Večer s Prijatelji Šest-še v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. maj 2019 ― V torek, 21. maja 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekal glasbeno-pogovorni večer z ljudskimi pevci in godci Prijatelji Šest-še. Zasedba bo prihodnje leto praznovala dvajsetletnico delovanja, sestavljajo jo Zvone Babič, Marija Babič, Alfonz Lesjak, Stanko Bertelovič, Marjan Šertel in Marjan Lipovšek. Pogovor, ki ga je vodila knjižničarka Lea Felicijan, je obiskovalce popeljal skozi zgodovino delovanja skupine, dogodek pa je poleg živega petja in glasbe, ustvarjene z dvema harmonikama in kitarama, popestrila tudi projekcija videospotov. Prijatelji Šest-še so v obliki videospotov posneli kar trideset skladb, še mnogo več pa jih ...

Potopisno predavanje Po Poti ribičev

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. maj 2019 ― Si predstavljate, kakšne bi bile vaše počitnice, če bi teden dni živeli v popolnem zlitju s silovito, divjo, prvinsko naravo? Samo veter z morja, pršenje divjih valov, ki enakomerno butajo ob obalo, rumeni pesek pod nogami, navpične skale, ob katerih se lomijo valovi Atlantika, vmes pa glasovi divjih ptic, ki gnezdijo na vrhu najbolj nedostopnih skalnih pečin in klifov … Na ta vprašanja nam je v torek, 21. maja 2019, v Medobčinski splošni knjižnici Žalec na potopisnem predavanju odgovorila Nada Mulej, ki je vse to doživela februarja letos, ko je ...
Kristina Eržen, Teja Miholič, Tilyen Mucik, Lucija Rosc // Življenja reči

Kristina Eržen, Teja Miholič, Tilyen Mucik, Lucija Rosc // Življenja reči

Galerija Fotografija, 21. maj 2019 ― Kristina Eržen, Teja Miholič, Tilyen Mucik, Lucija Rosc Življenja reči 5.06.20197.09.2019 20.00 Fotografija se je skozi zgodovino aktivno ukvarjala z vlogo predmeta kot samostojnega upodobljenca in v prvih desetletjih prejšnjega stoletja je bila njegova avtonomnost vzpostavljena. Razstava skozi izbor štirih avtoric poskuša raziskati, kam lahko umestimo motiv fotografskega predmeta v današnjem času in prostoru. Mlade, neuveljavljene fotografinje danes raziskujejo predmet na samosvoje načine in ga reflektirajo na izrazito sodoben način. O razstavi O umetniku SPONZORJI Kristina Eržen, Teja Miholič, Tilyen Mucik, Lucija Rosc Življenja reči ŽIVLJENJA REČI Fotografija se je skozi zgodovino aktivno ukvarjala z vlogo predmeta kot samostojnega upodobljenca in v prvih desetletjih prejšnjega stoletja je bila njegova avtonomnost vzpostavljena. S trudom gibanja »nove stvarnosti«, ki je v 20. in 30. letih v različnih variacijah nastopala v okviru nemške, francoske in celo slovenske fotografske dejavnosti, je predmet zaživel v novih izrezih, nenavadnih kompozicijah in tehnološko iznajdljivih rešitvah. A če je predmet nekoč služil predvsem tehničnemu razvoju fotografskih študij in velikokrat predstavljal le podlago za študijo luči, postavitve in optičnih učinkov, danes v tem smislu opazujemo svojevrsten preobrat: predmet je zdaj dobesedni protagonist fotografije, z lastno zgodbo in življenjem, ki je skozi objektiv predstavljeno v različnih, kompleksnejših kontekstih. Predmet v smislu tihožitne kompozicije je skozi čas ostal prisoten v motiviki umetnikov in nastopa tudi v sodobni fotografiji. Fotografom nudi možnosti za razvoj tehnično dovršenih motivov v studiu, ki danes presegajo fotografsko podobo in jo združujejo s slikarstvom, kiparstvom, videom ali instalacijo.

