Utrip domoznanstva: Kaj pa turizem v Preboldu?

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. september 2019 ― Turistično društvo Prebold je v sodelovanju z Občino Prebold letos svetovni dan turizma zaznamovalo na poseben način. V Občinski knjižnici Prebold je v ponedeljek, 30. septembra 2019, z geslom »Dejmo se pogovarjat’« organiziralo okroglo mizo z naslovom »Kaj pa turizem v Preboldu?«. Prireditev je potekala v sklopu Utripa domoznanstva Medobčinske splošne knjižnice Žalec. V razpravi, ki jo je povezoval Tomaž Pančur, so sodelovali člani turističnega društva, domačini, ponudniki storitev, podjetniki, odgovorni in vsi tisti, ki jim je mar glede usmeritve turizma v Občini Prebold v prihodnosti. Dogodka so se udeležili ...

Ana Monro na NEDELJSKEM OBISKU!

Ana Monro, 30. september 2019 ― Zadnjo septembrsko nedeljo (29.9.) smo sprejeli prijazno povabilo podjetja Rutar za sodelovanje pri promociji ob odprtju njihovega prenovljenega trgovskega centra v Ljubljani. Obiskovalce tega so zabavali Silvia Viviani, Luka Korenčič, Silvia Viviani, Camilo Acosta Mendoza, Tea Vidmar in Goro Osojnik. Ti in drugi odlični ulični umetniki sodelujejo pri našem projektu PPM – Proslava po meri, v okviru katerega ... The post Ana Monro na NEDELJSKEM OBISKU! appeared first on Ana Monro.

Dobrodošli na Fakulteti za dizajn

Fakulteta za dizajn, 30. september 2019 ― Dobrodošli na Fakulteti za dizajn, Pridruženi članici Univerze na Primorskem. Veselimo se, da smo ponovno skupaj. Študentom 1. letnika želimo uspešen začetek študija. Poskrbeli bomo, da se bomo vsi dobro počutili. Akademski zbor FD The post Dobrodošli na Fakulteti za dizajn appeared first on Fakulteta za dizajn.

Razpis za tutorje študente 2019/2020

Fakulteta za dizajn, 30. september 2019 ― Vse zainteresirane študente vabimo, da se prijavijo, da postanejo tutorji za tuje študente ali tutorji za študente in študente s posebnim statusom. Cilj tutorstva je nuditi študentom oporo pri študiju in pri ostalih težavah, ki se lahko pojavijo ob študiju. Delo tutorja se lahko prizna kot način opravljanja strokovne prakse, vendar največ do 3 ECTS. […] The post Razpis za tutorje študente 2019/2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.
Nanoturist

Nanoturist

LUD Literatura, 30. september 2019 ― Industrijska cona preprosto razkriva okoljska in infrastrukturna dejstva človekovega življenja. Sprehod po njej je sprehod po drobovju naše družbe.

Kočevarski jezik

TV Kočevje, 30. september 2019 ― Učiteljica Kočevaršèine je predstavila značilnosti tega arhaičnega jezika, za ohranjanje katerega država nima toliko posluha, kot ga imajo občine, kjer se je nekdaj govoril.
Dušan Jovanović – osemdesetletnik

Dušan Jovanović – osemdesetletnik

ARS Oder, 30. september 2019 ― "Gledališče je puška, ki ne ubija." Véliki praktik ter mislec gledališča in družbe Dušan Jovanović danes praznuje 80. rojstni dan. Gledališki režiser in dramatik, a tudi ustanovitelj in umetniški vodja gledališč, ki je obenem vrsto let poučeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter se kot avtor podpisal pod številne eseje, kolumne, televizijske scenarije in še marsikaj, je ustvaril bogato nesnovno kulturno dediščino. Poleg slovenskih gledališč in Televizije Slovenija, jo hranita tudi Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej ter Radio Slovenija. Odlomki iz predstav, radijskih iger ter ohranjeni posnetki gledaliških vaj, med katerimi sta teatrologinja Ana Perne in dramaturginja Petra Tanko izbirali in jih za oddajo izbrali, predstavljajo sprehod med najvidnejšimi režijskimi in dramskimi dosežki, nagrajenimi z Grumovimi nagradami ter nagradami Borštnikovega srečanja, ki jih je v več kot petih desetletjih ustvaril Dušan Jovanović. Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki (Gledališče Pupilije Ferkeverk, prem. 29. 10. 1969 v Viteški dvorani v Križankah) Žrtve mode bum-bum (prem. 16. 10. 1975 v Slovensko mladinsko gledališče (SMG), rež. Dušan Jovanović) Zid, jezero (prem. 21. 2. 1989 v SNG Drama Ljubljana, rež. Dušan Jovanović) Antigona (prem. 15. 10. 1993 v SNG Drama Ljubljana, rež. Meta Hočevar) Kdo to poje Sizifa (prem. 12. 1. 1997 v SNG Drama Ljubljana, rež. Dušan Jovanović)
VOZI ME VLAK

