De facto (pojdi s seboj)

De facto (pojdi s seboj)

ARS Svet kulture, 10. maj 2019 ― Napovedujemo performans Milka Lazarja in Leje Jurišić V koncertnem performansu De facto (pojdi s seboj) srečevanje glasbenika Milka Lazarja in plesalke, koreografinje Leje Jurišić spodbuja hibridno eksperimentalno delo. Koncertni performans z naslovom De facto (pojdi s seboj) bo na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma premierno zaživel v nedeljo, 12. maja. Odrsko sobivanje dveh izrazitih umetniških individualistov prinaša odkrivanje nepredvidljive izrazne potence, kjer na presečišču giba in zvoka vznika predstava, ki jo avtorja povzemata kot iskanje sledi do resnice sodobnega človeka. Danes v oddaji bomo počastili tudi Cankarjev rojstni dan in se dotaknili pestrega koncertnega dogajanja. Vabljeni k poslušanju!

"Dobrodošli v moji industriji"

Kriterij.si, 10. maj 2019 ― "Dobrodošli v moji industriji" Sindikat odklonskih entitet Urednik Fri, 05/10/2019 - 16:06 »Dobrodošli v moji industriji« Zapis o performansu Moja narava in pleteni skulpturi Swelf »Dobrodošli v moji industriji« so uvodne besede performansa Moja narava performerke Sophie Rodríguez iz Venezuele, v katerem improvizira in pleše z velikansko pleteno skulpturo vulve. Izrečene so na vhodu Stare elektrarne v neposredni bližini skulpture Swelf – delu gledališke ustvarjalke, dramatičarke in performerke Marijs Boulogne, ki služi kot scenografija – in vnaprej začrtajo celotno smer in ton perfomansa. Ta namreč trasira navidezni kontrast med industrijo in osebno naravo, kar počne humorno in igrivo, za kar poskrbi predvsem improvizacijski vidik uprizoritve. Performans in pletena skulptura, ki ob vsaki postavitvi zavzame novo obliko in pri tem uteleša nov sestav tisočih intimnih ženskih oblik in pregibov, sta bila na ogled v sklopu drugega festivala Sindikat odklonskih entitet, ki je v času med 13. in 18. aprilom nagovarjal simpatizerje robnih urbanih žanrov. Obe deli, skulptura ali performans, ki poteka v neposrednem odnosu do nje, ne glede na to, h kateremu od obeh pristopamo najprej, združujeta element šoka in občutljivost za izumetničenost ali »camp«. Rogata se sami zmožnosti okusa in s tem postavljata v dialog z antikulturnimi gibanji 20. stoletja, za katera je v splošnem značilno prevpraševanje vrednostnih hierarhij tega, kar se pogosto imenuje »zahodna kultura«. Roganje zmožnosti okusa v primeru performansa in skulpture poteka v eksplicitno feministični maniri. Pletena skulptura Swelf se tako razprostira v prostoru s težkimi lovkastimi formami in daje vtis rožnatega tujka (»aliena«), ki požira prostor in ljudi v njem. Ta vulvasti tujek preigrava fantazmo monstruozne ženskosti, ki se često pojavlja kot tihi vzrok za legitimacijo ali poskus legitimacije podrejenega mesta ženske v družbi. Medtem Sophia Rodríguez s svojim telesom in govorom nagovarja občinstvo, ga izzo
58. mednarodni umetnostni bienale

58. mednarodni umetnostni bienale

ARS Kulturna panorama, 10. maj 2019 ― Svetovna razstava z naslovom May you live in interesting times tokrat poteka pod umetniškim vodstvom Ralpha Rugoffa. Prve vtise z bienala bo z nami delila naša sodelavka Aleksandra Saška Gruden, ki si je razstavo že ogledala. Spregovorila bo tudi o projektu slovenskega predstavnika Marka Peljhana. Nadaljevali bomo s predstavitvijo projekta Likovni svet Alenke Gerlovič, ki vključuje sedem razstav priznane slikarke ob stoletnici njenega rojstva. Novo medinstitucionalno razstavo z naslovom Afrika treh muzejev so pripravili trije slovenski muzeji, ki hranijo predmete z različnih koncev afriškega kontinenta. V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava z naslovom Častni meščani mesta Ljubljana. Govor bo tudi o nagradah. Prejšnji teden so podelili konservatorske nagrade in priznanja. Ob koncu oddaje bomo napovedali še Festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi.

izPOSTAVI se V javni PROSTOR 2!

