Duo Silence, pogovor

Duo Silence, pogovor

ARS Oder, 15. julij 2019 ― "To sem občudoval tudi pri drugih umetnikih: da si sposoben ustvariti neko realnost, ki je vredna človeka." B. Benko Duo Silence je doma in v tujini znana glasbena zasedba, ki že več kot dve desetletji ustvarja glasbo za gledališče, velik opus sta avtorja ustvarila s Tomažem Pandurjem, sta tudi stalna sodelavca Matjaža Pograjca, Aleksandra Popovskega in drugih, njuna scenska glasba sega tudi na področje filma. Duo Silence sodeluje tudi z drugimi glasbenimi zasedbami, najbolj odmevno je njuno sodelovanje s skupino Laibach, Benko in Hladnik pa ustvarjata tudi avtorsko glasbo, ki jo predstavljata na koncertih ter studijskih izdajah albumov. Vabimo vas k poslušanju pogovora z Borisom Benkom in Primožem Hladnikom, v katerem se bomo posvetili izbranim predstavam in drugim dogodkom na njuni umetniški poti.
Spider-Man: Far From Home (2019)

Spider-Man: Far From Home (2019)

Deseta umetnost, 15. julij 2019 ― Spider-Man: Homecoming, ki je pred dvema letoma ugledal luč sveta in predstavil novega Petra Parkerja / Spider-Mana v vlogi Toma Hollanda, je bil presenetljivo zabavna in vzdušna akcijska pustolovščina s prisrčnim humorjem, za Marvelove standarde neobičajno prepričljivim zlikovcem ter vznemirljivo akcijo. Ravno zato so bila pričakovanja ob napovedi nadaljevanja Far From Home velika, za Marvelove oboževalce […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  John Carpenter’s The Thing (1982)  Dunkirk (2017)  Seven Samurai (1954)  Snowpiercer (2013) Copyright © Deseta umetnost [Spider-Man: Far From Home (2019)], All Right Reserved. 2019.
THOU

THOU

Radio Študent, 15. julij 2019 ― Na festivalu Roadburn smo se pogovarjali z basistom zasedbe Thou Mitchem Wellsom. Zasedba Thou je bila letos na festivalu posebej izpostavljena kot ‘artist in residence’, kar je pomenilo, da so na koncu nastopili vsak dan z drugim setom: z akustičnim, s kolaborativnim, to je bil set z Emmo Ruth Rundle, s priredbami Misfits ter s svojim običajnim sludge setom.
Duo Slience na gledaliških in glasbenih odrih

Duo Slience na gledaliških in glasbenih odrih

ARS Oder, 15. julij 2019 ― Izbor gledališke in druge glasbe zadnjega desetletja Duo Silence je doma in v tujini znana glasbena zasedba, ki že več kot dve desetletji ustvarja glasbo za gledališče, sodeluje z drugimi zasedbami, najbolj odmevno je njuno sodelovanje s skupino Laibach, Benko in Hladnik pa ustvarjata tudi avtorsko glasbo, ki jo predstavljata na koncertih ter studijskih izdajah albumov. Vabimo vas k poslušanju glasbe Dua Silence, prihodnji teden pa k poslušanju pogovora z Borisom Benkom in Primožem Hladnikom, v katerem se bomo posvetili izbranim predstavam in drugim dogodkom na njuni umetniški poti.
Leto po veliki svetovni moriji

Leto po veliki svetovni moriji

ARS Svet kulture, 15. julij 2019 ― Razstava v Pokrajinskem muzeju Koper predstavlja krvave boje soške fronte in njihove posledice Za poškodovane vojake so seveda skušali poskrbeti že vse od začetkov vojskovanja, je pa v prvi svetovni vojni medicina na kirurškem področju zelo napredovala. Veliko spoznanj iz vojnih razmer je v sodobni medicini še vedno pomembnih. Nujni so bili hitra oskrba, prevoz in reševanje velikega števila poškodovanih. Po začetku soške fronte so tudi na območju takratne Kranjske in Istre odprli številna zavetišča in bolnišnice za oskrbo ranjencev. Krvave boje in posledice bojev, s katerimi so se srečevali ranjenci in zdravstveno osebje v zaledju fronte, predstavlja razstava Leto po veliki svetovni moriji, ki je na ogled v Pokrajinskem muzeju Koper. V oddaji pa tudi o lahkotnejših temah – poročamo s festivala Mittelfest in napovedujemo koncert Mahlerjeve Simfonije št. 2 v okviru Festivala Ljubljana. Simfonija, imenovana tudi Vstajenje, je bila eno najbolj priljubljenih skladateljevih del, pod dirigentskim vodstvom Hansjörga Albrechta pa jo bodo danes izvedli komorni zbor Megaron, Zbor Slovenske filharmonije in Orkester Slovenske filharmonije.
Zakasnelo poročilo iz Lizbone

Zakasnelo poročilo iz Lizbone

Neodvisni, 15. julij 2019 ― Sourednica platforme Neodvisni Alja Lobnik v prispevku predstavlja mednarodni projekt, ki ga vodi domači zavod Bunker. Eden izmed poudarkov projekta je tudi mobilnost kritika. Avtorica se v tem kontkekstu osredotoča na umetniške dogodke, ki jim je prisostvovala aprila v Lizboni: "V času našega obiska je bila na ogled tudi retrospektivna razstava o začetniku improvizacije v plesu, Stevu Paxtonu. Razstavljalna logika je nevsiljivo in senzibilno sledila vseživljenjskemu delu improvizatorja, ozaveščanju telesa in odnosnicam, ki jih eno telo spleta z drugim."