VOZI ME VLAK

Revija Primus, 30. september 2019 ― Piše: Tomaž Gržeta Recenzija koncerta, Ženska vokalna skupina Lipa, 11.9.2019. ob 20.00, Atrij Magistrata, Ljubljana. Glasbena mladina ljubljanska že skoraj neverjetnih štiriintrideset let s koncertnim ciklom Jesenske serenade prinaša prvo svežino v poznopoletne večere ter pozdravlja jesen s toplo, intimno obarvanimi glasbenimi večeri. Ti poleg Ljubljane obiščejo še Valburgo, Topol, Medvode, Dravograd, Vipavski Križ in Ajdovščino, ter ...

Ob mednarodnem dnevu prevajanja nov festival Prevodni Pranger

Misli, 30. september 2019 ― Slovenija ob mednarodnem dnevu prevajanja dobiva nov festival Prevodni Pranger, ki bo posvečen prevodom svetovne književnosti in humanistike. V fokus bo po napovedih KUD Pranger postavil prevode slovenskih prevajalcev in prevajalk iz nemškega, ruskega, srbskega in francoskega jezika. Začeli bodo nocoj v Mariboru s poklonom Stanku Jarcu.

Javno pismo: Bo vlada prelomila lastne obljube?

Asociacija, 30. september 2019 ― Vlada je na 44. redni seji sprejela predlog proračuna za leti 2020 in 2021 iz katerih izhaja, da bo kultura v prihajajočem letu prejela nekoliko več sredstev, čez dve leti pa lahko kulturniki pričakujemo ponovno večje znižanje javnega financiranja. Tudi tokrat smo se kulturniki povezali in oblikovali skupno javno pismo, v katerem Vlado pozivamo, da … Preberi več o Javno pismo: Bo vlada prelomila lastne obljube?
Slovenščina na ‘jezikovni tržnici’ v Haagu

Slovenščina na ‘jezikovni tržnici’ v Haagu

Slovenci.si, 30. september 2019 ― Veleposlaništvo Republike Slovenije v Haagu se je pridružilo slovenski sekciji na Evropski šoli Haag (ESH) pri obeležitvi evropskega dneva jezikov. Le-tega na pobudo Sveta Evrope vsako leto sicer praznujemo 26. septembra, v Haagu pa so tokrat začeli že v sredo, preteklega 25. septembra.  Mame slovenskih otrok na ESH so pod vodstvom učitelijce Danice Novosel sodelovale […] The post Slovenščina na ‘jezikovni tržnici’ v Haagu appeared first on Slovenci.

Dobrodošli na Fakulteti za dizajn

Fakulteta za dizajn, 30. september 2019 ― Dobrodošli na Fakulteti za dizajn, Pridruženi članici Univerze na Primorskem. Veselimo se, da smo ponovno skupaj. Študentom 1. letnika želimo uspešen začetek študija. Poskrbeli bomo, da se bomo vsi dobro počutili. Akademski zbor FD The post Dobrodošli na Fakulteti za dizajn appeared first on Fakulteta za dizajn.

Ptuj: Častitljivih 150 let ptujske Gimnazije

Štajerski tednik, 30. september 2019 ― 150-letnemu potovanju skozi čas na Gimnaziji Ptuj so posvečeni številni dogodki. Najpomembnejše zgodovinske mejnike so strnili v zbornik, del so jih predstavili tudi na slavnostni akademiji, ki je ob častitljivi obletnici tega zavoda potekala v petek, 20. septembra, v dominikanskem samostanu.
Septembrske novosti v Loškem muzeju

Septembrske novosti v Loškem muzeju

Loški muzej, 30. september 2019 ― Mesec september je bil v Loškem muzeju zelo pester.  V Domu čebelarjev Brode smo 8. septembra odprli novo muzejsko zbirko Tle se špeglajte, lenuhi, po tej mali, marni muhi!, ki smo jo v sodelovanju s Čebelarskim društvom Škofja Loka pripravili v okviru projekta Med-O-Vita. V Galeriji Ivana Groharja pa smo 25. septembra odprli novo začasno razstavo Z nami praznujejo.
“Avstrijski Van Gogh”

