Amelie (2001)

Amelie (2001)

Deseta umetnost, 2. marec 2018 ― Čudovito razigrana romantična komedija Jeana-Pierrea Jeuneta uspe ne le zato, ker je v Andrey Tautou našel popolno navihano škratko, ki opravlja dobra dela, ampak tudi zato, ker je z nenehnimi nadrealističnimi dodatki filmu vlil skrivnostni pridih, ki nas opominja, da je magija vse okoli nas. Če le vemo, kako jo poiskati. Amelie je film, ki romantično gledano […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    This Film Is Not Yet Rated (2006)  Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)  The Dark Knight (2008)  The Autopsy of Jane Doe (2016)  47 Ronin (2013) Copyright © Deseta umetnost [Amelie (2001)], All Right Reserved. 2018.

American Nightmare - American Nightmare | Recenzija

13. brat, 2. marec 2018 ― Minilo je samo dolgih 15 let in že imamo novi album skupine American Nightmare. Skupina, ki je bila tožena in je tožila, izgubila ime, delovalo pod imenom Give up the Ghost, na koncu le spustila svojo dušo in se ponovno dvignila iz pepela v današnjo reinkarnacijo, pod originalnim imenom American Nightmare. In ker so potrebovali sveži začetek so se povezali z založbo Rise Records, kjer so s skupnimi močmi izdali težko pričakovani povratni album te Boston hardcore skupine. Ker je skupina nadvse zadovoljna s svojim imenom je zadnji izdelek igrivo poimenovala kar z istoimenskim naslovom. Album nekako ne izstopa iz začrtane smeri, še vedno je temačno mračen hardcore, kjer se sliši vplive in poklon skupinam kot so Negative Approach, SSD in Cro-Mags. Kar je novega je to, da se album na trenutke približa tudi zasanjanosti kakšnih Joy Division, kar ni niti malo čudno in je zagotovo vpliv pevčevih ostalih skupin. Album je bil posnet v Bostono, v Mystic Vallet Recording Studio, za izdelek je bil odgovoren in zadolžen kar bobnar skupine. Kot vsi izdelki dosedaj je tudi ta album prežet s tesnobo in nihilizmom, kar je pravzaprav tisti tipični AN občutek. Pevec skupine je o albumu povedal, da je to tisto pravo in da natančno predstavlja bistvo skupine in da se je skupina našla na točki nič; na začetku nove poti in življenja. Album je poln nasprotij, od hitrih pesmi The World is Blue in Lower than Life do, kot že naslov izda, zasanjane Dream in Crisis of Faith. V dvajsetih minutah album ponudi veliko menjav tempa, pesmi, ki jih od skupine gre pričakovati, do mogoče kakšne, ki je na albume iskreno povedano ne bi pričakoval. Tematsko najdemo odogovr na stara besedila in na nek način tudi smiselno nadaljevanje. Še naprej je govora o nesigurnosti in eksistencializmu. Čeprav je tempo v preseku nekoliko počasnejši, vokal nekaj starejši in mogoče manj prodoren, bistvo skupine ostaja isto in album vreden vašega poslušanja.

Gillo Dorfles (1910 – 2018): SLAB OKUS MORA BITI AVTORSKI

OUTSIDER, 2. marec 2018 ― »Kič ni samo estetski problem, je tudi stanje duha človeštva. Na področju umetnosti pa lahko vendarle pridobi lastno veličino.« (besede Gilla Dorflesa, ki je prav kiču leta 2012 posvetil razstavo na milanskem Triennalu) »Glejte, ne začenjajva s spomini ali z ljudmi, ki sem jih poznal, družinami Saba, Montale, Svevo. Preidiva takoj k bistvu, danes nimam…

Glasujte za ime meseca na Valu 202

Asociacija, 2. marec 2018 ― Predsednica Asociacije Jadranka Plut je nominirana za ime meseca na Valu 202. To nominacijo razumemo kot priznanje prizadevanju celotne kulturniške javnosti po izboljšanju položaja nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. Vabimo vas, da prispevate svoj glas za neodvisno kulturo. Jadranka Plut je bila v začetku februarja že izbrana za ime tedna na Valu 202. Imenovanje … Preberi več o Glasujte za ime meseca na Valu 202

