PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. december 2018 ― V četrtek, 20. decembra 2018, ko so v Občinski knjižnici Polzela že sijale lučke na novoletnem drevescu, so otroci prisluhnili čarobni zgodbi »Prav posebno božično darilo«, ki sporoča, da je treba svoje zaklade deliti s prijatelji. Vsi smo bili v predprazničnem pričakovanju. Pogovarjali smo se o pripravah na praznovanje in družinskih navadah. Prijetno je bilo skupaj ustvarjati zimsko pokrajino. Najpogumnejši so celo zapeli božične pesmi. Pred odhodom smo si zaželeli lepe in vesele praznike ter da se v prihajajočem novem letu spet vidimo.
Srečno 2019!

Srečno 2019!

Galerija Photon, 20. december 2018 ― Dragi prijatelji, obiskovalci, ljubitelji fotografije,   galerija Photon bo času novoletnih praznikov zaprta, obiščete nas lahko spet od 7.1.2019 naprej. Če razmišljate o darilu za Photon, pa imamo za vas še eno idejo 🙂 (več …)...

Slaba šala

OUTSIDER, 20. december 2018 ― Pred enim letom smo navdušeni objavili rezultate natečaja za novo stavbo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po enem letu lahko zapišemo, da je bila vse skupaj le šala. Dozidave akademije ne bo! Oddelki Akademije za likovno umetnost in oblikovanje bodo še naprej razpršeni na več lokacijah v Ljubljani. To pomeni še naprej…
Semifantazijski proekološki zaris tukajšnjosti

Semifantazijski proekološki zaris tukajšnjosti

LUD Literatura, 20. december 2018 ― Mamuti so pomemben roman; pomemben zaradi sproščene nastanitve v medprostoru zajemljivega in nezajemljivega od koder v "prostor zaznave" potiskajo marginalne realije časoprostora kar počno na poudarjeno literarno igriv način, s fragmentiranjem pripovedi, prepletanjem mnoštva pripovednih tokov, vnašanjem elementov fantazijske pripovedi ter "sproščenim pripovedništvom," ki ni zavezano pripovedovanju "osebnih zgodb".
Aquaman (2018)

Aquaman (2018)

Deseta umetnost, 20. december 2018 ― Aquaman je šesti celovečerec iz razširjenega filmskega sveta stripovskega izdajatelja Detective Comics. Postavnega ameriškega igralca Jasona Momoo smo v vlogi Arthurja Curryja, ki je skrivaj povodni mož, že videli, tokrat pa spoznamo njegovo predzgodbo. Ni poslovna skrivnost, da stripovski izdajatelj Detective Comics (DC) v filmski tekmi krepko zaostaja za Marvelom, popkulturnim tekmecem, ki je od […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Robin Hood  Oldboy (2003)  Mamma Mia! Here We Go Again (2018)  Control (2007)  Casablanca (1942) Copyright © Deseta umetnost [Aquaman (2018)], All Right Reserved. 2019.

"Gaudete"

Kamra.si, 20. december 2018 ― Slovensko kulturno društvo Istra Pulj v petek, 21. decembra 2018, ob 20. uri vabi na božični koncert, ki bo v cerkvi Sv. Franje (Uspon Svetog Franje Asiškog 9). Nastopili bodo: MePZ Encijan,  Zbor Sv. Vital in Ansambel Aqua Vitae.   

Kaj so povedali gostje na Uspešno … ustvarjalno 2018?

CED, 20. december 2018 ― Ob zaključku leta je Motovila na »Uspešno … ustvarjalno 2018« v Mestno hišo (12. dec. 2018) povabila predstavnike organizacij, ki so v obdobju 2014–2018 uspešno pridobili podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, da se spoznajo, izvejo, kaj kdo počne, se mrežijo in predstavijo svoje delo, želje, pomisleke in načrte.
Ekskurzija v Haloze

Ekskurzija v Haloze

Radio Študent, 20. december 2018 ― Izbor decembrskega Objekta meseca se nanaša na aktualno razstavo, ki si jo lahko v Moderni galeriji v Ljubljani ogledate do 13. januarja leta 2019. V njej je predstavljen življenjski opus fotografa Stojana Kerblerja, ki se je vse življenje posvečal dokumentaciji krajev, od koder izvira, ter njihovih lokalnih prebivalcev.