'Čutil sem tokove časa' - Razstava o Hinku Smrekarju

Kamra.si, 21. maj 2019 ― Koroška osrednja knjižnica se v sodelovanju s Cirilom Horjakom, Večerovim časopisnim ilustratorjem, spominja Hinka Smrekarja, 'najboljšega slovenskega risarja, kot jih je kdaj bilo',  z razstavo knjižnih in periodičnih tiskov ter njegovih izbranih del, ki kot kalejdoskop razkrivajo vso ostrino njegovega kritičnega uma in bogastvo risbe. Avtor razstave, odličen slovenski ilustrator in stripar Ciril Horjak, se zadnji dve leti intenzivno ukvarja z življenjem in delom genialnega ilustratorja in karikaturista. Uspelo mu je raziskati, dokumentirati in tudi zbrati številne dragocene dokumente in pričevanja, se poglobiti v dosegljive rokopisne vire ter dopolniti katalog Smrekarjevih del. Slovenski risar, grafik in slikar Hinko Smrekar (1883–1942) je bil eden najbolj plodnih slovenskih knjižnih in časopisnih ilustratorjev, ki je kritično razgaljanje človeške nespameti in nehumanosti družbe pojmoval za svoje umetniško poslanstvo. Z jedko satiro je razkrival človeške nravi, družbene in kulturne razmere, smešil malomeščansko mentaliteto, razgaljal razčlovečenost kapitalizma ter med 2. sv. vojno obtoževal okupatorsko nasilje. Razstava je v razstavišču knjižnice na ogled do 11. junija 2019.

Palček kalček (15.6.2019 17:00)

Španski borci, 21. maj 2019 ― Toliko kolikor kapljic v morju prešteješ, toliko različnih palčkov na svetu odkriješ. Eni veliki, drugi čisto majhni, eni v gozdu, drugi v morju. A jaz poznam prav posebnega palčka, palčka Kalčka! Vztrajen, pogumen, dobrodušen in velikega srca! Njegova zgodba se danes prepeva! S tihim glasom in drobnim korakom, najmanjši je izmed teh korenjakov. Zgodbica navihanega, dobrodušnega, iznajdljivega in živahnega palčka Kalčka, ki so jo skozi šolsko leto plesali otroci na plesno-...
Brezplačna projekcija: F(l)ag Football

Brezplačna projekcija: F(l)ag Football

Kinodvor, 21. maj 2019 ― Projekcija dokumentarnega filma o treh športnih moštvih in njihovi poti do državnega prvenstva v ameriškem nogometu za geje bo 24. maja ob 21. uri v Kindovoru. Dogodek v organizaciji ILTS d.o.o. v sklopu projekta Pinkweek bo potekal v prisotnosti režiserja Setha Greenleafa. Vstop je brezplačen!

Večstanovanjski objekt v Pragi zgrajen z aluminijastimi sistemi podjetja heroal

OUTSIDER, 21. maj 2019 ― Urbana eleganca kompleksa Residence Garden Towers V Žižkovu, priljubljeni trendovski četrti v bližini mestnega jedra Prage, je bil leta 2017 zgrajen stanovanjski objekt Residence Garden Towers. S svojo edinstveno obliko se optimalno zliva z mestno četrtjo: spodnja od skupno 21 nadstropij so zgrajena v kvadratnem tlorisnem gabaritu, iz katerega se 55 metrov visoko dviga pet… The post Večstanovanjski objekt v Pragi zgrajen z aluminijastimi sistemi podjetja heroal appeared first on OUTSIDER.
Sukitoa O Namau & Joe Summers live

Sukitoa O Namau & Joe Summers live

Cirkulacija 2, 21. maj 2019 ― Saturday, 25th May 2019 at 21.00 hours at Cirkulacija 2 -> Tobačna Ljubljana: Sukitoa O Namau & Joe Summers live For the last of his three curated events this month, C2 resident Joe Summers invites Moroccan artist & sound researcher Sukitoa O Namau to create a new site specific performance for Cirkulacija 2. Expect an immersive performance from the pair, blurring the lines between sound sculpture, performance art and music. On thursday at 21.30 lengthy presentation of work and thoughts of both ...
10. Sejem akademske knjige Liber.ac

10. Sejem akademske knjige Liber.ac

ARS Svet kulture, 21. maj 2019 ― V Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto se danes začenja tridnevni sejem, tokrat pod naslovom Odprta znanost in univerzitetno založništvo Na že 10. Liber.acu sodeluje 48 razstavljalcev, svojo založniško dejavnost pa bo letos prvič predstavilo vseh 26 članic Univerze v Ljubljani. Liber.ac se je v zadnjih letih vzpostavil kot nov tip knjižnega sejma, kot kulturno in komunikacijsko središče, ki odpira akademski prostor širši slovenski javnosti. V oddaji se bomo sprehodili tudi po knjižnem sejmu v italijanskem Torinu, pogledali med platnice novega literarnega dela Barbare Pešut in izbora analiz in refleksij političnega dogajanja v Sloveniji izpod peresa Vlada Miheljaka in Franka Jurija. V ospredju bo danes torej knjiga. Vabljeni k poslušanju!

