8. februarja 1945 je umrl Ožbalt Ilaunig, sodnik in pisatelj

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februarja 1945 je v Lenartu v Slovenskih goricah umrl Ožbalt Ilaunig, sodnik in pisatelj. Rodil se je 26. julija 1876 v Rebrci pri Železni kapli. Dr. Ožbalt Ilaunig je bil nezakonski sin revnih staršev Marije Brumnik iz Reberce in Janeza Ilauniga iz Apač. Njegova starša sta bila delavca pri bogatem kmetu v Reberci. Sina sta dala v oskrbo k dedku in babici, kjer je živel enajst let ter očeta in mater videval samo ob nedeljah. Svoja otroška leta preživel kot pastir, po okoliških hribih je pasel kozi svojega dedka. Pri sedmih letih bi moral začeti s šolo, ker pa je živel pri starih starših na odročnem kraju, učitelj, ki je otroke popisoval po hišah, ni vedel, da je tam še kak otrok. Kasneje je izvedel za šoloobveznega otroka pri Ilaunigovih starih starših in kmalu so dobili poziv, da morajo Ožbalta poslati v Žitaro vas v ljudsko šolo. Tako je leta 1884 začel obiskovati pravo šolo.

Katarina Pustinek Rakar: PÓJ! SING!

Naši zbori, 7. februar 2020 ― Zadnjo novembrsko soboto je svojo koncertno predstavitev v Dvorani Marjana Kozine doživela nova zgoščenka skladateljice Katarine Pustinek Rakar z naslovom… The post Katarina Pustinek Rakar: PÓJ! SING! appeared first on Naši zbori.

Tadeja Vulc: Čutenja

Naši zbori, 7. februar 2020 ― Med zborovskimi projekti zadnjih let izpostavljamo nekatere pomembne izdaje, ki so se s svojimi sporedi, izvedbami in celovitostjo pristopov izkazale… The post Tadeja Vulc: Čutenja appeared first on Naši zbori.

Vinika: Ptički briegarci

Naši zbori, 7. februar 2020 ― Vokalna skupina Vinika iz Goriških brd je lani obeležila 25-letnico delovanja. Ob tej priložnosti je izdala zbirko skladb Ptički briegarci,… The post Vinika: Ptički briegarci appeared first on Naši zbori.
V nihanju

V nihanju

LUD Literatura, 7. februar 2020 ― Raznovrstnim pesmim zbirke je skupna pripovedna drža, pripovedni, govoreči jaz se kot rdeča nit pne skozi celotno zbirko. Bralec sledi danostim in situacijam, ki pogosto namigujejo na nekaj več, kot je očitno na prvi pogled, vodijo in zapeljujejo v odprt prostor.

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Celjska Mohorjeva družba  v sodelovanju z društvi in Župnijskim svetom iz Frankolovega na večer slovenskega kulturnega praznika v soboto, 8. februarja 2020, ob 18. uri vabi v gasilski dom na Frankolovem (Stražica 2, Frankolovo) na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika. S pisateljem se bo pogovarjal Janez Karo. Pozdravila nas bo tudi ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/images/upload/2020/01/18234_Sonce_Petovione_Frankolovo.pdf

Nagrada Prešernovega sklada Roku Bičku

Društvo slovenskih režiserjev, 7. februar 2020 ― Rok Biček na podelitvi nagrade Štigličev pogled (za scenarij in režijo filma Družina) l. 2018 /foto Peter Uhan/   Nocoj ob 20.00 bo v Cankarjevem domu slavnostna podelitev Prešernovih nagrad in Nagrad Prešernovega sklada, najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Med letošnjimi prejemniki Nagrade Prešernovega sklada  je tudi režiser in scenarist Rok […]

''Kdor jih bere, vsak drugači pesmi moje sodi''

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Slovensko kulturno društvo Istra Pulj in Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje (Ljubiteljsko gledališče Teharje Celje) vabita v soboto, 8. februarja 2020, ob 18. uri v "Dom hrvatskih branitelja" v Pulju (Dobrilina ul. 4) na igrani recital poezije Franceta Prešerna »Kdor jih bere, vsak drugači pesmi moje sodi« Režija Anica Milanović Na proslavi bo nastopil tudi pevski zbor Encijan. V počastitev slovenskega kulturnega praznika in 220-letnice rojstva Franceta Prešerna.Lepo vabljeni tudi na ogled razstave Prešeren iz likovne zbirke Mihe Maleša, avtorice Brede Ilich Klančnik,  od 5. do 17. februarja v Mestno knjižnico Pulj na Kandlerovi 39. Organizatorji: Osrednja knjižnica Celje, Mestna knjižnica Pulj in Galerija Miha Maleš Zg. Rečica pri Laškem