Glorious! slavi petdeseto jubilejno uprizoritev

SiGledal Novice, 20. december 2018 ― Drama in Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 21. decembra 2018, v Stari dvorani SNG Maribor jubilejno že petdesetič uprizorili glasbeno komedijo Petra Quilterja o operni divi brez posluha GLORIOUS! v režiji Krešimirja Dolenčića. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker v vlogi Florence Foster Jenkins in Žan Koprivnik, Tomo Tomšič, Irena Varga, Tim Ribič ter Irena Mihelič.

Neforma 68 (29.1.2019 20:00)

Španski borci, 20. december 2018 ― Sklop Dialogi se vrača k izvorni ideji Neforme: h glasbeno plesnemu dialogu. Poudarek je na skupnem komponiranju, ki se odvija skozi dialog med dvema medijema. Presečiščna točka ustvarjalnih interesov tokratnih gostov je ravno glasbeno komponiranje. Ker pa njuno ustvarjalno početje ni omejeno samo na glasbo, pač pa je razvejano skozi ples, film, gledališče, poučevanje, vodenje umetniških kolektivov … , nam njuno srečanje obljublja širok in raznoroden nabor kompozicijskih kot...
Branko Završan z nagrado na sanktpeterburškem Božičnem festivalu

Branko Završan z nagrado na sanktpeterburškem Božičnem festivalu

Misli, 20. december 2018 ― Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje je v ponedeljek s predstavo Oče avtorja Floriana Zellerja in v režiji Jerneja Kobala gostovalo na 25. mednarodnem Božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu. Kot so sporočili iz SLG Celje, je igralec Branko Završan za vlogo Andreja v odigrani predstavi prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Novoletni pohod po Potrčevi in Murkovi poti

Kamra.si, 20. december 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Društvo Zreli vedež in Planinsko društvo Ptuj vabijo na 19. tradicionalni pohod po poti Ivana Potrča in Matije Murka.  Srečali se bomo v sredo, 2. januarja 2019, ob 9. uri pred ptujsko knjižnico (Prešernova ul. 33-35). Po krajšem kulturnem programu se bomo podali do Potrčeve domačije v Štukih, nato pa pot nadaljevali preko Mestnega vrha do Murkove domačije v Drstelji. Zaključek poti in druženje bo pri okrepčevalnici Turizem na vasi Lacko v Drstelji. Vabljeni!
Rasni audiofili

Rasni audiofili

Airbeletrina, 20. december 2018 ― Verjetno ima vsaka vas svojega resnega audiofila. V manjših mestih pa jih je že toliko, da obstajajo prostori, v katerih se dobivajo, poslušajo opremo, kot pravijo, in se seveda na smrt skregajo, preden se naslednji teden spet srečajo. Izraz označuje človeka, ki svoj denar, čas in znanje vlaga v najboljšo možno opremo za poslušanje glasbe (Hifi). Gre za subkulturo, ki ima svoje revije, spletne strani in seveda tudi klepetalnice.
Resni audiofili

Resni audiofili

Airbeletrina, 20. december 2018 ― Verjetno ima vsaka vas svojega resnega audiofila. V manjših mestih pa jih je že toliko, da obstajajo prostori, v katerih se dobivajo, poslušajo opremo, kot pravijo, in se seveda na smrt skregajo, preden se naslednji teden spet srečajo. Izraz označuje človeka, ki svoj denar, čas in znanje vlaga v najboljšo možno opremo za poslušanje glasbe (Hifi). Gre za subkulturo, ki ima svoje revije, spletne strani in seveda tudi klepetalnice.
Tri botanične zgodbe

