Slovenski kulturni praznik

Gorenjski muzej, 8. februar 2019 ― Tudi letos nas je na dan Slovenskega kulturnega praznika obiskala ogromno ljudi. Hvala vsem za obisk, vabljeni, da nas obiščete tudi v prihodnje. Če ne prej, se vidimo pa prihodnje leto na Slovenski kulturni praznik. Za vas smo pripravili pester ... Read More

Domovina, ne beži, ostani pri meni

Kamnik.info, 8. februar 2019 ― V Domu kulture Kamnik se je sinoči, v izvedbi dijakov in mentorjev Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, odvila osrednja občinska prireditev v počastitev današnjega praznika kulture. Kamniški dijaki in njihovi prizadevni mentorji, ki so uspeli v zadnjih letih, vsaj med posamezniki parih generacij dijakov, vzbuditi iskrico ustvarjalnega duha, obenem pa odkriti, podpreti in vzpodbuditi ... The post Domovina, ne beži, ostani pri meni appeared first on Kamnik Info.
Ko teniško igrišče postane pokopališče

Ko teniško igrišče postane pokopališče

Radio Študent, 8. februar 2019 ― Reflektirati uprizoritev Common Ground, ki je leta 2014 nastala v produkciji berlinskega gledališča Maksima Gorkega, še zdaleč ne pomeni govoriti o njej le kot o umetniškem dogodku, temveč gre neobhodno za heterogen spekter dialoga med uprizoritveno prakso in njenim širokim dometom nagovora.
THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – EN

THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – EN

Kurja polt, 8. februar 2019 ― THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN Glasba in film: Khavn, 60'Kino-koncert Khavnovih filmov z živo glasbeno spremljavo obsega "trilogijo izgubljenih filmov", Filipiniana, Aswang (1933) in Juan Tamad Goes To The Moon (1898) ter izsek iz celovečerca Nitrate: To The Ghosts Of The 75 Lost Philippine Silent Films (1912–1933). FILIPINIANA, 2016, 13' [...] The post THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – EN appeared first on Kurja polt.
THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – SLO

THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – SLO

Kurja polt, 8. februar 2019 ― THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN 12. 4. / TOČNO OKOLI 23:30 / KINODVOR KAVARNA / VSTOP PROST!Kino-koncert s Khavnovo živo glasbeno spremljavo na elektronskih orglah in tolkalih obsega "trilogijo izgubljenih filmov", Filipiniana, Aswang (1933) in Juan Tamad Goes To The Moon (1898), ter izsek iz celovečerca Nitrate: To The Ghosts Of [...] The post THIS IS NOT A LOST FILM BY KHAVN – SLO appeared first on Kurja polt.
Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco

Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco

Deseta umetnost, 8. februar 2019 ― Lepo pozdravljeni. Sem Matej Patljak in za Deseto umetnost vas bom v prihajajočih 11 dnevih iz prve roke seznanjal z dogajanjem na 69. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Nekateri se me morda spomnite že po poročilih iz lanskega Cannesa in Benetk, vsi ostali pa lepo vabljeni, da se mi pridružite na moji festivalski pustolovščini. Po […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    God Bless America (2011)  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Heat (1995)  Guardians of the Galaxy (2014)  Macbeth (2015) Copyright © Deseta umetnost [Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco], All Right Reserved. 2019.
Prešerno na Prešernov dan

Prešerno na Prešernov dan

ARS Svet kulture, 8. februar 2019 ― Mineva 170. let od smrti velikega pesnika. Po vsej državi se odvijajo številne prireditve, muzeji in galerije so odprli svoja vrata. V tokratni praznični oddaji boste slišali utrinke iz tradicionalnega recitala Prešernove poezije na osrednjem ljubljanskem trgu, odpravili smo se na Prešernov smenj v Kranj, povabili vas bomo tudi v Društvo slovenskih pisateljev na branje v sklopu akcije Svet brez zidov. V oddaji bo zvenela uglasbena Prešernova poezija Vlada Kreslina, Ditke Haberl in skupine Tantadruj. Poročamo še o dveh novih gledaliških uprizoritvah v SNG Maribor in SSG Trst.
Svoboda in nujnost