Objavljen je Javni poziv avtorjem, ki so upravičeni do denarnih prispevkov iz naslova knjižničnega nadomestila

Javna agencija za knjigo, 7. februar 2020 ― JAK poziva vse avtorje, ki bodo uveljavljali pravico do knjižničnega nadomestila v obliki denarnih prispevkov živečim avtorjem knjižničnega gradiva za izposojo njihovih del, da od 7. februarja 2020 na spletni strani www.jakrs.si izpolnijo vlogo v elektronski obliki. Izpolnjeno vlogo morajo nato natisniti in podpisano najkasneje do 10. marca 2020 poslati s priporočeno pošto ali jo oddati osebno vsak delavnik med 10. in 12. uro na naslov: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Metelkova ulica 2b, 1000 Ljubljana. Celotno besedilo poziva je dostopno na naslovu: https://www.jakrs.si/knjiznicno-nadomestilo/poziv-avtorjem/ Vloga za uveljavljanje knjižničnega nadomestila je dostopna na naslovu: https://www.knjiznicno-nadomestilo.jakrs.si/

Novo v muzejski trgovini

Medobčinski muzej Kamnik, 7. februar 2020 ― V muzejski trgovini smo za vas pripravili unikatne magnetke, ki jih je izdelala Tea Kregar. Predstavljajo glavne posebnosti kamniške kulturne dediščine: od trničev in pastirske bajte z Velike planine, tradicionalnih majolik do malograjske kapele in gradu Zaprice. The post Novo v muzejski trgovini appeared first on MM:K.

Svečana podelitev nagrad natečaja Pripovedi iz moje knjižnice

Kamra.si, 7. februar 2020 ― V sklopu praznovanja 70. rojstnega dneva Mariborske knjižnice je med 1. majem in 30. septembrom 2019 potekal natečaj za najboljšo pripoved z naslovom Pripovedi iz moje knjižnice. Strokovna komisija je med prispelimi zgodbami izbrala najboljše tri. Na slavnostni zaključni prireditvi, ki bo na Prešernov dan in obenem na 71. rojstni dan naše knjižnice, v soboto, 8. februarja 2020, ob 11. uri, bomo predstavili natečaj, pripovedi in podelili nagrade. Program bo glasbeno popestril harmonikaš Danijel Marinič. Vabljeni, da kulturni praznik preživite z nami! 
Korošici podrli Guinnessov rekord

Korošici podrli Guinnessov rekord

Planet Siol.Net, 7. februar 2020 ― Korošici Anita Kac in Jadranka Smiljić, ki sta v četrtek ob 8. uri v Slovenj Gradcu začeli maraton neprestanega kvačkanja, sta danes ob 8. uri podrli Guinnessov rekord. Ker sta si za cilj zastavili kvačkati 30 ur, bosta kvački odložili danes pet minut čez poldne.  
Podelitev oskarjev letos drugič brez voditelja

Podelitev oskarjev letos drugič brez voditelja

Misli, 7. februar 2020 ― Ameriška filmska akademija bo v nedeljo v gledališču Dolby v Hollywoodu 92. podelila filmske nagrade oskar. Podelitev zlatih kipcev, ki bo drugo leto zapored potekala brez voditelja, bo v živo prenašala televizija ABC. Največ, 11 nominacij, ima film Joker Todda Phillipsa. S po desetimi nominacijami sledijo Irec, 1917 in Bilo je nekoč v Hollywoodu.
Antropologinja Irena Šumi pred kulturnim praznikom: Iliberalno državo podpira in legitimira splošen antiintelektualizem

Antropologinja Irena Šumi pred kulturnim praznikom: Iliberalno državo podpira in legitimira splošen antiintelektualizem

Misli, 7. februar 2020 ― "Ne morem se samoobtožiti, da sem zvesta, redna odjemalka kulturnih storitev, ker mi delovni dan nič več ne dopušča razkošja prostih popoldnevov, večerov in vikendov: v tem smislu smo prekerci vsi, ne le samozaposleni v kulturi," je svoje razmišljanje za STA uvedla antropologinja Irena Šumi. Za razmere krivi "iliberalno demokracijo".
V mariborski Operi prvič Verdijev Simon Boccanegra

V mariborski Operi prvič Verdijev Simon Boccanegra

Misli, 7. februar 2020 ― Mariborska Opera bo danes premierno uprizorila mojstrovino Simon Boccanegra skladatelja Giuseppeja Verdija. Zgodbo o junaškem plebejskem pomorščaku, ki je po volji ljudstva postal dož Genove sredi 14. stoletja, je režiral Arnaud Bernard, naslovno vlogo je prevzel gostujoči solist iz Ukrajine Genadij Vaščenko.
Pesmi muce potovke v koncertni izvedbi na odru LGL

Pesmi muce potovke v koncertni izvedbi na odru LGL

Misli, 7. februar 2020 ― Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi ob 19. uri koncert ob izidu zbranih pesmi za otroke Svetlane Makarovič z naslovom Pesmi muce potovke. Zazveneli bodo songi iz lutkovnih predstav, pesniških zbirk, pravljic in radijskih iger. S Svetlano Makarovič se bo po koncertu pogovarjal Boris A. Novak.