Tri botanične zgodbe

ARS Svet kulture, 20. december 2018 ― Razstava Marije Mojce Pungerčar predstavlja tri sveže cikluse del, v katerih se prepletata fotografija in tekstil Z uporabo fotografije in s pomočjo obdelave tekstila umetnica ustvarja kombinirane instalacije, ki izpostavljajo določena temeljna eksistenčna vprašanja. Razstava bo od danes naprej na ogled v Ustvarjalnem centru Švicarija v Tivoliju. Tudi Kulturni center Tobačna 001 je bogatejši za novo razstavo – tam se predstavlja črnogorski umetnik Dante Buu, ki v svoji umetniški praksi prepleta fotografijo, besedila, video, vezenine in performans. V svojih delih raziskuje tradicionalne vloge spolov in nanje vezane stereotipe, kot tudi sodobne fluidne identitete. Odpravili se bomo tudi v mariborsko galerijo Media Nox. V projektu Opraševalski kolektiv Polonca Lovšin tematizira ogroženost čebel kot živalske vrste.

Oblikovanje odlikovanj

OUTSIDER, 20. december 2018 ― Natanko na sredi praznične decembrske sezone kuhanega vina, božičnih praznikov in novoletne dekadence imamo v naši državi enega izmed dveh osrednjih državnih praznikov. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti, dan po božiču, bo Predsednik republike v Predsedniški palači oziroma nekdanji stavbi deželne vlade Vojvodine Kranjske  verjetno tudi to leto podelil nekaj odlikovanj zaslužnim ženam in možem.…

Slovenija v petem letu Ustvarjalne Evrope do petih milijonov evrov

CED, 20. december 2018 ― Slovenski kulturni in ustvarjalni sektor se je tudi v letu 2018 ponovno nadpovprečno odrezal na razpisih Ustvarjalne Evrope (2014–2020). V petem letu izvajanja tega programa EU domače organizacije s področja kulture, filma idr. ustvarjalnih sektorjev presegajo že dosežene rekorde iz prejšnjih let – slovenski vodje projektov Kultura in MEDIA so namreč letos skupaj pridobili skoraj 5 milijonov evrov podpore EU!

QUICKIE Z IGRALOM

Kino Šiška, 20. december 2018 ― V tokratnem Liveurope Quickieju so se nam pridružili srbski afrofunk gruvači Igralom, ki so se s svojo novo ploščo zavihteli na vrh regionalnih lestvic najboljših plat leta. Seveda je beseda tekla o tem in še marsičem. Poglejte!

Kavarniški večer o manj znanem Maistru, poetu in bibliofilu

Kamnik.info, 20. december 2018 ― V Kavarni Veroniki se je včeraj odprla razstava o manj znanem Rudolfu Maistru, ki ni bil zgolj general, z odprtjem razstave Manj znani Maister – poet in bibliofil ter kamniško ponovitvijo dela projekta Univerzitetne knjižnice Maribor, pa se, čeprav v Kamniku še ne povsem, zaključuje tudi letošnje Maistrovo leto. Brez poguma in odločnosti generala Rudolfa ... The post Kavarniški večer o manj znanem Maistru, poetu in bibliofilu appeared first on Kamnik Info.
Praznični urnik

Praznični urnik

Muzeji radovljiške občine, 20. december 2018 ― Urnik Muzejev radovljiške občine ob novoletnih praznikih 2019   Čebelarski in Mestni muzej Radovljica Galerija Šivčeva hiša Kovaški muzej Kropa Muzej talcev Begunje 25. december ZAPRTO ZAPRTO ZAPRTO ZAPRTO 26. december 10.00–15.00 10.00–15.00 10.00–15.00 ZAPRTO 1. januar ZAPRTO ZAPRTO ZAPRTO ZAPRTO 2. januar 10.00–15.00 10.00–15.00 10.00–15.00 13.00–17.00   Preostale dni… ... več o tem

Animirani filmi o Koyii odslej na voljo prek videa na zahtevo

Misli, 20. december 2018 ― Serija animiranih filmov Koyaa avtorja Kolje Sakside se je po prejeti nagradi v kategoriji animiranih serij na Mednarodnem festivalu animiranega filma Xiamen na Kitajskem v predprazničnem času pridružila platformi videa na zahtevo. Filmi o Koyii so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku, s tem pa dostopni ljubiteljem animacije širom sveta.

