Kulturni praznik v SEM

Kulturni praznik v SEM

SEM, 1. februar 2023 ― Slovenski etnografski muzej se pridružuje obeleževanju Prešernovega dne in v sredo, 8. februarja 2023 med 10.00 in 18.00, na široko odpira vrata s prostim vstopom.   Kulturni praznik bo v SEM že peto leto zapored pustno obarvan, saj na ogled postavlja pustne like iz Vrbice pri Ilirski Bistrici, katerih oprave je odkupil v preteklem letu za svojo zbirko. Tokrat predstavlja Vrbišće šjme. Odprtje razstave bo v sredo, 8. februarja 2023, ob 12.00, v Slovenskem etnografskem muzeju. Na dogodku bodo prisotni člani Kulturno turističnega društva Vrbišće Šjme Vrbica oblečeni v svoje tradicionalne pustne like. Obiskovalci se bodo lahko posladkali s krofi, ki jih za dogodek prispeva podjetje Žito, d.o.o.. O razstavi Vrbišće šjme: Priložnostna razstava, ki bo na ogled med 8. februarjem in 19. marcem 2023, predstavlja sedem celotnih pustnih oprav vrbiških šem (beli in črni lovec, par belih šjm, ciganko*, cigana* in medveda), fotografije drugih pustnih likov ter različna kopita za izdelavo usnjenih obraznih mask. Vrbiške šeme so pustna skupina z okoli šestdesetimi liki iz vasi Vrbica pri Ilirski Bistrici. Liki se delijo na bele ali gosposke šeme in na črne šeme ali podložnike. Najprepoznavnejša in po nastanku najstarejša lika sta beli in črni lovec (louc). Na pustno nedeljo v vasi zaživi nemo gledališče, v torek v vasi pripravijo poberijo, v sredo (na pepelnico) pa skupina pokoplje pusta. Posebnost vrbiških šem so usnjene obrazne maske – larfe. Vsak pustni lik ima svojo larfo. Izdelava usnjene maske, ki je dolgotrajen proces, zahteva posebna znanja in veščine ter ustvarjalnost in iznajdljivost izdelovalca. V prvi delovni fazi iz primernega lesa izdelajo kopito v velikosti in obliki glave (za vsak lik imajo svoje kopito). Usnje najprej namakajo v vodi, da se primerno zmehča. Nato ga napnejo čez kopito in pripnejo s posebnimi žebljički, da se posuši in dobi obliko. Tako oblikovanemu izrežejo odprtine za oči in usta, mu morda dodajo brke, gube …, na koncu larfo pobarvajo.
Utrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu

Utrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu

SEM, 1. februar 2023 ― Odprli smo priložnostno razstavo pripadnikov romske skupnosti iz Maribora, ki so s svojimi osebnimi predmeti orisali šege ob poroki in otroštvu. V sklopu projekta Slovenska romska pot (2021-2023) so se pripadnice in pripadniki romske skupnosti iz Maribora pod mentorstvom kustosinje Tine Palaić iz Slovenskega etnografskega muzeja pogovarjali o dediščini in spominjanju. Najprej so obiskali SEM, kjer so si ogledali stalno razstavo Med naravo in kulturo. Ta jih je spodbudila k razmislekom o njihovih osebnih predmetih, povezanih s pomembnimi spomini iz njihovega življenja. Odločili so se, da bodo pripravili razstavo na temo šeg in navad ob poroki in otroštvu, ki se prenašajo iz roda v rod. S svojimi osebnimi predmeti so pričarali utrinke družinske tradicije, ki jo sami prepoznavajo kot pomembno v svojem življenju. Družine se pri obeleževanju šeg nekoliko razlikujejo, saj nekatere elemente prilagodijo svojim estetskim merilom in željam. V projektno usposabljanje je bilo vključenih 14 udeležencev. Nekateri so se rodili v Sloveniji, tako v Mariboru kot Ljubljani, nekateri pa so se v Slovenijo preselili iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Ena od udeleženk je kristjanka, ki obeležuje tako katoliške kot pravoslavne praznike, ostali se izrekajo za pripadnike islamske veroizpovedi. Vsak od udeležencev je v skupino prinesel svoje družinsko ozadje ter svoje spomine in izkušnje, ki so jih opredmetili z osebnimi predmeti. Pokazalo se je, da ne obstaja enotno razumevanje romske identitete. Prav zato se z izbranim predmetom vsak posameznik opredeljuje s šego in pripadajočo zgodbo, ki jo je izbral sam. Razstavo z naslovom Utrinki tradicij. Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu smo odprli v torek, 31. januarja, v prostorih Združenja EPEKA, socialno podjetje, v Mariboru. Na dogodku je vsak udeleženec predstavil svoj predmet in spomin ali izkušnjo, povezano z njim. Pripravili so tudi bogato pogostitev. Razstavljene predmete bo ponovno možno videti v prihodnjih mesecih v
Panoptikum: Problematika Prešernovih nagrad

Panoptikum: Problematika Prešernovih nagrad

MMC Drugo, 1. februar 2023 ― Pater Marko Ivan Rupnik se spopada s številnimi obtožbami zaradi spolnih in psihičnih zlorab, zato ga je ministrica za kulturo Asta Vrečko pozvala, naj vrne Prešernovo nagrado. Za odvzem najvišje državne nagrade za umetnost namreč ni pravne podlage.