15. Grossmannov festival Festival se širi tudi v Ormož

Štajerski tednik, 15. julij 2019 ― V Ljutomeru se je v torek, 16. julija, začel 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo trajal do sobote, 20. julija. Po besedah programskega direktorja festivala Tomaža Horvata bo ponudil rekordnih 35 igranih in animiranih celovečernih filmov, 12 dokumentarcev ter 43 kratkih filmov iz 38 držav. Častna gosta bosta režiser Sam Firstenberg in igralka Christina Lindberg.

Gledališka sezona 2018/2019 v Mestnem gledališču Ptuj

Štajerski tednik, 15. julij 2019 ― Gledališka sezona 2018/19 se je že začela fantastično. Poleti 2018 so namreč ptujski gledališčniki prejeli grand prix na mednarodnem festivalu komornih gledališč Zlati lev v Umagu, ki so se ga udeležili prvič. Na Borštnikovem srečanju so s predstavo Naš razred v koprodukciji s Prešernovim gledališčem iz Kranja odnesli kar tri Borštnikove nagrade. Pa tudi konec sezone se je iztekel nad pričakovanji: Mestno gledališče Ptuj je kot koproducent z Gledališčem Koper pri predstavi Regina Madre prejelo še nagrado Tantadruj za najboljšo predstavo Primorske regije.

Počitniške delavnice z Muzejčico

Gorenjski muzej, 15. julij 2019 ― Vsako poletno sredo in soboto bo na vrtu gradu Khislstein zelo živahno. Poskrbeli bomo, da se bodo zabavali tako najmlajši, kot tudi njihovi starejši prijatelji. Delavnice so primerne za otroke od 4. leta dalje (za mlajše v spremstvu odraslega). Delavnice ... Read More
SAZU članstvo pomladila s skladateljico Nino Šenk

SAZU članstvo pomladila s skladateljico Nino Šenk

Misli, 15. julij 2019 ― Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU), najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova, ima trenutno 96 rednih in izrednih članic in članov ter 85 dopisnih. Junija je izredna članica postala tudi 37-letna skladateljica Nina Šenk. Kot je povedala za STA, v članstvu vidi veliko spodbudo za aktivno udejstvovanje tudi v prihodnje.

Gostujemo v Italiji

Gorenjski muzej, 15. julij 2019 ― Pred dvema letoma smo postavili razstavo o inženirju Maksu Klodiču, ki je sodeloval pri gradnji bohinjskega predora. Razstava je bila postavljena v vagonu avtovlaka, ki povezuje Bohinjsko Bistrico in Novo Gorico. Tokrat smo razstavo pripravili na kraje v ... Read More

Objavljamo zadnji NOVIČNIK v tej sezoni!

Ana Monro, 15. julij 2019 ― Vrhunec sezone je za nami, in počasi prihaja čas za oddih! Preden pa se dokončno poslovimo od sezone 2018/19, objavljamo še julijski NOVIČNIK. Ta med drugim prinaša poročilo o Ani Desetnici 2019 v besedi in sliki ter povabila k vpisu na ŠUGLO, ogledu Ljubljanskih zgodb in udeležbi na ZGNUD. Naslednji Novičnik bo objavljen 16. septembra. Želimo vam prijetno branje ... The post Objavljamo zadnji NOVIČNIK v tej sezoni! appeared first on Ana Monro.
Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe / Tom Veber: Točka preloma

Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe / Tom Veber: Točka preloma

ARS S knjižnega trga, 15. julij 2019 ― Silvina Ocampo: Gostje / Aleš Vaupotič: Vprašanje realizma V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Gorazda Kocijančiča Od Talesa do tebe, pesmi v zbirki Toma Vebra Točka preloma, zbirka zgodb Silvine Ocampo Gostje in monografija Aleša Vaupotiča Vprašanje realizma. Recenzije so napisali Marija Švajncer, Andrej Lutman, Kristina Jurkovič in Tonja Jelen.
Prava “detoksikacija” z Dariem Cortesejem!

Prava “detoksikacija” z Dariem Cortesejem!