Svoboda in nujnost

Airbeletrina, 8. februar 2019 ― Najraje sem bral pisma Strobona iz Amazeje in Nikolaja iz Damaska, živahno korespondenco dveh mladih učenjakov z roba imperija, ki vsak po svoje doživljata in po spletu okoliščin oba, Strobon malo prej, Nikolaj kasneje, nekaj let preživita v bližini Oktavijana Cezarja. Zabavna in bistra so bila tudi Mencenatova pisma Titu Liviju, piscu rimske zgodovine Od ustanovitve mesta, ki je starega vladarjevega prijatelja in najtesnejšega sodelavca pobaral, naj mu pripoveduje o Avgustovi mladosti in vzponu na oblast. Mnogo bolj suhoparni, skoraj robati, so se mi zdeli spomini Marka Agripe, avtobiografija, s katero je, po Mencenatovih besedah, prijateljem »ves čas grozil«, da jo bo napisal in je polna odločnih besed, jasnih formulacij in vojaške terminologije. Najbolj tehtni in iskreni so bili verjetno dnevniški zapisi Julije, Avgustove edine hčere in ženske, ki bi lahko postala znamenit učenjakinja, »če bi bila moški in manj bist
Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah

Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah

Društvo Slovenski staroverci, 8. februar 2019 ― Objavljamo prvo predavanje iz popoldanskega sklopa lanskega simpozija v Kobaridu. Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah. V Vedah, najstarejšem indoevropskem izročilu, vedski modreci opisujejo nebesne pojave in slavijo sile narave, nudijo pa tudi obseţen sistem zapletenega obredja, s pomočjo katerega svečeniki podpirajo ustroj vsega stvarstva.

V Žalcu podelili Savinova odličja

Celje.info, 8. februar 2019 ― Občina Žalec ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto podeljuje Savinova odličja za ugledne dosežke na različnih področjih kulturne ustvarjalnosti. Komisija The post V Žalcu podelili Savinova odličja appeared first on Celje.info.

V Trstu premiera muzikala Zadnjih pet let

SiGledal Novice, 8. februar 2019 ― V tržaškem kulturnem domu bo drevi ob 20.30 na sporedu premiera muzikala Zadnjih pet let avtorja Jasona Roberta Browna v režiji Jasmin Kovic. Nova produkcija Slovenskega stalnega gledališča (SSG) bo prvič zazvenela v slovenskem prevodu Janeza Usenika. Vlogi protagonistov sta prevzela tržaška igralca Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič.

Plesni stroj BUM BAM za veliki finale 11. festivala Bobri

SiGledal Novice, 8. februar 2019 ― Na današnji kulturni praznik se zaključuje 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival je zaznamovala tema ples-gib-telo s poudarkom na sodobni umetnosti, v tem duhu pa bo tudi zaključek v Kinu Šiška v režiji Tjaše Črnigoj, naslovljen Plesni stroj BUM BAM. Bobri so letos s 166 dogodki pritegnili okoli 15.000 obiskovalcev.
Pahor Florjanu Lipušu vročil zlati red za zasluge

Pahor Florjanu Lipušu vročil zlati red za zasluge

Planet Siol.Net, 8. februar 2019 ― Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš je ob današnjem kulturnem prazniku prejel zlati red za zasluge za izjemen prispevek k slovenski književnosti ter za nov in svež pogled na slovenstvo. Odlikoval ga je predsednik republike Borut Pahor na že tradicionalnem dnevu odprtih vrat ob prazniku. Pahor je ob tem sprejel tudi letošnje Prešernove nagrajence.

Za samozavestno kritiko arhitekture

OUTSIDER, 8. februar 2019 ― Zrel človek ne potrebuje božanja z besedami na vsakem koraku. Zrel človek od prijateljev ne pričakuje, da mu bodo vedno pritrjevali. Kvečjemu obratno: če od koga, ravno od najbolj naklonjenih znancev pričakuje kritične besede, kadar se jim zdijo na mestu, in jim je zanje iskreno hvaležen. Obenem pa je tudi res, da zrelih ljudi ni…

1834 – Rojen Dimitrij Mendelejev

Zgodovina na dlani, 8. februar 2019 8. februarja leta 1834 se je v Tobolsku rodil ruski znanstvenik, kemik in izumitelj, Dimitrij Ivanovič Mendelejev. Mendelejev je leta 1870 sestavil periodični sistem kemičnih elementov. Dokazal je, da so lastnosti kemičnih elementov odvisne od njihove atomske mase. Napovedal je obstoj nekaterih, šele pozneje, odkritih elementov.  Za svoje znanstvene dosežke… Preberi The post 1834 – Rojen Dimitrij Mendelejev appeared first on Zgodovina na dlani.
Prešernova proslava presenetila s svežino pristopa