Anja Mugerli bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 7. februar 2020 ― Anja Mugerli piše, bere in vmes lektorira. Zaključila je študij slovenistike in kreativnega pisanja. Napisala je dve knjigi, kratkoprozno zbirko Zeleni fotelj in roman Spovin, v zadnjem času pa se poigrava z idejo, da bi napisala dramo, ki bi bila vsaj pol toliko dobra, kot je Preživela Maje Gal Štromar, ki jo priporoča v branje.
1921 Stari trg – Alojz Tomec: iz njegovih spominov in spomini nanj

1921 Stari trg – Alojz Tomec: iz njegovih spominov in spomini nanj

Stare slike (Cerknica), 7. februar 2020 ― “Če zgodb ne pripovedujemo umrejo, in ko umrejo, ne vemo več, kdo smo in zakaj smo tukaj … Vse je v spominjanju …” * Na sliki je Alojz Tomec v uniformi Sokolov, društva, katerega podružnico v Starem trgu je leta 1920 pomagal ustanoviti njegov oče. Na hrbtni strani fotografije piše: “Ob župnem izletu dne 8. 9. 1921. […]

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju z Župnijo Šentilj v Slovenskih Goricah vabi v petek, 7. februarja 2020, ob 18. 30 v župnijsko dvorano na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika. S pisateljem se bo pogovarjala ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič.  Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/images/upload/2020/01/18220_2020-02-07_Sonce_Petovione_Sentilj.pdf
Vojnovićev Rajzefiber v zagrebškem gledališču Kerempuh

Vojnovićev Rajzefiber v zagrebškem gledališču Kerempuh

Misli, 7. februar 2020 ― Gledališče Celje in Prešernovo gledališče iz Kranja bosta danes v humorističnem gledališču Kerempuh v Zagrebu uprizorila predstavo Rajzefiber slovenskega pisatelja Gorana Vojnovića. Predstavo, ki je imela slovensko premiero v Kranju septembra lani, je režirala zagrebška režiserka in igralka Anica Tomić.
Patti Smith bo prejela nagrado Ameriškega centra Pen

Patti Smith bo prejela nagrado Ameriškega centra Pen

Misli, 7. februar 2020 ― Ameriška kantavtorica, pesnica in umetnica Patti Smith je letošnja prejemnica nagrade Ameriškega centra Pen za izjemen doprinos k ameriški literaturi. Kot piše na spletni strani literarne organizacije, ji bodo nagrado izročili 19. maja v sklopu gala literarne prireditve ameriškega Pena v New Yorku.
Avgust Demšar: Cerkev

Avgust Demšar: Cerkev

ARS Izšlo je, 7. februar 2020 ― Deseta kriminalka mojstra zapletov (in razpletov) Avgust Demšar (to je psevdonim) je leta 2007 objavil svojo prvo kriminalko z naslovom Olje na balkonu in v njej predstavil inšpektorja Martina Vrenka. Pozneje je napisal še vrsto kriminalk, vpeljal še enega glavnega junaka Miloša, razširil tematiko in vedno znova presenetil s pripovedno strukturo. In tudi s svojim desetim romanom Cerkev se pisatelj ni prepustil rutini, ampak je napisal berljiv, sodoben, zgoščen roman, ki vsebuje vrsto izdelanih likov. Tokrat se Demšarjevi detektivi spopadejo ne samo s težkim in zapletenim umorom, ampak tudi politično občutljivim. Preiskujejo namreč umor škofa, ki ga je morilec umoril po maši v baziliki Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori. Pisatelj spretno razvija pripoved, več vzporednih možnosti in hipotez, preiskav … Več o romanu bo povedal avtor v pogovoru z Markom Goljo. Vabljeni k poslušanju.
Etn-2020

Etn-2020

SIGIC - Izpostavljeno, 7. februar 2020 ― Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju različnih manjšinskih etničnih skupnosti in priseljencev v RS, ki jih bo v letu 2020 sofinanciral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Rok za oddajo je 10. februar 2020.
še novic