Objavljen razpis za nagrado mira

SiGledal Novice, 21. maj 2019 ― Mira, ženski odbor Slovenskega centra PEN, je objavila razpis za istoimensko literarno nagrado. Predlagane kandidatke morajo odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Nagrada stremi k večji prepoznavnosti ustvarjalk v javnosti in stroki.
Janez Cerar, ne le Dovolj.je, ampak tudi Preveč.je!

Janez Cerar, ne le Dovolj.je, ampak tudi Preveč.je!

Časnik, 21. maj 2019 ― Iniciativa Dovolj.je je bila zlorabljena že v prvih minutah po njenem porodu. Zdi se, da jo je zlorabil prav njen boter gospod Cerar. Izkoristil je priložnost in usmeril pozornost javnosti v obračunavanje z Misijonsko družbo, soredovniki lazaristi in neimenovanim spolnim nasilnikom iz njihovih vrst. The post Janez Cerar, ne le Dovolj.je, ampak tudi Preveč.je! appeared first on Časnik.
Videomanija 2019

Videomanija 2019

Kinodvor, 21. maj 2019 ― V Kinodvoru se danes ob 15. uri predstavlja mladinska filmska ustvarjalnost. Na sporedu je festival Videomanija! Brezplačne vstopnice bodo na voljo pri blagajni Kinodvora uro pred začetkom prireditve.
Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2018 v roke Bogdana in Martina Petelin

Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2018 v roke Bogdana in Martina Petelin

SEM, 21. maj 2019 20. maja 2019 so v Narodni galeriji podelili Valvasorjeve nagrade in priznanja za leto 2018. Izjemno ponosni smo, da sta med prejemniki častnega Valvasorjevega priznanja tudi Bogdan Petelin in Martin Petelin, ki sta Slovenskemu etnografskemu muzeju v lanskem letu podarila in izročila obsežno družinsko zbirko predmetov, fotografij in dokumentov slovenske ribiške družine Caharije iz Nabrežine pri Trstu. Čestitamo! Prav tako čestitamo vsem prejemnikom nagrad, priznanj in diplom!
Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2018 v roke Bogdana in Martina Petelin

Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2018 v roke Bogdana in Martina Petelin

SEM, 21. maj 2019 20. maja 2019 so v Narodni galeriji podelili Valvasorjeve nagrade in priznanja za leto 2018. Izjemno ponosni smo, da sta med prejemniki častnega Valvasorjevega priznanja tudi Bogdan Petelin in Martin Petelin, ki sta Slovenskemu etnografskemu muzeju v lanskem letu podarila in izročila obsežno družinsko zbirko predmetov, fotografij in dokumentov slovenske ribiške družine Caharije iz Nabrežine pri Trstu. Čestitamo! Prav tako čestitamo vsem prejemnikom nagrad, priznanj in diplom!

35. Druga godba: Nenadni skok iz lokalnega v beli svet

Kino Šiška, 21. maj 2019 ― Zasedba Liniker e os Caramelows, ki bo v četrtek zaigrala v Kinu Šiška, prihaja iz Brazilije. Tudi na nedavno izdanem tretjem albumu Goela Abaixo ostaja vpeta v sodobne soul in jazz tokove ter prepojena z afroameriškim glasbenim izročilom. Nastopila bo na 35. festivalu Druga godba, ki se začenja danes v Ljubljani in konča v soboto v Mariboru.

Predstavitev knjige Avgusta Demšarja

Kamra.si, 21. maj 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v četrtek, 30. maja 2019, ob 19. uri vabi na predstavitev kriminalnega romana Avgusta Demšarja Otok (Založba Pivec, 2018). Avgust Demšar je mariborski pisatelj, ki piše izključno detektivske zgodbe. V sodelovanju z založbo Sanje je v letih 2007-2012 ustvaril enega prvih slovenskih cikličnih detektivskih opusov, šest romanov s skupnim imenom Primeri inšpektorja Vrenka. S sedmim romanom z naslovom Miloš (2013) je nadaljeval serijo klasičnih detektivskih zgodb tipa kdo je storilec, obenem pa namesto uveljavljenih uvedel nove literarne junake, inšpektorja Miloša, kriminalistko Niko Lavrič in kriminalista Draga Jazbeca. Obe kriminalistični skupini je združil v naslednjem romanu z naslovom Pohorska transverzala (2016), podobno pa je tudi v zadnjem njegovem romanu, kriminalki z naslovom Otok. Avgust Demšar je bil za svoj literarni prvenec, detektivski roman z naslovom Olje na balkonu (leta 2008) za drug roman, detektivko z naslovom Retrospektiva (leta 2009), za četrtega z naslovom Evropa (leta 2010) in petega z naslovom Hotel Abbazia (2011) nominiran za nagrado Kresnik, Delovo nagrado za najboljši roman minulega leta. V mesecu aprilu leta 2017 je Avgust Demšar sodeloval na javnem natečaju za razvoj TV-serije, ki ga je razpisala RTV Slovenija ter bil izbran med 28 prispelimi predlogi. V januarju leta 2018 je RTV Slovenija od Demšarja odkupila šest scenarijev, razvitih na podlagi njegovih romanov Olje na balkonu, Retrospektiva in Tanek led. Na podlagi teh nameravajo posneti šest 50 minutnih epizod kriminalistične TV serije z delovnim naslovom Primeri inšpektorja Vrenka. Z avtorjem se bo pogovarjal urednik Nino Flisar.
Si ali nisi?

