Neznanec

Neznanec

Koridor, 19. december 2022 ― Neznanec je že druga MGL-jeva priredba gledališke igre Inšpektor na obisku (An Inspector Calls) iz leta 1945 The post Neznanec appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V ljubljanski Drami poklon igralcu Mihi Balohu

SiGledal Novice, 19. december 2022 ― V SNG Drama Ljubljana so se poklonili filmskemu in gledališkemu igralcu Mihi Balohu, ki je v začetku decembra umrl v 95. letu starosti. Odrski kolegi so se spominjali njegove igralske poti, njegovega ustvarjanja in dosežkov. V ljubljanski Drami je zadnjič nastopil v Kreftovih Kranjskih komedijantih.
Letilović Pedišić: Providurjeva palača v Zadru

Letilović Pedišić: Providurjeva palača v Zadru

OUTSIDER, 19. december 2022 ― Letošnja sezona arhitekturnih nagrad je bila na Hrvaškem v znamenju arhitektov Ive Letilović in Igorja Pedišića, ki sta prejela tako nagrado Viktor Kovačić, ki jo podeljuje Društvo hrvaških arhitektov, kot nagrado Vladimir Nazor, ki jo podeljuje hrvaško ministrstvo za kulturo in medije. Strokovno javnost sta prepričala z radikalnim projektom prenove historične Providurjeve palače v Zadru, […]

Božično-novoletni čas bo spet popestrila ANA MRAZ!

Ana Monro, 19. december 2022 ― Prisrčno vabljeni, da zadnje večere leta preživite tudi v družbi izvrstnih umetniških ustvarjalcev, ki jih gosti Ana Mraz 2022. Program zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča in cirkusa si lahko od 25. do 30. decembra brezplačno ogledate še v Radovljici (25. & 28. 12.), Logatcu (26.-29. 12.), Ljubljani (26.-30. 12.) in Mariboru (27. 12.).   FESTIVALSKI PROGRAM       ... The post Božično-novoletni čas bo spet popestrila ANA MRAZ! appeared first on Ana Monro.

Irena Svetek: Beli volk

Koridor, 19. december 2022 ― V Kočevskem Rogu najdejo truplo mlade ženske z masko volčje glave na obrazu. Primer dodelijo Miu Aurelliju, ki mora skupaj s sodelavci ugotoviti, kdo je umorjena ženska in kako je z vsem skupaj povezana volčja maska. The post Irena Svetek: Beli volk appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Rezultati natečaja: Ureditev objektov na Veliki planini

Rezultati natečaja: Ureditev objektov na Veliki planini

OUTSIDER, 19. december 2022 ― Znani so rezultati natečaja za ureditev objektov na Veliki Planini. Ta predvideva  ureditev turistično-gostinskih objektov na območju spodnje in zgornje postaje nihalne žičnice ter objekta Zeleni rob. Poseg naj bi zajemal obnovo, rekonstrukcijo in novogradnjo z možnostjo predhodnih odstrnitev na treh lokacijah v dolini Kamniške Bistrice in Veliki planini. Poleg tega je bil zastavljen tudi […]
V Cankarjevem domu izbrani filmi 33. Liffa

V Cankarjevem domu izbrani filmi 33. Liffa

Misli, 19. december 2022 ― V Cankarjevem domu bodo v tem tednu začeli prikazovati izbrane filme, ki so bili na ogled na letošnjem 33. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe). Kot prva bo od četrtka, 22. decembra, do 30. decembra na sporedu italijansko-francoska koprodukcija Neskončnost v režiji Emanueleja Crialesa o skrhanih družinskih odnosih in hrepenenju.

Državni sekretar Čelik v Galeriji Miklova hiša odprl razstavo Neznosna lahkost bivanja

Ministrstvo za kulturo, 19. december 2022 ― Državni sekretar Matevž Čelik je konec preteklega tedna v Galeriji Miklova hiša odprl razstavo Neznosna lahkost bivanja, v okviru katere so na ogled postavljena dela iz Likovne zbirke Riko. Po besedah državnega sekretarja zbiratelji niso ključni le za delo umetnikov, ampak tudi za večjo dostopnost umetnosti.

Kapi glavna nagrada na filmskem festivalu K3 v Beljaku

Misli, 19. december 2022 ― Prvi slovenski božični celovečerni film Kapa, ki bo prav danes prejel prvo zlato rolo za kinematografski obisk, je ob koncu tedna na filmskem festivalu K3 v Beljaku prejel nagrado za najboljši film festivala. Občinstvo je za najboljši kratki film izbralo film zamejskega Slovenca Lea Černica Pentola.

Blaž Lukan je selektor tekmovalnega programa 59. FBS

Borštnikovo srečanje, 19. december 2022 ― Umetniški direktor Aleš Novak je po predhodnem pozitivnem mnenju strokovne skupine za selektorja 59. Festivala Borštnikovo srečanje imenoval dramaturga in gledališkega kritičarja Blaža Lukana.  Novo obdobje izbora se začenja s 1. januarjem 2023 in se bo zaključilo s koncem koledarskega leta, 31. 12. 2023. Blaž Lukan (rojen 1955 na Ptuju) je profesor, dramaturg, gledališki kritik in pesnik. Diplomiral in doktoriral je iz dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (UL AGRFT), kjer tudi predava. Deluje v gledališču in pri filmu kot dramaturg (več kot 60 dramaturgij). Piše gledališke kritike in spremne besede k dramskim in strokovnim besedilom tako slovenskih kot tujih avtorjev ter razprave s področja dramatike in teorije scenskih umetnosti. Med leti 2007 in 2011 ter od 2017 je predstojnik oddelka za dramaturgijo in scenske umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Od leta 2008 je član uredništva revije Amfiteater, do leta 2010 pa je bil član uredništva revije Maska. Bil je umetniški vodja gledališča Glej v Ljubljani in Slovenskega ljudskega gledališča Celje, pred leti tudi selektor Festivala Borštnikovo srečanje in mednarodnega festivala Lutke. Pisal je tudi radijske igre in prozo, je avtor drame Mrtvi (uprizoritev SNG Maribor, 1999/2000), ki je bila leta 2001 nominirana za Grumovo nagrado, in večjega števila priredb in dramatizacij (mdr. Drejček in trije Marsovčki, Boljše življenje, Abadon, Zverinice iz Rezije). Vseskozi piše tudi poezijo, izdal je deset pesniških zbirk. Za pesmi za otroke, zbrane v knjigi Fantek in punčka, je prejel Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo 2021. Kontakt: blaz.lukan@borstnikovo.si
Miti v coni udobja

Miti v coni udobja

Literatura v živo, 19. december 2022 ― Najbrž je knjigo kratkih zgodb težko zastaviti bolj velikopotezno, kot je z Bogovi se nam smejijo storil Aleš Šteger: naslovi zgodb se pač naslanjajo na antične mite oziroma, še več, na najbrž najbolj izpostavljena imena antičnih mitov. »Evropa«, »Prometej«, »Narcis«, »Orfej«, »Meduza«, »Ikar«.
Cerknica 1970/71 – 4. a razred

Cerknica 1970/71 – 4. a razred

Stare slike (Cerknica), 19. december 2022 ― Skozi šolsko leto 1970/71 je 4.a razred vodila razredničarka Vika Tornič. Kot je razvidno na prvi pogled, je bil to prijeten pa tudi razposajen razred. Slika nam kaže nasmejane, prisrčne in dobrovoljne obraze. Za to je vsaj delno odgovoren fotograf, ki je vedno poskrbel za dobro vzdušje. Pa vendar se čuti njihova navihanost, ki jih […]
še novic