Frank Turner - Little Changes video | Novica

13. brat, 28. maj 2018 ― Nekdanji punk folk trubadur, Frank Turner, ki je bare in beznice zamenjal za Olimpijske igre in stadione predstavlja svoj najnovejši videospot za pesem Little Changes.Pesem je vzeta z albuma Be More Kind,ki ga je izdalaPolydor Recordsje album izdala 4. maja. Video je na ogled spodaj.  
Projektna pisarna Centra za kreativnost v Mariboru

Projektna pisarna Centra za kreativnost v Mariboru

CZK, 28. maj 2018 ― Na Partizanski cesti 11 smo otvorili prostore Centra za kreativnost.  V njih se nahaja tudi prodajna razstava v spreminjanju Made in Slovenia, ki predstavlja dobre prakse slovenskih oblikovalcev in podjetij. V novihprostorih bodo organizirani številni dogodki - prvi prihaja že ta četrtek. Preverite utrinke z otvoritve!

SOŽITJE z ljudskim medvedom in medvedom Svetlane Makarovič v Medobčinski splošni knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. maj 2018 ― Varovanci Sožitja, ki prihajajo na pripovedovanje zgodb v žalsko knjižnico z namenom opraviti bralno značko, zamišljeno posebej zanje, so različne starosti. Najstarejša gospa ima petdeset let, najmlajša deklica pa deset oz. enajst let. A vendar so leta nepomembna kategorija, ko nas ujame pravljica. Pravljično vzdušje ne lovi in ujame le otrok, tudi starejši se zapletemo in izginemo z njim. Dva medveda sta bila z nami na druženju v maju. Eden je iskal pestunjo za svoje male medvedke, saj ni imel žene, medvedkov pa celo kopico. Drugi je dobil za rojstni dan ...
Kulturno dogajanje v Mestnem parku

Kulturno dogajanje v Mestnem parku

RTS 24 – Kultura, 28. maj 2018 ― Minuli vikend je v Mariboru potekal Festival Ezl Ek. Začelo se je z Operno nočjo v Mestnem parku, ki je obiskovalcem ponudila najlepše operne arije. V soboto so v okviru festivala z dobrodelnim pohodom po mestnem parku zbirali sredstva za gibalnice na OŠ Jarenina in OŠ Sladki vrh ter za letovanja otrok, ki si morja ne morejo privoščiti. Osrednja prireditev 15. Poklon Ezl Eku je bila v soboto opoldne na Grajskem trgu. Festival se je zaključil v nedeljo z Mestnim piknikom.
Kulturno dogajanje v Mestnem parku

Kulturno dogajanje v Mestnem parku

RTS 24 – Kultura, 28. maj 2018 ― Minuli vikend je v Mariboru potekal Festival Ezl Ek. Začelo se je z Operno nočjo v Mestnem parku, ki je obiskovalcem ponudila najlepše operne arije. V soboto so v okviru festivala z dobrodelnim pohodom po mestnem parku zbirali sredstva za gibalnice na OŠ Jarenina in OŠ Sladki vrh ter za letovanja otrok, ki si morja ne morejo privoščiti. Osrednja prireditev 15. Poklon Ezl Eku je bila v soboto opoldne na Grajskem trgu. Festival se je zaključil v nedeljo z Mestnim piknikom.
Branje kot dotikanje

Branje kot dotikanje

Literatura v živo, 28. maj 2018 ― Skozi prizmo antropologije vidim dotikanje v branju kot tisto možnost stika, ki lahko včasih celo premošča geografske, kulturne in časovne razdalje. Dotikanje tistega, kar je sicer nujno izven dosega izkušnje. Dotikanje tistega, kar je v bistvu zmeraj nedosegljivo, a se ga z branjem lahko kljub nedosegljivosti dotaknemo. Zato je branje kot dotikanje oddaljenega polno protislovij.
Slovenka v Kotorju: Življenjska zgodba Vide Matjan (1898-1993)

