Iztok Kovač

Iztok Kovač

Radio Študent, 11. april 2018 ― Čeprav se celotedensko jubilejno rajanje in praznovanje kar dvojne obletnice v Španskih borcih počasi izteka, se bo počastitev petindvajsetih let delovanja zavoda EN-KNAP ter desetih let delovanja mednarodne plesne skupine EnKnapGroup razvlekla skozi celo leto s pestrim repertoarjem raznovrstnih plesno-gledaliških dogodkov.

1941 – Italijani okupirajo Ljubljano

Zgodovina na dlani, 11. april 2018 11. aprila leta 1941 je Ljubljano zasedla italijanska okupacijska vojska. Okupacija Ljubljane zaseda v zgodovini evropskih prestolnic posebno mesto, saj je bilo le malo naselij popolnoma okupiranih in tako rekoč spremenjenih v koncentracijsko taborišče. Italijanska vojska je v Ljubljani ostala prisotna vse do septembra 1943.   Preberi The post 1941 – Italijani okupirajo Ljubljano appeared first on Zgodovina na dlani.
Dj Smokey 666

Dj Smokey 666

Radio Študent, 11. april 2018 ― Pred premiernim nastopom na svoji prvi evropski turneji v klubu K4 se bomo pogovarjali s kanadskim Dj Smokeyem, nekoliko skrivnostnim likom, ki je zaznamoval post-dirty southovske odvode (t)rapa kot le redko kdo.
Gromka bo zopet rohnela!

Gromka bo zopet rohnela!

SPRP, 11. april 2018 ― Kolektiv R.A.F.A.L. vabi v petek, 13. aprila, 2018 ob 21:00 v klub Gromko na Metelkovo. Ta večer bo v znamenju punk, hardcore in crust godbe.  V Gromki bo zopet vroče. Foto: R.A.F.A.L.  Kataxnia: Tokrat bodo na svoj račun prišli ljubitelji melodičnega crusta ala Ekkaia in podobno. Iz Solunskih skvotov v Gromko uletijo Kataxnia (grško megla), ki udrihajo po strunah od 2011. V svetovni (crust) punk sceni grški hard core /crust zaseda posebno mesto; odlikuje ga temačna melodika, podkrepljena s fantastičnim rezkim grlenim vokalom, bendi pa vedno poskrbijo za brezhibno izvedbo. Kataxnia tu ne odstopajo od svojih glasbenih sonarodnjakov, zato lahko pričakujemo samo kvaliteto. Poleg glasbenega ustvarjanja so fantje aktivni v domači podzemni DIY sceni in so del splošnega anarhističnega in antiavtoritarnega grškega gibanja. Tokratno turnejo zaznamuje predstavitev njihovega tretjega albuma Κρεσέντο Απελπισίας' (Crescendo of despair) izdanega slab mesec nazaj. CC: Hrvaški pank ves čas producira nove bende, ki večinoma tako kot se hitro pojavijo, tudi ugasnejo ne da bi pustili nek pečat. Izjemam kot so recimo zagrebški Disbaja so se pridružili CC, ki so stari šele nekaj mesecev, a že pobirajo hvalospeve. Preigravajo naspidirani malce metalizirani hard core, ki ga lahko poslušate na pred kratkim posnetem EP prvencu Wasteland. Pričakujte 30 min kaosa in besa. Wasteland ep by CC Đornata: Preprosto, hitro in dobro je oznaka, ki si jo je nadel bend ob svojem nastanku in ki še vedno drži kot pribita. Domači Đornata kombinirajo surovi starošolski hc punk z crust/grind elementi, po novem pa jih uvrščajo med najhitrejše bende pri nas. Pred kratkim so končno objavili ne tako več nove posnetke, ki pa so bili več kot dobro sprejeti, oziroma kot je bilo zapisano v eni od recenzij: "The EP is grooving on all ends and bringing out more hymns than the Olympics. "The Land of the Dead is further proof that punk is far from dead". The Land of the Dead by ĐORNATA Piše:
ZEK 2018

