75 let od ustanovitve Komornega moškega zbora Celje

Celje.info, 20. maj ― Na današnji dan je bil leta 1949 ustanovljen Komorni moški zbor Celje. Ustanovljen je bil kot pevski ansambel Ljudskega gledališča v Celju. S svojimi uspehi je močno zaznamoval celjski in slovenski ... Beri dalje The post 75 let od ustanovitve Komornega moškega zbora Celje appeared first on Celje.info.

Roadburn: Birds In Row

Radio Študent, 20. maj ― Novinarka Radia Študent, Sara Šabjan, se je letošnjega aprila mudila na Nizozemskem in ponovno obiskala kultni festival Roadburn, na katerem je posnela tudi manjši šopek intervjujev.

23. maj 2024 ob 19. uri: RE_BILD(UNG), odprtje slikarske razstave Lee Svrzikapa, Slovenski Javornik

Gornjesavski muzej Jesenice, 20. maj ― Na Slovenskem Javorniku gostimo akademsko slikarko mlajše generacije Leo Svrzikapa. Čeprav je rojena v Slovenj Gradcu, odraščala pa je v Velenju, jo je del družinskih korenin iz Rateč vedno vezal na Gornjesavsko dolino. Iz krajev svojega otroštva kot njen navdih ostajajo industrijske zgradbe, nostalgija, rabljeni avtomobili in stare fotografije, ki jih združuje s podobami lepote [...] The post 23. maj 2024 ob 19. uri: RE_BILD(UNG), odprtje slikarske razstave Lee Svrzikapa, Slovenski Javornik appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Luka Javornik: Drevesa so osnovna infrastruktura mest

OUTSIDER, 20. maj ― Luka Javornik je krajinski arhitekt, nekdanji soustanovitelj Studia AKKA in eden vidnejših projektantov krajinske arhitekture v Sloveniji. Skupaj s soavtorji je leta 2016 prejel Plečnikovo nagrado za Nordijski center Planica. Leti 2018 in 2019 je bil aktiven kot predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Trenutno je zaposlen pri podjetju Elea iC. Kaj je krajinska arhitektura in […]

SERVIS: Samozaposleni in rojstvo otroka

Asociacija, 20. maj ― V zadnjih mesecih smo prejeli precej vprašanj o tem katere socialne pravice in transferji jim pripadajo v primeru rojstva otroka, kako visoko je nadomestilo za odsotnost od dela v tem primeru in kaj vse morajo urediti, da so do njega upravičeni. Zato smo pripravili prenovljen servisni članek na to temo saj pri vsem tem pogosto … Preberi več o SERVIS: Samozaposleni in rojstvo otroka

Izjemen uspeh mladih ptujskih pevk in avtoric

Štajerski tednik, 20. maj ― Vida Veršič, 15-letna pevka in avtorica, je učenka 1. letnika Gimnazije Ptuj. Nuša Arnuš, 14-letna pevka in avtorica, je učenka OŠ Olge Meglič. Obe sta učenki Teje Letonja Hajšek v Vokalni šoli Arsana. Udeležili sta se 9. mednarodnega glasbenega festivala Angel Voice, ki je v Beogradu potekal od 6. do 10. maja. Festivala, ki je tekmovalnega značaja, se je udeležilo več kot 200 mladih avtorjev in izvajalcev iz 16 držav

En–Knap premiera:

Španski borci, 20. maj ― Tema, ki jo razvijamo, ima zgodovinske reference in nas postavlja v stanje nenehne pozornosti med skladnostjo teme in potrebami teles, ki so na odru. Izhajamo iz vprašanja: Kako lahko spoštujemo zgodovinsko temo, s katero se lahko izvajalci povežejo tudi na osebni ravni?

Narodni in univerzitetni knjižnici odlikovanje red za izredne zasluge

Misli, 20. maj ― Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) ob 250-letnici delovanja odlikovala z redom za izredne zasluge. Odlikovanje bo prejela za neprecenljivo vlogo pri izgradnji in ohranjanju slovenske narodne identitete in kulturne dediščine ter pri razvoju bibliotekarske stroke in univerzitetne knjižnične dejavnosti.

Matevž Granda v oddaji Proti etru, spet ta dež

OUTSIDER, 20. maj ― Matevž Granda je bil gost v oddaji Proti etru, spet ta dež na radiu Val 202. Z Nino Zagoričnik sta se pogovarjala o prednostih in lastnostih gradnje z zemljo in nedavni odpravi v Egipt. Ekipa pod okriljem Filozofske fakultete je z arhitektom Milanom Kovačem obiskala kraje, kjer je v 80. letih vodil različne projekte za […]

Odprtje razstave o nesnovni kulturni dediščini Istre v Pokrajinskem muzeju Koper

SEM, 20. maj ― V petek 17. 5. 2024 je v palači Belgramoni Tacco v Kopru Pokrajinski muzej Koper v sodelovanju z Etnografskim muzejem Istre iz Pazina odprl občasno razstavo Nesnovna kulturna dediščina Istre na državnem in Unescovem seznamu, ki bo na ogled do 12. junija 2024. Razstava je bila prvič na ogled že v letu 2019, v letu 2024 pa so ji bile dodane nove enote nesnovne kulturne dediščine, ki so bile z območja slovenske in hrvaške Istre do datuma odprtja vpisane v nacionalna registra in na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Fotografsko gradivo za predstavitev enot nesnovne kulturne dediščine, ki so vpisane v slovenski Register nesnovne kulturne dediščine je prispeval Slovenski etnografski muzej, ki opravlja naloge Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine.
še novic