Ko se v knjižnici prižgejo praznične luči …

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. november 2022 30. novembra 2022 smo v Občinski knjižnici Braslovče prebrali pravljico o zajčku, ki se mu je od nekdaj strašansko mudilo. Hitro, hitro, zamudili bomo. Stavek, ki ga je vedno znova ponavljal. Vsi okrog njega, vključno z njim samim, so imeli ves čas občutek, da nekaj zamujajo. Ubogi zajec je venomer prešteval minute, a časa nikakor ni mogel ujeti. In tega njegovega hitenja so se počasi naveličali vsi prebivalci gozda. Ni imel časa za potep, za šah. Včasih ni imel časa niti odzdraviti. Čeprav niti sam ni vedel, kam se mu ...
Markovske Kitice med najboljšimi na državni reviji Napev – Odsev

Markovske Kitice med najboljšimi na državni reviji Napev – Odsev

Štajerski tednik, 30. november 2022 ― Pevkam ljudskih pesmi Kitice iz Markovcev se je uspelo uvrstiti na državno revijo Napev – Odsev, ki je letos potekala v občini Brežice. Gre za dogodek, na katerem je nastopilo deset najboljših poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila. Strokovna komisija jih je izbrala izmed vseh 227 skupin, duetov in posameznikov, ki so na območnih srečanjih po vsej Sloveniji dosegli državno raven.
Ana Sluga: DDR Frau (Nemi klici)

Ana Sluga: DDR Frau (Nemi klici)

Koridor, 30. november 2022 ― Razstava akademske slikarke Ane Sluga DDR Frau (Nemi klici) prikazuje podobo ženske, katere identiteto opredeljujejo položaji, v katere je postavljena. The post Ana Sluga: DDR Frau (Nemi klici) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Novice: Prazgodovinska gradišča Trsta in Julijske krajine - Predstavitev knjige Carla ...

Novice: Prazgodovinska gradišča Trsta in Julijske krajine - Predstavitev knjige Carla ...

Tolminski muzej, 30. november 2022 ― V Tolminskem muzeju bomo v petek predstavili knjigo Prazgodovinska gradišča Trsta in Julijske krajine, ki je sicer v italijanskem jeziku izšla že davnega leta 1903, lani pa končno dočakala še slovenski prevod. Zanimiva je zato, ker lahko v njej beremo tudi o naših krajih. Avtor knjige, ki v originalu nosi naslov I castellieri preistorici di Trieste e della Regione Giulia, je priznani tržaški arheolog Carlo Marchesetti. Za slovensko ...

V Mariboru odpira vrata lutkovni muzej

SiGledal Novice, 30. november 2022 ― V okviru Lutkovnega gledališča Maribor danes v Kulturni četrti Minoriti odpira vrata lutkovni muzej. Svoj prostor je našel na podstrešju obnovljene stavbe na Vojašniškem trgu 3, pri osrednji mariborski tržnici. Prikazuje zgodovino mariborskega lutkovnega ustvarjanja, vključuje pa tudi prostor za učenje ob igri in ustvarjanju.
V Mariboru odpira vrata lutkovni muzej

V Mariboru odpira vrata lutkovni muzej

Planet Siol.Net, 30. november 2022 ― V okviru Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) danes v Kulturni četrti Minoriti odpira svoja vrata lutkovni muzej. Svoj prostor je našel na podstrešju obnovljene stavbe na Vojašniškem trgu 3, pri osrednji mariborski tržnici. Prikazuje zgodovino mariborskega lutkovnega ustvarjanja, vključuje pa tudi prostor za učenje ob igri in ustvarjanju.
V Mariboru odpira vrata lutkovni muzej

V Mariboru odpira vrata lutkovni muzej

Misli, 30. november 2022 ― V okviru Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) danes v Kulturni četrti Minoriti odpira vrata lutkovni muzej. Svoj prostor je našel na podstrešju obnovljene stavbe na Vojašniškem trgu 3, pri osrednji mariborski tržnici. Prikazuje zgodovino mariborskega lutkovnega ustvarjanja, vključuje pa tudi prostor za učenje ob igri in ustvarjanju.
TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju

TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju

SLOGI, 30. november 2022 ― Tudi letos se pridružujemo Temu veselemu dnevu kulture, praznovanju 3. decembra – Prešernovega rojstnega dne. SLOGI – Gledališki muzej vabi obiskovalce že v petek, 2. decembra 2022, na javno vodstvo ter individualni ogled razstav. Vstop prost! 16.00 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, vodeni ogled […] The post TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju appeared first on SLOGI.