E-posvetovanje: Kultura po letu 2020

Asociacija, 2. marec 2018 ― Evropska komisija je začela s pripravami na novo finančno obdobje, v ta namen pa izvaja posvetovanja s širšo javnostjo in deležniki na posameznih področjih, tudi kulturo. Gre za vključujoč mehanizem, ki daje priložnost tistim, ki imajo izkušnje z evropskimi razpisi na vseh področjih. Zelo pomembno je, da se sliši glas nevladne kulture, ki je pri … Preberi več o E-posvetovanje: Kultura po letu 2020
Glavna nagrada Festivala gorniškega filma prvič slovenskemu filmu

Glavna nagrada Festivala gorniškega filma prvič slovenskemu filmu

Misli, 2. marec 2018 ― Film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in Jureta Breceljnika je dobil glavno nagrado 12. festivala gorniškega filma in s tem postal prvi slovenski film s tem priznanjem v 12-letni zgodovini festivala. Mednarodna žirija je izpostavila njegovo čarobnost od prvega do zadnjega prizora. Nagrado so podelili danes skupaj z drugimi priznanji.
All Heads Down – Passing Time

All Heads Down – Passing Time

RockOnNet, 2. marec 2018 ― Sklep je enostaven – nismo vsi za vse, čeprav verjamem, da imajo fantje potenciala v izobilju. Predlagal bi malce več sproščenosti in več širine ter dodal celoti liricizma malce več odločnosti in ostrine.

Odprtje razstave MONUMENT – DRAGO TRŠAR. Risbe na japonskem papirju

Galerija Murska Sobota, 2. marec 2018 ― Druga razstava v projektu, ki je posvečen praznovanju 90-letnice Draga Tršarja. Širokemu opusu umetnika se poklanjamo s serijo preglednih in tematsko raznolikih razstav, združenih v medinstitucionalnem projektu, pri katerem sodelujejo Moderna galerija Ljubljana, Galerija Božidar Jakac, Galerija Murska Sobota, Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Koroška galerija likovnih umetnosti, Mestna galerija Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljane […]

Prva pomoč za tiste, ki želijo sooblikovati prihodnost programov financiranja EU

CED, 2. marec 2018 ― Evropska komisija želi s posvetovanjem izvedeti vaše mnenje o izzivih, ciljih, ovirah, administrativnih postopkih in sinergijah programov EU za kulturni in ustvarjalne sektorje (KUS), vključno z AV, po letu 2020. Priložnost, da izrazite mnenje se izteka: spletni vprašalnik lahko izpolnite le še do 9. marca do 24.00**! V pomoč so vam lahko mnenja in predlogi, ki jih je pripravila Motovila.

Se bo z utedejem okoristil kapital? (15.3.2018 18:30)

Španski borci, 2. marec 2018 ― Utede običajno povezujemo s politično levico, ima pa tudi podpornike med poslovneži iz sveta najnaprednejših tehnologij. Končno je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja njegovo različico predlagal znani ekonomist Milton Friedman. Danes mediji poročajo, da vidi utede kot odgovor na avtomatizacijo denimo tudi Teslin direktor Elon Musk.
V nedeljo na sporedu 90. podelitev filmskih nagrad oskar

V nedeljo na sporedu 90. podelitev filmskih nagrad oskar

Misli, 2. marec 2018 ― Ameriška filmska akademija bo v nedeljo v Los Angelesu že 90. podelila najbolj odmevne filmske nagrade - oskarje. Za največjega favorita s 13 nominacijami velja romantična drama Guillerma del Tora Oblika vode, za katero je režiser letos že prejel zlati globus. V ospredju sta še Dunkirk z osmimi in Trije plakati pred mestom s sedmimi nominacijami.

Za vsako bolezen rož’ca raste

Kamra.si, 2. marec 2018 ― Knjižica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 13. marca 2018, ob 17. uri vabi na predavanje o Bachovih cvetnih esencah. Prisluhnili bomo Bogdani Brglez Fink, Ptujčanki in svetovalki pravilne uporabe cvetnih esenc.  Angleški zdravnik dr. Edward Bach je v začetku 20. stoletja ugotovil, da imajo cvetne esence blagodejne in harmonične učinke na različne duševne in telesne težave. Menil je, da je vse, kar doživljamo na telesni ravni, samo odraz notranjega bodisi ravnovesja bodisi neravnovesja. Njegova cvetna terapija je naravna metoda zdravljenja, primerna za vsakogar, saj so esence izdelane preprosto in nimajo stranskih učinkov. Na predavanju bomo spoznali pozitivne učinke 39 cvetnih esenc, ki nam lahko pomagajo v različnih čustvenih stiskah oziroma pri vzpostavljanju notranjega ravnovesja. Lepo vabljeni!

THE GRANDMOTHERS OF INVENTION, 6. 5. 2018

Kino Šiška, 2. marec 2018 ― Po navdušujočem prvem obisku leta 2014 se v Šiško vračajo The GrandMothers of Invention, edini originalni skrbniki zapuščine legendarnega Franka Zappe oziroma njegovega benda The Mothers of invention, ki maestrovo glasbo dosledno izvajajo že od 2003. Na njihovi poslovilni turneji jih boste lahko še zadnjič izkusili v živo.

Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 2. marec 2018 ― Nina Kuclar Stiković končuje dodiplomski študij dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Ane Laure Richter. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Letimo lahko samo objeti Tamare Matevc.

Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 2. marec 2018 ― Lukas Debeljak piše tekste; objavljal je v Zamenjavah, Dialogih in Idiotu ter izdal chapbook Krožna/obodna hitrost. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Martina Pečana. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da bralcem in bralkam portala SiGledal v branje priporoči tekst Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.

Polona Juh bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 2. marec 2018 ― Gledališka in filmska igralka Polona Juh, članica ansambla SNG Drama Ljubljana, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jana Krmelja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Totenbirt Iva Prijatelja.

1919 – Začetek prvega kongresa Kominterne

Zgodovina na dlani, 2. marec 2018 2. marca 1919 se je v Moskvi začel prvi kongres tretje komunistične internacionale bolj znane kot Kominterna. Na prvem kongresu je sodelovalo 34 delegacij iz Evrope, ZDA, Avstralije in Japonske. Kominterna je združevala komunistične, socialistične, socialdemokratske, delavske in tudi stranke, ki go zagovarjale interese kmečkega prebivalstva. V svojem 24-letnem obstoju … Preberi The post 1919 – Začetek prvega kongresa Kominterne appeared first on Zgodovina na dlani.
Chantal Mouffe na Fabuli pred Fabulo o političnem populizmu

Chantal Mouffe na Fabuli pred Fabulo o političnem populizmu

Misli, 2. marec 2018 ― V sklopu Fabula pred Fabulo je v četrtek nastopila belgijska politična teoretičarka Chantal Mouffe. Spregovorila je o političnem populizmu, ki je tudi tema njene nove knjige. Razlog za vzpon desničarskega populizma prepoznava v spolitizirani kolektivni emociji. Levica kolektivnih emocij po njenem mnenju sploh ne zna mobilizirati.
Borčić, Barbara - Od umetnosti v urbanem okolju do distopične fikcije (2018) Dokumentarni video/ Razstava

Borčić, Barbara - Od umetnosti v urbanem okolju do distopične fikcije (2018) Dokumentarni video/ Razstava

DIVA nove pridobitve, 2. marec 2018 ― Projicirani pogledi. Od umetnosti v urbanem okolju do distopične fikcije (v okviru projekta e.city-Ljubljana) Kuratorka: Barbara Borčić Espace Apollonia / Apollonia, échanges artistiques européens,Strasbourg 27. januar–25. februar 2018 Razstavo sestavlja 18 video del in en film, ki se vežejo na tematiko urbanega in javnega prostora v svoji vsakdanji, utopični in distopični razsežnosti. Sodelujoči umetniki in umetnice: Mateja Bučar / Ana Čigon, Leja Jurišić, Teja Reba in Barbara Ka...
Lokalno posebno, a krasno odprto

Lokalno posebno, a krasno odprto

Odzven, 2. marec 2018 ― Nesesari Kakalulu segajo po globalni formi, ki v jedru (in zgodovinsko) velja za črnsko, tudi za afriško, podobno kakor za takšno veljajo rhythm and blues (in z njim rock), jazz, soul, funk, salsa, funk, hip-hop, reggae, kalipso.
še novic