Prešernova proslava presenetila s svežino pristopa

Misli, 8. februar 2019 ― Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila letos v znamenju sedme umetnosti, je po besedah nekaterih obiskovalcev presenetila s svežino pristopa. Kritična misel predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja, ki je Slovenijo primerjal z Butalami, pa je bila, kot so povedali, pričakovana.
1934 Rakek – Stilmontski župan

1934 Rakek – Stilmontski župan

Stare slike (Cerknica), 8. februar 2019 ― Dramska skupina Katoliškega izobraževalnega društva z Rakeka je nekje v tridesetih letih 20. stoletja pripravila gledališko predstavo z naslovom Stilmondski župan. Igro je napisal Maurice Maeterlinck (1862 – 1949), ki je leta 1911 prejel Nobelovo nagrado kot priznanje za svoje vsestransko literarno delo. Odbor je izpostavil dramska dela, ki jih odlikuje bogata domišljija, ki včasih […]

8. februar 1895 - izšla prva številka Planinskega vestnika

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februar 1895 - izšla prva številka Planinskega vestnika Planinski vestnik velja za najstarejšo slovensko revijo, ki še izhaja. Slovenske ljubitelje gora razveseljuje že več kot 120 let. Planinski vestnik se je kot glasilo Slovenskega planinskega društva (SPD) v Ljubljani v svoji prvi številki, ki je izšla 8. februarja 1895, predstavil javnosti z naslednjim programom: »Da slovensko planinsko društvo doseže svoj namen (izdajati, pospeševati in podpirati zanimljive planinaslovne spise in slike), sklenil je odbor 'Sl. pl. dr.' od leta 1895. počenši izdavati blagemu planinoslovstvu posvečen mesečnik, kateri bode objavljal zanimljiva predavanja in različne planinoslovne spise in slike.« Mlado Slovensko planinsko društvo je v letih preskušanja narodove zavesti potrebovalo povezovalno, izobraževalno in informativno poslanstvo, ki ga je Vestnik načrtno uveljavljal med članstvom. Tak se je usidral v srca vseh, ki so v tem dolgem obdobju pomagali širiti planinsko zavest. Planinski vestnik danes predstavlja najpopolnejši zgodovinski arhiv slovenskega planinstva in njegove krovne organizacije, Planinske zveze Slovenije.

8. februar 1980 je na Golniku umrl Leopold Suhodolčan, slovenski pisatelj

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februar 1980 je na Golniku umrl Leopold Suhodolčan, slovenski pisatelj. Rodil se je v Žireh 10. avgusta 1928.  Od leta 1935 - 1945 je hodil v osnovno šolo v Svečini in v Šentilju v Slovenskih goricah ter v meščansko šolo. Leta 1949 je končal učiteljišče v Mariboru. Od leta 1953 - 1957 je bil predmetni učitelj na osnovni šoli na Prevaljah in od 1957 - 1974 njen ravnatelj. Urednik revije Kurirček je bil od leta 1974 - 1977 in od leta 1977 - 1980 glavni in odgovorni urednik knjižnih izdaj založbe Borec v Ljubljani. Ob svojem poklicnem in pisateljskem delu je bil tudi na odgovornih mestih v kulturi. Bil je pobudnik in predsednik Bralne značke, ki sta jo s Stankom Kotnikom zasnovala leta 1961 na Prevaljah in se je razširila po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvo. Za odrasle je pisal že sodobneje ubrano realistično prozo, izhodišče pripovedovanja mu je bila Koroška. Največ je ustvarjal za mladino in postal znan tudi zunaj naših meja. Njegova dela so prevedena v več svetovnih jezikov. Za svoja dela je prejel številna priznanja, med njimi Levstikove nagrade, priznanja Zlata knjiga, Kajuhovo nagrado, Trubarjevo plaketo … Po njem je v okviru Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem poimenovana pionirska knjižnica, v knjižnici pa je od leta 1998 tudi njegova spominska soba, kjer so zbrane vse originalne izdaje njegovih del, ponatisi, prevodi in drugo gradivo. V spominskem parku na Prevaljah stoji njegov doprsni kip, delo Mirsada Begića.

