Pregled leta 2018: Literatura

Koridor, 18. januar 2019 ― V literarnem pogledu si bomo leto 2018 zapomnili po marsičem, ni kaj, za nami je pestro leto. Za začetek se spodobi omeniti, da je bilo to Cankarjevo leto, ki ga je zaznamovala 100. obletnica smrti dramatika, pisatelja, esejista in pesnika Ivana Cankarja. Ni prinesla le ponatisov njegovih del in rasti knjižnične izposoje, temveč tudi dva […] The post Pregled leta 2018: Literatura appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Avdicija Ingenium Ensemble: rok prijav 18. 1.

Naši zbori, 18. januar 2019 ― Ingenium Ensemble vabi sopranistke in mezzosopranistke, ki bi se želele pridružiti mednarodno uveljavljenemu slovenskemu pevskemu sestavu pri kakovostnem izvajanju širokega… The post Avdicija Ingenium Ensemble: rok prijav 18. 1. appeared first on Naši zbori.
JAK to pomlad na knjižnih sejmih v Parizu, Leipzigu in Bologni

JAK to pomlad na knjižnih sejmih v Parizu, Leipzigu in Bologni

Javna agencija za knjigo, 18. januar 2019 ― Med 15. in 18. marcem bo JAK sodeloval na pariškem knjižnem sejmu Livre Paris. Tokrat se bomo prvič predstavili s stojnico v okviru letošnjega EU paviljona ter z dogodki s slovenskimi avtoricami in avtorji. Za podporo se zahvaljujemo veleposlaništvu v Parizu. Končni program, v katerem bo sodelovalo več avtoric in avtorjev, bo znan v kratkem, zato nas spremljajte tudi na FB. Med 21. in 24. marcem 2019 se bomo z nacionalno stojnico že tradicionalno udeležili knjižnega sejma v Leipzigu, in sicer v hali 4, stojnica D503. Program, ki ga tudi tokrat soustvarjamo z mrežo Traduki, Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu ter številnimi slovenskimi in tujimi založbami, vključuje predstavitve naslednjih avtoric in avtorjev ter dogodke z njimi: Jana Bauer, Janez Bogataj, Tadej Golob, Mojca Kumerdej, Lila Prap, Marijan Pušavec, Ana Schnabl, Zoran Smiljanić in Anja Štefan. Predstavili bomo tudi prvi del potopisa Alme M. Karlin z naslovom Einsame Weltreise (Samotno potovanje), ki bo v kratkem izšel pri založbi AvivA iz Nemčije. Podrobnosti o programu izveste v našem naslednjem novičniku. Med 1. in 4. aprilom bomo s slovensko nacionalno stojnico prisotni na knjižnem sejmu v Bologni, kjer bomo leta 2021 nastopili kot častna gostja. Vse registrirane sorazstavljalce vabimo, da svoje knjige do 6. 2. nominirate za nagrado Bologna Ragazzi. Več informacij na spletni strani sejma. Na letošnji stojnici bodo za najem na voljo štiri individualne mize za sestanke založnikov. Poleg tega v sredo 3. aprila med 11.30 in 13.30 v sodelovanju s švicarsko organizacijo Pro Helvetia na sejmu organiziramo B2B srečanje založnikov otroške in mladinske literature iz držav, ki so vključene v mrežo Traduki. Vsi zainteresirani založniki, ki bi želeli najeti mizo in/ali sodelovati v B2B srečanju, čim prej pišite na jana.bales@jakrs.si. Tako kot v preteklih letih bo Javna agencija za knjigo tudi letos za predstavnike strokovne javnosti (avtorji, ilustratorji, prevajalci, založniki, uredniki, knjigarnar

Prvi letošnji rok za prijavo prevodov na Traduki: 1. februar 2019

Javna agencija za knjigo, 18. januar 2019 ― Bliža se rok za oddajo obrazcev mreže Traduki za kritje prevoda ali nakupa avtorskih pravic. Spomnimo: Traduki podpira prevode iz nemškega v albanski, bosanski, bolgarski, hrvaški, makedonski, črnogorski, romunski, srbski in slovenski jezik, pa tudi prevode iz teh jezikov v nemščino ter tudi med naštetimi jeziki. Upoštevajo dela 20. in 21. stoletja s področja leposlovja, stvarne literature ter otroške in mladinske književnosti.

