Veronika Razpotnik: Indigo blue(s)

Koridor, 7. junij 2018 ― Tistega dne sva utripanje zvezd zamenjala za migotanje arhej v žveplenih vrelcih in pljuskanje morja je nadomestil Coomassie Brilliant Blue v plešočih steklenih posodah. Razpela sva jadra svojih belih halj in odplula novim kemikalijam naproti. Valovi briljantne modrine so preplavljali laboratorij in kosi zdrobljenega stekla ogrožali varno plovbo.   Tisto noč sva zaslišala tresk razbitega […] The post Veronika Razpotnik: Indigo blue(s) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Razstava Radoševa babica

Kamra.si, 7. junij 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v torek, 12. junija 2018, ob 18. uri vabi v avlo Občine Ormož na odprtje razstave Radoševa babica. Prikazana bo življenjska pot Jožice Radoš, ki je na Ormoškem kar 40 let opravljala službo babice ter s svojim znanjem in predanostjo na svet pomagala več kot 4.000 novorojenčkom. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2018. Vabljeni!

Muzejska noč 2018 na Ptuju

Kamra.si, 7. junij 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v soboto, 16. junija 2018, vabi na Poletno muzejsko noč 2018. Za vas so pripravili:  18.00 do 24.00, Ptujski grad Brezplačni vstop v muzejske zbirke v ptujskem gradu.  18.00, Ptujski grad, zgornje grajsko dvoriščeMuzejska čajanka za kraljeviče in kraljične, delavnica za družine. 21.00, Ptujski grad, grajski palacijMuzejske inspiracije - sodobne kreacije: oblikovanje nakita po zgledu rimskega, modna revija - srečanje antične preteklosti in sodobne ustvarjalnosti. Sodelujejo Martina Obid Mlakar, Nataša Grandovec in Srečko Molk. Vabljeni!  
Siesta na dnu morja

Siesta na dnu morja

LUD Literatura, 7. junij 2018 ― V svoji knjigi se Pascual že vnaprej odpove zavezujoči kronologiji ter dokumentarni natančnosti in se namesto tega prepusti lastnemu toku misli. Njegovi eseji so polni bežnih vtisov, pomenljivih dogodkov in posrečenih metafor, ki nam pomagajo razumeti narod in deželo, v kateri živimo.
Experience kindness and colours of Maribor!

Experience kindness and colours of Maribor!

Rajzefiber-biro, 7. junij 2018 ―     Are you an adventurous person, who is not attracted to typical tours around town? Would you like to experience more than just the main sightseeings? Let us take you to the creative side of the town along the River Drava. Maribor is a enchanting city with a lot of hidden corners, that are quickly overlooked by the locals and tourists if somebody does not open the door for them. With a blink of an eye Maribor takes you to another time and a different world through it’s colourful streets and magical courtyards. Only the locals can reveal the multitude of unusual stories of those times and worlds. Dive into Maribor with heartwarming and smiling people who give a special and relaxed pulse to Maribor. Join us and experience Maribor. Discover its history, pamper your taste buds with traditional flavors, learn about the rich cultural heritage of the city or its young, playful and creative urban side. We will take you on a journey through the side streets of Maribor, dive into the underground or ascend to the rooftops and introduce  to you, as we see it.
Na Fakulteti za arhitekturo razstava seminarskih študentskih del

Na Fakulteti za arhitekturo razstava seminarskih študentskih del

Misli, 7. junij 2018 ― V prostorih Fakultete za arhitekturo bodo danes odprli razstavo z naslovom Kaj pa arhitektura?, s katero nadaljujejo tradicijo razstavljanja seminarskih študentskih del. Na njej bodo predstavljena študentska dela iz študijskega leta 2017/18, ki podajajo možne odgovore na nekatere arhitekturne in urbanistične izzive sodobnega časa.