Slovenka v Kotorju: Življenjska zgodba Vide Matjan (1898-1993)

Slovenci.si, 28. maj 2018 ― Društvo Slovencev Kredarica in Združenje Ženske študije in raziskovanja, sta 24. maja 2018 v Novem Sadu organizirali predavanje o Vidi Matjan, znameniti „ženi Kotora“, glasbeni pedagoginji, skladateljici in ustanoviteljici prve zasebne glasbene šole v Kotorju, v Boki Kotorski ter ravnateljici državne srednje glasbene šole, ki od leta 2007 nosi njeno ime. Glasba in ljudje so […] The post Slovenka v Kotorju: Življenjska zgodba Vide Matjan (1898-1993) appeared first on Slovenci.
Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

Deseta umetnost, 28. maj 2018 ― Nadaljevanka Twin Peaks, ki je spregovorila o preiskavi umora srednješolke Laure Palmer v naslovnem mestecu, je v začetku 90. let spremenila zgodovino televizije in svetlobno hitro postala popkulturni fenomen. Unikatna mešanica kriminalne drame, črne komedije in surrealnega trilerja je zadela v polno in nemudoma osvojila gledalce po vsem svetu, ki so skupaj s posebnim agentom […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Thor: Ragnarok (2017)  Jagten (The Hunt) (2012)  Edge of Tomorrow (2014)  [Pozor, hud prizor] – The Great Gatsby (2013)  Avengers: Age of Ultron (2015) Copyright © Deseta umetnost [Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)], All Right Reserved. 2018.

Skok v srednji vek (7.6.2018 18:00)

Španski borci, 28. maj 2018 ― Vas zanima, kako smo oblikovali srednjeveške vodnjake? Zakaj smo srednjeveške peke zaprli v ječo? Kako smo zgradili in podrli grajsko obzidje? Kakšne barve in oblike so naši zmaji? Zakaj se kozarec, ki je padel iz grajskega stranišča, ni popolnoma razbil? Kako plešemo na gradu? Skočite z nami v srednji vek in spoznajte njegove skrivnosti!

Dr. Mitja Saje o kitajski zgodovini

ARS Ars humana, 28. maj 2018 ― Dr. Mitja Saje je eden izmed soustanoviteljev Oddelka za azijske in afriške študije na Filozofski fakulteti. Dr. Mitja Saje je eden izmed soustanoviteljev Oddelka za azijske in afriške študije na Filozofski fakulteti. Kot popotnik je prepotoval precejšen kos sveta in še dandanes potuje. Po univerzitetni diplomi iz ekonomije se je posvetil študiju kitajske zgodovine in o njej objavil več znanstvenih del, med drugim leta 2015 pri Slovenski matici Zgodovino kitajske. O obsežni in neskončni temi bo profesor Saje več in zgoščeno povedal v oddaji Ars humana, v pogovoru, ki bo segel od poselitve Azije do prihodnosti Kitajske. Z uglednim sinologom se bo pogovarjal Marko Golja. Nikar ne zamudite.

Pesmi

KUD Logos, 28. maj 2018 ―   OVO SAM JA                THIS IS ME Vidiš li, ovo sam ja kao prah, kao glina,kao trava koja sjemeni, morska zvijezda, nasad naranči u cvatu, crvena zemlja i grožđe na strmom vinogradu, smilje, kompjutor i napola potrošena olovka. Crveni ruž za usta i mirisni balzam za tijelo. Komadić begela i zatar umotan u papirić […]

Napovedujemo javni posvet o Ustvarjalni Evropi po letu 2020

CED, 28. maj 2018 ― Evropska komisija bo 30. maja 2018 objavila predlog novega programa za kulturne in ustvarjalne sektorje (KUS) po letu 2020. Motovila in Ministrstvo za kulturo predstavnike KUS vabita na javni posvet (Ljubljana, 14. junij 2018) za pripravo stališč pred sprejetjem programa. Ne zamudite priložnosti, da vplivate na oblikovanje novega programa EU za KUS!