Kino kot kulturni in skupnostni projekt

CED, 20. december 2018 ― Rdeča nit strokovnega srečanja sredi novembra v Ljubljani je bilo vprašanje, kakšen art kino potrebujemo. Glavna dejavnost kinematografov namreč ni samo prikazovanje kakovostnih filmov, temveč so kina postala del skupnosti in omogočajo širšo filmsko izkušnjo. Sodelujoči so se strinjali o pomenu razvoja publike in sodelovanja s skupnostjo, v kateri delujejo.
V Švicariji Tri botanične zgodbe Marije Mojce Pungerčar

V Švicariji Tri botanične zgodbe Marije Mojce Pungerčar

Misli, 20. december 2018 ― V ustvarjalnem centru Švicarija bodo drevi odprli razstavo Marije Mojce Pungerčar Tri botanične zgodbe. Razstava združuje tri sveže cikle del, ki se posvečajo majhnim in intimnim pojavom njenega vsakdanjika. Z uporabo fotografije in obdelavo tekstila ustvarja drobne kombinirane instalacije, ki namigujejo na nekatera temeljna eksistenčna vprašanja.
Voščilo

Voščilo

Gornjesavski muzej, 20. december 2018 ― Tudi v prazničnih dneh vabimo v naše muzejske hiše. Razen 1. januarja sta odprti Liznjekova domačija v Kranjski Gori, z novo slikarsko razstavo Miše Kofol in Slovenski planinski muzej v Mojstrani, kjer si lahko ogledate občasni razstavi Jaslice iz alpskega sveta in Korajža je ženskega spola. 27. in 28. decembra bo v Galeriji Kosova graščina […]

1860 – Odcepitev Južne Karoline od ZDA

Zgodovina na dlani, 20. december 2018 20. decembra leta 1860 se je Južna Karolina kot prva zvezna ameriška država ločila od centralnih oblasti v Washingtonu. Po izvolitvi Abrahama Lincolna za 16. predsednika ZDA in politika, ki se je zavzemal za ukinitev suženjstva, so se delegati v Južni Karolini sestali in enoglasno izglasovali odcepitev Južne Karoline od… Preberi The post 1860 – Odcepitev Južne Karoline od ZDA appeared first on Zgodovina na dlani.

Festival Svobodne Video Produkcije – FSVP 2019

Kamnik.info, 20. december 2018 ― Mladinski center Kotlovnica Kamnik ob podpori JSKD OI Kamnik v soboto, 26. januarja 2019, organizira 6. Festival Svobodne Video Produkcije. Namen festivala je dati priložnost neodvisnim produkcijskim skupinam in posameznikom, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije. Festival ni žanrsko opredeljen, zanimajo pa nas, poleg vsebine, tudi presežki v uporabi produkcijskih ... The post Festival Svobodne Video Produkcije – FSVP 2019 appeared first on Kamnik Info.
Na razstavi v Tate Britain šest desetletij ženske umetnosti

Na razstavi v Tate Britain šest desetletij ženske umetnosti

Misli, 20. december 2018 ― Tate Britain bo na samostojni razstavi prihodnje leto prikazala šest desetletij britanske ženske umetnosti. Postavitev z več kot 60 deli, od slik, fotografij do kipov in filmov, bo vključevala okrog 30 umetnic, kot so Bridget Riley, Monster Chetwyn in Turnerjeva nagrajenka Rachel Whiteread, poroča britanski The Guardian. Odprli jo bodo aprila.