ZEK 2018

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 11. april 2018 ― Vizualni kolektiv ZEK že 18 let nevihtno spreminja področja grafitarstva, street arta, sodobne umetnosti, oblikovanja in še česa, kar se prikrade zraven bistrih idej in sproščenega smisla za humor. Danes ga sestavljajo Žiga Aljaž, Aleš Arnež, Miha Artnak, Žiga Artnak, Tibor Kranjc, Jurij Lozić, Nika Jurman, Petar Perčič, Marko Potočnik in Uroš Veber, ki si puščajo prosto pot tudi za kreativno rast mimo skupne blagovne znamke. V zekovski enotnosti so pravila vendarle jasna: stoji se za drznostjo, vizija je prepojena z inovativnostjo, igrivost in šaljivost prehajata v dodelane koncepte, ki se največkrat odzivajo na sodobnost. Preko zveste naklonjenosti humorju postanejo dela dojemljivejša, kljub temu pa ostaja eden izmed glavnih kriterijev notranjega delovanja kolektiva pregon dolgčasa vstran od česarkoli podpisanega z ZEK. Po vseh letih neobremenjenega, a zato nič manj resnega delovanja, vztrajajo pri drži upora, ki zahteva opustitev ustaljenih načinov razmišljanja in politične korektnosti. Z razstavo ZEK 2018 duhoviti konceptualisti ponovno odpirajo vprašanje minevanja, ki je tokrat prelito z morjem oziroma valujočo površino. Ta je precizno izdelana v tehniki fraktalni origami, ki so jo umetniki sami razvili in nadgradili. Kot površina morja nakazuje, da se skriva nekaj neraziskanega pod njo, enako velja za človeka. Na prikriti način lahko gledalec spozna, da je ostati na površini res površno. ZEK crew tako vztraja pri postavljanju vprašanj, ki so dvoumna, večkrat brez odgovora, a zato nič manj ostra. The ZEK crew was established in 2001. It was primarily a graffiti crew, attempting street art and turning later on towards design. Today, 9 members form this all-round creative collective, including graphic, type, industrial designers, graffiti writers, illustrators, an architect and a VJ. The crew has participated in several exhibitions and graffiti jams around Europe, with its work being featured in publications such as Los Logos, Stickeraward, Graphotism and Concret
Razigrano brez nadigravanja

Razigrano brez nadigravanja

Odzven, 11. april 2018 ― Brez velikega pompa je izšel cede Peaks of Light, najnovejše poglavje v katalogu čudovitih glasbenih sodelovanj kitarista Sama Šalamona, tokrat z orgličarjem Howardom Levyjem iz zasedbe Bela Fleck & The Flecktones.

Slovenski glasbeni dnevi s pogledom na 100-letnico začetka delovanja Opere v Ljubljani

SiGledal Novice, 11. april 2018 ― Slovenski glasbeni dnevi bodo v 33. izdaji med 12. in 19. aprilom posvečeni 100-letnici začetka delovanja Opere Narodnega gledališča v Ljubljani. Z jubilejem se bodo povezovali tako koncertni dogodki kot muzikološki simpozij, ki bo z več kot 30 raziskovalci iz 16 držav preučil delovanje t.i. "nacionalnih" opernih gledališč v 20. in 21. stoletju.

Špil liga – Garlik

Kino Šiška, 11. april 2018 ― 4 oddaje Gymnasium bomo posvetili dijaškim bendom, ki sodelujejo na letošnjem tekmovanju Špil liga. Špil liga je več kot le glasbeno tekmovanje, saj mladim nadobudnim glasbenikom omogoča, da pridobijo tudi koristne informacije in znanja, ki jih potrebuje vsak bend, ki začenja svojo glasbeno pot.
Slovenski dnevi knjige bodo letos povezali literaturo in film

Slovenski dnevi knjige bodo letos povezali literaturo in film

Misli, 11. april 2018 ― Slovenski dnevi knjige, ki jih organizira Društvo slovenskih pisateljev, se bodo v 23. izdaji osredotočili na preplet literature in filma. Založniški sejem bo letos v Atriju Pošte, kjer bo potekal tudi bogat program. Vseslovenski literarni festival, ki bo potekal od 18. do 22. aprila, bo segel še v druga slovenska mesta in čez mejo.

Dejan Srhoj in Nina Božič Yams: S telesom k inovacijam v managementu

Koridor, 11. april 2018 ― Sledenje hitro spreminjajočim potrebam sodobnega sveta je za posel in management vitalnega pomena. Vsak poslovnež ve, da uspešen posel temelji na nenehnem prilagajanju. V zadnjih letih lahko zasledimo naraščajoč trend, ki se od klasičnega, analitičnega modela, preveša k novim metodam inovacije (»design thinking«) – ne le kot stilističnega oblikovanja podobe, temveč kot celostnega snovanja. Nove […] The post Dejan Srhoj in Nina Božič Yams: S telesom k inovacijam v managementu appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Filmska recenzija: Tiho mesto

Filmska recenzija: Tiho mesto

MMC Film, 11. april 2018 ― Emily Blunt si je najbrž težko predstavljati v vlogi stereotipne avše žanrskega filma, ki s svojim stikanjem po podstrešju ali tavanjem po gozdu skoraj prosi , da postane prva žrtev serijskega . . .
Pot pod noge s Kulturnikom!

