Kolpa teče v Črno morje

Razpotja, 18. julij 2022 ― Foto: Blaž Kosovel Simona Škrabec Z zadnjega potovanja v Chiapas sem se vrnila v začetku marca 2020, le deset dni pred vsesplošno in planetarno prepovedjo gibanja zaradi pandemije. Tja grede sem na barcelonskem letališču vstopila v letalo družbe iz Arabskih emiratov, ki je vzletelo v Dubaju, postalo v Barceloni in končalo pot v CDMX, torej v Ciudad de México, glavnem mestu Mehike. Vonj v letalu, ki je bilo na poti že dobrih šest ur, me je presunil, ker me je močno spomnil na avtobus, ki se je okrog sedmih zjutraj ustavljal na postajališču ob ribniški cerkvi. Rekli smo mu »travar« in če je bilo le mogoče, smo se vožnji z njim izognili, pa čeprav na poti proti Ljubljani ni več dosti postajal in je bil hitrejši od drugih povezav. The post Kolpa teče v Črno morje appeared first on Razpotja.

FOTO utrinki s festivala ZA DVERMI!

Ana Monro, 18. julij 2022 ― Fotografije dveh odličnih uprizoritev interaktivne ekološke predstave Zadnji ulov na festivalu Za dvermi v Pragi na Češkem (15. in 16. 7.), si lahko ogledate na FB profilu organizatorja ali na našem društvenem profilu.                 The post FOTO utrinki s festivala ZA DVERMI! appeared first on Ana Monro.

Prva nagrada za film Orkester režiserja Matevža Luzarja

BSF, 18. julij 2022 ― Od 7. do 14. julija je v Skopju, v Severni Makedoniji, potekal mednarodni filmski festival Cinedays. V uradni tekmovalni program osmih filmov se je uvrstil celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja, ki je na festivalu prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zaradi svoje natančnosti in ambicioznosti v filmskem slogu, ki ju je uspešno in prepričljivo izpolnjeval ob vodenju velike zasedbe, nagrado za najboljšo režijo, srebrno zvezdo, prejme najslabša skupina potnikov v Orkestru v režiji Matevža Luzarja.«

Klubski maraton RŠ 22 – Masaž in LSDS Collective

C.M.A.K. Cerkno, 16. julij 2022 ― Klubski maraton Radia Študent, najglasnejša in najvztrajnejša koncertna ekspedicija po domačih tleh, letos že dvaindvajsetič krmari po domači koncertni sceni. Klubski maraton se je kot natečaj z najdaljšo tradicijo pri nas uspel uveljaviti kot najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti. Že dvaindvajseto leto zapored išče, izkopava in servira presežke najnovejše domače glasbene produkcije. Kot izjemen in […] The post Klubski maraton RŠ 22 – Masaž in LSDS Collective appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Razpotja 47: Zaupanje

Razpotja, 15. julij 2022 ― Ilustracija: Katja Pahor Uredništvo Zaupanje, vojna in svoboda V času, ko smo se odločili 47. številko revije posvetiti temi zaupanja, so bili covid-19 in z njim povezane krize še prevladujoča politična tema v svetu. Trende razkrajanja kolektivnega strinjanja in zaupanja smo seveda zaznavali že nekaj časa: proticepilstvo, 5g zaskrbljenci, ploskozemeljeci ipd. In v ozadju rastoča (a neučinkovita) zaskrbljenost nad spremembami, ki jih v ekonomijo, družbo, in dušo vnašajo nove tehnologije, predvsem bliskovita komunikacija socialnih omrežij. Novi družbeni fenomeni skoraj nikoli ne učinkujejo na način, ki se ga najbolj bojimo – njihov dejanski glavni učinek je, nasprotno, ravno reakcija na ta strah. The post Razpotja 47: Zaupanje appeared first on Razpotja.

Hitri zmenki

Vrabec Anarhist, 15. julij 2022 ― Omejitev je 20 moških na 20 žensk. Sama bi jih zmogla, takole, po res hitri oceni, maksimalno pet, saj sem bolj dizel model. 8 min bi bilo ravno dovolj, da se ogrejem, čeprav zatajim pa zlepa ne. The post Hitri zmenki first appeared on Vrabec Anarhist.

Javni poziv na področju knjižnične dejavnosti

Ministrstvo za kulturo, 15. julij 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javni poziv za izbor javnega kulturnega programa na področju knjižnične dejavnosti v letu 2022. Predmet poziva je sofinanciranje programov za zagotavljanje in posredovanje javnih kulturnih dobrin na področju knjižnične dejavnosti izvajalcev, katerih ustanoviteljica ni država ali lokalna skupnost, je pa njihovo delovanje v javnem interesu. Rok za prijavo je 16. avgust oziroma do porabe sredstev.

Blaž Zorko: HLADNA – razstava fotografij // Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 15. julij 2022 ― Nadaljujemo s ciklom razstav mladih umetnikov “Mladi v Stopnišču”.Tokrat se nam bo predstavil fotograf Blaž Zorko z razstavo “Hladna”.Otvoritev razstave bo v petek, 29.7. ob 19.00, ogledali si jo boste lahko do 22. avgusta. Foto: Matjaž PeterneljBlaž Zorko (1996) je študent dodatnega letnika na oddelku za fotografijo na Fakulteti za aplikativne vede (VIST) v Ljubljani. […] The post Blaž Zorko: HLADNA – razstava fotografij // Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

9. zasedanje generalne skupščine Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 15. julij 2022 ― Deveto zasedanje generalne skupščine držav pogodbenic Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz 2003 je potekalo na sedežu Unesca v Parizu od 5. do 7. julija 2022. Zasedanja se je udeležilo okoli 700 predstavnikov ministrstev, strokovnih institucij in nevladnih organizacij iz vsega sveta. Kot predstavnica Ministrstva za kulturo se je zasedanja udeležila Špela Spanžel, v. d. generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.
še novic