Vlado Žabot: Sveti boj

ARS Izšlo je, 7. junij 2018 ― Vprašanje posameznikove identitete in njegove vloge v zgodovini, razmerja do presežnega in tiste izmuzljive kategorije, ki jo imenujemo 'resnica' Roman Sveti boj Vlada Žabota lahko beremo kot popolnoma samostojen roman, na drugi strani pa se povezuje tudi v tematsko trilogijo z avtorjevima prejšnjima knjigama, romanom Ljudstvo lunja (2010) in epsko pesnitvijo Sveta poroka (2013). Vse tri knjige namreč kažejo Žabotovo zanimanje za slovanske mite in mitično, ob pomoči katerih v svojih delih razpira temeljna bivanjska vprašanja. V knjigi Sveti boj so to predvsem vprašanje posameznikove identitete in njegove vloge v zgodovini, razmerja do presežnega in tiste izmuzljive kategorije, ki jo imenujemo ‘resnica’. Ob tem se Žabot posebno pozorno posveča raziskovanju vzrokov za vojno.

Povežimo bregova - 7. dan Mariborske knjižnice

Kamra.si, 7. junij 2018 ― Mariborska knjižnica vas v soboto, 9. junija 2018, od 8.30 naprej vabi na 7. dan Mariborske knjižnice, ki bo tudi letos športno in kulturno obarvan. Ob 9.30 uri se bo pričel tradicionalni rekreacijski tek na 5 in 10 km, ob 11.00 pa bo na Rotovškem trgu koncert raperja Challeta Salleta. S športnim poligonom in kotičkom pod drevesi bo prav tako poskrbljeno za najmlajše, na Glavnem trgu pa boste lahko pokukali v naš bibliobus in krvodajalski avtobus. V enotah na Rotovškem trgu boste lahko vrnili gradivo in poplačali morebitne dolgove ter članarino s 50% popustom. Prav prisrčno vabljeni, da se nam pridružite!

RADOŠEVA BABICA, odprtje razstave

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 7. junij 2018 ― Vljudno Vas vabimo, da se nam pridružite na odprtju razstave Neznano o znanih RADOŠEVA BABICA v torek, 12. junija 2018, ob 18. uri v avli Občine Ormož. Z razstavo bomo prikazali življenjsko pot in delo Jožice Radoš, ki jo Ormožani pomnimo kot Radoševo babico; za njene najdražje je bila to njihova mamika. Službo babice je […]

Cankar vs. Kreslin, večni derbi!

Kulturnik, 7. junij 2018 ― Kulturnik.si je (med drugim) uporaben in krasen zato, ker nudi vpogled v dinamike kulturnega prostora v Sloveniji. Zato smo tokrat pogledali, kateri so najpogostejši iskalni pojmi na portalu po mesecih letošnjega leta, in ugotovili, da v spletnem prostoru poteka bitka med Vladom Kreslinom in Ivanom Cankarjem. Oba avtorja sta namreč bila vsak mesec leta 2018 […]

14. Kino Otok polni kinodvorane z razmisleki in čustvi

Kino Otok, 7. junij 2018 ― 14. izdaja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema bo drugi festivalski dan v Izoli skozi pogovore s festivalskimi gosti ponovno ustvarjala skupnost izmenjave razmislekov in čustev. V kinodvorani letnega kina Manzioli bomo ob 21. uri z vrtoglavim filmom ceste Djon África Joãa Millerja...

EKOCI GREEN DESIGN – NATEČAJ ZA IZDELAVO OBLAČIL IZ KONOPLJE LANU VOLNE IN NARAVNIH MATERIALOV

Fakulteta za dizajn, 7. junij 2018 ― Povabilo k sodelovanju Imate znanje, napredne ideje in pogum? Ste okoljsko ozaveščeni? Želite ustvarjati novo prihodnost z zdravimi oblačili in zmanjšati učinke »hitre mode« , ki so velikokrat narejena s spornimi tehnologijami in v neetičnih delovnih pogojih in potem ko postanejo odpadek onesnažujoč naš planet več stoletij? Ustvarite novo oblačilo iz konoplje, lanu, volne in […]
#FUKSi 2018

#FUKSi 2018

SIGIC - Novice, 7. junij 2018 ― Tobačna mesto v Ljubljani bo v petek, 15. in soboto, 16. junija gostilo glavni dogodek v sklopu Festivala urbane kulture Slovenije - #FUKSi 2018.
Na zagrebškem Animafestu sedem slovenskih animiranih filmov

Na zagrebškem Animafestu sedem slovenskih animiranih filmov

Misli, 7. junij 2018 ― V Zagrebu poteka mednarodni festival animiranega filma Animafest, na spored katerega je bilo letos uvrščenih sedem filmov slovenskih avtorjev. V tekmovalne programe so se uvrstili Dušan Kastelic z večkrat nagrajeno Celico, Grega Mastnak s filmom iz serije Princ Ki-Ki-Do, Katarina Nikolov s Kraljem Matjažem in Kolja Saksida s filmom iz serije Koyaa.

