1895 – Rojen Viktor Sulčič

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2019 2. avgusta 1895 se je v Križu pri Trstu rodil slovenski arhitekt Viktor Sulčič. Sulčič je po študiju kiparstva v Firencah in arhitekture v Bologni, leta 1924 odšel v Buenos Aires. Tam je bil zelo dejaven v slovenski skupnosti, medtem ko se je v zgodovino zapisal predvsem kot soavtor slovitega… Preberi The post 1895 – Rojen Viktor Sulčič appeared first on Zgodovina na dlani.

Vabilo k pisanju za 37. številko Razpotij: INTIMNOST

Razpotja, 2. avgust 2019 ― Uredništvo »Osebno je politično!« se je glasilo eno od gesel mobilizacije šestdesetih. Danes je, nasprotno, osebni prostor, prostor intimnosti nekaj, kar se nam povsod zdi ogroženo in kar je treba pozorno braniti. Vseprisotnost spleta, nenehno beleženje odtisov vsakega našega digitalnega dejanja, zbiranje teh odtisov s tehnologijami velikega podatkovja: naša intimnost je bolj kot kadarkoli prej na razpolago in izkoriščena za ekonomski dobiček neznano koga. Toda ali ne bi morali ugotoviti, da je ta zaskrbljenost mogoča le, ker z intimnostjo obenem ravnamo precej brezskrbno? Mi smo tisti, ki to podatkovje dajemo na razpolago. Ko so družabna omrežja – premik zgodovinskih razsežnosti – sleherniku omogočila, da vzpostavi direkten stik med lastno intimnostjo poljubne stopnje in neko vrsto javne sfere, smo to možnost navdušeno posvojili – vsakdanje voajerstvo pa nemara še bolj. The post Vabilo k pisanju za 37. številko Razpotij: INTIMNOST appeared first on Razpotja.
Tišina v času hrupa

Tišina v času hrupa

ARS Svet kulture, 2. avgust 2019 ― Razstava Borisa Beje   V Kranjski Gori se v sproščenem vzdušju nadaljuje mednarodni filmski festival z igranimi in dokumentarnimi filmi, ki prinašajo paleto lahkotnih, resnih, aktualnih in do sveta kritičnih tematik. Tišina v času hrupa pa je naslov razstave Borisa Beje v Galeriji Velenje, ki je nastala kot plod premišljevanj o razmerjih med naravo, ljudmi in glasbo, ki se včasih zdijo dokaj hladna. Sicer pa več v oddaji Svet kulture po 16. uri.  

Kosi in partnerji: Pisarna A

OUTSIDER, 2. avgust 2019 ― Pred posegom arhitektov so bile pisarne v poslovni stavbi iz sedemdesetih natrpan in temen prostor, kar je bila posledica mnogih predelnih sten. Te so Kosi in partnerji odstranili, da bi ustvarili čim bolj svetel, odprt in zračen delovni prostor. Specifika projektne naloge je bila v poziciji pisarn v mezaninu, ki na eni strani meji na… The post Kosi in partnerji: Pisarna A appeared first on OUTSIDER.
Slovenec, ki je gradil sloviti stadion La Bombonera

Slovenec, ki je gradil sloviti stadion La Bombonera

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2019 2. avgusta 1895 se je v Križu pri Trstu rodil slovenski arhitekt Viktor Sulčič, soustvarjalec slovitega stadiona La Bombonera v argentinskem Buenos Airesu, na katerem domuje klub Boca Juniors. Sulčič je po študiju kiparstva v Firencah in prepisu na arhitekturo v Bologni, je slednjega končal leta 1922. Dve leti kasneje… Preberi The post Slovenec, ki je gradil sloviti stadion La Bombonera appeared first on Zgodovina na dlani.
Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

ARS Gremo v kino, 2. avgust 2019 ― Oceni filmov Mrtvi ne umirajo in Angel varuh, novi film Matjaža Ivanišina je v tekmovalnem programu v Locarnu, poročamo o 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska gora. V oddaji Gremo v kino ocenjujemo zombi komedijo Jima Jarmuscha Mrtvi ne umirajo in psihološki triler Angel varuh, nastal v dansko hrvaški koprodukciji. Gost v oddaji je Matjaž Ivanišin, ki se s svojim novim filmom Oroslan poteguje za zlatega leoparda na uglednem filmskem festivalu v Locarnu. Poročamo tudi o dogajanju na 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska Gora – med drugim ruski režiser Viktor Kossakovsky, ki je častni gost festivala, razmišlja o ustvarjanju dokumentarnega filma.

