Utrip domoznanstva: 125 let Turističnega društva Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. maj 2019 ― Turizem pospešuje gospodarski razvoj tako v razvitih kot mnogih manj razvitih krajih, vpliva na okolje, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, življenje domačinov in počutje turistov. Glavne vrednote Turističnega društva Žalec so skrb za negovano okolje, razvoj turizma, zaveza k »Zero Waste«, sodelovanje z gospodarskimi in javnimi službami, spodbuda h gostoljubju in radostna druženja. Ker društvo letos praznuje 125 let delovanja in je eno izmed najstarejših turističnih društev v Sloveniji, smo ga povabili, da se predstavi v Medobčinski splošni knjižnici Žalec na Utripu domoznanstva v ponedeljek, 20. maja 2019. Delovanje društva nam ...

V novem NOVIČNIKU preberite…

Ana Monro, 20. maj 2019 ― Kje in kdaj bo gostovala Ana Desetnica 2019, kdo so kandidati za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2019, kam vse v prihodnjih tednih potuje Ana Monro in kako si lahko zagotovite mesto v njenem časovnem stroju?! Vse to in še več informacij preberite v majski izdaji Novičnika, v katerem samo za vas strnemo vse, kar se nam dogaja! NOVIČNIK MAJ 2019 ... The post V novem NOVIČNIKU preberite… appeared first on Ana Monro.
Igralec Uroš Kaurin

Igralec Uroš Kaurin

ARS Oder, 20. maj 2019 ― »Vprašanje je Kako nekaj naredimo. To loči eno gledališče od drugega, ne tema.« Ljubljanska, slovenska in svetovna publika se Uroša Kaurina spomni po njegovih vlogah v predstavah Oliverja Frljića v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je bil zaposlen slabo desetletje in ki še danes z velikim uspehom gostujejo po vseh celinah. Za vlogo v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine, je prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca. Njegovi nepozabni stvaritvi sta tudi koncertni performans Tonight I celebrate, v režiji Bojana Jablanovca in predstavi Heroj 1.0 in 2.0, ki ju je soustvaril z Vitom Weisom. Borštnikovo nagrado za igro je prejel tudi na lanskem Borštnikovem srečanju, za vlogo v predstavi Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav. Več o teh vlogah in o prihodnosti, ki jo od začetka te sezone tke v Mariboru, kot član ansambla Lutkovnega gledališča Maribor, pa v pogovoru z Urošem Kaurinom. Vabimo vas k poslušanju!
Poletna muzejska noč 2019 / Starogram in Kemogram – Janez Bogataj

Poletna muzejska noč 2019 / Starogram in Kemogram – Janez Bogataj

Galerija Fotografija, 20. maj 2019 ― Janez Bogataj Starogram in Kemogram 15.06.2019 1h brezplačna 10 Vabljeni v soboto, 15.06.2019 ob 18.00 v Galerijo Fotografija na brezplačno delavnico Starogram in kemogram z Janezom Bogatajem. Delavnica je namenjena za otroke, družine in odrasle. Pri starogramu gre za risanje na fotografski papir, ki ponudi tiste prvobitne magične trenutke, ko se na fotografskem papirju izriše črno-bela podoba, kemogram pa je odtiskovanje podob na fotografski papir s pomočjo kemikalij. Delavnica bo potovanje v času, v dobo analogne fotografije. Več infoPrijava Info Udeležba in odpoved Pod mentorstvom prvega slovenskega fotografskega pedagoga Vlastje Simončiča je fotograf Janez Bogataj s tehniko starograma spoznal fotografijo ter kompozicijske principe, ki so zelo pomembni za to, da bo fotografija očesu ponudila punctum. Pri starogramu gre za risanje na fotografski papir, ki ponudi tiste prvobitne magične trenutke, ko se na fotografskem papirju izriše črno-bela podoba, kemogram pa je odtiskovanje podob na fotografski papir s pomočjo kemikalij. Delavnica bo potovanje v času, v dobo analogne fotografije. Delavnica je primerna za otroke in odrasle! Udeležba na delavnici se lahko odpove do enega tedna (7 dni) pred začetkom delavnice. Prijava na delavnico Notice: JavaScript is required for this content. var formDisplay=1;var nfForms=nfForms||[];var form=[];form.id='2_2';form.settings={"objectType":"Form Setting","editActive":true,"title":"SIngle delavnica","show_title":0,"clear_complete":1,"hide_complete":0,"default_label_pos":"hidden","wrapper_class":"","element_class":"","key":"","add_submit":0,"changeEmailErrorMsg":"Prosimo vnesite pravilen email","changeDateErrorMsg":"Please enter a valid date!","confirm
Padla je prva klapa filma Inventura