8. februarja 1849 je v Kranju umrl France Prešeren, slovenski pesnik

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februarja 1849 je v Kranju umrl France Prešeren, slovenski pesnik. Rodil se je 3. decembra 1800 v Vrbi.  Rodil se je v kmečki družini. Pri hiši je bilo osem otrok. Leta 1808 ali 1809 je odšel od doma v šole. Pri šolanju so ga podpirali strici duhovniki. Med leti 1810-12 je osnovno šolo obiskoval v Ribnici, kjer je stanoval pri učitelju Antonu Kromholzu, nato v letih 1812-13 v Ljubljani. Šest razredov gimnazije je prav tako opravil v Ljubljani med leti 1813-19, kjer je stanoval »pri stari Lizi na Poljanah« blizu sv. Petra. V Ljubljani je napravil nato do leta 1821 še dva letnika liceja. Leta 1821 je odšel na Dunaj, kjer je najprej napravil tretji letnik filozofije, leta 1822 pa se je vpisal na študij prava. Absolviral je leta 1926. Promoviran je bil leta 1828. Med študijem se je poleg Knafljeve ustanove preživljal tudi z inštrukcijami.V Ljubljano se je vrnil poleti leta 1828. Najprej je bil odvetniški praktikant v odvetniških pisarnah, pri finančnem uradu in na sodišču. Leta 1832 je v Celovcu napravil sodniški in odvetniški izpit. Nato je bil štirinajst let zaposlen kot pravnik pri odvetniku B. Crobathu v Ljubljani.

"Prešeren iz Maleševe zbirke«

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Osrednja knjižnica Celje se tudi letos pridružuje številnim kulturnim ustanovam v Sloveniji, ki bodo 8. februarja na slovenski kulturni praznik obiskovalcem odprle svoja vrata. Ob 11. uri vas vabimo na odprtje razstave "Prešeren iz Maleševe zbirke«, avtorice Brede Ilich Klančnik.V kulturnem programu odprtja bodo sodelovali člani Ljubiteljskega gledališča Teharje in pevka Sanja Poljšak Pesan s pianistom Dejanom Jakšičem. Osrednja knjižnica Celje v sodelovanju z Galerijo Mihe Maleša iz Zgornje Rečice pri Laškem. Vabljeni!
Tuji vplivi

Tuji vplivi

ARS Za en bokal muzike, 8. februar 2019 ― Tokrat bomo slišali posnetke iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1979, v njej pa so se posvetili prisotnosti tujih vplivov v naši ljudski pesmi V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1979, v njej pa so se posvetili prisotnosti tujih vplivov v naši ljudski pesmi.
Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji.

Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji.

ARS Arsov forum, 8. februar 2019 ― Pogovor ob vprašanju: »Kaj je s sliko danes?« V Moderni galeriji v Ljubljani je na ogled razstava Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji. Pregledna razstava, ki jo je kurirala dr. Martina Vovk, prikazuje dela slovenskih slikark in slikarjev, rojenih v 70.ih in 80. letih minulega stoletja. Osrednje vprašanje, ki ga odpira razstava, je »Kaj je s sliko danes?« Na to in druga vprašanja o likovni umetnosti mlajših slovenskih umetnic in umetnikov se bomo pogovarjali s Petjo Grafenauer, likovno kritičarko, kuratorico in redno profesorico na Akademiji za likovno umetnost za oblikovanje, Tugom Šušnikom, akademskim slikarjem in profesorjem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in z akademskima slikarjema Urošem Weinbergerjem in Mitom Gegičem. Med snemanjem oddaje Arsov forum smo prejeli pojasnilo direktorice Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Zdenke Badovinac, v zvezi s katalogom, ki ob razstavi Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji, ni izšel, četudi se strokovni javnosti to zdi neobhodno nujno. Delovni naslov oddaje je bil zato Namesto kataloga. Zdenka Badovinac, direktorica MG+MSUM, odsotnost kataloga takole pojasnjuje: Spoštovani, Naslov vaše okrogle mize žal ne zadene bistva problema. Moderna galerija dobi za svoje razstave v dveh muzejih, v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, samo nekaj več kot sto tisoč evrov letno, kar imajo muzeji v razvitem svetu za manjše razstave! Kataloga za razstavo Čas brez nedolžnosti nismo naredili zato, ker imamo letos, tako kot tudi vsako leto, premalo denarja za program. V letu 2019 načrtujemo v obeh muzejih 5 večjih razstav in še nekaj manjših razstavnih projektov in obrazstavnih dogodkov, za kar imamo na voljo s strani države le 120.000 €. Moderna galerija od leta 2011, ko deluje na dveh lokacijah, dobi za razstave manj denarja, kot smo ga leta 2010 , ko smo delovali samo v eni hiši. Katalog razstave Čas brez nedolžnosti žal še zdaleč ni edini in žal tu
še novic