20. december 1958 - ljubljanski tramvaj opravi svojo zadnjo vožnjo

Kamra.si, 20. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. december 1958 - ljubljanski tramvaj opravi svojo zadnjo vožnjo Ljubljanski tramvaj je bilo tirno javno prevozno sredstvo, namenjeno prevozu potnikov po Ljubljani. Ljubljanski tramvaj je uradno obratoval od 6. septembra 1901 do 20. decembra 1958 Ljubljanski župan Ivan Hribar je 1. januarja 1900 napovedal, da se bo mesto zavzelo za uvedbo električnega tramvaja. Kmalu po tem so se začela prva projektna dela, gradnja remize (v Vodmatu) in prvih prog pa se je začela spomladi 1901. Poleti so opravljali prve poskusne vožnje, 6. septembra 1901 pa je tramvaj uradno začel z obratovanjem. Tramvajski promet je takrat potekal po treh progah s 13 tramvajskimi vozovi z lastnim pogonom, eno prikolico in delovnim vozilom. Omrežje je merilo skupno 5220 metrov in je bilo v celoti elektrificirano s sistemom enosmerne napetosti 500V. Tramvajski vozovi so imeli vozniško kabino na obeh koncih in so lahko popolnoma enakovredno vozili v obe smeri, tako da na končnih postajah ni bilo potrebno obračanje. Vozilo je lahko sprejelo okoli 30 potnikov in je dosegalo hitrosti do 30 km/h. Lastnik tramvaja je bilo podjetje Splošna maloželezniška družba, ki je bilo v lasti podjetja Siemens & Halske. V prvih letih obratovanja tramvaj ni prinesel želenega dobička, zato ga je v začetku tridesetih let prevzelo v ta namen ustanovljeno podjetje Cestna električna železnica v mestni lasti. V letih od 1931 do 1940 so zgradili več novih prog in podaljšali obstoječe. Kupljenih je bilo tudi 15 novih pogonskih voz, 9 tramvajev pa je bilo izdelanih v delavnicah v remizi. Slednje je načrtoval inženir Feliks Lobe. Rezultat je bilo tramvajsko omrežje z več kot 21 kilometri skupne dolžine, s 53 pogonskimi vozovi in z 19 potniškimi prikolicami. Zgradili so tudi novo remizo v Šiški - starejši Ljubljančani stavbo in prostore današnje avtobusne garaže še vedno imenujejo Remiza ali Tramvajkomanda. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Ljubljanski_tramvaj

20. december 1922 - prične izhajati Düševni list, prekmurski evangeličanski časopis

Kamra.si, 20. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. december 1922 - prične izhajati Düševni list, prekmurski evangeličanski časopis DÜSEVNI LISZT, prekmurski evangeličanski mesečnik, ki je skupaj z Evangeličanskim kalendarijem opravljal versko-vzgojno in kulturno delo med prekmurskimi evangeličani, je začel izhajati 20. decembra 1922 pod odgovornim urednikom Adamom Lutharjem. Kasneje sta mesečnik urejala še Janoš Flisar in Štefan Kovač. Poleg prispevkov o cerkvenih in konfesionalnih zadevah je mesečnik obsegal tudi splošno kulturne, zgodovinske zapise in leposlovje. Med opaznejšimi zapisi je nedvomno prevod  Janoša Kardoša znamenitega epa Toldi madžarskega romantičnega ustvarjalca Jánosa Aranyija in pa predstavitve pomembnejših prekmurskih evangeličanskih mož pod naslovom Prejkmurja znameniti evangeličanski moužje.Duševni list je bil ves čas pisan v prekmurščini, do konca leta 1931 v madžarskem črkopisu, nakar ga je zamenjala gajica, vendar le do 20. aprila 1941, ko je bil ponovno uveden madžarski črkopis. Toda ob izteku tega letnika je izdajatelj mesečnik ukinil (20. maja 1941), uredništvo pa je napovedalo njegovo združitev z madžarskim tednikom Harangszó.   Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/düsevni-liszt-(1922-1941).html

