Prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku v ptujski knjižnici

Kamra.si, 29. januar 2020 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku:  - Sreda, 5. 2. 2020, ob 19. uri v razstavišču knjižnice: MONODRAMA Moje življenje z Almo Karlin v izvedbi Gledališča Talija - Četrtek, 6. 2. 2020, ob 17. uri v pravljični sobi Branke Jurca: PREŠERNA PRAVLJICA za male in velike (Liljana Klemenčič) - Petek, 7. 2. 2020: VODENI OGLEDI   - ob 11. uri, vhodna avla: voden ogled knjižnice (Božena Kmetec-Friedl)     - ob 12. uri, tretje nadstropje knjižnice: vodstvo po stalni razstavi Iz zakladnice ptujske knjižnice (Melita Zmazek)      Ob tej priložnosti  bo izdan trojezični vodnik po razstavi.   - ob 16. uri, vhodna avla: voden ogled knjižnice (Darja Plajnšek)   - novim članom podarjamo brezplačen vpis v knjižnico - 3. 2. 20201. 3. 2020, pred Študijskim oddelkom: RAZSTAVA Stojan Kerbler: Prešernov nagrajenec (avtorica Anja Ogrizek)

Aljoša Ilešič: Stanovanje v središču Maribora

OUTSIDER, 29. januar 2020 ― Eklektično, a zelo okusno opremljeno stanovanje v središču štajerske prestolnice je prenovil in za bivanje opremil Aljoša Ilešič. Kaj bi okolišili – ni mogoče zanikati, da nam najprej v oči padejo neštete umetnine, starine, popotniški spominki, slike, skupture, oblikovalski kosi iz različnih obdobij, skratka: mnoštvo lepega, ki naseljuje stanovanje. Številni predmeti iz različnih obdobij in… The post Aljoša Ilešič: Stanovanje v središču Maribora appeared first on OUTSIDER.

Prešernov dan v ptujskem muzeju

Kamra.si, 29. januar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas 8. februarja 2020 vabi na praznovanje Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika. Na ta dan so za obiskovalce pripravili naslednji program: - Ptujski grad, 11.00   SVETI JURIJ – ZAVETNIK PTUJA, predstavitev publikacije - Ptujski grad, 10.00 – 16.00   ZMAJ, KI JE VIDEL SVETNIKA, delavnica za družine - Ptujski grad, 9.00 – 17.00   Prost vstop v muzejske zbirke v Ptujskem gradu* - Grajska pristava Ormož, 17.00   Na krilih umetnosti / Grafični izzivi skozi pravljico, odprtje razstave - Grajska pristava Ormož, 9.00 - 15.00,  Prost vstop v muzejske zbirke v Grajski pristavi Ormož* - Miheličeva galerija, 10.00 – 17.00   Prost vstop v galerijo, kjer je na ogled razstava KURI, GLAN,  GLAN  / Upodobitve slovstvene folklore o Kurentu
Kulturni bazar 2020

Kulturni bazar 2020

SLOGI, 29. januar 2020 ― PRESTAVLJENO na četrtek, 2. julija 2020 v Cankarjevem domu. Organizacijski odbor Kulturnega bazarja 2020 sporoča, da v skladu z uredbo Ministrstva za zdravje RS zaradi epidemije Kulturni bazar ne bo izveden v četrtek, 9. aprila 2020. Dogodek prestavljajo na četrtek, 2. julija 2020 v Cankarjevem domu.   V četrtek, 9. aprila 2020, med 9. in […] The post Kulturni bazar 2020 appeared first on SLOGI.
Domača knjižnica: Jure Jakob

Domača knjižnica: Jure Jakob

Airbeletrina, 29. januar 2020 ― »Knjige so pri meni, ob meni in v mojih rokah že od nekdaj,« o svojem odnosu do branja pripoveduje Jure Jakob, pesnik, ki je že zelo zgodaj odkril, kako so knjige zanj vir užitka. Obiskali smo ga v njegovi domači knjižnici.
IDA – International Design Award Honorable Mention za projekt fleksibilnih celic

IDA – International Design Award Honorable Mention za projekt fleksibilnih celic

Fakulteta za dizajn, 29. januar 2020 ― Prejeli smo še eno mednarodno nagrado “IDA – International Design Award” za projekte zimskega semestra Fleksibilnih celic študentk: Nataše Avsenik, Anje Kolenc, Line Škerlj, Emanuele Starc, Lare Brinc, Nine Mlakar, Jane Favai. https://idesignawards.com/winners/zoom.php?eid=9-25873-19 Čestitke še enkrat.   The post IDA – International Design Award Honorable Mention za projekt fleksibilnih celic appeared first on Fakulteta za dizajn.
V Narodni galeriji razstava predstavnikov srbskega modernizma

V Narodni galeriji razstava predstavnikov srbskega modernizma

Misli, 29. januar 2020 ― V Narodni galeriji bodo ob 19. uri odprli razstavo srbske umetnosti, nastale med letoma 1880 in 1950. Izbrana dela so iz ene najbolj uglednih in najbolj bogatih likovnih zbirk v Srbiji - Galerije Srbske matice iz Novega Sada. Do 3. maja bo na ogled 86 slik in kipov 38 najvidnejših predstavnikov srbskega modernizma.
Aleksandra Kornhauser Frazer

Aleksandra Kornhauser Frazer

Loški muzej, 29. januar 2020 ― Konec leta 2019 smo s prispevkom fotografskega gradiva sodelovali pri nastajanju dokumentarnega filma RTV Slovenija o življenju znamenite Ločanke, kemičarke in pedagoginje dr. Aleksandre Kornhauser Frazer.

