(RO)MANCA, KI BI LAHKO VRNILA SIJAJ SLOVENSKIM FESTIVALOM

(RO)MANCA, KI BI LAHKO VRNILA SIJAJ SLOVENSKIM FESTIVALOM

Revija Primus, 26. april 2020 ― Piše: Nina Novak   Trditev, da dandanes obstaja (pre)malo glasbenih zasedb s stalno postavo, je vse prej kakor redka. Večina glasbenikov se res zbere le še za potrebe posameznega projekta, kar v praksi pomeni nekaj vaj, snemanje in peščica koncertov. Tovrstno prehajanje iz zasedbe v zasedbo na uigranost ne vpliva najbolje, a ima kljub vsemu ...

Arhitektura izolacije, 5. del: Veliki zidovi

OUTSIDER, 26. april 2020 ― V času, ko se svet zapira v svoje domove, da bi se izognil širjenju koronavirusa, predstavljamo zgodovinske arhitekture, ki so na ta ali oni način služile izolaciji posameznikov ali skupin.  Gre za morda najprimitivnejšo, najpreprostejšo arhitekturno rešitev: če bi radi eno ozemlje ločili od drugega, zgradite zid. Tega načela so se posluževali narodi in njihovi… The post Arhitektura izolacije, 5. del: Veliki zidovi appeared first on OUTSIDER.
Stjepan Hauser vabi na koncert, kot ga v areni Pula še ni bilo #video

Stjepan Hauser vabi na koncert, kot ga v areni Pula še ni bilo #video

Planet Siol.Net, 26. april 2020 ― Hrvaški čelist Stjepan Hauser se je pridružil seriji glasbenih pobud, s katerimi znani glasbeniki ljudem vlivajo upanje v času pandemije novega koronavirusa. Hrvaški del dvojca 2Cellos bo jutri nastopil v povsem prazni areni Pula in se poklonil vsem, ki se v času koronakrize trudijo na svojih delovnih mestih in skrbijo za zdravje soljudi. Koncert bo na sporedu jutri, 27. aprila, ob 19. uri, spremljati pa ga bo mogoče prek njegovega kanala na YouTubu.

Slovenska gledališča na spletu: Gledališče Celje

SiGledal Novice, 26. april 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je tokrat pripravila pregled spletnih aktivnosti Gledališča Celje.

Znan bo prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva

Misli, 26. april 2020 ― Na spletni strani tekmovanja za evropsko nagrado mladega filmskega občinstva bo ob 16. uri na ogled sklepna prireditev z razglasitvijo nagrajenca, so sporočili iz Evropske filmske akademije (EFA), ki je bila primorana zaradi epidemije koronavirusa odpovedati oglede filmov po kinih. Filme si je prek spleta ogledalo 2000 mladih žirantov iz 32 držav.
Emil Memon - Mishima Film (2017) Avtorski film

Emil Memon - Mishima Film (2017) Avtorski film

DIVA nove pridobitve, 26. april 2020 ― Dogajanje filma, ki je še v delu, je postavljeno v New York, kamor iz Tokia prispe izredno plodovit pisatelj Mišima, da bi predstavil svojo novo knjigo. In se zaplete v pogovore, monologe, iskanje smisla in ljubezni. Memon je film začel snovati že pred letom 2004, napisal je scenarij in izdelal snemalno knjigo ter k sodelovanju povabil prijatelja, filmskega režiserja in videasta Pawla Wojtasika, tudi odličnega direktorja fotografije. Sledil je izbor igralk: Yuko Torihara kot Jukio Mi&a...
Muzeji, galerije, knjižnice in društva se odpirajo previdno, vendar …

Muzeji, galerije, knjižnice in društva se odpirajo previdno, vendar …

ARS Kulturna panorama, 26. april 2020 ― Kulturni delavci se soočajo z negotovimi napovedmi financiranja Na dan, ko praznujemo tričetrt stoletja evropskega dneva zmage nad fašizmom in konca druge svetovne vojne v pregledni tedenski oddaji povzemamo pestro dogajanje na področju kulturne politike. Od skupnega pisma 40-ih krovnih organizacij za kulturo resornemu ministru do nujne seje palamentarnega odbora za kulturo, na kateri so pozvali poslance, da ustavijo finančne reze področja z izgovorom v obliki ukrepov proti posledicam “korona krize”. Povzemamo tudi stanje, ko so se ta teden odprle knjižnice in knjigarne, galerije in muzeji, in ne le pri nas, temveč tudi v sosednji Avstriji in Italiji. Posebno pozornost pa smo namenili največjemu letošnjemu kulturnemu projektu v sosednji Hrvaški, evropski prestolnici kulture na Reki, ki se je zaradi posledic epidemije znašel v hudih škripcih.
Črtomir Frelih: »Humorni učinek je posledica nekega neujemanja«

Črtomir Frelih: »Humorni učinek je posledica nekega neujemanja«

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 26. april 2020 ― Umetnik pravi, da že od osnovne šole plačuje davek za svoj interes za humor. Likovni umetnik Črtomir Frelih na svojem Facebook profilu že dolgo dnevno deli hipne risbe lisic, ki komentirata našo dnevno realnost – v zadnjem času seveda tudi epidemijo. Lisici v humornem tonu odpirata veliko ključnih tem trenutnega časa: občutek nadzora, delo učiteljev, vlogo medijev, komentirata ukrepe za zajezitev epidemije in razmišljata, kako doživljamo čas. Humor je navzoč tudi v nekaterih drugih njegovih delih, a seveda še zdaleč ne v vseh. Frelih namreč v svojem opusu pogosto odpira eksistencialna vprašanja, ustvarja pa predvsem v mediju grafike. Pri tem ga je vedno zanimalo tehnično eksperimentiranje, motivno pa na njegovih delih najdemo predvsem figuro, ki se včasih skoraj staplja s prostorom, saj nenehno raziskuje prav odnos med figuro in prostorom.
še novic