Si ali nisi?

LUD Literatura, 21. maj 2019 ― Ne dam roke v ogenj, da je s tem res tako, ampak dozdeva se mi, da bodisi si ali nisi fan Toona Tellegena; čeprav si težko predstavljam, da nisi. Njegovim unikatnim živalskim junakom, ki se vsak po svoje ubadajo z izzivom, imenovanim življenje, se je pač težko upreti.
118: Arbitražno sodišče

118: Arbitražno sodišče

Glave (Apparatus), 21. maj 2019 ― V najbolj akademskih Glavah doslej se Anže, Pižama, Boki, dr. Marko in dr. Aljoša poslovijo od Igre prestolov. Držijo se rekla, da o pokojnikih zgolj dobro, a v pepelu kraljevega pristanka vseeno ne sejejo rožic. Feedback je vedno dobrodošel. Težite nam lahko preko Twitterja ali pa na mail glave(afna)apparatus.si. Mreža Apparatus.si je tudi na Facebooku in jo […]

S poezijo od Novega mesta do Karlovca

Kamra.si, 21. maj 2019 ― Tokrat bomo tradicionalne Hrvaške dneve obeležili v sklopu 42. dolenjskega knjižnega sejma. Novomeška in karlovška knjižnica sta skozi dolgoletno sodelovanje stkali tesne in prijateljske vezi. Vljudno vabljeni na pogovorni večer, kjer se boste prepričali, da ljubezen in poezija ne poznata meja. Ljubezen do poezije namreč skrbno negujejo tudi zaposleni v obeh knjižnicah, gosta večera bosta Željko Mavretić in Jadranka Matić Zupančič, ki pa jo hkrati tudi ustvarjata.

Kako se zlo delitve in izključevanja začne?

Časnik, 21. maj 2019 ― Ali zato potrebujemo Družinski zakonik s 305 členi in razlagami v knjigi na 1221 straneh, da bomo lahko premagali razdeljenost v družbi, s tem da najprej  izboljšamo odnose v družini, s katerimi lahko začnemo takoj in najprej pri sebi. Mimogrede: knjiga stane 200 evrov brez DDV The post Kako se zlo delitve in izključevanja začne? appeared first on Časnik.
Osamosvojitveni proces še vedno odzvanja v spominih Slovencev s pete celine

Osamosvojitveni proces še vedno odzvanja v spominih Slovencev s pete celine

Časnik, 21. maj 2019 ― V slovensko sredino v Avstraliji je asimilacijski proces zajedel hitreje kot kjerkoli drugje. Zdi se, da je bila vsa ta mogočna infrastruktura in vse te ure prostovoljnega dela, le za eno generacijo. Druga generacija se je po osnovanju svojih družin, velika večina zakonov je mešanih, oddaljila od skupnosti. The post Osamosvojitveni proces še vedno odzvanja v spominih Slovencev s pete celine appeared first on Časnik.
V Düsseldorfu pregledna razstava umetnika Aija Weiweija

V Düsseldorfu pregledna razstava umetnika Aija Weiweija

Misli, 21. maj 2019 ― V nemški umetnostni galeriji Kunstsammlung NRW v Düsseldorfu je na ogled razstava del kitajskega umetnika in borca za človekove pravice Aija Weiweia. Razstava vključuje nekatere od umetnikovih najbolj dovršenih in masivnih instalacij, razteza pa se skozi dve muzejski zgradbi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

21. maja 1853 se je rodil Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar ...