Čas je za nov odmerek TABLETOL-a!

Ana Monro, 29. januar 2020 ― Redni mesečni program v naši gledališki dvorani Studio GAM se bo nadaljeval v petek, 14. februarja ob 19.00, ko si boste lahko spet ogledali našo najnovejšo produkcijo – predstavo iz zdravstvenega okolja s komunikacijsko delavnico, Tabletol. Prisrčno vabljeni! O PREDSTAVI Vstopnine ni, se pa priporočamo za ”izstopnino” (prostovoljni prispevek). Sprejmemo lahko omejeno število obiskovalcev, zato je za ogled predstave ... The post Čas je za nov odmerek TABLETOL-a! appeared first on Ana Monro.

Ponovoletno druženje županov gorenjskih občin in ZVKDS

ZVKDS, 29. januar 2020 ― V ZVKDS OE Kranj so včeraj z vabljenimi gosti  - župani gorenjskih občin odprli razstavo v zadnjem času izvedenih konservatorskih projektov na tem območju. Vabljene goste je nagovorila Irena Vesel, ki je pred kratkim prevzela vodenje Območne enote Kranj ZVKDS. Otvoritev razstave je obogatil poseben kuliniračen dogodek. Pripravil ga je svetovno znani kuharski mojster gospod Jožef Oseli, ki je ob tej priložnosti napovedal tudi izid svoje avtobiografije. Razstava bo v prostorih razstavišča (ZVKDS OE Kranj, Tomšičeva 7) na ogled do srede, 5. februrarja 2020 in Jezik Slovenščina
Za mestni kino preteklo leto v številnih pogledih izjemno

Za mestni kino preteklo leto v številnih pogledih izjemno

Kinodvor, 29. januar 2020 ― Prvič v enajstih letih delovanja smo presegli mejo 130.000 obiskovalcev! Veselili smo se tudi prestižnega priznanja mednarodne mreže Europa Cinemas, ki nam je v Lizboni podelila nagrado za najboljši program 2019. Mestna občina Ljubljana pa je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavila natečaj za ureditev minipleksa v podhodu Ajdovščina.
1959 Rakek – Harmonikarski orkester glasbene šole

1959 Rakek – Harmonikarski orkester glasbene šole

Stare slike (Cerknica), 29. januar 2020 ― Slika je nastala na peronu Železniške postaje Rakek. Iz moje Kontrolne knjižice, v katero so se vpisovale vaje do naslednje učne ure, je razvidno, da je bil javni nastop gojencev Glasbene šole 26. 6. 1959. Harmonikarski orkester je vodila Renata Rebolj. V njem so bili vključeni harmonikarji iz vse takratne občine. Sam sem začel obiskovati »Nižjo […]

29. januar 1782 - Jožef II. Habsburško-Lotarinški ukine kartuzijo v Bistri

Kamra.si, 29. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. januar 1782 - Jožef II. Habsburško-Lotarinški ukine kartuzijo v Bistri Kartuzijanski samostan Bistra leži na robu Ljubljanskega barja, na poti med Vrhniko in Borovnico pod gozdnatim pobočjem, izpod katerega priteka več izvirov Bistre, ki nato kot potok z dvema rokavoma obliva otoček. Kartuzijo je med leti 1255–1260 ustanovil koroški vojvoda in gospod na Kranjskem Bernard Spanheimski, njegov sin Ulrik III. pa je kartuziji z darilno listino zagotovil obstoj. Samostan je v srednjem veku dvakrat pogorel in so ga prezidali. Prvotna samostanska cerkev je bila verjetno (tako kot kartuzijanski cerkvi v Žičah in v Jurkloštru) enoladijska zgradba s križnorebrastim obokom in ravno zaključenim vzhodnim zaključkom, ob katerem so stali zakristija in kapiteljska dvorana ter samostan. Od srednjeveške zasnove so se ohranili trije trakti malega gotskega križnega hodnika z rebrastimi loki ter konzolami in sklepniki iz sredine 15. stoletja, samostan pa so v 17. stoletju predelali in opremili z baročnimi arkadami. Na začetku 16. stoletja so samostan utrdili proti Turkom, ostanki utrdbenega kompleksa so še ohranjeni. Po letu 1654 so začeli graditi novo baročno cerkev in jo do leta 1700 dokončali ter opremili.  

Oder

ARS Oder, 29. januar 2020 ― Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas. Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.
še novic