Pot pod noge s Kulturnikom!

Kulturnik, 11. april 2018 ― Vzemite pot pod noge s Kulturnikom! Na njem je nekaj za prav vsak varžet, saj je dostop do kvalitetne ponudbe kulturnih dogodkov in informacij res mala malca. Kje take planjave, kje take višave, kje čar je prirodni tako razodet? Nikjer! Le gorenjski ima vse to svet! V libreto za Foersterjevo opero Gorenjski slavček vtkane besede […]
München brez dirndla

München brez dirndla

Airbeletrina, 11. april 2018 ― Münchna nisem nikoli preveč marala. Ponavadi sem hitela na vlak za kakšno drugo nemško mesto in München mi je ostal v spominu po zanikrnem okolišu okrog železniške postaje z erotičnimi butiki in številnimi prodajalnicami z dodatki za Oktoberfest. S plakatov so se bohotili groteskni oglasi za usnjene hlače in dirndle, ki na festivalu piva ne smejo manjkati. Vedno sem si oddahnila, ko smo se začeli premikati z vlakom in sem se udobno namestila na sedežu, misleč, da v Münchnu zagotovo nikoli ne bom živela. Naključje je hotelo, da sem čez nekaj let postala prebivalka bavarske prestolnice. Sedaj lahko rečem, da sem München na čuden način vzljubila. To bavarsko mesto je polno nepričakovanih, včasih celo bizarnih nasprotij. Je hkrati vaško, celo kmečko mesto, z n

Štefan Jež razstavlja v kavarni Rotovž

Kamnik.info, 11. april 2018 ― V kavarni Rotovž  se s razstavo slik predstavlja Štefan Jež, slikar rojen v Mengšu in ves čas vezan na Kamnik, kjer biva tudi zadnjih 10 let in ustvarja skupaj v družbi kamniških slikarjev. Štefan Jež, ki je bil v mladosti tudi bobnar legendarne glasbene zasedbe Buldožer, v Rotovžu predstavlja svoja slikarska dela, ki so nastala ... The post Štefan Jež razstavlja v kavarni Rotovž appeared first on Kamnik Info.
1954 Cerknica – Godba koraka

1954 Cerknica – Godba koraka

Stare slike (Cerknica), 11. april 2018 ― V Podskrajniku so 11. maja 1954 odkrili spomenik Ludviku Lovku – Bognarju, kjer so ga 10. aprila 1944 ustrelili domobranci. Fotografija prikazuje cerkniške godbenike, ki korakajo na prireditev ob odkritju spomenika. Godbeniki so na poti od nove kapelice proti Podskrajniku. Cerkniški godbeniki so, na levi: Stane Mele, Matija Mikše za Stanetom, godbenik za Matijem, ki […]

Ljubiteljska gledališča ustanovila mrežo za več povezovanja in prepoznavnosti

SiGledal Novice, 11. april 2018 ― Predstavniki desetih ljubiteljskih gledališč in JSKD so včeraj v Slovenj Gradcu podpisali sporazum o ustanovitvi Slovenske mreže ljubiteljskih gledališč. Namen povezave je kroženje in večja prepoznavnost, pa tudi širjenje kvalitetne ljubiteljske gledališke kulture izven Slovenije, je ob tem povedal direktor Šentjakobskega gledališča Boris Kobal.
Akademski zbor primorske univerze konec tedna v Bolgarijo

Akademski zbor primorske univerze konec tedna v Bolgarijo

Misli, 11. april 2018 ― Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se bo konec tedna odpravil v bolgarsko Sofijo, kjer se bo v okviru projekta Erasmus+ udeležil prvega dela dvoletnega projekta evropske vzhodno-zahodne sakralne zborovske glasbe. Pred tem se bo v četrtek na Obali predstavil s koncertom sakralnih skladb domačih skladateljev ter pravoslavne ruske liturgije.

Mineva 100 let od smrti avstrijskega arhitekta Otta Wagnerja

Misli, 11. april 2018 ― Mineva 100 let od smrti avstrijskega arhitekta Otta Wagnerja (1841-1918). Wagner je že v času življenja veljal za enega najpomembnejših dunajskih arhitektov, njegove arhitekture veljajo za mejnike na poti iz historicizma v moderno. Poleg arhitekturnega ustvarjanja je pomemben tudi njegov doprinos k oblikovanju novih generacij arhitektov.
Metal Weekend

Metal Weekend

SIGIC - Novice, 11. april 2018 ― Novi KLG (Novi klub Ljubiteljev glasbe) v sodelovanju s KUD SubArt zopet vabi na dvodnevni mini festival z imenom Metal Weekend, ki se bo v Kranju odvil že četrtič po vrsti.
še novic