Napovedujemo Javni poziv za področje mobilnosti v tujini za leto 2019

Javna agencija za knjigo, 18. januar 2019 ― Javna agencija za knjigo Republike Slovenije bo predvidoma 15. februarja 2019 objavila Javni poziv za izbor kulturnih projektov na področju mobilnosti v tujini za leto 2019. Poziv je namenjen avtorjem, založnikom, urednikom, literarnim agentom in prevajalcem za povračilo potnih stroškov v povezavi z dogodki v tujini. Pred prijavo vas prosimo, da preberete besedilo poziva. Novost: v letu 2019 bosta objavljena dva poziva za področje mobilnosti za obe polovici leta ločeno. V okviru poziva naj izvajalci prijavijo samo potne stroške za projekte, ki se bodo zgodili do vključno 30. 6. 2019. Dodatna informacija glede razpisa za prevode v tuje jezike in razpisa za izdaje v nemškem jeziku: oba bosta predvidoma objavljena 5. aprila 2019 in bosta odprta do 15. maja 2019.
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - I see 1 (2015) Video performans

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - I see 1 (2015) Video performans

DIVA nove pridobitve, 18. januar 2019 ― Videoperformans I See 1 (Vidim 1) je posnet s telefonom. Performerka (Mateja Rojc) gleda naravnost v kamero telefona. Glavo začne počasi obračati v svojo desno, ne da bi pri tem umaknila pogled. Njen pogled se ne premika skupaj z glavo, ampak ostaja osredotočen na kamero in s tem posredno na gledalca ali gledalko. Kot v nekakšnem tekmovanju, kdo dlje vzdrži pogled. Z videoperformansom Small but dangers nadaljujeta svoje raziskovanje in poigravanje s pogledom ter recepcijo in percepcijo gibajočih podo...
Simpozij ob razstavi jugoslovanske arhitekture v newyorški Momi

Simpozij ob razstavi jugoslovanske arhitekture v newyorški Momi

ARS Kulturna panorama, 18. januar 2019 ― Predstavili bomo tudi projekt Vključujemo in aktiviramo, ki poteka pod okriljem ministrstva za kulturo V tokratni oddaji bomo poročali o simpoziju, ki so ga ob koncu razstave o povojni jugoslovanski arhitekturi in oblikovanju v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti priredili v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Predstavili bomo projekt Vključujemo in aktiviramo, ki poteka pod okriljem ministrstva za kulturo in je namenjen socialni aktivaciji oseb z motnjami v duševnem zdravju in razvoju, zapornikom ter odvisnikom od prepovedanih drog – z vključevanjem kulturnih komponent. Opozorili bomo na prvo obsežno publikacijo o mariborskem slikarju, scenografu, restavratorju in pedagogu Maksu Kavčiču, ki je živel med letoma 1909 in 1973. V mariborski galeriji Media nox je na ogled tudi razstava z naslovom Družinska vez. Maks in Metka Kavčič. Pozornost bomo namenili tretji razstavi iz cikla Ljubljana se klanja Sloveniji. Na ogled je v ljubljanski galeriji Vžigalica, na njej pa se predstavljajo kočevski umetniki. Predstavili bomo koncertni cikel Mozartine, ki ga pripravljajo Simfoniki RTV Slovenija. Za konec pa bomo obširno spregovorili še o 11. festivalu kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki  še do 8. februarja poteka v Ljubljani.
Jezikovni ples gluhoslepih

Jezikovni ples gluhoslepih

ARS Jezikovni pogovori, 18. januar 2019 ― Dotik, ki vidi in sliši Med najzanimivejše načine sporazumevanja človeka bi lahko uvrstili jezik gluho-slepih. Osnova različnih metod je dotik, primerjamo pa ga lahko s plesom, med katerim se hitro pokaže skladnost sporazumevajočih se plesalcev, ki je ključna za tak prenos informacij. Kaj vse je mogoče sporočati z jezikom gluho-slepih? Gostja je dr. Simona Gerenčer Pegan, soustanoviteljica društva gluho-slepih Slovenije Dlan.
Jutri se začenja festival Bobri

Jutri se začenja festival Bobri

ARS Svet kulture, 18. januar 2019 ― Konec tedna se začenja tudi tradicionalni cikel Mozartine, umetnik Jaša pa bo v Moderni galeriji v Ljubljani predstavil nadaljevanje projekta z beneškega bienala 2015 Za oddajo Svet kulture smo danes pripravili prispevek o festivalu Bobri, ki se začenja jutri, vesti in prispevek o dveh festivalskih gledaliških premierah in tretji v Mestnem gledališču ljubljanskem. Konec tedna se začenja tudi tradicionalni cikel Mozartine, umetnik Jaša pa bo v Moderni galeriji v Ljubljani predstavil nadaljevanje projekta z beneškega bienala 2015. O tem ter drugih vsebinah in oblikah, ki bodo zaznamovale današnji dan in konec tedna, pa v oddaji Svet kulture. Vabimo vas k poslušanju!
Razbožanstvena narava in romantični uvid – o nerešenem problemu modernosti

