Kraj, kamor odidejo izgubljene reči

SiGledal Novice, 18. januar 2023 ― Z odločitvijo o zmagovalnem besedilu se je zaključil prvi javni razpis za zbiranje besedil, namenjenih uprizoritvi v gledališču za otroke in mlade, ki sta ga organizirala regionalna platforma Od malih nog(u) in Mestno gledališče Žar ptica iz Zagreba. Zmagovalno besedilo je Kraj, kamor odidejo izgubljene reči avtorice Ane Ivanović iz Srbije.

O Karanteni v Medobčinski splošni knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. januar 2023 ― V sredo, 18. januarja 2023, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec gostili prof. dr. Alojza Ihana, zdravnika, specialista klinične mikrobiologije ter rednega profesorja mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Alojz Ihan je avtor več pesniških zbirk. Že prva, Srebrnik, je bila nagrajena z nagrado Prešernovega sklada. Srebrniku so sledili Igralci pokra, Pesmi, Ritem, Južno dekle (nagrajena z Jenkovo nagrado), nato še Salsa. Objavil je romane: Hiša, Romanje za dva … in psa, Hvalnica rešnjemu telesu, Slike z razstave in Karantena. Objavil je eseje: Platon pri zobozdravniku, Državljanske zapovedi (Rožančeva ...

Letošnji TSD prinaša 12 predstav in obogaten dodaten program

SiGledal Novice, 18. januar 2023 ― Prešernovo gledališče Kranj je na novinarski konferenci v Kranju predstavilo 53. Teden slovenske drame (TSD). Tokratni selektor Rok Bozovičar je za festival, ki bo potekal od 27. marca do 7. aprila, izbral sedem predstav za tekmovalni in pet predstav za spremljevalni program. Obeta se tudi obogaten dodaten program. Prešernovo gledališče Kranj ga organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.

Kinodvor z optimizmom v leto obletnic

Kinodvor, 18. januar 2023 ― Leto 2023 zaznamujejo kar tri za mestni kino Kinodvor pomembne obletnice: stoletnica kina na Kolodvorski, dvajsetletnica art kina in petnajstletnica Javnega zavoda Kinodvor. To simbolno pomembno leto za filmsko kulturo v mestu je dobra priložnost za praznovanje, pa tudi za razmislek o dosežkih in načrtovanje prihodnosti.
Slovenski filmi v izboru za nagrade na tržaškem filmskem festivalu

Slovenski filmi v izboru za nagrade na tržaškem filmskem festivalu

Misli, 18. januar 2023 ― V tekmovalni program celovečernih igranih filmov tržaškega filmskega festivala, ki se bo začel v soboto in končal 28. januarja, se je uvrstil tudi slovenski celovečerec Zbudi me v režiji Marka Šantića. V kategoriji kratkih filmov se bodo za nagrade potegovali slovenski filmi Tako se je končalo poletje, O denarju in sreči ter Pentola.
Kreadom: Nadgradnja tradicije na Hvaru

Kreadom: Nadgradnja tradicije na Hvaru

OUTSIDER, 18. januar 2023 ― Otok Hvar že od antike slovi kot eden najbolj privlačnih otokov na Jadranu – predvsem zaradi izjemno ugodne mediteranske klime, saj se ponaša z največjim številom sončnih dni v letu na jadranski obali. Arheološke najdbe pričajo, da je bil otok naseljen že v zgodnjem neolitiku, v 4. stoletju pr. n. št. pa so ga kolonizirali […]

Podaljšujemo odprtje občasne razstave 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka

SLOGI, 18. januar 2023 ― Podaljšujemo odprtje razstave 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, ki bo tako na ogled še vse do konca februarja 2023. The post Podaljšujemo odprtje občasne razstave 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka appeared first on SLOGI.
Šest slovenskih občin po zgledu Idrije povezalo lokalno skupnost