PRIJAVE ZA RISANJE AKTOV

Kunigunda, 2. avgust 2019 ― Prijave za risanje aktov V soboto, 24. 8. na Titovem trgu rišemo akte. Zaradi organizacije in kasnejše razstave del, smo število risarskih mest omejili na 20 oseb. Prijave za risanje zbiramo do četrtka, 22. 8. Pošlji ime, priimek in kontakt na: prijave@kunigunda.si Liste, svinčnike in oglje dobite pri nas, če želite uporabiti še The post PRIJAVE ZA RISANJE AKTOV appeared first on Kunigunda.
Mednarodni filmski festival Kranjska Gora: Po domače

Mednarodni filmski festival Kranjska Gora: Po domače

Misli, 2. avgust 2019 ― V Kranjski Gori in okolici poteka četrti Mednarodni filmski festival Kranjska Gora, ki ga organizira igralec, režiser in producent Matjaž Javšnik z ekipo. Festival je iz več razlogov prav posebno doživetje. Če pričakuješ, da bo potekal v skladu z napovedanim programom, kaj hitro potoneš v obup, če se zgolj prepustiš vzdušju, je to pravi kraj zate.

Četrtkovi zeleni popoldnevi: Vsakdanja uporaba eteričnih olj

Kamra.si, 2. avgust 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 8. avgusta 2019, ob 17. uri vabi na predavanje Nuše Topolovec Vsakdanja uporaba eteričnih olj. Na predavanju boste izvedeli kaj so eterična olja, spoznali njihovo varno uporabo v vsakdanjem življenju, vpliv eteričnih olj na naše počutje in zdravje. Uporaba eteričnih olj pripomore k bolj zdravemu in čistejšemu okolju ter olajša premagovanje telesnih in čustvenih tegob. Eterična olja so uporabljali že Egipčani, ki so dišeče mešanice istočasno uporabljali za parfum in zdravilne pripravke. Vabljeni!

Četrtkovi zeleni popoldnevi: Dominik Bombek - Biotska raznovrstnost

Kamra.si, 2. avgust 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 1. avgusta 2019, ob 17. uri vabi na predavanje Dominika Bombeka o biotski raznovrstnosti. V predavanju bo govora o upadanju biotske raznovrstnosti kot posledici človekovega malomarnega ravnanja z naravo. Seznanili se bomo s svetovnim ekološkim problemom, ki ga čutimo in opazimo tudi pri nas ter poskušali odgovoriti na vprašanje, ali so naravni rezervati v mikrookolju dobra rešitev ekološkega problema. Vabljeni!
The Professor (2018)

The Professor (2018)

Deseta umetnost, 2. avgust 2019 ― Seznanjenje, da trpiš za smrtonosno boleznijo, zaradi katere se pred teboj nahaja le še metaforičnih šest mesecev življenja, človeku spodnese tla pod nogami in dodobra spremeni listo prioritet. To je zgodba o uglednem profesorju Richardu Brownu, gmotno dobro situiranem moškem srednjih let, ki pa ima kar nekaj problemov v življenju tako kot vsi drugi pripadniki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Avengers: Age of Ultron (2015)  Jumanji: Dobrodošli v jungli  Blockers (2018)  Insidious: The Last Key (2018)  Petdeset odtenkov svobode Copyright © Deseta umetnost [The Professor (2018)], All Right Reserved. 2019.