Razbožanstvena narava in romantični uvid – o nerešenem problemu modernosti

Airbeletrina, 18. januar 2019 ― Nicolas de Condorcet, eden od številnih philosophes, ki so sodelovali pri pisanju gargantovske Enciklopedije (1751–1772), se v Očrtu zgodovinske slike napredka človeškega duha (1795) ozira na dosežen razvoj znanosti v dobi razuma: Teža zraka je poznana in izmerjena; vemo, da se svetloba ne prenese v trenutku, temveč ji bila izmerjena njena hitrost; izračunano je bilo, kakšen učinke ima ta hitrost na vidne položaje nebesnih teles; sončni žarek je bil razdeljen na enostavnejše žarke različnih lomljivosti in barv. Pojav mavrice je razložen; metode, kako dodajati ali odvzemati njene posamez

Zimska produkcija plesne šole Kazina (19.1.2019 10:30)

Španski borci, 18. januar 2019 ― Na Zimski produkciji Plesne šole Kazina bomo iz plesnih dvoran na pravi oder postavili delček polletnega plesnega ustvarjanja. Nastopajoči različnih generacij bodo del svojega znanja predstavili v koreografijah različnih plesnih zvrsti, ki so jih ustvarili izvrstni vaditelji, učitelji in trenerji Kazine.

Celjsko gledališče bo kazensko ovadilo Kobala

SiGledal Novice, 18. januar 2019 ― Celjsko gledališče bo podalo kazensko ovadbo zoper režiserja in igralca Borisa Kobala zaradi pridobitve večje premoženjske koristi na podlagi komedije Profesionalci espe, ki pa je bila plagiat. Kot je povedala upravnica gledališča Tina Kosi, bodo od Kobala terjali tudi povrnitev 13.000 evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije.
Umrla je ameriška pesnica Mary Oliver

Umrla je ameriška pesnica Mary Oliver

Misli, 18. januar 2019 ― Za posledicami raka je v četrtek na svojem domu v Hobe Soundu na Floridi umrla ameriška pesnica Mary Oliver. Cenjena in znana je bila predvsem po odah naravi in živalskemu svetu, za pesniško zbirko American Primitive je leta 1984 prejela Pulitzerjevo nagrado. Stara je bila 83 let.
Jaša predstavlja šesto prostorsko in performativno intervencijo

Jaša predstavlja šesto prostorsko in performativno intervencijo

Misli, 18. januar 2019 ― Vizualni umetnik Jaša bo nocoj v Moderni galeriji predstavil performans Ob zori še ene dobe absurdnosti: Kompozicija št. 6. Kot je zapisano na spletni strani galerije, gre za novo izdajo v seriji performativnih intervencij, ki jih je razvil kot povzetek in nadaljevanje scenarija njegovega 29-tedenskega bivanja na Beneškem bienalu leta 2015.

18. januarja 2005 je v Ljubljani umrla Marjana Deržaj, pevka zabavne glasbe

Kamra.si, 18. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. januarja 2005 je v Ljubljani umrla Marjana Deržaj, pevka zabavne glasbe. Rodila se je 25. maja 1936  v Ljubljani.  Pevsko pot je začela v mladih letih po ljubljanskih klubih. Že pri desetih je zapela v opernem zboru pri predstavi Carmen. Pozneje je veliko nastopala tako na televiziji kot na radiu. Pela je na festivalih Slovenske popevke in v narodnozabavni skupini Dobri znanci. Prvič je na festivalu nastopila v Beogradu leta 1957. 1958 je na opatijskem festivalu zabavna glasbe zmagala s pesmijo Vozi me vlak v daljave (pela jo je v alternaciji z Beti Jurković), 1960 pa je pela na prvem festivalu jazza na Bledu. Leta 1964 je na Bledu zmagala s pesmijo Poletna noč, ki jo je uglasbil Mojmir Sepe, besedilo pa napisala Elza Budau, 1966. je na istem festivalu zmagala s pesmijo Ples oblakov, leta 1975 pa je prejela nagrado občinstva za pesem Mi smo taki, ki jo je prepevala skupaj z Bracem Korenom.