“Avstrijski Van Gogh”

ARS Svet kulture, 30. september 2019 ― Richard Gerstl velja za prvega avstrijskega ekspresionista. Nedavno odprta razstava na Dunaju ga postavlja v širši kontekst »Avstrijski van Gogh« je krilatica, s katero so kritiki označili Richarda Gerstla, ki danes velja za prvega avstrijskega ekspresionista, v svojem kratkem življenju pa ni dosegel večje slave, čeprav je še pred Egonom Schielejem in Oskarjem Kokoschko rahljal konvencije tedanjega časa ter v svoje slikarstvo uvedel številne novosti in prehajal v ekspresivno abstrakcijo. V Leopoldovem  muzeju na Dunaju je zdaj na ogled obsežna razstava, ki ne predstavlja le Gerstla, temveč tudi  njegove povezave s sodobniki in nasledstvo. Ustavili se bomo še v Gradcu, kjer poteka večmedijski festival Štajerska jesen, ter predstavili nekaj knjižnih novosti, med katerimi je tudi nova knjiga Vinka Möderndorferja Ljudomrznik na tržnici, analiza slovenske družbe in njenega odnosa do umetnosti in kulture.
E-knjige bodo z novim letom končno imele enak DDV kot tiskane knjige!

E-knjige bodo z novim letom končno imele enak DDV kot tiskane knjige!

Biblioblog, 30. september 2019 ― DRŽAVNI ZBOR JE NA SEJI 24. 9. 2019 SPREJEL ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DAVKU NA DODANO VREDNOST (ZDDV-1K) 19. člen V Prilogi I se točka (6) spremeni tako, da se glasi: »(6) dobava, vključno s knjižnično izposojo, knjig, časopisov in periodičnih publikacij na fizičnih nosilcih ali dobavljenih elektronsko ali oboje (vključno z brošurami, letaki in podobnim gradivom, otroškimi slikanicami, knjigami za risanje ali pobarvankami, glasbenimi deli, tiskanimi ali v rokopisu, zemljevidi in hidrografskimi ali podobnimi kartami), razen gradiv, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oziroma ki jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video vsebine ali avdio glasbene vsebine;«. KONČNA DOLOČBA 20. člen (začetek veljavnosti in uporabe) (1) Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2020, razen spremenjenega tretjega odstavka 68. člena, spremenjenega prvega odstavka 74. člena in spremenjenega drugega odstavka 74.i člena zakona, ki se uporabljajo od dneva uveljavitve tega zakona. (2) Določbe prvega in drugega odstavka 1. člena, 1. točke 46. člena, četrte alineje 126. člena, 140., 141., 141.a, 142., 143. in 144. člena ter točke (6) Priloge I Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 18/11, 78/11, 38/12, 83/12, 86/14, 90/15 in 77/18) se uporabljajo do 31. decembra 2019. Star zakon: (6) knjige (vključno z brošurami, letaki in podobnim tiskanim materialom, otroškimi slikanicami ter otroškimi knjigami za risanje in barvanje, tiskanimi notami ter notnimi rokopisi, zemljevidi ter hidrografskimi in podobnimi kartami), časopisi in periodične publikacije (vključno s knjižnično izposojo teh gradiv, če le-ta ni oproščena plačila DDV v skladu z 42. členom tega zakona), razen tistih, ki v celoti ali v večini vključujejo reklamne vsebine;
O vstopu otroka v jezik

O vstopu otroka v jezik

ARS Jezikovni pogovori, 30. september 2019 ― Česa se morajo starši v kontekstu vstopanja njihovega otroka v jezik zavedati? Učenje jezika in govora ni izoliran pojav, temveč nanj močno vplivata čustveni in medosebni odnos otroka s staršem ali skrbnikom; torej tistim, ki je otroku v zgodnjem obdobju najbližje. Na vprašanji, kdaj dejansko začnemo vstopati v jezik in kako okolica vpliva na razvoj govora in jezika, bo v tokratni oddaji Jezikovni pogovori ponovno odgovorila doktorica psihologije in predavateljica družinske in zakonske terapije Katarina Kompan Erzar. V pogovoru z njo bomo osvetlili tudi vidik razvoja otroških možganov, se dotaknili psihoterapevtske znanosti in bolj praktičnih primerov o tem, česa se morajo starši v kontekstu vstopanja njihovega otroka v jezik zavedati.    