Promenada, glasba in ples: drugi domoznanski večer Slovanske knjižnice

Kamra.si, 28. maj 2018 ― Vabimo vas na drugi domoznanski večer iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah, ki bo na sporedu v torek, 29. 5. 2018, ob 19. uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom.  Drugi, majski domoznanski večer bo posvečen ljubljanski promenadi, glasbi in plesu. Promenada, nekdaj glavno sprehajališče Ljubljančanov, je povezovala park Tivoli z mestnim jedrom. Predstavljala je obliko navezovanja stikov, priložnost za spoznavanje in razkazovanje novitet ter shajališče ljudi različnih socialnih in kulturnih okolij. Tudi glasba in ples sta imela pomembno vlogo v oblikovanju družabnega življenja in bila vedno zelo priljubljena zabava ljubljanskih meščanov. Najprej si bomo ogledali izbrane odlomke diplomskega dokumentarnega filma o ljubljanski promenadi, ki nosi naslov Od Kneippa do kofeta s smetanco in nazaj (režiser: Amir Muratović; direktor fotografije: Bojan Kastelic, 1992). Po projekciji bo sledil pogovor z glasbenikom ter televizijskim režiserjem in urednikom Dušanom Hrenom. Dušan Hren je študiral glasbo, po drugi svetovni vojni je vodil svoj ter Akademski plesni orkester, potem pa se je zaposlil na Radiu Ljubljana in kmalu zatem na Televiziji ter postal eden njenih pionirjev in dolga desetletja njen nepogrešljiv režiser in urednik. Pogovor bo povezoval Jurij Primožič.
V Zakartani uri Kreslin zbral pesmi in čas zadnjih desetih let

V Zakartani uri Kreslin zbral pesmi in čas zadnjih desetih let

Misli, 28. maj 2018 ― Pri Založbi Beletrina je izšla Zakartana ura, v kateri je Vlado Kreslin zbral pesmi, nastale v zadnjem desetletju. Nekatere so že uglasbene, kot je Če bi midva se kdaj srečala, druge še ne. Kot vsaka njegova knjiga je tudi ta, kot je povedal za STA, del njegovega življenjepisa. "Dokumentira, kaj se je dogajalo zadnjih deset let z mano in časom."
"Pišem in pišem, / dokler je svetlo"

"Pišem in pišem, / dokler je svetlo"

Airbeletrina, 28. maj 2018 ― Stala sva v mehki, svetlo zeleni pokrajini bivše Juge, ko mi je pisateljski kolega Dušan Šarotar, obsedenec z lepoto kot je nekoč v šali pripomnil črnogorski pisatelj Milorad Popović, na uho zašepetal definicijo literature: literatura, tista resnična, ki se dotakne strun srca, in na doslej še nevideno vrže novo svetlobo, je pogovor z mrtvimi. Ob branju tretje pesniške zbirke Miljane Cunta Svetloba od zu
STA soočenje: Večina strank za dvig proračunskih sredstev za kulturo

STA soočenje: Večina strank za dvig proračunskih sredstev za kulturo

Misli, 28. maj 2018 ― Več strank se je v volilnih programih izreklo, da Slovenija potrebuje prenovo kulturnopolitičnega modela, večina jih je tudi za dvig proračunskih sredstev. Med izpostavljenimi področji so knjiga, ki bi lahko imela nižji davek, film, ki bi lahko bil izdatneje državno podprt, dediščina in samozaposleni. Medije pa stranke omenjajo le na splošno.
V Novem mestu 41. Dolenjski knjižni sejem

V Novem mestu 41. Dolenjski knjižni sejem

Misli, 28. maj 2018 ― V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli 41. Dolenjski knjižni sejem, ki bo potekal do petka, 1. junija. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in lokalna knjigarna Mladinske knjige, bodo predstavili slovensko letno knjižno bero, priredili več pogovorov in srečanje najmlajših literatov.