Rok Kunaver bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 18. januar 2019 ― Rok Kunaver je poklicni igralec, katerega obraz in stas ste zasledili na veliki večini slovenskih odrov, filmu in malih zaslonih. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Nebojše Pop-Tasića Zakaj ptiči pojejo.

Miloš Kosec: Zvezdno nebo nad nami

OUTSIDER, 18. januar 2019 ― Arhitekti radi sem ter tja opletamo z besedo večnost. Zidati za večnost; arhitektura, večna umetnost; večna pravila gradnje. Če bi se vse, kar smo zgradili in označili za večno, zares ohranilo, bi danes verjetno živeli v strašljivi kakofoniji zidov, prostorov in oblik. Tako pa, včasih na žalost, včasih na srečo, še vedno velja, da je…

1977 – Umre Džemal Bijedić

Zgodovina na dlani, 18. januar 2019 18. januarja leta 1977 je v skrivnostni letalski nesreči umrl pomembni jugoslovanski in bosansko-hercegovski politik ter nesojeni naslednik Josipa Broza Tita, Džemal Bijedić. Star je bil 59 let. Ob Bijediću so v nesreči umrli še njegova žena Razija, trije člani posadke in trije ostali potniki. Nekaj dni kasneje je bil… Preberi The post 1977 – Umre Džemal Bijedić appeared first on Zgodovina na dlani.
1931 Jugoslavija – Vojaki pri mizi

1931 Jugoslavija – Vojaki pri mizi

Stare slike (Cerknica), 18. januar 2019 ― Nekje v Jugoslaviji, morda prav na Rakeku, je Vlado Strohsack napravil fotografijo jugoslovanskih vojakov pri malici. Pribor je aluminijast, orožje pa skoraj na dosegu roke, za vsak slučaj, čeprav z njihovih obrazov ni videti, da bi se bali kakšnega napada. Še ene pomembne letnice ne smemo pozabiti in letos jih je res veliko. Prvega decembra […]
Reka nad Laškim

Reka nad Laškim

ARS Za en bokal muzike, 18. januar 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali pevce z Reke nad Laškim na posnetkih iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1974.
Vsestranski Vodnik

Vsestranski Vodnik

ARS Arsov forum, 18. januar 2019 ― Deloval je na številnih področjih, na marsikaterem je bil celo prvi in 200. obletnica njegove smrti, je primerna priložnost, da se ga znova spomnimo Pesnika, časnikarja in prevajalca, učitelja in jezikoslovca Valentina Vodnika naj bi poznali vsi od osnovne šole naprej, pa vendar je marsikaj od tega, kar je naredil za slovenstvo, že ušlo iz narodove zavesti. Deloval je na številnih področjih, na marsikaterem je bil celo prvi in 200. obletnica njegove smrti, ki jo obhajamo v letošnjem letu, je primerna priložnost, da se ga znova spomnimo. V Arsovem forumu bodo njegovo pot v pogovoru z Vladom Motnikarjem osvetlili: Andreja Legan Ravnikar, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, dr. Marijan Dović, Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in mag. Marijan Rupert, NUK, zbirka rokopisov, redkih in starih tiskov.

Future Architect

MAO, 18. januar 2019 ― Predstavitev 5 projektov iz Rusije, ki predvidevajo prihodnost arhitekture – Dela, ki se predstavljajo na Ustvarjalni izmenjavi 2019, so bila izbrana na razpisu za mlade ruske arhitekte v okviru skupnega sodelovanja med Strelka Institute in Future Architecture.

Finding Architecture

MAO, 18. januar 2019 ― Avstralca Richard Leplastrier in Peter Stutchbury sta med najbolj priznanimi in uglednimi arhitekti na svetu. Nista pa znana samo po svojih rahločutnih delih, temveč tudi zaradi nenehnega poučevanja, deljenja znanja in mentorstva. Svoj pristop do arhitekture in svojo življenjsko filozofijo predajata s poudarkom na povezanosti, odzivnosti, spoštovanju in pravičnosti.
Šift 4: Keemo

Šift 4: Keemo

SIGIC - Novice, 18. januar 2019 ― V soboto, 26. januarja 2019 ob 20. uri, bo v Stari mestni elektrarni potekal dobrodelni koncert, na katerem bosta nastopili zasedbi Oholo! in Olfamoštvo z gosti.
še novic