Giannina Braschi: Brez dlake na jeziku

Giannina Braschi: Brez dlake na jeziku

ARS Esej na radiu, 19. avgust 2019 ― Esej z naslovom Brez dlake na jeziku je prevedel Andrej Rot Ameriška pesnica, romanopiska in esejistka Giannina Braschi sodi med opaznejše sodobne hispanoameriške avtorje. Leta 1988 je izdala Imperij sanj, deset let pozneje dvojezični roman Yo-Yo Boing!, leta 2011 pa deklaracijo neodvisnosti z naslovom Estados Unidos de Banana (Združene države Banane). Giannina Braschi je provokativna avtorica, ki piše trijezično, v kastiljščini, angleščini in španglišu, ter izraža kulturni proces 50-ih milijonov Hispanov v ZDA. V oddaji boste slišali njen esej Brez dlake na jeziku. Prevedel ga je Andrej Rot, bereta pa ga napovedovalca Alenka Resman in Jure Franko. Vmesni glasbeni vložki – izbral jih je Mihael Kozjek – so odlomki iz Funky sonate Miroslava Lončarja v izvedbi Jerka Novaka in Žarka Ignjatovića. Oblikovalec zvoka je bil Blaž Kumše.
ZA!ŽIVAvhodna avla podjetja Kovod Postojna26.8. –...

ZA!ŽIVAvhodna avla podjetja Kovod Postojna26.8. –...

Hiša kulture v Pivki, 19. avgust 2019 ― ZA!ŽIVAvhodna avla podjetja Kovod Postojna26.8.13.9.2018sodelujoči umetniki in umetniceIvana Bajec, Maks Bricelj, Nejc Franetič-Deso, Evgen Čopi Gorišek, Neža Knez, Helena TahirZA!ŽIVA je nova izvedba večletnega projekta PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E, ki poteka od leta 2015 in se ukvarja z globalnimi družbenimi problemi v lokalnem okolju. Osrednja tema letošnje izvedbe je problem varovanja voda v okviru globalne problematike onesnaževanja planeta. Udeleženci so problem preučevali v lokalnem okolju, na kraškem svetu, ki je še posebej občutljiv za onesnaževanje, saj ima skromne samočistilne sposobnosti. Razmišljali so o strategijah varovanja vodnih virov in zmanjševanja porabe vode, ki jih lahko izvaja posameznik in tako prispeva k reševanju problema. V okviru spoznavanja problema so obiskali Čistilno napravo Živa podjetja Kovod Postojna, kjer so se seznanili s postopki biološkega čiščenja odpadnih voda.Tematiko so na likovni ravni obravnavali skozi uporabo transparentnih barv (prozornost vode) in rastriranja (poroznost kraškega sveta). Na tej osnovi so zasnovali dve grafični predlogi in ju palimsestno odtisnili v dveh različnih barvah na podlago iz recikliranega papirja. Nastalo je 6 grafik v tehniki sitotiska na papir, ki so odtisnjene v 12-ih izvodih in zložene v grafične mape iz lepenke. Izšla je tudi spremna publikacija z izborom skic in risb, ki so nastale v procesu snovanja grafik.Vsa nastala dela so bila predstavljena na razstavi v prostorih Hiše kulture, ponovno pa si jih lahko ogledate na razstavi v vhodni avli podjetja Kovod Postojna.Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS in Občina Pivka.
Filmski iztek poletja

Filmski iztek poletja

ARS Svet kulture, 19. avgust 2019 ― Predstavljamo Sarajevski filmski festival in festival kratkega filma FEKK. Kratki filmi ustvarjalcem pogosto omogočajo več eksperimentiranja s formo, razmišljajo organizatorji festivala kratkega filma FEKK, ki se danes začenja v Ljubljani. Najprej pa se bomo odpravili v Sarajevo, kjer že nekaj dni poteka priljubljeni filmski festival. Izjemno zanimanje obiskovalcev kot tudi filmskih ustvarjalcev je v prvih dneh poleg obiska režiserja Pavla Pawlikovskega in igralke Issabelle Huppert pritegnil predvsem obisk režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja. V oddaji pa tudi o novem bienalu Likovne vizije, ki se danes odpira v Novem mestu, v ospredju umetniških del petdesetih umetnikov iz petih držav pa je tema migracij in strahu.
Intimno z Ivanom Ščapcem - Eine

Intimno z Ivanom Ščapcem - Eine

Radio Študent, 19. avgust 2019 ― Ivan Ščapec je kantavtor iz Varaždina, ki špila tenkočutno, sanjavo muziko pod imenom Eine. Ščapca pa verjetno poznate kot kitarista in pevca benda Seine, v katerem igra skupaj z bobnarjem Dimitrijem Petrovićem. Nekdaj je bil tudi član Vlaste Popić, Varaždinskega garažnega punk benda skupaj s Teno Rak – danes Šećer, in Dimitrijem.
Zbirka filmov Christopherja Nolana