Odprto povabilo za programske ideje - Ljubljana Evropska prestolnica kulture 2025

Javna agencija za knjigo, 30. september 2019 ― Obveščamo vas, da je bilo v petek, 20. 9. 2019, na spletni strani Mestne občine Ljubljana (MOL):  https://www.ljubljana.si/sl/mestna-obcina/mestna-uprava-mu-mol/oddelki/oddelek-za-kulturo/razpisi/odprto-povabilo-k-oddaji-programskih-idej-za-ljubljano-evropsko-prestolnico-kulture-2025/ objavljeno Odprto povabilo k oddaji programskih idej za Ljubljano Evropsko prestolnico kulture 2025. Verjamemo, da je projekt EPK 2025 odlična priložnost za vse izvajalce kulturnih programov in projektov, ki delujejo na območju MOL, da skupaj pripravimo visokokakovosten kulturni program z močno evropsko razsežnostjo, ki bo izpolnil visoka pričakovanja in standarde Evropske unije ter bo hkrati v ponos Ljubljani in celotni Sloveniji.  Pozivamo, da nam posredujete svoje predloge za programske ideje, ki bodo vključene v projekt LJ EPK 2025. Rok za oddajo predlogov je 14. 10. 2019. Predlog lahko oddate tudi na spletnem obrazcu, ki je dosegljiv tukaj: https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/kultura-v-ljubljani/ljepk25/predlog-programske-ideje-epk2025/  

Še zadnje priprave pred Folkloriado v Augsburgu

Slovenci.si, 30. september 2019 ― V Augsburgu poleg Folkloriade praznujejo tudi štiri desetletja slovenskega društva Drava V oddaji  Slovencem po svetu bomo na kratko skočili v Augsburg , v Nemčijo, kjer potekajo še zadnje priprave pred jutrišnjo 33. Folkloriado-srečanjem slovenskih folklornih skupin, ki delujejo v Nemčiji. Pred začetkom novega študijskega  leta smo pred mikrofon povabili  Milana Ajdukoviča iz Novega Sada, […] The post Še zadnje priprave pred Folkloriado v Augsburgu appeared first on Slovenci.

Koncertirali v Berlinu in Potsdamu

Celje.info, 30. september 2019 ― Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali z več kot 60-letno neprekinjeno tradicijo glasbenih sestavov, ki so najglasnejši kulturni The post Koncertirali v Berlinu in Potsdamu appeared first on Celje.info.
Stari trg 1959/60 – 7. b razred

Stari trg 1959/60 – 7. b razred

Stare slike (Cerknica), 30. september 2019 ― V šolskem letu 1959/60 smo bili 7. b razred v Osnovni šoli Stari trg. Smo zelo resni in zatopljeni v učenje, najbrž nam je bilo tako naročeno, ker je temu posnetku sledila bolj vesela, sproščena verzija. Naša učilnica je bila v pritličju nasproti zbornice v stavbi bivše nižje gimnazije. Ker je bilo vse naše početje […]

30. septembra 1981 je umrl Franjo Luževič, pedagog, pevovodja, skladatelj in organist

Kamra.si, 30. september 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. septembra 1981 je na Ptuju umrl Franjo Luževič, pedagog, pevovodja, skladatelj in organist. Rodil se je 29. avgusta 1903 v Slancah (Teharje).  Franjo Luževič je pustil velik pečat ne samo v teharskem, ampak tudi v širšem slovenskem prostoru, predvsem na področju Ptuja in Podravja. Rodil se je v kraju Slance pri Teharjah v kmečki družini Franca Luževiča in Roze Štante, kjer je tudi naredil prve glasbene in pevske korake na orglah teharske cerkve in v različnih teharskih pevskih društvih. Po končani teharski osnovni šoli je obiskoval mestno glasbeno in orglarsko šolo v Celju, ki ju je končal leta 1921. Prvič ga je po končanem šolanju v Celju pot zanesla na Ptuj, kjer je bil organist pri ptujskih minoritih, tajnik Izobraževalnega in bralnega društva za minoritsko župnijo in zborovodja društvenega zbora Slavček.     
Razcvetela brusnica in nekakšna vrtnica

Razcvetela brusnica in nekakšna vrtnica

Odzven, 30. september 2019 ― Ambientalna glasba te lahko zavede in napoti v povsem napačno smer. Zagotovo pa se njeni zapeljivosti stežka izogneš, če le imaš dovolj široko slušno percepcijo in sprejemaš tudi tako nerazvozljive zvočne (pre)obrate. Ravno takšna je zgodba albuma Brusnica.
še novic