PIFcamp, 15. julij 2019 ― Strupeno! Kaj to zares pomeni? Kolikor ni znano, ni nobenih strupenih rastlin, obstajajo samo nekatere zelo močne, ki so enostransko označene kot »strupene«. Ali pa obratno – ne obstaja nobena rastlina, ki bi jo lahko zaužili in zaradi tega umrli. Drži, količina ni navedena. V nekaterih primerih je za smrtni izid potrebno le malo od … Preberi več o Prava “detoksikacija” z Dariem Cortesejem! The post Prava “detoksikacija” z Dariem Cortesejem! appeared first on PIFcamp.

Nina Valič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 15. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Nina Valič, prejemnica Severjeve nagrade za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih za vlogi Kadilke in Protikadilke v gledališkem koncertu Prekleti kadilci (SNG Drama Ljubljana) ter za vlogo Linde v predstavi Tatovi (SNG Drama Ljubljana). Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralki Nini Valič.

Branko Završan in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 15. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo po SiGledalovem sklopu Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Branko Završan, ki je letos prejel igralsko nagrado Duša Počkaj za vlogo Andréja v uprizoritvi Oče Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala. Za to isto vlogo je na 25. mednarodnem božičnem festivalu v Sankt Peterburgu prejel tudi nagrado za najboljšo moško vlogo. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o tem velikem ustvarjalcu.
Cerknica 1973/74 – 5. c razred

Cerknica 1973/74 – 5. c razred

Stare slike (Cerknica), 15. julij 2019 ― Pred nami je 5.c razred iz leta 1973/74. Prišli smo iz podružnične šole Begunje v Cerknico in za vedno postali razred vozačev, razred hribcev. To je bilo včasih kar malo žaljivo in vedno smo bili manj vredni od domačinov. Za razredničarko smo dobili Mileno Kvaternik. Razred je štel 21 fantov in 13 deklet, skupaj 34 […]

Agata Tomažič: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem

ARS Esej na radiu, 15. julij 2019 ― Novinarka, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič je izdala več knjig: zbirko kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor reportaž Zakaj potujete v take dežele in roman Tik pod nebom. Novinarka, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič je izdala več knjig: zbirko kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor reportaž Zakaj potujete v take dežele in roman Tik pod nebom. Na spletni strani LUD Literatura je več njenih besedil, v oddaji pa lahko poslušate enega izmed njih: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem. Objavljen je bil na spletnem naslovu LUD Literatura marca 2019. Besedilo bereta Mateja Perpar in Ivan Lotrič, bogatijo pa ga odlomki iz glasbene slike V stepah Srednje Azije Aleksandra Borodina v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana, pod vodstvom dirigenta Marka Muniha. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

15. julija 1869 se je rodil Ivan Zajec, slovenski kipar

Kamra.si, 15. julij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. julija 1869 se je v Ljubljani rodil Ivan Zajec, slovenski kipar. Umrl je 30. julija 1952 v Ljubljani. Ivan Zajec, se je rodil v družini kiparja F.K. Zajca materi Josipini rojeni Walland. Po materini smrti (1870) je bil v reji pri teti Josipini Šepic na Igu. V rojstnem mestu je obiskoval ljudsko šolo (1876–1882) in 2 leti večerni vajeniški gradbeni tečaj na realki in se obenem učil kiparstva pri očetu. Šolanje je moral prekiniti, ker je oče obubožal, po njegovi smrti (1888) pa je z denarno podporo sorodnice Josipine Hočevar iz Krškega odšel na Dunaj. Tu je v šolskem letu 1888/1889 obiskoval obrtno šolo in na akademiji študiral kiparstvo: splošni kiparski oddelek (1889-1893) ter specialno kiparsko šolo (1893-1896). Bil je med najboljšimi učenci. Temeljito se je priučil tudi poklicnim veščinam (klesanje, vlivanje, cizeliranje), s katerimi se je spoznal že v Ljubljani. Za nadarjenost je prejel priznanja že na akademiji, med drugimi Fügerjevo medaljo za plastiko Prestrašeni satir (1894), ter leta 1896 še klasicistično, a realistično oblikovano skupino Adam in Eva. Svojemu vzorniku Michelangelu se je poklonil z marmornim kipom Vezalka sandal. Po končanem študiju je dve leti delal na Dunaju v ateljeju kiparja T. Friedla, vmes prebil pol leta v Münchnu, se seznanil z A. Ažbetom in obiskoval muzeje, predvsem bogate gliptoteke, kjer se je srečal z »grandioznimi« mojstrovinami antičnega in renesančnega kiparstva (Michelangelo in drugi). Leta 1899 je potoval v Italijo in istega leta odprl atelje na Dunaju, v katerem je izdeloval pretežno naročila »umetno obrtnega značaja« (stavbna plastika), a ustvaril tudi nekaj pomembnejših del z alegorično, mitološko in žanrsko vsebino. Med bivanjem v Parizu (1906-1909) je obiskal London (1906) in ZDA (1907). Ko se je 1909 vrnil v Ljubljano, ni imel ustreznih pogojev za delo, zato se je 1912 preselil v Trst in 1913 v Rim, kjer je risal za arheologe, kopiral v vatikanskih muzejih in leta 1913 nekaj
še novic