Ana Monro, 10. maj 2019 ― DELAVNICE // USTVARJANJE // NASTOPI // DRUŽENJE Od 25. junija do 6. julija 2019 bo v Ljubljani potekala mednarodna interdisciplinarna raziskovalna delavnica za mlade izPOSTAVI se V javni PROSTOR 2. Izvedli jo bomo v okviru mladinske izmenjave, ki jo podpirata program EU Erasmus+: Mladi v akciji in zavod MOVIT.  18 udeležencem, starim od 18 do 30 let, ki jih zanima ... The post izPOSTAVI se V javni PROSTOR 2! appeared first on Ana Monro.

Da bi v novem sklicu Evropskega parlamenta sedeli kulturno ozaveščeni poslanci

CED, 10. maj 2019 ― Društvo Asociacija je skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiom Študent 7. maja 2019 v Ljubljani organizirala predvolilno soočenje s kandidati za Evropski parlament. Zanimalo nas je, kako razumejo pomen kulture in njen potencial za različna področja ter kako si bodo prizadevali za razvoj kulture. Stališča kandidatov si lahko ogledate tudi v video posnetku soočenja.

10. maja 1876 se je rodil Ivan Cankar, slovenski pisatelj, dramatik in pesnik

Kamra.si, 10. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. maja 1876 se je na Vrhniki rodil Ivan Cankar, slovenski pisatelj, dramatik in pesnik. Umrl je 11. decembra 1918. Ivan Cankar se je rodil 10. maja, leta 1876 v hiši Na klancu (Vrhnika) 141 kot osmi od dvanajstih otrok obrtniško – proletarske družine trškega krojača. Leta 1882 se je vpisal v osnovno šolo na Vrhniki, leta 1888 pa na ljubljansko realko. Razrednik in učitelj slovenščine mu je bil Franc Levec, ki ga je zelo spoštoval. Tam se je pridružil dijaškemu društvu Zadruga, kjer se je predstavljal z branjem raznih pesmi in kritik ter navezal stike z Murnom, s Kettejem in z Župančičem. Že v dijaških letih je napisal prve pesmi in jih objavil v reviji Vrtec in reviji Ljubljanski zvon.
Medinstitucionalna razstava Afrika treh muzejev

Medinstitucionalna razstava Afrika treh muzejev

SEM, 10. maj 2019 ― Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec smo v torek, 7. 5. 2019 v Slovenj Gradcu na odprli medinstitucionalno razstavo Afrika treh muzejev. S skupno razstavo so predstavljene izbrane vsebine in predmeti iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja, zbirka Františka Foita iz Muzeja Velenje in pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja. Razstavo naprej gosti Koroški pokrajinski muzej v Slovenj Gradcu, od septembra bo na ogled v Muzeju Velenje, prihodnje leto pa v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Dr. Marko Frelih (Slovenski etnografski muzej): AFRIKA TREH MUZEJEV Veliko muzejev po Sloveniji ima v zbirkah predmete iz neevropskih dežel, med njimi tudi predmete iz Afrike. Toda v treh muzejih so afriški zbirke še posebej izpostavljene in že desetletja prisotne na stalnih razstavah. Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej imajo v svojem poslanstvu posebno čast, da širši javnosti lahko z razstavami in različnimi muzejskimi programi predstavijo bogato kulturno dediščino afriških kultur – od predmetov iz faraonskega Egipta do sodobnih stvaritev afriških umetnikov. Slovenski etnografski muzej načrtno dokumentira vse oblike povezav Slovencev z Afriko, ki neprekinjeno trajajo že od 19. stoletja. Poleg bogate materialne dediščine je v muzeju shranjena tudi pomembna zbirka fotografij in arhivskih dokumentov. Muzej Velenje že dolgo s stalno razstavo predstavlja izjemno življenjsko zgodbo češkega kiparja, pisatelja in popotnika Františka Foita. Skupaj s soprogo Ireno so ga zapletene okoliščine iz Kenije pripeljale v Velenje in v grajskih prostorih si obiskovalci lahko ogledajo slikovito zbirko mask, kipov in tradicionalnih kiparskih izdelkov študentov, ki jih je poučeval. Koroški pokrajinski muzej ima zelo raznovrstno afriško zbirko dr. Franca Tretjaka, ekonomista in enega vodilnih slovenskih strokovnjakov za analizo i

Jernej Prijon: Prosti trg arhitekturnih idej

OUTSIDER, 10. maj 2019 ― Kot diplomant arhitekture se podaš v svet s prepričanjem, da bodo dobri arhitekti prišli do posla in da obstaja odprti trg arhitekturnih idej, ki bo poskrbel, da bo temu tako. Ali ta trg dejansko obstaja? Ali obstaja kakšna korelacija med tem, kako produkcijo arhitekta ocenjuje družba in tem, koliko posla bo ta arhitekt imel? Ali… The post Jernej Prijon: Prosti trg arhitekturnih idej appeared first on OUTSIDER.