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2018

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 28. maj 2018 ― POLETNA MUZEJSKA NOČ 2018 V PTUJSKEM MUZEJU Poletna muzejska noč je skupna akcija slovenskih muzejev in galerij, ki tretjo soboto v juniju med 18. in 24. uro vabijo na brezplačne oglede in dogodke. Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož bo na Poletno muzejsko noč na široko odprl vrata Ptujskega gradu. Muzejske zbirke v Ptujskem gradu bodo […]

1453 – Padec Konstantinopla

Zgodovina na dlani, 28. maj 2018 28. maja leta 1453 je tedaj le 21-letni sultan Mehmed II. Fatih (Osvajalec) zavzel Carigrad (Konstantinopel), s čimer je nehalo obstajati Bizantinsko cesarstvo. Po nekaterih podatkih so se zadnji branilci predali dan kasneje. Za številne zgodovinarje (predvsem v Turčiji) zavzetje Konstantinopla pomeni tudi konec srednjega veka. Obleganje mesta se je … Preberi The post 1453 – Padec Konstantinopla appeared first on Zgodovina na dlani.
Rakek 1963/64 – 4. razred (drugič)

Rakek 1963/64 – 4. razred (drugič)

Stare slike (Cerknica), 28. maj 2018 ― Tokrat imamo drugič pred seboj 4. razred, in sicer v klasični skupinski sliki ob koncu šolskega leta. Rakek je imel včasih vsem poznano veliko Lavričevo hišo z vrtom. To je tista večja hiša nasproti kartonažne tovarne, ki je sedaj obnovljena v več stanovanjsko hišo. Lavričevi so bili nekoč premožni lastniki večjega posestva. Na nekdaj lepo […]

V Muzeju Londona na ogled razstava z naslovom Preminuli Rimljani

Misli, 28. maj 2018 ― V Muzeju Londona so na ogled postavili razstavo z naslovom Preminuli Rimljani. Postavitev združuje več kot 200 predmetov, ki so jih arheologi našli med izkopavanji na območju antičnih rimskih pokopališč v britanski prestolnici. Med njimi je tudi rimski sarkofag, ki so ga našli v londonskem predelu Southwark.

28. maja 1641 je bil v Ljubljani krščen Janez Vajkard Valvasor ...

Kamra.si, 28. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. maja 1641 je bil v Ljubljani krščen Janez Vajkard Valvasor, kartograf, geograf, zgodovinar, pisatelj, polihistor, založnik in zbiratelj, ki je leta 1689 v Nürnbergu izdal svoje najslavnejše delo – Slavo vojvodine Kranjske. Umrl je pred 16. novembrom 1693 v Krškem. Janez Vajkard Valvasor se je rodil na Starem trgu v Ljubljani. Njegova starša sta bila Ana Marija Ravbar in deželni odbornik Jernej Valvasor, potomec stare plemiške družine iz Bergama. Valvasorjev oče je bil lastnik gospostev Gamberk in Medija na Izlakah, kjer je mladi Valvasor preživel svoje otroštvo skupaj s 16 brati in sestrami. Baronski naslov si je po mnenju zgodovinarja Borisa Golca Valvasor pripisal kar sam.
Hot Fuzz (2007)

Hot Fuzz (2007)

Deseta umetnost, 28. maj 2018 ― Wright, Pegg in Frost pred dobrim desetletjem s posvetilom ameriškim policijskim filmom niso posneli samo odlične nekonvencionalne komedije, ko so nadpovprečnega londonskega policista Nicka Angela (Pegg) poslali na najbolj dolgočasno mesto v Veliki Britaniji, ampak jim je v nezanimivo angleško vasico uspelo stlačiti maksimum premetene, duhovite in eksplozivne zabave. Hot Fuzz je imel pred seboj […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    [Blu-ray] – Man of Steel (2013)  Dallas Buyers Club (2013)  Control (2007)  Jupiter Ascending (2015)  Čefurji raus! (2013) Copyright © Deseta umetnost [Hot Fuzz (2007)], All Right Reserved. 2018.
še novic