Stuber (2019)

Deseta umetnost, 2. avgust 2019 ― Stuber: Divja vožnja je okroglo uro in pol dolga akcijska komedija, ki v podžanr tako imenovanega buddy filma ne prinese veliko novega, a navduši s srčno zgodbo in zabavnim osrednjim igralskim dvojcem. Kaj dobiš, ko v isti film – oziroma bolje rečeno v istega električnega nissana – posedeš čvekavega neodločneža in mišičastega alfa policista? Zabavno vožnjo, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Escape Room (2019)  Vertigo (1958)  Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!  Slender Man  Moj kuža Patrick Copyright © Deseta umetnost [Stuber (2019)], All Right Reserved. 2019.

1914 – Veliki shod v podporo vojni v Münchnu

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2019 2. avgusta leta 1914 je v Münchnu potekal shod v podporo nemški vojni napovedi Rusiji, ki je je zgodila dan prej in začetku prve svetovne vojne. Na dogodku je bil prisoten tudi Adolf Hitler. Več o tem zanimivem dogodku pa v našem članku. Preberi The post 1914 – Veliki shod v podporo vojni v Münchnu appeared first on Zgodovina na dlani.

1914 – Veliki shod v podpori vojni v Münchnu

Zgodovina na dlani, 2. avgust 2019 2. avgusta leta 1914 je v Münchnu potekal shod v podporo nemški vojni napovedi Rusiji, ki je je zgodila dan prej in začetku prve svetovne vojne. Na dogodku je bil prisoten tudi Adolf Hitler. Več o tem zanimivem dogodku pa v našem članku. Preberi The post 1914 – Veliki shod v podpori vojni v Münchnu appeared first on Zgodovina na dlani.
V Evropi Rome pobijali Nemci, v Sloveniji pa partizani

V Evropi Rome pobijali Nemci, v Sloveniji pa partizani

Časnik, 2. avgust 2019 ― Ob 2. avgustu, mednarodnem dnevu spomina na porrajmos, romski holokavst, se spominjamo dogodkov v noči na 3. avgust 1944. Te noči so nacisti v uničevalnem taborišču Auschwitz, v tako imenovani ciganski noči (Zigeunernacht), zverinsko umorili več kot 3000 Romov in Sintov. The post V Evropi Rome pobijali Nemci, v Sloveniji pa partizani appeared first on Časnik.
Poštar redno obiskuje Rimbaudov grob

Poštar redno obiskuje Rimbaudov grob

Misli, 2. avgust 2019 ― To, da nekateri umetniki dejansko ostajajo večen objekt zanimanja, priča zgodba iz francoskega mesta Charleville-Mezieres, kjer je že skorajda 130 let pokopan priznani pesnik Arthur Rimbaud. Da pesnik ostaja predmet navdiha in zanimanja, dokazuje to, da poštar dvakrat do trikrat tedensko na njegov grob dostavlja nanj naslovljena pisma.

Dan arhitektov 2019: Ex-YU 2019

MAO, 2. avgust 2019 ― Lani je bila v MOMA v New Yorku velika pregledna razstava Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, na kateri je bila predstavljena skupna jugoslovanska arhitektura iz časa socializma kot fenomen, ki presega lokalne meje.
Ljudska glasba Prekmurja

Ljudska glasba Prekmurja

ARS Za en bokal muzike, 2. avgust 2019 ― Odsev pokrajine, okolja in časa v prekmurski ljudski glasbi. V oddaji Za en bokal muzike se bomo tokrat seveda posvetili prekmurski ljudski glasbi. Slišali bomo nekaj značilnih primerov pesmi in viž, ki v svojem izrazu zajemajo preteklost pokrajine z vso raznolikostjo vplivov okolja in časa ter prepoznavnim značajem. Časovno posnetki segajo od več kot sto let nazaj pa skorajda do danes…
Lahko noč in hvala za vse ribe

Lahko noč in hvala za vse ribe

Odzven, 2. avgust 2019 ― Multiinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač in harmonikar in skladatelj Janez Dovč sta izdala ploščo z naslovom Sounds of Slovenia – projekt, ki je nekakšen folkijaški odgovor na Slovensko popevko in ki ga Janez v različnih zasedbah vodi že vrsto let.
še novic