Avengers: Age of Ultron (2015)

Avengers: Age of Ultron (2015)

Deseta umetnost, 26. april 2018 ― Če je prvi film bil gigantska uspešnica, mora biti naslednji še večji, hitrejši, hrupnejši in eksplozivnejši. Po tem principu so najverjetneje  kreirali nadaljevanje filma The Avengers z naslovom Age of Ultron, kjer se Marvelovi superheroji zoperstavijo programu umetne inteligence Ultronu (z glasom Jamesa Spaderja), ki želi uničiti svet, da bi na njem prevladali stroji. Prvi […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Stand By Me (1986)  The Florida Project (2017)  This Film Is Not Yet Rated (2006)  Oldboy (2003)  Jamski človek Copyright © Deseta umetnost [Avengers: Age of Ultron (2015)], All Right Reserved. 2018.
Izogibajte se pesnikom, to so izgubljeni ljudje!

Izogibajte se pesnikom, to so izgubljeni ljudje!

LUD Literatura, 26. april 2018 ― Vrnitev v Pandžrud, družbeno-zgodovinski roman tadžiškega pisatelja in prevajalca Andreja Volosa, ni samo pripoved o vrnitvi slepega perzijsko-tadžiškega pesnika Rudakija v njegov rojstni kraj, ampak je tudi živopisan oris družbene in kulturne klime med 9. in 10. stoletjem v času vladavine samarkandskega emirja Nazra na buharskem dvoru v današnjem Uzbekistanu.

CANKARJEV PEHAR SUHIH HRUŠK v Občinski knjižnici Polzela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. april 2018 ― Otroci iz vrtca so vedno najbolj hvaležni obiskovalci in poslušalci. Urice z njimi so zato skrbno pripravljene, pogovori pa nadvse zanimivi. Tokrat sta v Občinsko knjižnico Polzela prišli dve starejši skupini otrok iz vrtca na Polzeli. Povabili smo jih na druženje z Ivanom Cankarjem in na okušanje suhih hrušk. Bibliotekarka Renata Novak jim je z izbranimi besedami govorila o Cankarju, o otroštvu v njegovem času, o njegovem pisateljevanju in življenju v kasnejših letih. Ilustrativno so spoznali njegove podobe, podobo rojstne hiše, naslovnice njegovih knjig in podobno. Bibliotekarka Irena Štusej jim ...

26. aprila 1848 je v Kmetijskih in rokodelskih novicah izšla Zdravljica Franceta Prešerna

Kamra.si, 26. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ... Pred 170. leti je bila natisnjena Zdravljíca, pesem, ki jo je France Prešeren (1800–1849) napisal novembra leta 1844. Po 6. členu ustave je Zdravljica besedilo himne Republike Slovenije. Melodija je iz istoimenske zborovske skladbe skladatelja Stanka Premrla (1880–1965). Več: Kmetijske in rokodelske novice (26. aprila 1848),vir Digitalna knjižnica Slovenije.  https://sl.wikipedia.org/wiki/Zdravljica

Arhitekturni dogodek: Bivanje – Lepota – Opeke

OUTSIDER, 26. april 2018 ― Revija Outsider v sodelovanju s podjetjem Wienerberger organizira arhitekturno druženje! Nastopili bodo nekateri izmed najrelevantnejših arhitekturnih birojev ta hip, z namenom javnega razmisleka o materialnosti arhitekture, o njenem stiku z Zemljo in najboljši možni prihodnosti. Opeka je starodavni material, ki ga človeštvo že tisočletja uporablja za gradnjo svojih domov. Arhitekure si ne moremo predstavljati brez…

Pepelka (11.5.2018 18:10)

Španski borci, 26. april 2018 ― 60.000 obiskovalcev v petih letih Dobitnica nagrade Zlata pika za najboljšo otroško predstavo 2013 Najbolj gledana otroška predstava v sezoni 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017 ter 2017/2018 Tokrat na ogled na odru Španskih borcev. Ne zamudite!

Stranke: empatične ali preračunljive? (10.5.2018 18:30)

Španski borci, 26. april 2018 ― Bližnje volitve in s tem novačenje volilcev bomo izrabili kot priložnost, da od nekaterih strankarskih veljakov dobimo odgovor, če in kako vključujejo v svoj prihodnji srednjeročni program socialne politike, kakšno mesto v njihovih načrtih igra možnost uvajanja utedeja in kdo je po njihovem mnenju med odločevalci sploh zainteresiran. Gostili bomo Franca Trčka (Levica), Janeza Cigler-Kralja (Nova Slovenija) in Roka Deželaka (Piratska stranka).