Zbirka filmov Christopherja Nolana

Deseta umetnost, 19. avgust 2019 ― Deset filmov režiserja Christopherja Nolana. FOLLOWING (1998) Četudi je Christopher Nolan z vojnim epom Dunkirk posnel enega najboljših filmov letos, bi si vseeno želel njegove vrnitve h koreninam, h nelinarno strukturiranim in enigmatičnim neo-noir kriminalkam, s katerimi se je proslavil. Following je njegov režijski prvenec iz daljnega leta 1998, ki je Nolana nemudoma izstrelil med najbolj obetavne britanske neodvisne filmarje. Surova […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Lawrence of Arabia (1962)  Na obali Chesil  On Chesil Beach (2017)  Možje v črnem: Globalna grožnja  Stuber: Divja vožnja Copyright © Deseta umetnost [Zbirka filmov Christopherja Nolana], All Right Reserved. 2019.
Teden intenzivnih mednarodnih aktivnosti za slovensko književnost

Teden intenzivnih mednarodnih aktivnosti za slovensko književnost

Javna agencija za knjigo, 19. avgust 2019 ― S sobotno otvoritvijo 9. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti se je začel teden intenzivnih mednarodnih aktivnosti za slovensko literaturo: po seminarju, ki bo potekal med 17. in 22. avgustom v Mariboru, se bo v sredo, 21. avgusta, v Ljubljani odvila delavnica o multiplikatornih učinkih naziva Slovenija, država častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2022, za konec pa bo med 22. in 24. avgustom v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji v organizaciji JAK potekalo še študijsko potovanje tujih založnikov leposlovja in humanistike.
Zlato na lingvistični olimpijadi v Južni Koreji

Zlato na lingvistični olimpijadi v Južni Koreji

ARS Jezikovni pogovori, 19. avgust 2019 ― Kako je mogoče tekmovati v razumevanju jezika s katerim se prvič srečamo? Slovenski dijaki so osvojili zlato na lingvistični olimpijadi v Jonginu. Tekmovali so v razumevanju sistema njim neznanega načina sporazumevanja. Ekipno medaljo so si priborili v razumevanju zapisovanja, ki se uporablja pri ritmični gimnastiki, individualno pa so tekmovali tudi v bolj eksotičnih jezikih – letos v jongomščini, juroščini, srednji perzijščini, zahodni taranganščini in jeziku noni. Kako je mogoče tekmovati v razumevanju jezika, s katerim se prvič srečamo? Gostje so dobitniki zlate medalje: Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad, Ana Luetić z Gimnazije Vič, Rok Tadej Brunšek z Gimnazije Šolski center Velenje, Sebastjan Kordiš z Gimnazije Škofja Loka in njihova mentorica Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Ptuj: Človek, ki pozna največ ansamblov in festivalov

Štajerski tednik, 19. avgust 2019 ― Ptujski festival NZG je 50. jubilej praznoval z najboljšimi narodno-zabavnimi ansambli Slovenije, s številnimi festivalskimi uspešnicami, ki so se zapisale v zgodovino slovenske narodno-zabavne glasbe in ki še danes razveseljujejo ljudi. Številni so, ki so spisali uspešno ptujsko festivalsko zgodbo v 50 letih. Letos so se organizatorji za 40-letni prispevek pri njenem oblikovanju zahvalili Zdravku Geržini, Agenciji Videoton Geržina.

Razstava od Puščave do mize: Edinstvena zbirka biblične arheologije

Štajerski tednik, 19. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor so 14. avgusta povabili na odprtje gostujoče medinstuticionalne razstave pod naslovom Od puščave do mize, ki je na ogled v refektoriju dominikanskega samostana na Ptuju. Zbirka predmetov iz Svete dežele izvira z območij današnjega Izraela, Palestine in Egipta in je edinstvena zbirka v Sloveniji, saj je v celoti posvečena biblični arheologiji.

Nenavadna stanovanjska stavba, opremljena s po meri izdelano opremo znamke heroal

OUTSIDER, 19. avgust 2019 ― V-Tower v Pragi velja za eno najekskluzivnejših stolpnic na Češkem V Pankracu, priljubljeni stanovanjski in poslovni četrti južno od starega mestnega jedra Prage, je bila leta 2017 zgrajena stolpnica V-Tower. Stanovanjski objekt, visok 104 metre, v 30 nadstropjih zagotavlja 120 stanovanj in velja za eno najekskluzivnejših stolpnic na Češkem. Mestna četrt ni priljubljena le zaradi… The post Nenavadna stanovanjska stavba, opremljena s po meri izdelano opremo znamke heroal appeared first on OUTSIDER.