20. decembra 1837 se je v Osenici pri Jičínu (Češka) rodil Anton Foerster (Förster), skladatelj in dirigent češkega rodu

Kamra.si, 20. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. decembra 1837 se je v Osenici pri Jičínu (Češka) rodil Anton Foerster (Förster), skladatelj in dirigent češkega rodu. Umrl je 17. junija 1926 v Novem mestu.  Rodil se je v družini, kjer so bili že po tradiciji učitelji. Prvo glasbeno vzgojo je dobil pri očetu, ki ga je učil igrati na orgle. Skupaj z brati je sodeloval kot sopranist v očetovem cerkvenem zboru, pri desetih letih pa je že pomagal očetu tudi kot organist. Nižjo gimnazijo je končal v nižji Mladi Boleslavi, višjo pa v Čeških Budejovicah v južni Češki. Tu se je razvil v znamenitega tenorista. Po maturi je krajši čas preživel v cistercijanskem samostanu Vyšší Brod, kjer se je posvečal glasbenemu študiju in kjer je ustvaril tudi prvo ohranjeno skladbo (samospev Isti žal). Od tam je odšel v Prago na pravno fakulteto in jo leta 1863 končal. Nato je dobil službo domačega učitelja. Na Češkem si je Foerster pridobil osnovno glasbeno znanje. Odločilen vpliv na njegov glasbeni razvoj je imel Bedřich Smetana, pri katerem se je izpopolnjeval v kompoziciji in klavirski igri.

20. decembra 1940 je v Celju umrl Avgust Friderik Seebacher, slikar

Kamra.si, 20. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. decembra 1940 je v Celju umrl Avgust Friderik Seebacher, slikar. Rodil se je 17. julija 1887 v Celju  August Friderik Seebacher izhaja iz celjske nemške družine. Po končani gimnaziji v Celju je študiral slikarstvo na Dunaju, kasneje pa izpopolnjeval svoje znanje še v Münchnu in Gradcu. Po vrnitvi v Celje je slikal krajinske in žanrske motive, predvsem olja in pastele, največ pa se je ukvarjal z grafiko, po kateri je tudi najbolj znan.
Jurij Reja: Med dvema operama

Jurij Reja: Med dvema operama

ARS Čas, prostor in glasba, 20. december 2018 ― V oddaji »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Med dvema operama« bo pel in govoril Jurij Reja V oddaji »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Med dvema operama« bo pel in govoril Jurij Reja. Izbrali smo tale dela: Alojz Srebotnjak: Komedijant. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral David de Villiers; Alojz Srebotnjak: Ne, jaz nočem še umreti. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Marko Munih; Rado Simoniti: Večerni hlad. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Rado Simoniti; Arija vojvode iz 2. dejanja opere Rigoletto Giuseppa Verdija. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Anton Nanut. Giacomo Puccini: Arija iz opere La Bohème. Orkestru Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet iz Maribora bo dirigiral Boris Švara. O sonce moje. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Anton Nanut, in Charles Gounod: Arija iz opere Faust. Orkestru Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet iz Maribora bo dirigiral Boris Švara. Oddajo »Čas, prostor in glasba« z naslovom »Med dvema operama  – Jurij Reja« so oblikovali: avtor besedila Pavel Mihelčič,  tonski mojster Stane Košmerlj in bralec Ivan Lotrič.
FAK 2018

FAK 2018

SIGIC - Novice, 20. december 2018 ― Enajstdnevni festival alternativne kulture FAK 2018 bo na devetih dogodkih, ki se bodo zvrstili na treh mariborskih lokacijah, med 21. decembrom in 1. januarjem, združil ljubitelje dobre zabave in alternativnih umetniških oblik.
še novic