Kamra.si, 21. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. maja 1853 se je v Spodnjih Poljanah pri Ljubljani rodil Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar. Umrl je 19. septembra 1902 v Ljubljani.  Med leti 1873 in 1876 je na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in slovenski jezik. Od l. 1886 je bil profesor zgodovine na novomeški gimnaziji, kar je bila njegova prva stalna služba. L. 1887 se je poročil z Amalijo Razpet, hčerjo okrajnega zdravnika dr. Martina Razpeta. Ob delu v Novem mestu je bil tudi izjemno kulturno dejaven, zato velja za enega najbolj prizadevnih organizatorjev tamkajšnjega kulturnega življenja. Zaslužen je, da je Novo mesto ponovno dobilo gledališče, ki je pred njegovim prihodom že obstajalo, a je njegovo delovanje zamrlo. Skupaj s sodelavci z novomeške gimnazije so osnovali gledališki odsek in pripravili vrsto gledaliških predstav, o katerih so poročale tudi Dolenjske novice. Sam je bil igralec, dramaturg in režiser hkrati. Kljub temu, da je večino svojega prostega časa posvetil gledališču, je občasno še vedno raziskoval in pisal. L. 1888 je v Ljubljanskem zvonu objavil spis v treh nadaljevanjih z naslovom Francozi v Novem mestu.

21. maj 1999, Škocjanske jame so vpisane med mokrišča mednarodnega pomena (Ramsarsko mokrišče)

Kamra.si, 21. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. maja 1999 so bile Škocjanske jame vpisane med mokrišča mednarodnega pomena (Ramsarsko mokrišče) Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ramsarska_konvencija Škocjanske jame z okolico so bile leta 1986 vpisane v sezname svetovne dediščine, od 1999 v Ramsarska mokrišča in od 2003 na MAB območja vse pri Unescu, s čimer je tudi svetovna strokovna javnost priznala pomen tega območja kot edinstvenega. Kot tipično in najbolj značilno naravno kraško območje svetovnega pomena ga uvrščamo kot enega od biserov na planetu Zemlji. Zato ga je nujno, moralno in etično ohraniti našim zanamcem.
Jet Pack 12: Domen Mohorič in Muanis Sinanović (poročilo z dogodka)

Jet Pack 12: Domen Mohorič in Muanis Sinanović (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 21. maj 2019 ― V četrtek, 16. maja, je v Trubarjevi hiši literature potekal že dvanajsta epizoda cikla Jet Pack, ki ga vodi Muanis Sinanović. Tokrat je gostil filozofa Domna Mohoriča, sodelavca Radia Študent, govorila pa sta o avtorju, s katerim bi se cikel lahko pravzaprav začel – o kultnem H. P. Lovecraftu, v fokusu pa je bil slovenski prevod njegovih izbranih zgodb (Cankarjeva založba, 2008, prev. Vesna Lemaić).
Druga godba s 16 koncerti v Ljubljani in Mariboru

Druga godba s 16 koncerti v Ljubljani in Mariboru

Misli, 21. maj 2019 ― V Ljubljani se danes začenja 35. mednarodni festival Druga godba, ki bo v petih dneh postregel s 16 koncerti izvajalcev različnih glasbenih žanrov, od severa Evrope do juga Afrike. Med njimi bodo ameriški kitarist Yonatan Gat ter ukrajinska in britanska zasedba DakhaBrakha in Kokoroko. Zaključni festivalski dan bo potekal v Mariboru.
Ivan Illich: Renesansa epimetejskega človeka

Ivan Illich: Renesansa epimetejskega človeka

ARS Esej na radiu, 21. maj 2019 ― Avstrijsko-ameriški filozof, družbeni kritik in duhovnik Ivan Illich velja za radikalnega kritika modernega civilizacijskega tehnološkega napredka. Avstrijsko-ameriški filozof, družbeni kritik in duhovnik Ivan Illich velja za radikalnega kritika modernega civilizacijskega tehnološkega napredka. V delih Orodja družabnosti, Razšolanje družbe in Meje medicine kritizira odvisnost sodobnega človeka od znanj specializiranih institucij oziroma sodobnih tehnokratskih elit, ki imajo družbene monopole nad izobraževanjem, delovnim procesom, zdravstveno oskrbo, ravnanjem z okoljem in posameznika vnaprej spravijo v podrejen in odvisen položaj. V oddaji lahko poslušate sklepni esej iz knjige Razšolanje družbe iz leta 1978: Renesansa epimetejskega človeka. Prevedel ga je Andrej Rot, bral pa dramski igralec Blaž Šef. Glasbene vrinke je izbral Mihael Kozjek, in sicer odlomke iz opusa Why patterns ameriškega skladatelja Mortona Feldmana. Oddajo je zvočno oblikoval Jon Čergan.
še novic