Branko Uršič, Naslonjač Bambus, 1977

Medobčinski muzej Kamnik, 30. november 2022 ― Naslonjač Bambus, ki ga je oblikoval slovenski oblikovalec Branko Uršič za tovarno Stol Kamnik,  je izdelan iz bukovega lesa in bambusove mreže. Načrt in prototip naslonjača sta bila izdelana leta 1977, tovarna Stol Kamnik ga je začela redno izdelovati od leta 1980. Uporaba okroglih palic iz masivnega bukovega lesa je ponujala nove oblikovne možnosti. Pri […] The post Branko Uršič, Naslonjač Bambus, 1977 appeared first on MM:K.

PRIZNANJE IVANE KOBILCA ZA MARIJO MOJCO PUNGERČAR

KUD Trivia, 30. november 2022 ― Med letošnjimi dobitniki Nagrade in priznanja Ivane Kobilca, ki jih podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana, je tudi Marija Mojca Pungerčar. Priznanje je prejela “za vodenje in urednikovanje Novičnika za samozaposlene v kulturi, ki pod okriljem KUD Trivia izhaja na mesečni ravni od leta 2014 dalje in predstavlja neprecenljivo podporo samozaposlenim v kulturi”. Kot so še […]

Izbranih osem predstav za plesni bienale Gibanica prihodnje leto

Misli, 30. november 2022 ― Mednarodna selektorska ekipa je izbrala predstave, ki se bodo prihodnje leto predstavile na 11. bienalu sodobne slovenske plesne umetnosti Gibanica. Izbirala je izmed 49 zelo raznolikimi predstavami, finale pa predstavlja nekakšen izbor slovenske produkcije v zadnjih dveh letih. Festival bo potekal med 22. in 25. februarjem 2023.
Po darilo v SEM!  Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev

Po darilo v SEM!  Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev

SEM, 30. november 2022 ― #2 Druga četverica sodelujočih ustvarjalcev se predstavi: … rokodelce smo povprašali, kaj je bilo njihovo najljubše darilo iz otroštva … UNIKATNO MIZARSTVO, Anton Kosmač "Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko sem dobil za Miklavževo prve smučke" Anton Kosmač se v svoji mizarski delavnici v Poljanski dolini že več kot 20 let ukvarja z obrtniškim mizarstvom. Lastnosti kot sta vztrajnost in občutljivost do najmanjših detajlov je razvil že kot olimpijski maratonec. Danes z isto vnemo in pozornostjo do detajlov najlepše primerke lesa ročno oblikuje v funkcionalno in estetsko dovršene kose pohištva. Na sejmu se bo predstavil z blazinami iz cemprinovih ostružkov Biopina, repliko zibelke iz 19. stoletja iz Cerkljanskega pogorja, nočno omarico iz orehovega lesa in s servirnimi deskami iz orehovega lesa. LUCIJA TIČAR "Še danes se rada spominjam darila Miklavža: knjigice Muca Copatarica!" Lucija Tičar je upokojena glasbenica, ki je ustvarjalni navdih prenesla z glasbila na pletilki in volneno prejo. IVANA MIKUŽ, Lanene žene "Najbolj se mi je vtisnila v spomin nova obleka, ki mi jo je sešila moja mama." Lanene žene so skupina žensk iz Črnega Vrha. Na tej planoti je bila vse do 60. let prejšnjega stoletja še ohranjena  pridelava lanu. Danes skušajo to tradicijo obuditi in znanje prenesti tudi na mlade. Ivana Mikuž je upokojenka, ki se je po upokojitvi naučila presti, kasneje pa tudi tkati različne izdelke iz lanu, s katerimi se tudi predstavlja na sejmu. GUILLERMO ESCALANTE in KIM GERM, Lončarski stelje SEM "Gumijaste živalce, ki mi jih je prinesel oče, še posebej figurica v obliki leva, ki mi jo je nekdo ukradel v vrtcu. Najmočnejši del spomina je vonj gume." Kim in Guillermo se bosta predstavila s skodelicami vrednot. To so skodelice, ki te spomnijo na izvor našega obstoja in te ob pitju kave ali čaja postavijo v stik s samim seboj.    Nakupi izdelek lokalnega rokodelca in podpri domače ustvarjalce! SEMenj bo potekal v soboto, 3. decembra od 10.00-17.0