DESIGN EXPLOSION

Fakulteta za dizajn, 7. junij 2018 ― Fakulteta za dizajn je v torek 5. junija 2018 v Hiši za dizajn management in inovacije, v sodelovanju s Taro Zupančič – Varishano in Triciklom ter drugimi gosti iz sveta mode in kulture, odprla vrata razstave Design explosion. Dela študentov Fakultete za dizajn, predstavljena na razstavi, izražajo poklon našemu izjemnemu literatu Ivanu Cankarju. Razstava je na […]
oOo! 5. oOobletnica poOovezoOovanj v C²

oOo! 5. oOobletnica poOovezoOovanj v C²

Cirkulacija 2, 7. junij 2018 ― V sodelovanju z ekipo Cirkulacije2 ob peti obletnici deloOovanja oOo pripravljamo Tina, Mihael in Žiga druga poOovezoOovanja. KoOonC2rt se bo odšpilal v Cirkulaciji2 to soboto, 9. 6. 2018 ob 20.30. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli. Tokrat smo na špil povabili pesnike, rokerje, nojzerje in improvizatorje! Celoten prostor Cirkulacije2 bomo pretvorili v združen oder in poslušalnico. Nastopajoči bomo razporejeni po prostoru in zvočili po načelih poslušanja ter ustvarjanja prostora za s...
Na Ljubljanskem gradu avtorska glasba s festivalom Godibodi

Na Ljubljanskem gradu avtorska glasba s festivalom Godibodi

Misli, 7. junij 2018 ― Na Ljubljanskem gradu se bo danes začela 11. izdaja festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Istoimenski zavod je ponovno pripravil tri glasbene večere, na katerih se bo predstavilo sedem domačih zasedb, med njimi tudi znana imena festivala. Za sklep pa bo v soboto mogoče prisluhniti festivalski produkciji s pesmimi Roka Vilčnika.
Jordan Peterson – Pridigar možatega sebičja (prvi del)

Jordan Peterson – Pridigar možatega sebičja (prvi del)

Airbeletrina, 7. junij 2018 ― Jordan Peterson, kanadski klinični psiholog, čigar predavanja, govori in diskusije o kulturnih temah dosegajo milijone ogledov na portalu Youtube, je trenutno najbolj razvpit pripadnik »intelektualnega temačnega omrežja«. Nekdaj neznanemu psihologu, ki ga je medmrežje čez noč razpelo med svetovno slavo in notoričnost, stojijo ob strani milijarde predanih oboževalcev, patronov in spletnih komentatorjev, ki ga proglašajo za preroka, genija, heroja, svetnika in titana, za najsrčnejšega borca proti politični korektnosti, neustrašnega branilca svobode govora in »najvplivnejšega intelektualca v Zahodnem svetu«. Čepra

1942 – Konec bitke pri Midwayu

Zgodovina na dlani, 7. junij 2018 7. junija 1942 se je končala bitka za Midway. Japonci so doživeli svoj prvi poraz na morju v zgodovini. Njihova dolga, veličastna pomorska ofenziva je bila s tem končana. Poraz japonske cesarske mornarice predstavlja prelomno točko v bojih na pacifiškem bojišču v II. svetovni vojni. Američani so prevzeli pobudo in … Preberi The post 1942 – Konec bitke pri Midwayu appeared first on Zgodovina na dlani.
Revenge (2018)

Revenge (2018)

Deseta umetnost, 7. junij 2018 ― Kje sploh začeti? Redkokdaj naletim na film, ki v meni prebudi dobesedni (fizični) glavobol, toda “feminističnemu” šokerju Revenge je ta podvig več kot uspel. Še zdaj težko verjamem, da se filmski kritiki navdušeno razlivajo po tleh in kar ne morejo prehvaliti prvenca francoske režiserke Coralie Fargeat, ki se loteva že dodobra prežvečenega žanra “rape and […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Peter Zajec  Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu  Zadrži dih  The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)  Oskarji: Največ kipcev lovi Povratnik, nominiran tudi Sylvester Stallone Copyright © Deseta umetnost [Revenge (2018)], All Right Reserved. 2018.
še novic