Poziv k prijavam v drugi cikel mentorskega programa

Asociacija, 1. februar 2023 ― Vabimo vas, da se prijavite na mentorski program, s katerim boste razširili svoje znanje in spretnosti, potrebne za uspešno izvajanje mednarodnih kulturnih programov (digitalna orodja, vključevanje občinstva, tehnična produkcija, inovativni modeli upravljanja, izpopolnjeno mednarodno načrtovanje programa itd.). Mentorski program se osredotoča na odnos med mentorjem in mentorirancem, ki zajema veščine in strokovno znanje, ki so … Preberi več o Poziv k prijavam v drugi cikel mentorskega programa
[Sporočilo za javnost] Izbira šole naj omogoči aktivno hojo v šolo

[Sporočilo za javnost] Izbira šole naj omogoči aktivno hojo v šolo

Inštitut za politike prostora, 1. februar 2023 ― Februarja vsako leto starši otroke vpisujejo v prvi razred osnovne šole. Med drugim s tem določijo tudi način in dolžino otrokovega vsakodnevnega potovanja v šolo. To je pomembno, ker je možnost aktivne, in pozneje tudi samostojne hoje v šolo, dokazano vsestransko koristna za otroka, pozitivno vpliva na njegov razvoj, zdravje, počutje in delo v šoli.... The post [Sporočilo za javnost] Izbira šole naj omogoči aktivno hojo v šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Arhiteza: Prenova zimskega kopališča Pristan

Arhiteza: Prenova zimskega kopališča Pristan

OUTSIDER, 1. februar 2023 ― Arhitekturni biro Arhiteza je v Mariboru celovito prenovil starejši del kompleksa kopališča Pristan, ki je tako 50-letnico dočakalo v funkcionalno in likovno osveženi obliki. Zimsko kopališče Pristan na levem bregu Drave, nedaleč od Sodnega stolpa nekdanjega mestnega obzidja, je drugo najstarejše in edino pokrito kopališče v Mariboru. Predhodno mestno kopališče je leta 1972 nadomestila stavba […]
Po soncu

Po soncu

MMC Gledamo, 1. februar 2023 ― "Ko enkrat zapustiš kraj, kjer si odraščal, nikoli več ne spadaš tja, vsaj ne zares. " Calum v filmu Charlotte Wells sicer govori o rodni Škotski, a isto bi lahko trdili tudi za čas: v isto reko ne moreš stopiti dvakrat.

V Kinodvor prihaja režiser Cristian Mungiu

Kinodvor, 1. februar 2023 ― Z velikim veseljem sporočamo, da v četrtek, 9. februarja v Kinodvor prihaja romunski avtor Cristian Mungiu. V mestnem kinu se bo udeležil premiere svojega zadnjega filma MRI (R.M.N.), ki ga je premierno predstavil na lanskem festivalu v Cannesu. Z njim se bo po premierni projekciji pogovarjal Koen Van Daele, programski vodja Kinodvora.
Aprila napovedan izid novega Murakamijevega romana

Aprila napovedan izid novega Murakamijevega romana

Misli, 1. februar 2023 ― Izid novega romana priznanega japonskega pisatelja Harukija Murakamija, ki bo prvi po šestih letih, je napovedan za april. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sicer pri založbi Shinchosha podrobnosti o romanu niso razkrili. Predvidoma bo najprej izšel v japonščini, prevodi bodo sledili.
Odpiralni čas februarja

Odpiralni čas februarja

Loški muzej, 1. februar 2023 ― Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do nedelje od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00.
Ptič in strašilo hkrati

Ptič in strašilo hkrati

Literatura v živo, 1. februar 2023 ― Vem, moja vznesena enkratnost vam je dvignila dlake. Čudite se, a ne čudite se pravilno. Menite, da boste z leti že postali boljši, odlični, krasni, a saj potiho veste, da to ne bo tako. Potuhnili se boste v kakšen prepad, v kakšno luknjo dvonožne gotovosti. Nadeli si boste suženjstvo, pa naj bo še tako alternativno in odbito, suženjstvo, ki bo počesano vsakršne krasnosti. Vašo odličnost boste prirejali za nazaj, kot fake zgodbo, katero bodo poslušali iz olike. 

Igralka Andrea Riseborough lahko obdrži nominacijo za oskarja

Misli, 1. februar 2023 ― Igralka Andrea Riseborough po odločitvi ameriške filmske akademije lahko obdrži nominacijo za oskarja. Združenje v Los Angeles je v torek sporočilo, da njene nominacije za najboljšo igralko za film To Leslie ne boo umaknili. Igralka je bila prejšnji teden po kampanji na družbenih medijih nepričakovano nominirana za vlogo v manj znanem filmu.
še novic