SLEPE ULICE V MOJEM ŽIVLJENJU (5.5.2018 17:00)

Španski borci, 26. april 2018 ― Glede na dober odziv preteklega meseca sva se odločili, da nadaljujeva s PREDSTAVITVENIMI DNEVI PSIHODRAME, zato toplo vabljeni vsi že poznani in še nepoznani raziskovalci. V maju pripravljava tretjo delavnico z naslovom SLEPE ULICE V MOJEM ŽIVLJENJU, ter četrto DELAVNICO O POGUMU. V juniju, preden skočimo v poletje in na dopuste, pa delavnico z naslovom NEGA SEBE.

Praznični delovni čas Kavarne

Kinodvor, 26. april 2018 ― Od 27. aprila do vključno 2. maja bo naša Kavarna z delom pričenjala nekoliko kasneje, vsak dan uro pred prvo projekcijo, razen v ponedeljek 30. aprila, ko se odpre kot običajno, ob 10. uri. Vabljeni na prenovljeno Kolodvorsko!

Odprt natečaj PODJETNA PRIMORSKA

Fakulteta za dizajn, 26. april 2018 ― Univerzitetni inkubator Primorske tudi letos organizira natečaj za najboljšo podjetniško idejo Podjetna Primorska. Sodelovanje z Univerzo na Primorskem je še posebej prišlo do izraza ob prijavah študentskih in akademskih ekip Univerze na Primorskem, ki prispeva tudi nagradni sklad za najboljše tri podjetniške ekipe v kategoriji Rektorjeva nagrada. Lansko leto je bilo izbranih 16 finalistov, ki […]

Gibališče se predstavi (26.5.2018 10:00)

Španski borci, 26. april 2018 ― Gibališče se predstavi je zaključni ples letošnje sezone, na katerem se bodo predstavile vse tri skupine gibališča. Skozi raziskovanje, iskanje giba ter spodbujanje individualnih plesnih kreacij so se med nami spletle barvite vezi, vabimo vas v našo družbo, da se med njih vpletete še vi.
Boštjan Kavčič: Razprodaja4. – 25. maj 2018otvoritev: 4. maj ob...

Boštjan Kavčič: Razprodaja4. – 25. maj 2018otvoritev: 4. maj ob...

Hiša kulture v Pivki, 26. april 2018 ― Boštjan Kavčič: Razprodaja4. – 25. maj 2018otvoritev: 4. maj ob 19hBoštjan Kavčič je nedvomno najbolj znan po svojih kamnitih skulpturah, predvsem po seriji ORGanizmi, ki nastaja od leta 2002 dalje, in po javnih postavitvah, ki se nahajajo povsod po Sloveniji. Ob tem ustvarja tudi socialno angažirane skulpture, njegovo delo na tem področju pa predstavljamo na tokratni razstavi z naslovom Razprodaja. Na najbolj splošni ravni je razstava, kljub formalno in vsebinsko heterogenim skulpturam, zasnovana kot kritika kapitalizma, znotraj tega okvira pa umetnik odpira številne (aktualne) probleme, kot so denimo razprodaja slovenskega nacionalnega bogastva, migracije in iluzija Evrope kot obljubljene dežele, brezobzirno izkoriščanje naravnih virov in onesnaževanje, materializem in potrošnja, propaganda in manipuliranje dejstev z namenom doseganja geostrateških ciljev itd. Vse to so različni vidiki temeljne postavke kapitalizma – redukcije raznolikosti sveta v vseh njegovih pojavnostih na menjalno vrednost, ki jo umetnik postavi pod vprašaj s preprosto mislijo Kaj bodo prodajali potem, ko bo vse razprodano?Boštjan Kavčič (1973) je leta 1997 diplomiral iz bančništva in financ na EPF v Mariboru. Naslednje leto je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomiral in štiri leta kasneje zaključil še podiplomski študij videa. V času študija je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, udeležil se je več mednarodnih simpozijev in postavil več javnih del. Živi in ustvarja v Rodinah v Beli krajini.bostjankavcic.com

Video Galerija 2018

Kurja polt, 26. april 2018 ― VIDEO GALERIJA 2018 Kurja Polt 5: Trailer Master Class - Fabrice du Welzmoderator Dr Steve Jones (Northumbria University, Newcastle, UK) Konferenca kultnega filma: One, Two, Three, Four, Five, Once I caught a zombie alive Dr Russ Hunter (Northumbria University, Newcastle, UK) Konferenca kultnega filma: That infernal rock: Australian horror cinema’s monstrous landscape Dr Alexia [...] The post Video Galerija 2018 appeared first on Kurja polt.

