― Fakulteta za dizajn se bo z dvema projektoma prijavila na razpis »Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023«. Prvi projekt bomo v primeru pridobitve […] The post Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Odziv Ministrstva za kulturo na poročilo Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2022

Ministrstvo za kulturo, 14. julij 2022 ― Odziv Ministrstva za kulturo na poročilo Evropske komisije o stanju pravne države, med drugim tudi o vladavini prava na področju medijev, je na izjavi za javnost v malem novinarskem središču vlade predstavila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Uvodoma je poudarila, da se Ministrstvo za kulturo z nekaterimi glavnimi ugotovitvami v poročilu strinja, saj ekipa ministrstva ugotavlja podobne probleme.
Trgovina: Razglednice Seniki

Trgovina: Razglednice Seniki

Tolminski muzej, 14. julij 2022 ― Seniki so prepoznaven krajinski motiv Zgornjega Posočja, a žal zaradi spremenjenega načina življenja in kmetovanja počasi izginjajo. V fotografski objektiv je nekaj še ohranjenih senikov s tolminskih senožeti ujel Elvis Jerkič. Motiv senika kot razglednica? Zakaj pa ne! Cena 2,00 € velja za komplet štirih razglednic, možno je naročiti tudi le posamičen motiv (0,50 € za kos).  

Asociacija v DZ: kulturne programe in projekte naj sodi stroka in ne politika

Asociacija, 14. julij 2022 ― Društvo Asociacija se je udeležilo 5. nujne seje parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je drugič obravnaval Predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države (ZZNŠPP), ki ga je vložil Inštitut 8. marec in s katerim se bo, če bo sprejet, med drugim razveljavilo … Preberi več o Asociacija v DZ: kulturne programe in projekte naj sodi stroka in ne politika

Poletna razstava skic maturantke GCC v Galeriji AQ v Celju

Časnik, 14. julij 2022 ― Galerija AQ v Celju hkrati ponuja priložnost dijakom, da ustvarjajo v sproščenem vzdušju in svoje likovne izdelke tudi sami postavijo na ogled širši javnosti, komunicirajo z različnimi segmenti javnosti in v prostor vključujejo tudi druge projekte ter razvijajo različne življenjske veščine in znanje.

Postojna: Koncerti izjemnih virtuozov na kitari

Notranjsko primorske novice » Kultura, 14. julij 2022 ― Postojna: Koncerti izjemnih virtuozov na kitari Featured Postojna – V Postojni med 10. in 17. julijem poteka jubilejni mednarodni festival, 10. Teden kitare, ki poslušalcem prinaša vrhunske koncerte, kitaristom pa možnost izpopolnjevanja na predavanjih in mojstrskih tečajih z uveljavljenimi glasbeniki. V naslednjih dneh se bo zvrstilo še nekaj koncertov kitarskih virtuozov, že danes, 14. julija, ob 20. uri bo v cerkvi sv. Štefana nastopil András Csáki, izjemen kitarist svoje generacije. Magnetizem in senzibilnost njegovega igranja sta očarala občinstvo v številnih koncertnih dvoranah od Japonske do Severne Amerike. Teden kitare v Postojni, julij 2022 Foto: Andrej Grilc V petek ob 20. uri bo lahko v cerkvi sv. Štefana prisluhnete koncertu Hrvaškega kitarskega kvarteta, ki ga sestavljajo Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić in Tvrtko Sarić. Za koncert na Dubrovniških poletnih igrah 2017 so prejeli nagrado orlando Hrvaškega radia in televizije za najboljši koncert. V soboto ob 17. uri pa bo v cerkvi sv. Štefana še koncert Godalnega orkestra Dissonance in orkestra Amadeo. Orkester Dissonance združuje uveljavljene glasbenike iz Ljubljane, ki delujejo v Godalnem kvartetu Dissonance, Orkestru Slovenske filharmonije in Simfoničnem orkestru RTV Slovenija ter so profesorji na Akademiji za glasbo v Ljubljani in samostojni glasbeni umetniki. Ustanovitelj in idejni vodja orkestra Amadeo je znani dirigent Tilen Draksler, ki je dirigiral mnogim uveljavljenim orkestrom po svetu. Teden kitare pa v Postojno ne pritegne le občinstva, lačnega vrhunske kitarske glasbe, pač pa tudi kitariste, ki želijo izpiliti svoje znanje in veščino igranja pod budnimi očmi priznanih mojstrov kitare. Mojstrske tečaje bodo med drugimi vodili Anders Miolin, eden najbolj cenjenih in občudovanih solistov na mednarodni sceni klasične kitare, kot so zapisali na Mednarodnem kitarskem festivalu Uppsala leta 2016 , Maroje Brčić, katerega učenci in študentje so osvojili že blizu sto prvih na

Uganka

SEM, 14. julij 2022 ― Tudi letos smo s študenti etnologije in kulturne antropologije na etnoloških pripravnicah v Fabianijevi muzejski trgovini v vasi Lokev na Krasu. Zadnja pridobitev za zasebno zbirko Mira Slane je predmet na fotografiji. Veste za kaj se je uporabljal? Gre za majhen predmet velikosti 6 cm x 4 cm x 2 cm. Rešitev uganke Reklamni ovitek za vžigalice

Rimsko posodje in pripomočki

Medobčinski muzej Kamnik, 14. julij 2022 ― Amfore so nepogrešljivo transportno posodje. Brez njih bi ne bilo omak, olja, niti vina v antični kuhinji. Vanje so shranjevali tudi žita in vodo. Pri kuhi so nepogrešljivi lonci, trinožniki, ponve, pa terilniki, kuhalnice. Za shranjevanje živil (predvsem žit) so uporabljali velike shrambne posode – dolije. Na jedilni mizi bogatih je bilo obvezno sigilatno posodje […] The post Rimsko posodje in pripomočki appeared first on MM:K.

Spominsko ploščo Alojziju Knafelcu (1859-1937) ekipa Restavratorskega centra ZVKDS obnovila in vrnila na izvorno mesto

ZVKDS, 14. julij 2022 ― Ob Triglavskih jezerih je postavljena spominska plošča Alojziju Knafelcu (1859-1937), dolgoletnemu gospodarju koče, planinskemu aktivistu, očetu rdeče-bele planinske markacije in avtorju Slovenske planinske poti. Zaradi popolne dotrajanosti in obledelosti napisa so jo strokovni delavci Restavratorskega centra ZVKDS jeseni 2021 prepeljali v svoje prostore  v Ljubljani in jo obnovili. Jezik Slovenščina

Skoraj neskončnokrat

Vrabec Anarhist, 14. julij 2022 ― Ravnateljica je učencem naročila, da naj gredo v avlo in v učilnice, vendar je bilo že prepozno. Slišali so – mrtev? Učitelj? Naš? Zakaj? Kaj?! The post Skoraj neskončnokrat first appeared on Vrabec Anarhist.
še novic