Padla je prva klapa filma Inventura

MMC Film, 20. maj 2019 ― Konec tedna je padla prva klapa celovečernega igranega filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka Inventura. Protagonist Sinkovega režijskega prvenca je Boris Robič - običajen človek, ki ga nekega večera preseneti strel skozi okno stanovanja.
Mladost in smisel

Mladost in smisel

ARS Svet kulture, 20. maj 2019 ― Mladi se težko soočajo z realnostjo in za samouresničitev niso pripravljeni vlagati zadostnih naporov Svet odraščajočih je težko dostopen starejšim generacijam, zdi se namreč, da sta se vanj naselili odtujenost in odsotnost sanj, mladi se težko soočajo z realnostjo in za samouresničitev niso pripravljeni vlagati zadostnih naporov. Umberto Galimberti, ki je pred leti izdal uspešnico Grozljivi gost: nihilizem in mladi, se je tokrat odločil mladostnikom prisluhniti še bolj pozorno. Kot rezultat poskusa razumevanja njihove duševnosti je izšla knjiga Besedo imajo mladi, v kateri spregovori o smislih življenja z njihovega zornega kota.

Črna skrinjica (7.6.2019 20:00)

Španski borci, 20. maj 2019 ― Črna skrinjica je predstava, ki raziskuje neizbežno menjavanje kaosa in reda, predvsem pa tistega vmes. Z nizanjem vzporednic med telesoma plesalca in lutke se poda na pripoved zgodbe o iskanju svobodne volje, izražanju moči in odkrivanju smisla v svetu, ki pred smislom beži. Za to si izposodi motive iz legende o Faustu, jih obrne na glavo in se z njimi poigra – da bi poudarila realnost, v kateri živi sodobni človek, ki mu pogled na neskončno lepoto življenja zastira absurdna...
Vmes

Vmes

Neodvisni, 20. maj 2019 ― V članku avtor recenzira premiero prvenca v produkciji Plesnega teatra Ljubljana avtorice Alicie Pauline Ocadiz Arriaga: Sestavi se. V analizi naredi razliko med prvim in drugim delom predstave, problematizira vlogo naracije v plesni predstavi ter izpostavi pomembnost vloge dramaturga v produkcijah, posebej še, ko gre za prvi projekt avtorja. Meni, da pri predstavah, ki družijo govor s gibom postane nevarno, da: "Gib postane podrejen besedi, ki drsi po neobveznem toku označevalcev, v katerem se gledalcem potrjuje že vnaprej znano. Ali pa se znotraj čustvenega diskurza sočustvovanja z nastopajočim kot osebo ples vpiše v čustven register kot občudovanje mojstrskosti veščine in izvedbe."
S podpisom za izdelavo projektne dokumentacije bližje NUK 2

S podpisom za izdelavo projektne dokumentacije bližje NUK 2

Misli, 20. maj 2019 ― Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je z Matijo Bevkom in Vaso Perovićem iz biroja Bevk Perović arhitekti podpisal dodatek k pogodbi za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice - NUK 2. Pikalo je dejal, da gre za pomemben korak, a poudaril, da "bomo zadovoljni šele, ko bo hiša stala".
Turelove spremembe

Turelove spremembe

Odzven, 20. maj 2019 ― Izbrana dela Bora Turela, nastala med letoma 2004 in 2010, pomenijo vrnitev k pristopu skladanja za instrumente in elektroniko. V njih zasijejo domišljija, skrb za slušno prezentnost gradiva in ustvarjalna forma, ki jo je v tistih letih vzdrževal skladatelj.
Tovor (Teret)

Tovor (Teret)

Koridor, 20. maj 2019 ― Tovor, film, ki so ga mnogi Srbi še pred premiero v domačih kinematografih označili za protisrbskega, spregovori o odgovornosti, političnih manipulacijah in navsezadnje molku. The post Tovor (Teret) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic