Umetnost in Umetnina

Umetnost in Umetnina

Radio Študent, 9. marec 2018 ― 'To je bilo usodno, [v]sa ta pretirana dejavnost in naduta vednost bi nas morali navdati z dvomom; naše stoletje, ki nam je prineslo toliko svetlobe, se končuje z grožnjo novega vdora temé ... Ja, naše nelagodje prihaja prav od tod. Preveč smo obljubljali in preveč upali, verjeli smo, da lahko osvojimo in razložimo čisto vse; in zdaj se godrnjaje oglaša nestrpnost.

Koprodukcija petih manjšinskih gledališč Velikani z gore prihaja v Trst

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Koprodukcija petih manjšinskih gledališč, spremni dogodki v mednarodnem duhu, premiera edinstvenega umetniškega projekta so sestavine razvejanega dogodka, ki ga bo Slovensko stalno gledališče predstavilo svoji publiki ta konec tedna. V soboto, 10. in v nedeljo, 11. marca bo v Veliki dvorani Kulturnega doma tržaška premiera predstave Velikani z gore, petjezične predstave, ki je nastala v sklopu evropskega projekta.

Svet na vseh ravneh tone v črno luknjo #intervju

Kino Šiška, 9. marec 2018 ― "Živimo v svetu, ki ga vleče v črno luknjo. Strah, občutek brezizhodnosti sta v zadnjem desetletju postala del našega vsakdana. Tako zelo, da smo se na to stanje že skoraj privadili. Kot tudi na naraščajočo nestrpnost, ki preplavlja Evropo," o stanju sveta razmišlja umetnica in filozofinja Bara Kolenc, avtorica predstave Metamorfoze 4°: Črne luknje.

Umrla je kostumografka Alenka Bartl Prevoršek

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― V četrtek je v starosti 87 let umrla ena najpomembnejših slovenskih gledaliških in filmskih kostumografk Alenka Bartl Prevoršek, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Zasnovala je več kot 500 gledaliških kostumografij, sodelovala pri 40 filmskih in televizijskih produkcijah ter postavila temelje slovenske katedre za kostumografijo.

Predavanje "Zaščitne in podporne podloge za slike"

ZVKDS, 9. marec 2018 ― Vljudno vabljeni na predavanje "Zaščitne in podporne podloge za slike" ( “Protective and supportive backings for  paintings”) , prof. Hansa Portsteffena iz CICS - Cologne Institute of Conservation Sciences Institut für Restaurierungs- und Konservierungswissenschaft.   Jezik Slovenščina

Moč žensk Boštjana Plesničarja

Kamnik.info, 9. marec 2018 ― V Galeriji Pogled je bila včeraj odprta razstava likovnih del Boštjana Plesničarja, ki jo je avtor, kot nalašč za mednarodni dan žena, poimenoval – Woman’s power, O razstavi in ustvarjalnem delu Boštjana Plesničarja, pa je kustosinja Medobčinskega muzeja Kamnik in vodja galerije Pogled Saša Bučan zapisala: Slikar Boštjan Plesničar (1968) je leta 1996 diplomiral na ... The post Moč žensk Boštjana Plesničarja appeared first on Kamnik Info.

Klemen Lah bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Klemen Lah je dolgoletni profesor slovenskega jezika in književnosti, sociologije in filozofije. Diplomiral in magistriral je na ljubljanski filozofski fakulteti, doktoriral pa na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Poučuje na Waldorfski šoli v Ljubljani ter na Filozofski fakulteti v Zadru. Je soavtor gimnazijskih in srednješolskih beril Umetnost besede in Odkrivajmo življenje besed ter leksikona Slovenski literarni junaki. O književnosti kot nekdanji specializant gestalt psihoterapije in waldorfski pedagog rad razmišlja s pedagoškega in psihološkega zornega kota. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da bralcem in bralkam portala SiGledal v branje priporoči tekst Vladimir Matjaža Zupančiča.

Rok Vevar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Rok Vevar, publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Nataše Živković. Ob poglobljenem razmisleku, da je morda nastopil čas za novi Preglej, v branje priporoča besedila Simone Semenič, Simone Hamer, Mihe Mareka, Saške Rakef, Petra Rezmana, Zalke Grabnar Kogoj in Andreje Zelinka.

1934 – Rojen Jurij Gagarin

Zgodovina na dlani, 9. marec 2018 9. marca leta 1934 se je v vasici Klušino, južno od Moskve, rodil sovjetski kozmonavt in pilot Jurij Aleksejevič Gagarin, ki je kot prvi obkrožil Zemljo. Tako Gagarin kot prva ženska v vesolju, Valentina Tereškova, sta bila zelo blizu sovjetskemu političnemu vodstvu na čelu z Nikito Hruščovom. 12. aprila 1961 … Preberi The post 1934 – Rojen Jurij Gagarin appeared first on Zgodovina na dlani.

Kako sproščeno debatirati o arhitekturi

OUTSIDER, 9. marec 2018 ― Letos se je v Londonu z debato »Klasično fantastično« sklenila serija Turncoats. Mladi pobudniki dogodka se selijo na bolj opazen mednarodni oder: izbrani so bili za kuratorje Arhitekturnega trienala v Oslu leta 2019. Poslednji izmed Turncoats debat je v opečnato klet baročne cerkve privabil nekaj sto pretžno mladih arhitektov in ljubiteljev arhitekture. V častivredni tradiciji…

Kralji ulice bodo že šestič obiskali ljubljansko Dramo

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Na povabilo SNG Drama Ljubljana Društvu Kralji ulice si bo v ponedeljek, 12. marca, ob 20. uri v Mali drami okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo uprizoritev Krasni novi svet po motivih romana Aldousa Huxleyja v odrski priredbi in režiji Barbare Pie Jenič, ki je letošnji sezoni nastala v koprodukciji Drame in Senzoriuma.
1983 Dobec – Na Ravneh

1983 Dobec – Na Ravneh

Stare slike (Cerknica), 9. marec 2018 ― Ravni so ravnina na levi od ceste, ki gre iz Bezuljaka, med prvo in drugo hišo v Dobcu. Tam so najboljše njive Kranjčga grunta. Za dobške razmere so kar velike, posebno, če je en sam človek za vse delo. Tudi to fotografijo sem našla v zbirki tete Jerice. Jaz sem na njivah v mladosti delala […]

Začenjajo se Dnevi Škofjeloškega pasijona

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― S Pasijonskim dnem se danes v Škofji Loki začenjajo že tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerim v zgodovinskem mestu ohranjajo pasijonsko kondicijo v času do naslednje uprizoritve besedila patra Romualda, ki bo čez tri leta. Občina, društva in ustanove bodo do 21. aprila pripravile devet dogodkov, vrata bo odprla tudi Pasijonska soba.
še novic