Štajermark - po sledeh skupne zgodovine

Kamra.si, 10. maj 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na odprtje razstave ŠTAJER-MARK. Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920) in predavanje mag. dr. KARIN ALMASY Utrinki iz preteklosti. Spodnja Štajerska na starih razglednicah (1890─1918. Srečali se bomo v četrtek, 16. maja 2019, ob 19. uri v razstavišču knjižnice. Skupina raziskovalcev z Univerze v Gradcu je od leta 2016 pregledala več tisoč zgodovinskih razglednic iz obdobja med letoma 1890 in 1920, ki so bile izdane za območje zgodovinske Spodnje Štajerske/Untersteiermark. Gre za projekt, ki je presegel državne meje, saj so v njem udeležene tako slovenske kot avstrijske ustanove in zbiratelji. Izsledke večletnega proučevanja so avtorji javnosti predstavili z razstavo in katalogom z naslovom »ŠTAJER-MARK. Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920)«. Razstava zastavlja vprašanja o sobivanju, sožitju pa tudi o nasprotjih nemško in slovensko govorečih prebivalcev Spodnje Štajerske. Po večji razstavi, ki je bila predstavljena septembra 2018 v Pavlovi hiši, se je na pot podala potujoča razstava, ki prihaja po gostovanjih v Mariboru in Celju zdaj tudi na Ptuj. Razstava bo na ogled do 28. junija 2019.

Hlapci in gospodarji v odpadkih narodov

Razpotja, 10. maj 2019 ― Martin Hergouth Poleg Marxovega rojstva in Cankarjeve smrti smo letos na okrogli razdalji tudi od prelomnega 1968, mitskega leta študentskega aktivizma. Še ena približno dobra zgostitev teh momentov (v redu, Marx bo v njej zraven precej po ovinku), ki mi pride na misel, se je zgodila spomladi 2012. V valu študentske mobilizacije, ki je sledil podobnim dogajanjem povsod drugod po svetu – leto pred tem sta se dogajala arabska pomlad in gibanje Occupy, pri nas pa zasedbi trga pred ljubljansko borzo in kasneje Filozofske fakultete – , so uporniški študenti AGRFT uperili kritiko direktno na zakonodajno oblast – mislim, da ob sprejemanju zloglasnega ZUJF-a, varčevalnega zakona o uravnoteženju javnih financ – in nekaj vročih majskih dni pred parlamentom organizirali maratonsko ciklično branje Cankarjevih Hlapcev. The post Hlapci in gospodarji v odpadkih narodov appeared first on Razpotja.
Den 12. mann (2017)

Den 12. mann (2017)

Deseta umetnost, 10. maj 2019 ― Nastanek novih, sodobnejših konfliktov je tekom let povzročil, da je bilo področje druge svetovne vojne nekoliko potisnjeno v ozadje. Hočemo ali nočemo, vedno je bilo (in bo?) tako. Filmsko opominjanje javnosti na aktualne podvige domačih oziroma zavezniških sil pač predstavlja odličen balzam za javno mnenje, posledično pa ima blagodejne vplive tudi na druge stvari, povezane […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Prevarantki  Klub zadovoljnih žensk  Star Wars: The Force Awakens (2015)  Justice League (2017)  The Water Diviner (2014) Copyright © Deseta umetnost [Den 12. mann (2017)], All Right Reserved. 2019.

Design Biotop: Prostor in kreativno mišljenje | 24. 5. 2019, Muzej arhitekture in oblikovanja MAO

Fakulteta za dizajn, 10. maj 2019 ― Prejeli smo: Design Biotop: Prostor in kreativno mišljenje View this email in your browser Design Biotop: PROSTOR IN KREATIVNO MIŠLJENJE 24. 5. 2019, Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO Letošnji Design Biotop v ospredje postavlja iskanje kreativnih in vključujočih rešitev za boljši ekonomski in socialni napredek mest, pri čemer je ključnega pomena trajnostni razvoj. Design Biotop […]
Congregation at the castle: Three hundred thousand souls

Congregation at the castle: Three hundred thousand souls

Cirkulacija 2, 10. maj 2019 ― Friday, May 10th 2019 at 5pm: feel invited to performance for radio transmitter and a bicycle at Ljubljana Castle. Joe & Joe: Three hundred thousand Souls Three hundred thousand souls is a live performance for radio devised by Joe Vaughan & Joe Summers, a performance duo from the U.K. Through a combination of spoken text, musical improvisation, abstract sound and movement, the performance explores the idea of plurality in the living city. The audience are invited to experience the perform...
Tu pa tam (2004)