V Cirkulaciji 2 zvočno-umetniški dogodek z Johnom Duncanom

Misli, 26. april 2018 ― Umetnik John Duncan bo na ponovno povabilo Cirkulacije 2 danes zvečer v prostorih tega centra za sodobno umetnost na Tobačni v Ljubljani premierno izvedel svojo kratkovalovno skladbo The Tell. Kot so sporočili iz Cirkulacije 2, gre za koncert/predstavo s prostorskim zvokom, ki ga omogoča sistem vrtečih se zvočnikov, izdelan v Cirkulaciji 2.

Slovenska kultura v Facebookovem primežu

Kulturnik, 26. april 2018 ― V sredo, 11. aprila 2018 zvečer so se na Kulturnik prenehale stekati napovedi prireditev, najavljene na Facebookovih straneh. Kaj se je zgodilo? Facebook je nenadoma prenehal posredovati kakršnekoli podatke o dogodkih prek programskega vmesnika Open Graph, tudi podatke o javnih dogodkih na javnih Facebookovih straneh, kakršne smo zajemali za Kulturnik. Obljubljajo možnost, da bo sčasoma […]
Sveti George Orwell – vratar na levici

Sveti George Orwell – vratar na levici

Airbeletrina, 26. april 2018 ― Vizionar, preroški videc, branik svobode, zavetnik demokracije, varuh spodobnosti, »sveti Jurij«, ubijalec triglavega zmaja totalitarizma: fašizma, nacizma in komunizma. To podobo so o Georgu Orwellu, s pravim imenom Eric Arthur Blair (1903–1950), ustvarili njegovi hagiografi in oboževalci.

Ivan Cankar: Podobe iz sanj

Koridor, 26. april 2018 ― »Človek prazen, votla posoda brez dna in pokrova, noč brez luči in brez teme nič.«     Podobe iz sanj so Cankarjevo sklepno delo in poslovilno pismo, njegov obračun s svetom ter samim seboj, zato se s tem razlikujejo od ostalih del. Verjetno Podobe iz sanj – zbirka sestavljena iz 31 črtic, ki spada v […] The post Ivan Cankar: Podobe iz sanj appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Žalujoča družina v petek gostuje na Nušićevih dnevih

SiGledal Novice, 26. april 2018 ― Na 35. Nušićevih dnevih bodo igralci Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega ljudskega gledališča Celje ta dan ob 20. uri nastopili s komedijo Branislava Nušića Žalujoča družina. Festival z dolgoletno tradicijo, posvečen največjemu srbskemu komediografu in njegovim sodobnim delom, se bo s podelitvijo nagrad v smederovskem Centru za kulturo zaključil dan kasneje.

Napovedujemo: Študijski obisk na temo trajnostne mobilnosti v Velenju

Inštitut za politike prostora, 26. april 2018 ― Vabimo vas na študijski obisk*, kjer se bomo na terenu spoznali z dobrimi praksami na področju trajnostne mobilnosti, kot so brezplačni javni promet, izposoja koles, pešbus in bicivlak ter urejanje šolskih prevozov. Študijski obisk se bo 28. maja 2018 v Velenju delno odvijal na terenu, kjer se bomo od blizu spoznali z velenjskimi dobrimi praksami. […]
1978 Cerknica – Brestovi serviserji

1978 Cerknica – Brestovi serviserji

Stare slike (Cerknica), 26. april 2018 ― Tovarna pohištva Brest Cerknica je imela v svojih zlatih časih lastno ekipo serviserjev. Svojo skromno delavnico so imeli v prostorih današnje kompresorske postaje. Pred delavnico in ob dveh zanje značilnih kombijih so se tudi slikali. Velika možnost je, da jih je slikal Brestov fotograf Jože Škerlj, čeprav je to le ugibanje.  Fantje na sliki so bili […]

Triptih Agate Schwarzkobler 2/3

SiGledal Novice, 26. april 2018 ― »Med dlanema, ki sta mirni in zelo položeni, tako da palec prosto pada dol in se skoraj dotika blazinice mezinca, je na masivni, gladki, upogljivi zeleni plošči tintni krog, ki je ostal nemara kot sled pokrovčka. Barva črnila ni jasna. Od strani se krog blešči v kovinskem in mavričnem odblesku. To je lahko Leonhardi ink, victoria blue.« (Rudi Šeligo, Triptih Agate Schwarzkobler, 1968)
Pred 220 leti se je rodil francoski slikar Eugene Delacroix

Pred 220 leti se je rodil francoski slikar Eugene Delacroix

Misli, 26. april 2018 ― Pred 220 leti se je rodil Eugene Delacroix, ki velja za enega vodilnih predstavnikov francoske romantične slikarske šole. Ustvarjal je dramatične, mnogokrat tudi patetične velike kompozicije z zgodovinsko ali sodobno tematiko v močnem kontrastu in z obogateno barvno paleto. Natančno je opazoval spremembe svetlobe in dobro poznal telo v gibanju.
še novic