Državni sekretar mag. Rusjan obiskal Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu

Ministrstvo za kulturo, 30. november 2022 ― Državni sekretar mag. Marko Rusjan je 28. novembra v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu nagovoril umetnike ter predstavnike slovenskih in hrvaških kulturnih institucij, ki s svojim delom in medsebojnim sodelovanjem prispevajo k živahni izmenjavi kulturnih odnosov med državama. Sprejem kulturnih delavcev je potekal v okviru državniškega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Zagrebu.
Po darilo v SEM!  Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev

Po darilo v SEM!  Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev

SEM, 30. november 2022 ― #1 Prva peterica sodelujočih ustvarjalcev se predstavi: … rokodelce smo povprašali, kaj je bilo njihovo najljubše darilo iz otroštva … SILVESTER BEIGOT "Najbolj vesel sem bil lesenih smučk! Bil sem učenec tretjega razreda osnovne šole. Oče je smučke izdelal sam, za moj rojstni dan." Silvester Beigot je ljubitelj narave in vsega, kar je z njo povezano. Po poklicu mizar, z lesom se ljubiteljsko ukvarja že od otroštva, saj je bil njegov oče tesar. Ustvarja predvsem uporabne izdelke, ročno, na način kot so to delali naši predniki (pručke, kuhinjske deske, mize in klopi). KSENIJA BARAGA. BARAGAGA "DARILO= KOTALKE :-))" Akademska slikarka Ksenija Baraga je iz svoje ljubezni in znanja do tekstila in pletenin ustvarila malo modno domačo obrt imenovano Baragaga. Pletenine Baragaga obujajo in posodabljajo slovensko etnološko in likovno dediščino. TINA KODER GRAJZAR, avtorska idrijska čipka "Od daril se mi je v otroštvu v spomin najbolj vtisnila moja prva Barbika, ki mi jo je pri stari mami in starem atu prinesel Miklavž. To je bila za tiste čase res sanjska punčka (pri nas se jih še ni dobilo) in postala jem oja zvesta spremljevalka in navdih za številne bolj ali manj posrečene 'modne kreacije'". Oblikovalka sodobne idrijske čipke Tina Koder Grajzar že več kot 15 let ustvarja inovativne, uporabne izdelke, klekljane po lastnih avtorskih vzorcih. Za SEMenj bo pripravila izbor čipkastega nakita in drobnih okrasnih predmetov, primernih za praznična obdarovanja. Klekljaricam pa bodo na voljo tudi vzorci z božično-novoletno motiviko. ALJAŽ VIDRAJZ, mozaicist "Spomin na darilo iz otroštva - lego kocke je v meni še kako živ. Mozaik je tehnika, ki iz nas vleče otroško igrivost. Kot tedaj, se tudi danes igram s kockami, če da teh dandanes nikoli na zmanjka, saj so te v obliki mozaičnih gradnikov - teser, ki jih vsako posebej odsekam z mozaičnim kladivcem." Mojster mozaika Aljaž Vidrajz bo na SEMnju s tradicionalnimi orodji in materiali predstavil izdelavo mozaika
še novic