Tu pa tam (2004)

Deseta umetnost, 10. maj 2019 ― Če bi moral na slovenski (post-osamosvojitveni) filmski sceni izbrati najbolj kulten podzemni film, bi bila to skoraj zagotovo črna komedija Tu pa tam. Kontroverzni film Mitje Okorna, ki je luč sveta ogledal leta 2004. V zgodbi, ki bi se lahko zgodila v vsakem slovenskem mestu, kjer se pojavljajo droge in kriminal, hkrati pa tudi primanjkljaj priložnosti za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ready Player One (2018)  Star Wars: The Force Awakens (2015)  [Pozor, hud prizor] - Goodfellas (1990)  Vertigo (1958)  Ant-Man and The Wasp (2018) Copyright © Deseta umetnost [Tu pa tam (2004)], All Right Reserved. 2019.

V Cankarjev dom se bo skozi glasbo in pripoved vrnil Odisej

Misli, 10. maj 2019 ― V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo zvečer premiera predstave Pesem o Odiseju v režiji Ivane Djilas. Rapsodiseja za dva po Homerju, kot so jo podnaslovili ustvarjalci, bo gledalce prek pripovedi in veliko glasbe v živo posrkala v najbolj razburljive dogodke Odisejevega deset let trajajočega vračanja iz trojanske vojne domov na Itako.

Peter Semolič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 10. maj 2019 ― Peter Semolič piše poezijo, prozo, dramatiko, esejistiko in prevaja iz angleščine, francoščine ter hrvaščine in srbščine. Je soustanovitelj prve spletne revije za poezijo v Sloveniji Poiesis in Kulturno-umetniškega društva Poiesis. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v štafeti branja priporoča besedilo Simone Semenič Nogavice.

Nikoli me ne razočara

Časnik, 10. maj 2019 ― Neumnost je trditi, da je v Sloveniji še kakšna manjšina poleg obeh že priznanih. Obenem pa je to tudi noro in nevarno. Edini razumljiv razlog se mi zdi kupovanje volivcev. Levica zna to delati povsod. Slovenija ni nobena izjema. A to ne spremeni dejstva, da je neumno. The post Nikoli me ne razočara appeared first on Časnik.
1914 Ljubljana – Poslanec in župan Franc Drobnič s kolegi

1914 Ljubljana – Poslanec in župan Franc Drobnič s kolegi

Stare slike (Cerknica), 10. maj 2019 ― “Klub kranjskih deželnozborskih poslancev Slovenske ljudske stranke tik pred vojno”, piše pod fotografijo, ki jo v spomin na starega očeta hrani Ladica Štritof, hči belmalenskega najstarejšega sina Ivana Petriča, poročenega z Milko Drobničevo, poslančevo hčerjo. Slika je nastala pred prvo svetovno vojno, torej še v Avstro-Ogrski. Zadaj vidimo Ljubljanski grad in najbrž bi se dalo ugotoviti, […]
Slovenci nergamo nad visokimi davki, hkrati pa hvalimo socializem

Slovenci nergamo nad visokimi davki, hkrati pa hvalimo socializem

Časnik, 10. maj 2019 ― Iz tiskarne je prišla knjiga »Slovenija, vstan'!« novinarja in publicista Gašperja Blažiča. V knjigi so objavljene njegove kolumne od leta 2012 do leta 2018, ki so večinoma bile objavljene na spletnem portalu Časnik.si. The post Slovenci nergamo nad visokimi davki, hkrati pa hvalimo socializem appeared first on Časnik.
Laibach danes v Zadru, v soboto na Reki

Laibach danes v Zadru, v soboto na Reki

Misli, 10. maj 2019 ― Slovenska glasbena skupina Laibach, ki je uspela tudi v tujini, danes prihaja v klub Arsenal v Zadru, kjer bo predstavila svoj aktualni koncertni program The Sound of Music. V soboto pa bo nastopila v dvorani Pogon kulture na Reki, so napovedali hrvaški organizatorji, ki pričakujejo, da bodo odigrali večino svojih uspešnic.
Prlekija

Prlekija

ARS Za en bokal muzike, 10. maj 2019 ― Tokrat bomo slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetku iz leta 1966. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetkih iz oddaje, ki je bila posneta daljnega leta 1966. Vabljeni k poslušanju zanimivih starejših arhivskih posnetkov, kot jih je za predstavitev teh krajev izbral pesnik Kajetan Kovič.
še novic