PLAY – Trenutki, ki ostanejo

Kino Otok, 19. avgust 2019 ― V okviru 15. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema sta v juniju 2019 avtorici Anja Paternoster in Kaja Horvat v Izoli s kamero sledili festivalskemu utripu; vsakdanu več kot 60 prostovoljcev, ki pomagajo pri izvedbi, gostov, ki pridejo na festival predstaviti filme, mnogih...
Drago Jančar nagrajen v Črni gori

Drago Jančar nagrajen v Črni gori

Misli, 19. avgust 2019 ― Drago Jančar je letošnji prejemnik nagrade Stefan Mitrov Ljubiša, ki jo podeljuje festival Grad teatar iz Budve. Slovenski pisatelj, ki mu je v Črni gori izšel prevod romana To noč sem jo videl, je nastopil na Trgu pesnikov v Starem gradu mesta, poroča današnji Večer.
Marjan Strojan: Hribi, oblaki, lepe pozdrave / Sanja Pregl: Izgubljene dvojine

Marjan Strojan: Hribi, oblaki, lepe pozdrave / Sanja Pregl: Izgubljene dvojine

ARS S knjižnega trga, 19. avgust 2019 ― Graham Swift: Materinska nedelja / razprava Urške Perenič o romanu Luize Pesjak Beatin dnevnik V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Marjana Strojana Hribi, oblaki, lepe pozdrave, roman Sanje Pregl Izgubljene dvojine, roman Grahama Swifta Materinska nedelja in razprava Urške Perenič o romanu Luize Pesjak Beatin dnevnik. Recenzije so napisali Goran Dekleva, Ana Hancock, Tonja Jelen in Iztok Ilich.
Nan Shepherd: Živa gora

Nan Shepherd: Živa gora

ARS Izšlo je, 19. avgust 2019 ― Nikakor ne gorniška literatura, temveč književnost o gorah, pravi prevajalka Miriam Drev. Slovenci v zadnjih letih lahko uživamo v prevodih iz svetovnega kanona naravopisja. Henry David Thoreau, Ralph Waldo Emerson, Aldo Leopold in drugi so dobili glas tudi v slovenskem jeziku. Robert Macfarlane v spremni besedi h knjigi Živa gora piše, da je avtorica Nan Shepherd “gorovje Cairngorms spoznavala bolj ‘v globino’ kot ‘v širino’, zanjo so te gore to, kar so bili Selbourne za Gilberta Whita, Sierra Nevada za Johna Muira in Aransko otočje za Tima Robertsona”. Živa gora je eno redkih naravopisnih del, ki jih je napisala ženska. Silovito pisanje je izvrstno prenesla v slovenščino Miriam Drev. Prevajalka med drugim razmišlja tudi o življenju škotske avtorice, ki je živela precej pred svojim časom.
Drama Festival, 2. del

Drama Festival, 2. del

ARS Oder, 19. avgust 2019 ― Pogovori o izbranih predstavah 6. Drama Festivala v dveh zaporednih oddajah V današnji oddaji nadaljujemo z deljenjem vtisov in misli, ki smo jih v pogovorih z igralci posneli po predstavah, ki so gostovale na 6. Drama Festivalu. Z igralkama Jeleno Šestović in Jeleno Laban smo se pogovarjali o predstavi Kapital, ki jo je uprizoril ansambel Kraljevskega gledališča Zetski dom iz Cetinja v Črni gori, pod režijskim vodstvom Andraša Urbana, o predstavi Šest oseb išče avtorja, ki jo je v zagrebškem Satiričnem gledališču Kerempuh režiral Oliver Frljić, pa smo se pogovarjali z igralcem Jerkom Marčićem. Vabimo vas k poslušanju!  
Nightcrawler (2014)

Nightcrawler (2014)

Deseta umetnost, 19. avgust 2019 ― Uspeh mnogih filmov je odvisen tudi od tega, kako je predstavljen glavni junak in da se gledalci z njim do določene mere poistovetimo. Slednje pa vsekakor ne velja za neo-noir triler Nightcrawler, kjer Jake Gyllenhaal blesti v vlogi Lousia Blooma, sociopatskega potepuha, ki se s kamero v roki potika po Los Angelesu in snema prizorišča prometnih nesreč in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Kako izuriti svojega zmaja 3  Jupiter Ascending (2015)  Vice (2018)  Exodus: Gods and Kings (2014)  Aladin Copyright © Deseta umetnost [Nightcrawler (2014)], All Right Reserved. 2019.
V Novem mestu prvi mednarodni bienale likovne vizije

V Novem mestu prvi mednarodni bienale likovne vizije

Misli, 19. avgust 2019 ― Društvo likovnih umetnikov Dolenjske (DLUD) bo na novomeškem Glavnem trgu drevi ob 20. uri odprlo razstavo prvega Mednarodnega bienala likovne vizije Etike-te s podnaslovom Strah, ki so jo postavili v treh novomeških razstaviščih. DLUD bo od odprtju razstave razglasil nagrajenca, ki bosta prejela odkupno nagrado in bienalno nagrado grand prix.
Cerknica 1974/75 – 6. c razred

Cerknica 1974/75 – 6. c razred

Stare slike (Cerknica), 19. avgust 2019 ― Razredničarka Milena Kvaternik in njen razred vozačev, slikani pred šolo Cerknica v šolskem letu 1974/75. Slikanih je 32 učencev, od tega kar 20 fantov in le 12 deklet. Med njimi sedi v prvi vrsti mlajša deklica Jelka Šivec iz Avstralije. Njena sorodnica Tončka jo zaščitniško drži za ramena. V Slovenijo je Jelka prišla na obisk […]
še novic