Šest slovenskih občin po zgledu Idrije povezalo lokalno skupnost

Inštitut za politike prostora, 18. januar 2023 ― Občina Idrija je z izkušnjami, pridobljenimi preko sodelovanja v programu URBACT, uresničila idejo mestne dnevne sobe. S svojo participativno zasnovo in uspešnim delovanjem so bili prepoznani tudi kot URBACT dobra praksa. Svoje izkušnje so nato v letu 2021 in 2022 predali šestim slovenskim občinam, združenim v URBACT pilotnem projektu Pobuda za prenos dobre prakse. Občine Bohinj, Bovec,... The post Šest slovenskih občin po zgledu Idrije povezalo lokalno skupnost appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Arhitekti ateljeja Medprostor za STA: Z arhitekturo prostor zamejujemo v medprostore z lastnimi identitetami

Arhitekti ateljeja Medprostor za STA: Z arhitekturo prostor zamejujemo v medprostore z lastnimi identitetami

Misli, 18. januar 2023 ― Atelje Medprostor, v okviru katerega delujejo arhitekti Rok Žnidaršič, Jerneja Fisher Knap in Samo Mlakar s sodelavci, prejme nagrado Prešernovega sklada za projekte zadnjih treh let. Ti so raznoliki, skupen jim je spoštljiv odnos do prostora in novih intervencij. Kot so za STA povedali arhitekti, gre za tradicijo ljubljanske arhitekturne šole.

Vabilo na novinarsko konferenco

Borštnikovo srečanje, 18. januar 2023 ― Spoštovane predstavnice in predstavniki medijev,  ekipa Festivala Borštnikovo srečanje tudi letos ob vrhunskih gledaliških predstavah slovenskih in tujih producentov pripravlja raznolik spremljevalni program, strokovna srečanja, mednarodni simpozij, refleksijo gledališkega dogajanja ter dejavnosti za razvoj občinstev. Osrednji del festivala bo potekal med 5. in 18. junijem, uvodne programske vsebine pa se pričenjajo med 22. in 24. majem. Vabimo vas na predstavitev in utemeljitev izbora tekmovalnega programa selektorice Vilme Štritof. Srečanje z novinarji bo v sredo, 25. januarja 2023, ob 12. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor.   Sodelovali bodo Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, in Vilma Štritof, selektorica tekmovalnega programa. Predstavitvena gradiva bodo po dogodku dostopna na spletni strani.   Predstavitev ostalih vsebin 58. Festivala Borštnikovo srečanje bomo pripravili na začetku maja, o čemer vas bomo pravočasno obvestili.   Veselimo se snidenja z vami!    Ekipa Borštnikovega srečanja  
Na Ljubljanskem gradu razstava Zore Stančič

Na Ljubljanskem gradu razstava Zore Stančič

Misli, 18. januar 2023 ― V Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu bodo drevi odprli prostorsko postavitev Zore Stančič z naslovom Življenje v stolpu. Na razstavi so med seboj neločljivo povezani trije momenti: prvi naslavlja medij grafike v materialnosti njegove tehnične podstati, drugi umetnost in njene koordinate in tretji pozicijo ženske v umetnosti.
V ljubljanski Drami premiera Strindbergovega Mrtvaškega plesa

V ljubljanski Drami premiera Strindbergovega Mrtvaškega plesa

Misli, 18. januar 2023 ― Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo drevi premiera uprizoritve Mrtvaški ples švedskega dramatika in pisatelja Augusta Strindberga v režiji Eduarda Milerja. Po besedah avtorice priredbe in dramaturginje uprizoritve Žanine Mirčevske Mrtvaški ples problematizira temno in toksično plat človeka, ki jo imamo vsi in ki je vir vseh človeških nesreč.
September

September

Literatura v živo, 18. januar 2023 ― Dnevi pred obiski bolnišnice so bili pogosto še slabši kot dnevi, ki so sledili. Vedela sem, da ponoči ne bo spal. Naslednjega dne je imel pregled po prvih mesecih terapije. In potem bomo vedeli, kako zaskrbljeni moramo biti. »Vse bo v redu, boš videl,« sem zašepetala in ga pobožala po glavi. Še štiri mesece morava zdržati. 
še novic